Josep Rull ha estat elegit nou president del Parlament de Catalunya. Ha rebut els vots del seu partit, Junts i els d'Esquerra Republicana i la Cup. No ha estat fins a la segona votació quan ha aconseguit el suport dels altres dos partits independentistes. Tot seguit ho analitzarem, com també repassarem els resultats de les eleccions europees, que a Catalunya les va guanyar el PSC. Comentem tot plegat amb els nostres convidats Carles Fernández, Astrid Barrio i Àlex Sàlmon.
Un acord de darrera hora entre Junts, ERC i la CUP converteix l'exconseller Josep Rull en el nou president del Parlament i permet retenir la majoria independentista de la Mesa
Lleida ha hagut d'esperar gairebé vint anys per tornar a tenir el seu equip a l'ACB. Aquest diumenge el Força Lleida va fer història ascendint a la màxima categoria del bàsquet estatal, i la ciutat està de festa.
Tot preparat perquè arrenqui la constitució de la cambra i s'esculli la nova Mesa i, per tant, la presidència. Si Junts i Esquerra tanquen un acord, Josep Rull podria ser el nou president del Parlament.
El ple arrencarà amb polèmica: l'independentisme vol que Puigdemont i Puig puguin votar. La qüestió és si podran fer-ho i de quina manera es comptabilitza després que el Constitucional hagi tombat el vot telemàtic.
Les eleccions europees passen factura a Sumar. Yolanda Díaz acaba de dimitir com a coordinadora de la formació.
Lleida ha hagut d'esperar gairebé vint anys per tornar a tenir el seu equip a l'ACB. Ahir el Força Lleida va fer història ascendint a la màxima categoria del bàsquet estatal, i la ciutat està de festa.
A aquesta hora es mantenen les incògnites: no està clar quines majories conformaran la Mesa i no se sap qui assumirà la presidència de la qual és la segona institució de Catalunya, però de les reunions in extremis d'aquest matí ja han sortit alguns noms, com el de Josep Rull, la proposta de JUNTS. La discreció s'ha mantingut fins a conèixer els resultats de les eleccions europees. A casa nostra el PSC torna a aconseguir la victòria a les urnes i es reforça de cara a la investidura. L'independentisme continua retrocedint i la crisi dels comuns s'agreuja.
El Parlament es constitueix aquesta tarda i els escenaris són incerts. La principal incògnita és què faran esquerra i els comuns... el que determinarà el color de la Mesa i en mans de qui recau la presidència de la cambra. Sembla que les negociacions es mantenen fins a l'últim minut... però que ja hi ha noms sobre la taula.
La sessió començarà amb polèmica perquè la Mesa d'edat vol permetre que Puigdemont i Puig puguin participar de la votació, encara que el Constitucional hagi tombat el vot telemàtic.
Tot això, l'endemà de les eleccions europees... Que a Catalunya han donat una clara victòria als socialistes, davant el retrocés dels partits independentistes... Junts passa per davant d'Esquerra com a segona força.
19 anys després s'ha despertat aquest matí amb l'orgull de tornar a l'ACB. El Força Lleida va derrotar tot un històric Estudiantes a la final del play-off i demà ho celebraran amb una rua per la ciutat. Avui, però l'eufòria encara dura
El ple de constitució del Parlament d'aquest dilluns començarà a les 4 de la tarda i quan queden 24 hores encara no se sap en quin partit recaurà la responsabilitat de presidir la cambra, així com els partits que conformaran la mesa. Els independentistes aposten per una mesa "antirepressiva" on, per exemple, es garanteixin els drets dels diputats que són a l'estranger. Per això la mesa hauria d'ignorar la decisió del Tribunal Constitucional i permetre que Carles Puigdemont i Lluís Puig puguin votar a distància.
En els partits impera l'hermetisme i els Comuns són partidaris de que la presidència estigui en mans d'Esquerra Republicana. L'alternativa la té el PSC, que demana que es respectin els resultats de les eleccions i confia que a la mesa es plasmi una majoria d'esquerres.
La votació d'aquest dilluns per triar els membres de la mesa serà presencial i en urna. Si cap dels candidats aconsegueix majoria absoluta la votació es repetirà entre els dos que hagin obtingut més vots. Una de les primeres decisions que haurà de prendre el president o presidenta és proposar qui se sotmet a la investidura a la presidència de la Generalitat. La data límit és el 25 de juny.
Les pluges descarreguen a alguns punts de Catalunya. Es preveuen intenses a la zona de la depressió central on hi ha avisos activats. Afectacions i bloqueig a l'aeroport del Prat per una tempesta a la costa de Barcelona que impedeix l'enlairament i també l'arribada d'alguns avions en aquest aeroport. Hi ha més de 100 vols afectats i 5 que han estat cancel·lats. La situació dels passatgers és d'incertesa, ja que no saben a quina hora podran sortir cap a les seves destinacions.
Els vots dels més matiners han començat a omplir les urnes. Més hores de feina els queden als membres de les taules. Més de 42.000 persones formen part d'aquest dispositiu electoral. S'han desplegat 10.000 agents, la meitat Mossos d'Esquadra que han reforçat la vigilància a Rodalies per evitar accions com el robatori de coure a les passades eleccions del 12 de maig que van afectar greument la circulació de trens. Els resultats es començaran a fer públics a partir de les 11 de la nit, hora en què tanquen els col·legis a Itàlia.
Diumenge d'eleccions. 5.700.000 catalans estan cridats a escollir els seus representants a la Unió Europea, és la quarta cita electoral en poc més d'un any a Catalunya.
