Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Ernest Maragall demana un debat obert sobre l'entrada o no d'ERC al govern de Barcelona: "Ahir anàvem a dir: 'Ara i així, no'", ha dit sobre la votació d'aquest dijous que s'ha acabat posposant. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, demana al partit que fixi un "preu" si dona suport a Jaume Collboni, com en l'àmbit nacional s'ha fet amb la llei d'amnistia. L'expresident del Grup Municipal republicà a l'Ajuntament entén la "certa impaciència" dels republicans que van fer l'acord del febrer, però "han passat una sèrie de coses" i "és un escenari d'una complexitat". I valora com "un signe de vitalitat" d'ERC que es desbordessin les previsions a la votació: "En termes de moment i forma, no era la millor manera", admet.

D'altra banda, creu que l'interlocutor d'Esquerra per negociar una investidura és Pedro Sánchez i no Salvador Illa: "El silenci d'Illa és també una evidència de subordinació", ha etzibat l'exconseller de la Generalitat. L'exdiputat del Parlament critica que el diputat socialista parli de "diàleg" però "sense omplir-lo de contingut". Creu que PSC i Junts estan fent el "joc de l'enfadós": insisteix que tenen la responsabilitat de cercar majories i deixa la porta oberta a acords amb uns i altres. I espera que no hi hagi repetició electoral: "Demostrem que som capaços de prendre decisions col·lectivament i arribar als acords".

L'Orfeó Martinenc de Barcelona s'ha quedat petit pel prop d'un miler de militants que havia de votar a ma alçada sobre el preacord amb el PSC per entrar al govern municipal. El resultat podria ser un indicador sobre què pensen les bases d'un acord d'aquesta naturalesa.

També hem sentit a la vicepresidenta Maria Jesús Montero parlant d'un finançament singular per Catalunya. Això podria formar part de la moneda de canvi per un acord. Però ja s'han aixecat veus en contra com la de Compromís que ha amenaçat en retirar el suport a Pedro Sánchez.

Fem un resum del més important de la jornada i ho analitzem tot plegat amb Iva Anguera, Ferran Espada i Josep Martí. 

Arrenca el Sónar a Barcelona. Fins dissabte passaran grans noms de l'electrònica com Laurent Garnier, Richie Hawtin o els francesos Air. Però el festival és més que música i al Sonar+D aquests dies es debat el futur de la Intel·ligència Artificial. Hem vist també moltes aplicacions per la música i la tecnologia.

El Fiscal General de l'Estat avisa els fiscals de Sala que es reservin dimarts vinent per si decideix celebrar una Junta de Fiscals després que els quatre del Procés s'oposessin a amnistiar Junqueras i Puigdemont.

Les conques internes es recuperen amb les pluges dels darrers tres dies i ja estan al 33%. El pantà de Sau a principis de maig estava tan sols al 2% i avui l'aigua ja arriba a l'església.

Una desena de veïns han estat desallotjats d'un bloc de Sant Boi de Llobregat en esfondrar-se un sostre. A Badalona, quatre mesos després de l'enfonsament d'un bloc on van morir tres persones, encara hi ha una quarantena de veïns que no han pogut tornar a casa.

Passeig de Gràcia quedarà tancat entre plaça de Catalunya i Gran Via per l'exhibició de Fórmula 1. Restriccions que afectaran el trànsit al centre a partir de dimarts vinent a la tarda.

L'aigua baixa i brolla per rius, rieres i salts d'aigua com feia mesos que no es veia. Seguim el curs del Ter des de Sant Quirze de Besora a Campdevànol i això és el que veiem. Les pluges dels darrers tres dies han deixat fins a 100 litres a les capçaleres dels rius. Precipitacions convertides en neu al Pirineu, a cotes altes, com a Vallter 200. Aquests rius carregats d'aigua omplen els embassaments. Hem tornat a Sau, el termòmetre de la sequera, que en un sol dia ja ha canviat de paisatge.  

Les precipitacions de les darreres hores es converteixen en neu al Pirineu, a cotes altes, i deixa un paisatge d'hivern a 7 dies de l'estiu com aquest de Vallter 2000.

Aquests rius carregats d'aigua omplen els embassaments... Hem tornat a Sau, el termòmetre de la sequera, que en un sol dia ja ha canviat de paisatge.

