Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El juny arrenca amb regust de maig, amb avisos per pluges intenses al nord-est, Tarragonès i Baix Camp. Les tempestes de les últimes setmanes han fet créixer les reserves d'aigua, que han tancat el mes de maig superant el 30% de la capacitat màxima als embassaments de les conques internes. Per trobar una xifra tan alta cal anar fins al juliol de l'any passat. Tot i la millora de la situació, els experts insisteixen que encara fa falta molta aigua per donar definitivament per superat l'actual episodi de sequera.

El sector agroalimentari representa gairebé el 20% del PIB català i any rere any es consolida com el més important de la indústria catalana en volum de negoci i treballadors. Aquest cap de setmana, explotacions d'arreu de Catalunya obren les portes al públic, en una nova edició del 'Benvinguts a pagès'. Es poden visitar explotacions agràries i ramaderes per comprovar 'in situ' com s'hi treballa i la manera com s'elaboren els productes frescos que arriben a taula.

Les pluges de les últimes setmanes han permès recuperar imatges que feia temps que no es veien, com ara els pantans desembassant a la conca de l'Ebre, i fins i tot al sistema Ter-Llobregat, per garantir el reg agrícola. Les reserves a les conques internes superen els 200 hectòmetres cúbics d'aigua, cosa que permetria viure durant 8 mesos sense aportacions addicionals. Ara bé, els experts alerten que la situació encara és crítica perquè ara ve l'època de l'any on el consum d'aigua es dispara a molts municipis i les precipitacions seran més minses.

Continuen les negociacions discretes per a la investidura i la composició de la mesa del Parlament. Queden 9 dies per al 10 de juny i ni el PSC, ni Junts ni Esquerra Republicana admeten tenir encarrilat un acord. El socialista Salvador Illa valora que les converses s'estiguin desenvolupant amb discreció i el Partit Popular creu que és un símptoma inequívoc de que Illa no té cap possibilitat de ser investit president.

Mentrestant, Junts i Esquerra passen pàgina de l'amnistia i ara posen la vista en aconseguir un referèndum. El senador dels republicans Joan Queralt assegura que ja "s’està negociant" i des de Junts diuen que aquest tema està sobre la taula a les reunions mensuals que mantenen amb el PSOE arran del suport a la investidura de Pedro Sánchez.

Després de 8 anys sense treure disc i estar a punt de deixar la música, Pj Harvey torna al Primavera Sound. Pinta, escriu poesia i musicalment fa temps que no té cabuda en una etiqueta. I ja prepara nou projecte. Ahir l'estrella: Lana Del Rey, mitja hora de retard i fans esperant des de primera hora. I encara no és una estrella, però va complint somnis: Maria Hein ha tocat dues vegades, ball i electrònica a l'escenari gran i un altre petit per recordar els seus inicis folk. Keanu Reeves ha actuat amb el seu grup Dogstar. El públic mirava més al baixista que al cantant. No tots els dies es veu a Neo tocant.

Avui fa tot just un any que es poden demanar baixes per menstruació incapacitant. Segons les darreres dades de Salut, des que va entrar en vigor - el juny de l'any passat- fins al març només se n'han tramitat 149 a Catalunya. Expertes consultades ho atribueixen a l'estigma i a la por a represàlies a nivell laboral. Hi ha moltes malalties que estan infradiagnosticades, com miomes, malformacions uterines o l'endometriosi, que afecta un 10% de les dones. Des que es va aprovar la llei ara fa un any, a Catalunya només s'han tramitat 149 baixes, 1.500 a tot l'Estat. La llei protegeix aquest tipus de baixes mèdiques per no invisibilitzar el dolor menstrual.

Veure com es desactiva un artefacte explosiu, entrar dins d'un tanc de combat, conèixer de primera mà l'exèrcit i l'oportunitat de saber com funcionen els llançadors de míssils antiaeris o peces d'artilleria. També una sèrie d'exposicions de vehicles cuirassats, com aquest tanc Leopard, similar als enviats a la guerra d'Ucraïna o tancs de combat d'infanteria Pizarro, de cavalleria Centauro i VEC. Una jornada que compta a més, amb concerts de música i activitats per als més petits.

Amb l'amnistia aprovada, el referèndum centra la mirada de l'independentisme. En paral·lel, continuen les negociacions per a la investidura i la mesa del Parlament. Retrets i vetos creuats entre els grups, mentre el PSC demana discreció i el PP creu que Illa no serà president.

El juny arrenca amb regust de maig, amb avisos per pluges intenses al nord-est, Tarragonès i Baix Camp. Una situació que s'afegeix a les darreres tempestes i que augmenta la capacitat de les conques internes fins al 30%. Una dada que no es veia des del juliol passat. Els experts insisteixen: la sequera continua.