Totes les meses han obert amb normalitat. Més de 42.000 persones formen part del dispositiu electoral i s'han desplegat 10.000 agents, la meitat Mossos d'Esquadra. Han reforçat la vigilància a Rodalies per evitar accions com la del robatori de coure de les passades eleccions del 12-M.
El ple per la constitució del Parlament començarà dilluns a les 16:00 i encara no se sap quin partit presidirà la cambra.
Les pluges ja han començat a descarregar a alguns punts de Catalunya. Es preveuen intenses a la zona de la depressió central on hi ha avisos activats. A l'aeroport del prat les tempestes estan causant retards en alguns vols. La previsió de pluja afecta també les carreteres catalanes.
El Barça té l'oportunitat aquesta tarda de coronar-se com a millor equip europeu d'handbol per dotzena vegada.
Cada vegada és més habitual veure mesuradors de gas radó en establiments comercials, com aquest supermercat del Masnou. Una nova normativa europea que entrarà en vigor a finals de juny té com a objectiu controlar un gas noble que és la principal font de radioactivitat natural i que pot causar càncer si s'hi està en contacte en espais sense ventilar. A Catalunya, només serà obligatori mesurar-lo en 170 municipis, que es corresponen amb les zones on la composició del terreny fa més probable la presència de radó. La majoria d'aquestes àrees estan al Maresme, la Selva i el Pirineu.
El programa Erasmus, el 'roaming' telefònic o el número d'emergències 112. Són només alguns exemples d'iniciatives europees que tenen repercussió en el nostre dia a dia. De fet, es calcula que de la Unió Europea sorgeix el marc normatiu que inspira el 80% de les lleis que es fan a Espanya. Per això és tan important participar en la tria de les persones que ens representaran durant 5 anys a l'Eurocambra, tal com explica el professor de Ciències Polítiques de la UPF Toni Rodon.
Concerts, titelles, contacontes i tallers, etc. Són algunes de les moltes activitats que ofereix la segona edició del festival 'Embotona't'. Es tracta d'un certamen de caire familiar que té la diversitat i la inclusió com a protagonistes. S'espera que aquest dissabte passin pel Poble Espanyol de Barcelona unes 3.000 persones.
El Parlament Europeu és l'única cambra legislativa multinacional del món que s'escull per sufragi directe. Es composa de 720 eurodiputats que tenen un mandat de 5 anys. La xifra de representants s'ha hagut de modificar arran de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Enguany Espanya triarà els titulars de 61 escons, dos més que els que tenia fins ara degut a ajutos per població. És el quart Estat membre de la UE amb més representació, per darrere d'Alemanya, França i Itàlia.
En el dia mundial dels tumors cerebrals ens fixem en el glioblastoma. És el més comú i també el de pitjor pronòstic. De fet, s'acostuma a diagnosticar quan afecta ja zones del cervell que alteren funcions dels pacients. Els investigadors insisteixen: fan falta més recursos. La major part dels tumors cerebrals es produeixen a causa de mutacions que avui en dia els metges no saben com atacar. El glioblastoma és el tumor cerebral més comú i de pitjor pronòstic. Només el 5% de les persones que el pateixen sobreviuen passats 5 anys del diagnòstic.
Una jornada reconeguda per Nacions Unides i que enguany se celebra sota el lema "Despertar noves profunditats". I és que els oceans produeixen el 50% de l'oxigen del planeta i contenen la major biodiversitat de la terra. Molts punts de Catalunya han celebrat el dia fent neteja.
Un cel marronós s'estén a tot Catalunya i empobreix la qualitat de l'aire a grans ciutats com Barcelona. Però tot i el cel tapat, és un dia de molta calor, especialment al pla de Lleida. Unes últimes hores d'altes temperatures abans d'un canvi de temps. Cel Terrós i sol esmorteït per la pols en suspensió i uns núvols que anuncien xàfecs, després d'una nit tropical, especialment a la costa. A l'espera de la pluja, a Lleida els termòmetres superen els 35 graus i hi ha qui ha de buscar el refugi a piscines per apaivagar la calor. Però de la tovallola passarem al paraigua i a la jaqueta, el termòmetre baixarà fins a 10 graus. Davant d'aquests canvis sobtats de temps, el nostre cos s'adapta, però pateix. Més fred i pluges ben rebudes, però que poden arribar amb calamarsa i ser perilloses.
Jornada de reflexió abans de la cita de diumenge a les urnes. Les eleccions europees seran els quarts comicis en pràcticament 1 any. 5.700.000 catalans estan cridats a votar. Els col·legis electorals obriran de 9 del matí a 8 de la tarda.
Dissabte de contrastos i de cel terròs arreu de Catalunya a conseqüència de la pols sahariana en suspensió. Al pla de Lleida els termòmetres es tornen a enfilar per sobre dels 35 graus per tercer dia i molts ajuntaments obren piscines, però aquesta tarda s'espera un canvi de temps que portarà més fred i pluja.
400 persones entre pacients, familiars i sanitaris s'han concentrat avui al tercer congrés del càncer a Lleida on els malalts han reivindicat el seu dret a reincorporar-se al món laboral. Avui que és també el dia mundial dels tumors cerebrals, un dels tipus de càncer amb pitjor pronòstic.
Concerts, titelles, contacontes i tallers són algunes de les moltes activitats que ofereix la segona edició de l'Embotona't. Un festival familiar que té la diversitat com a protagonista i que avui omple el Poble Espanyol de Barcelona.
El Barça d'handbol vol recuperar la corona europea i per fer-ho ha de guanyar la semifinal contra el KIL alemany.