Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Fins dijous, més de 42.500 alumnes encaren les Proves d'Accés a la Universitat. Han començat per la Llengua i Literatura Castellana i ara han abordat algunes optatives.

Els estudiants també han fet la prova de llengua estrangera, la majoria d'ells, d'anglès. En general, bones sensacions, però la prova oral l'han trobada una mica més complicada.

En 10 anys han plegat un 20% de les carnisseries de les comarques de Girona, moltes per falta de relleu generacional. Però hi ha altres oficis on també costa trobar personal qualificat. Per això la Cambra de Comerç de Palamós impulsa cursos gratuïts de formació. Fa 9 anys que la Cambra de Comerç de Palamós organitza cursos com aquests, que ja han ajudat a trobar feina a mig miler de persones.

  • Els pagesos aixequen els talls durant el matí i avisen que tornaran a les carreteres si Europa no els escolta
  • Els manifestants estan pendents d'una possible reunió amb els governs espanyol i francès, i aquest últim ja estaria treballant-hi

El nou president de l'ANC creu que les formacions independentistes haurien d'aconseguir que apliqués reformes estructurals, diu, "per arreglar l'estat". A l'entrevista del Cafè d'Idees, Lluís Llach s'ha mostrat molt dur amb el president d'ERC i l'estratègia que ha impulsat en els "darrers 4 o 5 anys.

Llach també s'ha mostrat escèptic sobre l'aplicació de l'amnistia i ha advertit que Pedro Sánchez deixarà "amb el cul a l'aire" l'independentisme i convocarà eleccions generals quan li interessi. 

Els talls dels pagesos es localitzen a la Jonquera, el Coll d'Ares, Puigcerdà, la Seu d'Urgell i Bossost. Reclamen que les exigències comunitàries es traslladin a les importacions, prioritzar els productes locals i rebaixar la pressió fiscal de les factures energètiques. La protesta durarà fins demà al matí i no es preveu allargar-la. Fem un resum del més important del dia i ho analitzem tot plegat amb Imma Lucas, Josep Martí i Rafa Garrido.

Agricultors i ramaders espanyols i francesos bloquegen les fronteres amb els tractors. Reclamen a Europa més seguretat alimentària sobre els productes importats i que passin els mateixos controls, prioritzar els productes locals i menys pressió fiscal en els carburants.

El Partit Popular obre la porta a presentar una moció de censura contra Sánchez, en funció dels resultats a les eleccions europees. I fer-ho sense descartar el suport de Junts.

Desarticulada una organització criminal dedicada al tràfic de persones, drogues i falsificació de moneda. Hi ha 22 detinguts a Girona i Barcelona. S

El Barça de bàsquet també acaba la temporada en blanc. Els blaugrana cedeixen per la via ràpida a les semifinals davant del Madrid.

És l'època en què a Ponent arriben els temporers. Els que ho fan sense feina encara poden allotjar-se des d'aquest dilluns al pavelló 3 de la Fira de Lleida, que ha obert portes. L'equipament té 100 places i cada usuari podrà quedar-s'hi un màxim de 7 dies.

Separat, acomiadat i desnonat, el protagonista de 'La Furgo', l'Ós, comença a viure en una furgoneta pels carrers de Barcelona. L'interpreta Pol López, que ens explica que el seu personatge viu "una mica aquesta dicotomia d'estar convençut d'haver trobat una altra manera de viure, però a la vegada veient que la precarietat se'l menja i la pobresa també".

El projecte ha trigat 6 anys a veure la llum des que el director Eloy Calvo va quedar captivat pel còmic. Ara l'Eloy dirigeix el seu primer llargmetratge tot mantenint l'essència de la novel·la gràfica.

Passos fronterers tallats a tot l'Estat 5 a Catalunya: el de la Jonquera, el Coll d'Ares, Puigcerdà, la Seu d'Urgell i Bossòst. Reclamen a Europa més seguretat alimentària sobre els productes importats i que passin els mateixos controls... Prioritzar els productes locals i menys pressió fiscal en els carburants.

Una protesta que fan aprofitant la recta final de la campanya per a les europees. A Catalunya la convoca Revolta pagesa, el moviment que va néixer en les passades mobilitzacions del febrer. No compta amb el suport del sindicat majoritari, Unió de Pagesos perquè no veuen legítim manifestar-se en campanya.

A una setmana de la votació de les eleccions europees, el CIS manté el PSOE per davant del PP, però a menys distància. 

Queda una setmana perquè es constitueixi el Parlament i els escenaris encara són molt oberts. 

