Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

L'endemà de l'aprovació definitiva de la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats, el Fiscal General de l'Estat s'ha reunit amb els fiscals de tots els òrgans implicats per mirar d'unificar criteris. Els que van dur la causa del judici del 'procés', Javier Zaragoza, Ismael Moreno, Fidel Cadena i Consuelo Madrigal, han entregat un informe on argumenten els motius pels quals s'oposen a concedir l'amnistia als condemnats per malversació, com ara Junqueras, Romeva, Turull i Bassa.

De la mateixa manera, els fiscals creuen que als processats en rebel·lia, Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig, tampoc els és d'aplicació el que estipula la llei d'amnistia i, per tant, no es poden retirar les ordres de detenció que pesen contra ells.

La votació que ha servit per convalidar la llei d'amnistia s'ha produït entre l'alegria independentista, les paraules de reconciliació i convivència. També per l'intent de boicot de la ultradreta, en un ple d'alta tensió, amb 177 vots a favor i 172 en contra. Ara caldrà veure com apliquen aquesta llei els jutges. D'entrada els fiscals del procés creuen que no s'ha d'aixecar l'ordre de detenció a Puigdemont i que l'amnistia no s'ha d'aplicar a la malversació.

Ho analitzem amb Maria Vila, Xavier Fina i Marc López Plana

Junqueras, Romeva, Bassa i Turull van ser indultats de la presó però no la inhabilitació. Entren en l'amnistia si es considera que no hi ha hagut enriquiment. I així amb tots els que estan pendents de judici per malversació. La causa al Tribunal de Comptes entra clarament en la llei. 

Un altre cas és el de Puigdemont, que està processat en la primera causa i investigat en la de Tsunami, per terrorisme, juntament amb 11 persones més, com Marta Rovira. El terrorisme està exclòs de l'amnistia si els actes són greus violacions dels drets humans -com atemptats contra persones- o si hi ha tinença o fabricació d'explosius. Pendents de l'aplicació d'aquest article estan també els 12 CDR de l'operació Judes.

Què passarà amb la investigació del jutge que afirma que els investigats van tenir contactes amb el Kremlin? L'alta traïció no s'amnistia, però per això s'ha de demostrar una amenaça real i l'ús efectiu de la força contra Espanya

Entren en l'amnistia totes les causes per desobediència com la mesa del Parlament, l'expresident Torra, alcaldes o manifestants condemnats. Això sí, l'amnistia no dona dret a indemnització ni a recuperar l'import de multes. Els policies investigats per l'1-0 també seran amnistiats sempre que no se'ls consideri autors de tortures o de tracte inhumà.

La llei d'amnistia ja és una realitat. 200 dies després que el PSOE la registres al Congrés, s'ha donat llum verda al text en un debat tens que s'ha mogut entre l'alegria independentista i la crítica de populars i VOX al Govern de Sánchez. 

L'amnistia, condició clau perquè els independentistes fessin president Pedro Sánchez, no és un punt final, asseguren. Pels socialistes ha guanyat la convivència i s'obre una nova etapa que posa fi al conflicte de Catalunya. També parlen de nova etapa els comuns, que demanen a la Fiscalia que intervingui.

El debat al Congrés ha estat especialment tens. Des de la bancada popular titllen Sánchez de covard per no participar en la sessió i Vox ha increpat els socialistes, als que acusen de traïdors.

El Govern i els socis d'investidura aproven la llei d'amnistia entre aplaudiments de la bancada socialista, i abraçades dels diputats i líders d'Esquerra i Junts. Enuig de PP i VOX que parlen d'atac a la Constitució.

Els quatre fiscals del procés s'oposen a amnistiar Puigdemont i Junqueras per malversació. Diuen que l'amnistia no és aplicable en el cas de l'expresident i no veuen viable aixecar l'ordre de detenció contra ell.

Els veïns de Sant Pere de Riu a la Tordera fa quatre mesos que viuen incomunicats. El robatori de coure els ha deixat sense cables de telefonia.

Hansi Flick ha marxat a Alemanya carregat de deures. El nou entrenador del Barça s'incorporarà a mitjans de juny a la Ciutat Esportiva, però des d'ara ja treballa amb Deco buscant un mig centre per l'equip.

La llei entrarà en vigor un cop es publiqui al BOE, en un termini màxim de 15 dies. Els jutges tindran dos mesos per a aplicar-la. Estudiaran cas per cas i valoraran com apliquen l'amnistia. Hem consultat amb magistrats progressistes i conservadors. 

Com i qui aplica la llei d’amnistia? És possible aplicar-la en 2 mesos? Es pot paralitzar la seva aplicació anant al TC i al TJUE? Podrien mantenir-se les mesures cautelars, com les ordres de detenció? La prescripció per acollir-se a la llei és de 5 anys. Resolem les preguntes amb el Carlos Pascual Alfaro, magistrat i portaveu jutges i Jutgesses per la Democràcia; i el Jorge Ibarburen González, magistrat i portaveu de l'Asociació Professional de la Magistratura.

El PSOE defensa que és un pas important per a la convivència, l'independentisme la celebra i l'oposició d'atac a la Constitució.

L'independentisme treu pit de l'aprovació de l'amnistia i es marquen ja un nou objectiu un referèndum d'autodeterminació.

