Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

85.000 catalans contagiats per una variant que no dona treva passaran Nadal confinats. Les xifres tornen a ser de rècord: gairebé 15.000 casos en un sol dia. Els que les poden passar en família s'afanyen per fer-se una PCR... i fan llargues cues als laboratoris... I a les farmàcies costa de trobar testos d'antígens. Un Nadal que comença marcat per les restriccions del toc de queda, la limitació de reunions a 10 persones i els aforaments també reduïts. I amb la mascareta ja obligatòria al carrer. Cavalcades. Barça.  

Cues que donen la volta al carrer. Hi ha tanta gent perquè aquí garanteixen els resultats d'una prova PCR en temps rècord. En aquest altre laboratori, però, els resultats no els donaran fins passat Nadal. Les farmàcies són l'altre negoci que acumula cues per comprar un test d'antígens. Aquesta és una de les poques que avui n'ha aconseguit una remesa. Però els experts alerten: fer-se un test d'antígens si no es tenen símptomes no és segur. I insisteixen: els antígens cal fer-los just abans de la trobada i s'haurien de repetir abans de cada celebració perquè el resultat dura, només, 24 hores.

La contínua pujada de casos per aquests dies es donava per fet. Per això sanitaris i experts insistien en el fet que s'havia de prendre mesures com més aviat millor. De fet, recorden que tot i tenir la tercera dosi de reforç cal seguir sent molt prudent. Perquè a més, tot i que comencen a haver-hi estudis que apunten que la variant òmicron és menys greu que delta... Les xifres ho diuen tot.. Fa just un any, l'ocupació hospitalària era semblant tant a planta com a UCI, però avui els contagis són 6 vegades més que just abans de començar el Nadal passat.

  • Paradistes i compradors assenyalen que moltes comandes són més petites per adaptar-se a les noves mesures
  • Pollastres farcits, rodons de vedella, entrecots, cabrit, gambes, llagostins, musclos, rap o lluç són els productes més demanats
  • Enguany molta gent prefereix quedar-se a casa en lloc d'anar al restaurant i això ha suposat moltes anul·lacions

Tornen les restriccions a Catalunya a les portes de Nadal. Les primeres hores d'aplicació del toc de queda d'1 a 6 de la matinada ha deixat els carrers buits als 127 municipis de més de 10.000 habitants amb una alta incidència, però sense incidents destacables.

L'oci nocturn s'ha vist obligat a tancar novament almenys durant els pròxims 15 dies. La restauració repeteix la resignació per la limitació dels aforaments als interiors en una de les èpoques de l'any amb més activitat i moltes famílies s'han vist obligades a canviar de plans a darrera hora. 

Jaume Giró assegura que "la majoria del 52% no està trencada" i defensa que "té plena salut". El conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat defensa que els pressupostos es pacten en funció d'amb qui pots fer-ho, en referència a l'acord amb els Comuns: "A Sánchez li agrada pactar pressupostos amb Bildu i ERC?".

En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, defensa que s'ha avançat amb En Comú Podem, sense renunciar al programa de govern. Assegura que no està preocupat pel to de la CUP. Diu que el PSC no és una línia vermella. Justifica la rebaixa de l'IRPF del 80% dels catalans i avança que abaixarà l'impost de patrimoni "quan l'economia catalana es vagi recuperant".

El conseller del Govern també augura un referèndum vinculant "aviat". Explica que no anirà a cap acte en el qual hi hagi el rei, pel paper que va tenir "en els fets d'octubre", més enllà del discurs del dia 3. I revela que qui li va oferir la conselleria van ser Carles Puigdemont i Jordi Sánchez.

Entren en vigor noves restriccions. El toc de queda nocturn i la limitació de reunions a 10 persones requerien l'aval del TSJC perquè afecten drets fonamentals. Avui el Tribunal ho ha ratificat. A partir de demà, la mascareta torna a ser obligatòria a l'exterior. El Parlament ha donat llum verda als pressupostos per 2022. Són els primers del govern d'Aragonès i els primers que entraran en vigor l'1 de gener des de fa més d'una dècada.

A partir d'aquest dijous nit: toc de queda i limitació a 10 persones per les reunions. El Tribunal Superior de Justícia avala les restriccions impulsades pel Govern per frenar la pandèmia. Mesures que se sumen al tancament de l'oci nocturn i la limitació d'aforaments. Dia rècord de contagis en tota la pandèmia. 13.308 casos nous. Dia en què el Consell de Ministres extraordinari ha aprovat que es porti la mascareta en exteriors. Decisió qüestionada pels experts, que la veuen insuficient. L'acord global d'esquerra i els comuns permet l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat i els de l'Ajuntament de Barcelona. Per primer cop en deu anys els comptes del Govern entraran en vigor l'1 de gener... En total més de 38 milions d'euros de despesa.

A partir d'aquest dijous nit: toc de queda i limitació a 10 persones per les reunions. El Tribunal Superior de Justícia avala les restriccions impulsades pel Govern per frenar la pandèmia. Mesures que se sumen al tancament de l'oci nocturn i la limitació d'aforaments. Dia rècord de contagis en tota la pandèmia. 13.308 casos nous. Dia en què el Consell de Ministres extraordinari ha aprovat que es porti la mascareta en exteriors. Decisió qüestionada pels experts, que la veuen insuficient. L'acord global d'esquerra i els comuns permet l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat i els de l'Ajuntament de Barcelona. Per primer cop en deu anys els comptes del Govern entraran en vigor l'1 de gener... En total més de 38 milions d'euros de despesa.

El principal motiu perquè la Generalitat insisteixi a aplicar restriccions és la seva situació hospitalària. L'ocupació de les UCI a Catalunya és del 30%, la més alta d'Espanya. A Barcelona la variant Òmicron ja és del 50% i s'espera que sigui del 90 en un parell de setmanes. Avui s'han notificat 13 mil nous casos de covid. Amb l'actual ritme de creixement es podria arribar als 20 mil en un sol dia.

S'han publicat 3 estudis que assenyalen que l'òmicron és menys greu. El que ja es comença a notar són els efectes de les terceres dosis. En aquests moments hi ha 3 vegades menys casos entre persones de més de 80 anys que d'adults joves.

Recorden que perquè aquesta dosi de reforç sigui efectiva cal que passin entre 7 i 10 dies. Ara se la poden posar els més grans de 50 anys i els vacunats amb AstraZeneca.

A partir d'aquesta nit entra en vigor toc de queda d'1 a 6 de la matinada i la limitació a 10 persones per les reunions. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya avala les restriccions impulsades pel Govern per frenar la pandèmia. Mesures que se sumen al tancament de l'oci nocturn i la limitació d'aforaments. 

La Fiscalia havia demanat al tribunal no avalar el toc de queda i la limitació de reunions en considerar que les restriccions no estan prou justificades. 

El sector de l'oci nocturn lamenta el tancament dels seus establiments i demana "mesures cautelaríssimes" a la justícia. Els empresaris opinen que se'ls està discriminant i que se'ls hauria d'indemnitzar per totes les pèrdues acumulades.

El secretari general de Fecasarm, Joaquim Boadas, ha destacat la "greu contradicció" que per ell és el fet d'haver implementat el certificat covid fa dos mesos i adoptar mesures, segons ell, més restrictives i severes.