8 casos de desaparicions diferents són el fil conductor de 'Codi 6', el nou podcast de Ràdio 4 i RTVE Àudio que s'estrena dimarts. La sèrie, dirigida per Oriol Nolis i Marta Català, reconstrueix en cadascun dels 8 capítols de mitja hora de durada una història, a partir d'entrevistes amb testimonis implicats en el cas. L'equip del programa ha parlat amb investigadors, jutges i forenses però també amb els familiars de les persones desaparegudes i amb altres fonts periodístiques.

Aquesta nova producció sonora forma part de l'auge que viuen els formats relacionats amb el gènere del 'true crime'. Ara bé, a l'hora d'abordar aquest tipus d'històries cal ser especialment curosos per evitar danys psicològics a víctimes i familiars.

Per primera vegada des de 1906 es treballa de manera integral en la restauració de la façana posterior de la Casa Batlló i el seu pati, un espai que pertanyia a l'habitatge de la família. La feina s'acabarà a la tardor, però ha ha permès descobrir colors originals amagats pel temps sota múltiples capes de pintura. Entre les troballes més destacades, que la forja no és de color negre, les finestres no són blanques i l'estuc no és groguenc.

L'augment del teletreball ha omplert bars i cafeteries de persones que per una consumició mínima passen hores i hores ocupant taules. Els restauradors asseguren que aquesta situació ha esdevingut un problema perquè els suposa un perjudici econòmic important. Per això s'han començat a establir límits i fins i tot algun establiment ha eliminat la connexió wi-fi. L'Agència Catalana de Consum assegura que és una pràctica legal sempre que s'informi clarament al client de les condicions que regeixen al local.

Aquest migdia ha tingut lloc la darrera Patum de Lluïment d'enguany. Amb els balls a la Plaça de Sant Pere de Berga acaba la festivitat, única a Catalunya, amb què durant 5 dies celebren la tradició del Corpus. Dies de festa a Berga, que són també un revulsiu econòmic per a la ciutat i la comarca. Augmenten els visitants i, per tant, l'activitat. Un retorn que millora any rere any per aquestes dates. Durant aquesta celebració amb més de 600 anys d'història Berga triplica el nombre de visitants. Són 5 dies d'una activitat que es multiplica a tots els sectors del municipi, però sobretot a l'hostaleria i la restauració, que aquestes dates han de doblar personal i allargar horaris. Per Patum l'ocupació turística al municipi és del 100% i, per extensió, també a gairebé tota la comarca.

Sales d'estudi i biblioteques plenes de gom a gom. Hi ha una biblioteca o sala d'estudi oberta a cada districte de la ciutat amb un horari especial, també a altres llocs de Catalunya. Per internet es pot consultar l'horari i l'aforament de cada una per veure si hi ha lloc. Dimarts comencen les Proves d'Accés a la Universitat, que duraran fins dijous. L'ambient és de molts nervis, però també molta concentració.

És dia d'arreglar desperfectes, valorar danys i, en alguns casos, continuar traient aigua de locals afectats, l'endemà de les pluges intenses que van caure a diversos punts de Catalunya. A Tarragona i a Arenys de Mar s'han acumulat fins a 60 litres. Conreus com la vinya també estan afectades i hi ha preocupació entre els pagesos. La Catalunya central, el Tarragonès i el Maresme són algunes de les comarques més afectades en aquest episodi de pluja intensa. S'han acumulat fins a 60 litres.

És dia d'arreglar desperfectes, valorar danys i, en alguns casos, continuar traient aigua de locals afectats, l'endemà de les pluges intenses que van caure a diversos punts de Catalunya. A Tarragona i a Arenys de Mar s'han acumulat fins a 60 litres. Conreus com la vinya també estan afectades i hi ha preocupació entre els pagesos.

Continuen les negociacions, discretes, per a la investidura i la mesa del Parlament, mentre Junts i PSC es disputen els suports entre retrets. Junts carrega contra Illa, si és president, mentre el socialista demana humilitat i generositat. El PP manté que l'aprovació de l'amnistia és un acte de corrupció.

8 desaparicions diferents són el fil conductor de 'Codi 6', el nou pòdcast d'RTVE que s'estrena dimarts. Forma part del True Crime, que continua consolidant-se en diferents formats. Un gènere on cal ser especialment curós per evitar danys psicològics a víctimes i familiars.

El Reial Madrid torna a ser campió d'Europa contra el Borussia Dortmund. Van patir al principi, però al final van acabar guanyant 2-0. Carvajal i Vinicius van definir un marcador que permet al Reial Madrid aconseguir la quinzena Champions.