Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo defensa que l'última protesta, ahir a Madrid, era necessària per denunciar que la llei no ha passat per les urnes. Des de Junts, Toni Comín, respon que és l'amnistia de la Transició la que té problemes de legalitat. Mentrestant, ERC treu pit d'haver apostat per aquesta via i haver estat "capaços de moure el PSOE i Junts", en paraules de la seva portaveu, Raquel Sans.

Pel que fa als Comuns, Jaume Asens, demana que la fiscalia tingui un paper actiu per buscar l'aplicació immediata de la llei sense esperar que ho facin jutges o afectats. Després d'aprovar-se dijous al Congrés, la llei entrarà en vigor un cop publicada al BOE.

PP i VOX insten Sánchez a retirar-la i a convocar eleccions, mentre que el PSOE i els socis d'investidura parlen de canvi d'etapa. 

El president de PIMEC, Antoni Cañete, espera que la Llei d'Amnistia porti estabilitat al món empresarial. Demana al futur govern de la Generalitat arribar a grans acords per donar resposta a problemes reals com el sistema de finançament.

El president d'Ucraïna està fent avui la segona visita a Espanya des de l'esclat de la guerra

  • Les 1.700 persones ja registrades a través d'aquesta opció seran donades de baixa i hauran de reiniciar els tràmits
  • Les entitats denuncien que la mesura pot perjudicar persones que necessiten serveis bàsics com la sanitat, l'educació o fer tràmits d'estrangeria

Antoni Cañete confia que hi haurà nou govern a Catalunya perquè "hi ha voluntat": creu que serà transversal perquè "s'han trencat els blocs". El president de PIMEC considera que estem davant d'un "canvi" a la situació política catalana perquè "es configurarà un Govern que tindrà una realitat diferent". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, demana que hi hagi nou executiu "el més ràpid possible i el més fort possible i estable", i consideraria un "error" i un "fracàs" que hi hagués una repetició electoral: "Cridem a totes les forces a la responsabilitat". Reclama per Catalunya un finançament "just, solidari, que no ens permeti perdre" i celebra que la llei d'amnistia tiri endavant: "Que hi hagi acords que puguin permetre tranquil·litzar la situació, sempre es positiu". Defensa estar "on es decideixen les coses" per poder proposar lleis "pensant primer amb els petits" davant del "monòleg" de la CEOE i Foment. I reclama "responsabilitat i visió" empresarial als empresaris que són accionistes del Sabadell davant l'opa hostil del BBVA: "En un moment que s'ha concentrat molt el mercat, això no és bo"

Fotografia contemporània però analògica. És la proposta que fa, com cada any, el festival Revela't de Vilassar de Dalt, que centra la seva dotzena edició en la recerca de la identitat. Què ens fa únics? Qui som? Som realment diferents? El festival Revela't posa el focus a la identitat. Cristina de Míddel va viatjar a la frontera de Mèxic per canviar la imatge que arriba dels immigrants i gentleman club, la fotògrafa i presidenta de l'agència màgnum ha fet un retrat de la prostitució, però no amb elles sinó entrevistant als clients. També hi ha al Revela't identitats que s'esborren, noms i històries que deixen de ser. Són fotografies de pisos buits de l'eixample, com queden quan els propietaris moren.

En 5 anys, Catalunya podria tenir una mancança greu d'auditors, quan es jubilin la majoria dels que hi treballen actualment. La feina dels auditors és clau per conèixer l'estat financer d'una empresa, però cada vegada són menys els que s'interessen per la professió. La mitjana d'edat està en 58 anys. Un dels aspectes que tira enrere els joves, asseguren, és la gran dedicació que exigeix la feina i haver de superar un dur examen per acabar firmant auditories. El sector també treballa per retenir el talent femení, només el 20% de les dones hi fa carrera. Per evitar que abandonin la carrera, el col·legi d'auditors intenta facilitar la conciliació amb flexibilitat horària i teletreball.  

Aitana i Alexia marquen els gols que transformen al Barça en campiones de la Champions, la final femenina amb més assistència de la història: 50.827 espectadors a San Mamés. Amb la mateixa intensitat amb la qual es va viure al camp de Bilbao també es va gaudir als rodals de l'Aitana, a Sant Pere de Ribes i de l'Alexia a Mollet del Vallès. A Mollet i Sant Pere de Ribes és dia de pair les emocions viscudes. Són els pobles que van veure créixer a les pilotes d'or, autores dels dos gols que van fer al Barça femení campió d'Europa. Avui per molts és obligatori lluir la samarreta de les guanyadores. Als quioscos s'han esgotat els diaris amb la notícia del dia alguns fins i tot l'han comprat sense haver quasi ni descansat. Pluja d'elogis que continuarà aquesta tarda al centre de Barcelona, la ciutat es tenyirà de blaugrana per celebrar el merescut triomf.

El termòmetre s'enfila aquest últim diumenge del mes de maig fins més enllà dels 25 graus. Calor prematura i pròpia de l'estiu, sobretot a les comarques del pla de Lleida on les màximes se situen al voltant dels 30 graus i tant les persones com els animals han de buscar maneres de refrescar-se.

Diumenge a la tarda tindrà lloc a la plaça Sant Jaume una celebració per les jugadores del Barça. Primer passaran pel Palau de la Generalitat i després per l'Ajuntament de Barcelona. Allà el que faran és ensenyar els quatre títols que han aconseguit aquesta temporada. Estaran acompanyades per Joan Laporta i altres directius. Al ritme del Sweet Caroline, i amb la bogeria de la tercera Champions, les jugadores del Barcelona i l'afició van pujar al núvol de l'eufòria. Es tractava de saltar, saltar i no parar de saltar. Com van fer amb Jonatan Giráldez, la idea era no tocar el terra. Totes es van deixar anar. I més que ningú, sabent que marxa, un Jonatan Giráldez convertit per moments en el rei de copes.