Un any després de l'entrada en vigor de les baixes per menstruació incapacitant, només se n'han tramitat 149 a Catalunya. L'estigma i la por a represàlies laborals en són les principals causes, segons les expertes. Per demanar-les, cal diagnòstic mèdic.

El Primavera Sound encara el darrer dia de concerts amb les dones com a protagonistes. A l'informatiu, hem conversat amb PJ Harvey hores d'abans d'actuar al Parc del Fòrum. Ahir a la nit, Lana Del Rey va regnar en el seu debut al festival.

El Reial Madrid vol la quinzena Champions a Wembley. L'últim escull és el Borussia Dortmund.

L'actualitat gira entorn a la decisió del jurat que ha declarat culpable a Trump. L'expresident dels Estats Units ha comparegut aquesta tarda acusant a tothom de formar part d'una conxorxa. Això és rellevant pels efectes que pot tenir la futura sentència en la seva candidatura i en la política internacional. Mentretsant aqui, els fiscals es reuneixen per unificar criteris respecte l'aplicació de la llei d'amnistia i Junts i ERC no semblen predisposats a facilitar que Salvador Illa sigui president.

El Fiscal General de l'Estat es reuneix amb fiscals catalans, de l'Audiència Nacional i del Tribunal de Comptes per unificar criteris per aplicar la llei d'amnistia.

Arrenca una campanya forestal de risc extrem pel terreny sec, sobretot a la zona sud de Catalunya. Els bombers s'enfronten a incendis més ràpids i amb més capacitat de propagació.

Entrem a les aules de Segon de Batxillerat la setmana prèvia als exàmens d'accés a la Universitat. Ho faran més de 42.500 estudiants, un nou rècord.

Reial Madrid i Borussia de Dortmund ja són a Londres on demà es disputen la final de la Champions.

Els Bombers han treballat en 1.750 incendis de vegetació aquests darrers 5 mesos, un 34% menys que el mateix període de l'any passat. Les pluges de les últimes setmanes han contribuit a millorar la situació sobre el terreny. Tot i això, alerten que arrenca una campanya forestal extremadament complexa.

L'any passat van deixar de fumar 61.100 persones ateses pels equips d'atenció primària. A més d'assessorar els pacients, amb la incorporació dels fisioterapeutes als CAP també fan sessions per millorar tant la capacitat pulmonar com altres parts del cos. El 2023 fumava el 22,6% de la població a Catalunya (25,5% homes i 19,8% dones).

Nou rècord d'estudiants que faran les proves d'accés a la universitat a partir de dimarts: Més de 42.500. Entre les novetats en la fase general, es torna a incloure Història de la Filosofia. I a llengua i literatura catalana i castellana els alumnes hauran de triar dues preguntes entre 4 opcions, que ja no han de ser necessàriament les de les lectures obligatòries. Els estudiants podran esquivar les preguntes sobre les lectures obligatòries a català i castellà. S'introdueixen canvis de contingut en aplicació dels currículums de la nova llei d'educació, la LOMLOE.

RTVE inaugura l'exposició Casa RTVE Play a Barcelona. Un espai interactiu que permetrà al públic submergir-se en els continguts dels programes i sèries de la plataforma de RTVE.

Casa Seat acull aquesta mostra que romandrà oberta del 27 de maig a l'1 de juny, de 9:00 a 20:30 hores

Els fiscals del procés, els del Tribunal Suprem, han entregat l'informe argumentant perquè s'oposen a concedir l'amnistia a Puigdemont i Junqueras per malversació. Hem conegut els detalls d'aquest text. 

L'endemà de l'aprovació de l'amnistia, continuen els retrets de l'oposició al Govern de Sánchez, que de la seva banda defensa la llei. 

Les negociacions per a la investidura continuen en punt mort, però Junts pressiona als socialistes: sense investidura de Puigdemont, diuen, perilla la legislatura de Sánchez. I ERC avisa no temen a una repetició electoral.

Els Bombers han treballat en 1.750 incendis de vegetació aquests darrers 5 mesos, un 34 % menys que el mateix període de l'any passat. Les pluges de les últimes setmanes han contribuït a millorar la situació sobre el terreny. Tot i això, alerten que arrenca una campanya forestal extremadament complexa.  

Nou rècord d'estudiants que faran les proves d'accés a la universitat a partir de dimarts: Més de 42.500. 

Multa històrica, de 150 milions d'euros, a les companyies de baix cost Ryanair, Vueling, EasyJet i Volotea. 

Primera Patum Completa, el punt àlgid d'aquesta celebració del Corpus plena de ball i música.