Reacció immediata dels 4 fiscals del procés han presentat un informe al Fiscal General oposant-se a amnistiar Puigdemont o Junqueras, entre d'altres, pel delicte de Malversació. 

L'amnistia als líders independentistes dependrà, però, de la interpretació que facin els jutges de cada causa.  

La llei entrarà en vigor un cop es publiqui al BOE, en un termini màxim de 15 dies. Els jutges tindran dos mesos per a aplicar-la. Estudiaran cas per cas i valoraran com apliquen l'amnistia. Hem consultat amb magistrats progressistes i conservadors. 

Jordi Sànchez reclama un "paquet de mesures legislatives" més enllà de la llei d'amnistia, com derogar llei mordassa i reformes judicials: "Això només es pot fer amb una majoria que avui existeix. És una oportunitat". L'exsecretari general de Junts considera la norma com un "element de satisfacció" i una "decisió valenta" del govern espanyol, però alerta que és "parcialment una reparació" perquè "això no es repararà mai en plenitud". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga veu "imprevisible" l'aplicació de la llei i alerta que part del poder judicial fa pagar a Pedro Sánchez les cessions a l'independentisme, i una altra part considera que "no té legitimitat". D'altra banda, demana grans acords al Parlament en temes essencials: "L'agenda no pot ser molt àmplia", ha dit, confiant que Junts i PSC arribin a acords en el tema de la llengua. Creu que només ERC pot respondre a qui serà el futur president de Catalunya: "La investidura de Puigdemont depèn del PSC, que ja han dit que no". Demana una reflexió sobre com està l'independentisme: "M'agradaria pensar que ha tocat fons. Haurà d'haver-hi una redefinició de l'estratègia i una renovació de lideratges". Veuria raonable un "mínim acord" entre Junts, ERC i CUP per la Mesa del Parlament. L'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana veu la crisi a l'entitat com "una expressió més de la desorientació i la manca d'un objectiu compartit" i creu que Lluís Llach pot ser un president "molt digne" de l'ANC: "Em sap molt greu pel que està passant. Fer-nos mal és molt fàcil, curar-nos costa molt". Sànchez també ha lamentat que el 2017 no s'aprofités més la força del carrer: "On calia jugar les cartes desacomplexadament era al carrer. La gent estava disposada a tot. Els lideratges no vàrem acabar forçant una mobilització".

Els titulars del dia s'han centrat: a Catalunya, en les negociacions per la Mesa del Parlament, que els partits ho desvinculen a la investidura i en què la Cup ha anunciat que es reunirà amb Carles Puigdemont la setmana vinent. I a Madrid, en la investigació a la dona del president, que ha estat objecte d'atac a la sessió de control al govern, un dia abans de l'aprovació de la llei d'amnistia al congrés.

La CUP es reunirà amb Carles Puigdemont per explorar la investidura. Ho faran la setmana vinent de manera telemàtica. Els socialistes, però, demanen als partits respectar que ells han guanyat les eleccions.

Condemnada a presó permanent revisable la mare de la Yaiza, l'autora confessa de l'assassinat de la seva filla de 4 anys. Se la investigarà també per suposats maltractaments psicològics al pare de la nena.

L'alcalde de Lleida demana per carta a Pedro Sánchez una trobada estatal entre les administracions i el sector agrari per millorar les campanyes.

Hansi Flink, és l'entrenador del Barça per les pròximes dues temporades. L'alemany ha signat fins al 2026, coincidint amb els dos anys de mandat que li queden a Joan Laporta.

Mantons de colors, ulleres de sol extravagants i flors al cap, elements necessaris en moltes coreografies de Fira Gran. És una de les activitats que es poden fer fins divendres al saló dedicat a la gent gran de La Farga de l'Hospitalet.

La CUP es reunirà amb Carles Puigdemont per parlar de la investidura. Ho ha anunciat al Cafè d'Idees la cap de llista, Laia Estrada. 

Al Congrés, la investigació de la dona del president Begoña Gómez, ha centrat el cara a cara entre Sánchez i Feijóo a la sessió de Control. 

Detingut un home a l'Aldea com a presumpte autor de la crema de branques que va originar l'incendi d'ahir al coll de l'Alba de Tortosa. 

Condemnada a presó permanent revisable la mare-autora confessa de l'assassinat de la Yaiza, la seva filla de 4 anys. 

Detinguts 6 membres d'una organització especialitzada en assalts violents a vies ràpides, fent servir vehicles robats prèviament. 

Anit noms propis de diferents disciplines artístiques es van reunir a Barcelona per festejar la cultura en els premi Continuarà-Culturas 2 que entrega aquesta casa.

L'escriptora Maria Barbal i la poetessa Sara Búho, l'actriu Ainara Elejalde, l'actriu i productora Celia Freijeiro, l'actor i productor Mac Clotet, el pintor Perico Pastor, el ballarí Sergio Bernal, el pastisser Miquel Guarro, els músics Maria Arnal i Alfred Garcia, la muntadora de cinema Teresa Font, la Ficción Sonora de RNE i el Festival de Cap Roig han estat els guardonats de la 26a edició dels Premis Continuarà – Culturas 2. L'acte d'entrega s'ha celebrat a l'Hotel Casa Fuster de Barcelona i ha reunit més de 200 persones.