El Barça femení es transformen en campiones d'Europa, un altre cop. I ja en van tres. Especial per repetir títol, i també per aconseguir-ho contra l'Olympique de Lió que sempre les havia guanyat, s'inclou les dues finals prèvies. El Barça tanca el curs perfecte: quatre títols de quatre possibles.

Acte del PP a Madrid contra la llei d'amnistia, a 4 dies de la seva aprovació definitiva al Congrés. Feijóo ha carregat contra Sánchez en una concentració on hi han participat 20.000 persones, segons delegació del govern. El PSOE assegura que els populars "han punxat" en aquesta convocatòria.

Últim cap de setmana de maig, amb temperatures que ens acosten ja a l'estiu. Els termòmetres s'enfilen 5 graus per sobre del que seria habitual per l'època i ho fan especialment al pla de Lleida, on es poden arribar a superar els 30 graus.

L'artista català Pep Duran protagonitza una mostra on la decoració que serveix per recrear escenes és inspiració, també, per crear fotocollage. Es pot veure al Museu Can Framis de Barcelona. Us heu preguntat mai què es fa amb els decorats d'un escenari quan finalitza una obra? Moltes vegades queden arraconats a l'ombra del teatre. I és allà precisament, a una cantonada del Cercle Catòlic del barri de Gràcia, on Pep Duran va descobrir el material al qual donaria una segona vida. Material que cobra una nova vida des dels ulls d'un escenògraf.

Queden poc més de 3 mesos perquè arrenqui la 37a edició de la Copa Amèrica de vela on la feina dels voluntaris serà també imprescindible. Unes 200 persones s'estan formant per ser capaces d'explicar als visitants la riquesa biològica del front marítim de la Barceloneta. Durant la competició es calcula que hi haurà uns 2.300 voluntaris desplegats a diferents zones de la ciutat. L'Ajuntament pretén recuperar l'esperit i l'entusiasme que va caracteritzar la tasca dels voluntaris dels Jocs Olímpics del 1992.

Curses de caragols, però sobretot, caragols a la cassola o a la llauna són els indiscutibles de l'Aplec, una de les cites gastronòmiques més esperades de l'any a Lleida. Es calcula que, fins diumenge, es consumiran 15 tones de caragols. Una gran festa que es preveu de rècord, amb la participació de 119 colles. Dissabte és el dia central de l'Aplec, la festa té cada cop més visitants, se n'esperen uns 200.000. Cada cop té més èxit, l'organització parla d'un impacte econòmic superior als 20 milions d'euros a la ciutat. Les 119 colles sumen un total de 15.000 penyistes i entre els caragols que es consumiran a la festa i als restaurants, es calculen unes 15 tones. La festa continua a la tarda amb la rua infantil, una novetat, i a la nit música i ball pels més grans.

Aquest centre de referència i excel·lència en la investigació del càncer i l'envelliment, on treballen més de 500 científics, obre les seves portes a més de 1.800 curiosos que volen gaudir d'un dia de ciència. De primera mà, els científics expliquen el seu dia a dia, quines recerques estan realitzant i les fites que han assolit. La divulgació científica està servida en tretze carpes a on els expliquen des de com intentar resoldre l'enigma de l'ADN, a fer un gelat amb nitrogen líquid.

El tancament d'una fàbrica que les subministrava a tota Europa ha deixat pràcticament sense stock farmàcies i hospitals. Davant el desabastiment, alguns malalts es veuen abocats a comprar-les per internet en botigues de segona mà i fins i tot, a reciclar-les. Motiu pel qual molts pacients arriben a urgències amb infeccions i altres complicacions. Hi ha unes 200.000 persones afectades a tota Espanya. El col·legi de farmacèutics ha recomanat que es derivi als pacients als centres sanitaris per aconseguir les bosses, però no a tots en tenen. Davant el desabastiment hi ha qui intenta reciclar les bosses, que són per a un sol dia. L'Agència Espanyola del Medicament preveu que aquest estiu es pot haver arribat a una solució.

El Barça podria fer-se amb la Champions femenina. A Bilbao, l'equip de Giráldez busca el seu tercer títol continental.

On el Barça guanyarà segur de golejada és a la graderia. Més de 35.000 culers a Bilbao per acompanyar l'equip en el repte de reeditar títol de Champions. És el segon desplaçament més massiu en els 125 anys d'història del club.

Aprendre tots els secrets de la Barceloneta per transmetre-ho als visitants. És el que fan 200 voluntaris de la Copa Amèrica. Alguns s'han capbussat per descobrir el fons marí. Unes activitats que busquen replicar l'esperit dels Jocs Olímpics del 92, coincidint també amb l'inici de la temporada alta de bany a la ciutat.

La cuina del caragol és protagonista, aquest cap de setmana, a Lleida en un Aplec que es preveu de rècord. Hi participen 119 colles i s'esperen 200.000 visitants a la ciutat. Una gran festa gastronòmica que dispara durant el maig el consum d'aquest producte.

El president del govern Pedro Sánchez s'ha compromès aquest divendres a les jornades del Cercle d'Economia a millorar el sistema de finançament autonòmic amb Salvador Illa com a president de la Generalitat, redoblar la inversió en infraestructures i mantenir els pactes fets amb Pere Aragonès, de qui ha agraït la seva tasca al capdavant de l'executiu català. Aquests pactes són: la condonació del deute i el traspàs de Rodalies. I respectar la llengua, la història i la cultura catalanes.