A Badalona, 4 mesos després de l'esfondrament d'un bloc on van morir 3 persones... encara queden una quarantena de veïns sense poder tornar a casa. S'han de rehabilitar més de 400 habitatges dels edificis de l'illa. 

La inflació a Catalunya encadena 3 mesos de pujades... l'IPC se situa al 3,6% sobretot per l'encariment de l'electricitat per la pujada de l'IVA de la llum, i els carburants.

La justícia europea avala que els interins de l'administració pública que encadenen contractes temporals passin a ser indefinits, malgrat no se'ls pugui considerar funcionaris de carrera. 

Ignacio Garriga confia en els jutges perquè demostrin que la llei d'amnistia és "contrària al nostre ordenament jurídic" i "impedeixi que es pugui aplicar" la norma. El secretari general de Vox apuntat que els jutges hauran de complir la llei si segueix els "criteris constitucionals", però ha assenyalat que qui ha de dir si la llei és constitucional són els "experts en les lleis", posant en dubte el paper del Tribunal Constitucional que és qui té la competència. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, creu que el TC s'ha convertit "en alguns moments en una delegació del PSOE" i diu que el president Pedro Sánchez "ha anat assaltant políticament institucions". I alerta que Vox no es quedarà "de braços plegats" si el cap de l'executiu fa un "canvi de règim per la porta del darrere". El diputat al Parlament de Catalunya creu que PSC i ERC arribaran a un acord per la investidura: "El pacte a Barcelona és un avanç. Deslliga les seves paraules sobre la rebuda a Carles Puigdemont "quan arribi per la diagonal" de l'entrada de les tropes franquistes, però demana la mobilització al carrer del "poble espanyol" si torna a Catalunya. Critica la "doble vara de mesurar" amb el conflicte a la Franja de Gaza: "Mentre hi hagi un terrorisme diabòlic protagonitzat per Hamàs, no hi ha discussió". "Sánchez té afinitat a fotografiar-se amb terroristes, siguin d'ETA o Hamàs", ha afegit.

El president del Parlament ha fixat la data per la investidura del nou president de la Generalitat. Serà el 25 de juny. Per això, la setmana vinent es reunirà amb els grups parlamentaris per dirimir qui té més suports. Des de Junts, asseguren que Puigdemont hi serà i ERC no diu què farà, però ha arribat a un preacord amb el PSC per entrar al govern municipal de l'Ajuntament de Barcelona.

I, precisament, els fiscals del procés s'oposen a aplicar la llei d'amnistia a Puigdemont i Junqueras i als condemnats per malversació.

Els fiscals del procés es ratifiquen: s'oposen a aplicar l'amnistia a Puigdemont i Junqueras. El Suprem els va donar 5 dies per a pronunciar-se i no han trigat ni 24 hores a respondre.

El president del Parlament començarà la ronda de contactes per a la investidura dimarts vinent i l'endemà anunciarà si convoca el debat i quin candidat s'hi presenta.

Ruixats i tempestes s'intensifiquen a aquesta hora a moltes comarques. Es manté activat el Pla Inuncat perquè durant la tarda s'entendran per tot el territori.

Falten 2 dies per a l'inici d'una Eurocopa en la qual Lamine Yamal pot batre un nou rècord de precocitat. El de debutant més jove, amb 16 anys.

Els fiscals del procés han trigat poc més de 24 h hores en respondre al Tribuna Suprem. Els 4 insisteixen en el que sempre han mantingut: que no hi ha cap dubte que els processats en rebel·lia Puigdemont, Comín i Puig; i els condemnats en ferm Junqueras, Turull, Romeva i Bassa van malversar diners públics en benefici propi. I que, a més, els diners malversats van afectar els interessos financers de la Unió Europea. Aquests són dos supòsits que queden exclosos clarament de la llei d'amnistia. Precisament per aquest motiu, els fiscals defensen que s'han de mantenir les ordres de detenció vigents. Menys la de Rovira, que està processada només per desobediència. També defensen que els condemnats han de continuar inhabilitats. Aquest informe ara ha de passar pel fiscal general de l'estat, que és qui té l'última paraula. Però si es mantenen les discrepàncies, s'hauran de convocar una Junta de Fiscals. Passar pel fiscal general de l'estat, que és qui té l'última paraula. Però si es mantenen les discrepàncies, s'hauran de convocar una Junta de fiscals