Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El festival de cultura alternativa Pepe Sales s'emmiralla enguany en l'obra de l'artista, política i activista nordamericana Maya Angelou. L'objectiu és posar l'accent als problemes quotidians que afronten a diari els afrocatalans. L'activista social i cantant, Diana Español, ens explica quins són els reptes que tenim a casa nostra i la millor manera d'abordar-los

Una dona de 60 anys ha mort aquesta matinada de dissabte en l'incendi d'un habitatge al barri de les Roquetes, al districte de Nou Barris de Barcelona. L'avís del foc s'ha rebut poc abans de la mitjanit al número 5 del carrer de Vidal i Guasch, a tocar de la Via Favència i la sortida 2 de la ronda de Dalt. Fins al lloc dels fets s'han desplaçat vuit dotacions dels Bombers de Barcelona. A banda de la dona morta, un home de 70 anys ha estat traslladat en estat greu per inhalació de fum a l'Hospital Moisès Broggi i set persones més han estat ateses per inhalació lleu de fum. L'Ajuntament ha activat el Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) per atendre els familiars de la víctima i la resta de veïns i veïnes de l'immoble.

Un 12% dels pacients ingressats per COVID-19 que, a la vegada, pateixen dany cardíac, necessiten tornar a ser ingressats o moren en el primer any després de superar la malaltia. Això només passa en l’1% dels que no pateixen dany cardíac durant la infecció per SARS-CoV-2, segons un estudi de l'Hospital de la Mar que es publica a la revista 'Journal of Clinical Medicine'.

Durant un any, els investigadors van comprovar l'evolució de 86 pacients que havien ingressat a l'Hospital de la Mar i a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona per COVID-19 i que presentaven en sang elevats nivells de troponina, proteïna que s'allibera quan es produeix mal en el múscul cardíac, el miocardi. Les seves dades es van comparar amb altres 86 pacients ingressats pel mateix motiu, però sense aquest problema, i tots dos grups eren equivalents en qüestió d'edat i sexe.

El president de la Generalitat considera que la sentència que obliga les escoles a fer un 25% de les classes en castellà és "una mena de 155 educatiu" i assegura que és "un intent de trencar el consens" al voltant del model "d'èxit" de l'escola catalana. En declaracions des de Vic, Aragonès ha avançat que el Govern defensarà el català a l'escola "amb totes les eines a l'abast". A més a més, ha garantit als docents que és l'executiu qui assumirà "la responsabilitat política, i jurídica d'actuar en defensa del model d'escola catalana".

El 80% de l'activitat als centres d'atenció primària està relacionada amb la covid. Els sanitaris s'organitzen com poden davant l'allau de casos que els arriben i que han de fer front amb menys personal perquè també hi ha treballadors de baixa. Tot plegat, mentre miren de no descuidar la resta de patologies que, en el cas d'urgències, podrien derivar en complicacions greus.

La pandèmia deixa 41 noves morts i 39 mil nous positius registrats en les darreres hores a Catalunya. Els contagis segueixen alts, però l'allau de positius no comporta més ingressos. La Primària ha atès més de 70.000 visites.

El president de la Generalitat considera que la sentència sobre el 25% de castellà a les escoles és "una mena de 155 educatiu". Diu que esgotaran totes les vies per evitar-ne l'aplicació.

Mor una dona de 60 anys en un incendi a un pis del barri de Les Roquetes, a Barcelona. També hi ha un home ingressat en estat greu per inhalació de fum. Els Mossos investiguen les causes del foc i els veïns parlen d'un possible cas de pobresa energètica.

L'Espanyol segueix de pega en aquest 2022. A la derrota contundent a casa contra el Betis s'afegeix l'expulsió de Raúl de Tomás, que no podrà jugar a San Mamés.

El TSJC dona a la Generalitat 10 dies per respondre com aplicarà el 25% de classes en castellà. L'obliga a fer-ho arran d'una sentència que ja és ferma. Aragonès, sobre la sentència del castellà: "Treballem en el desplegament normatiu per refermar l'escola catalana".Canvi en el protocol covid. El Govern farà a la primavera una consulta sobre els JJOO d'Hivern entre els veïns de l'Alt Pirineu i Aran. Aprovat el Pla d'Igualtat d'Oportunitats entre dones i homes del cos de Mossos d'Esquadra.

  • La societat es rebel·la contra aquesta “tortura científica”
  • 38 cadells de vuit mesos d'edat de la raça Beagle seran sacrificats després de 28 dies de proves
  • La Generalitat requereix informació sobre l'empresa Vivotecnia a la Comunitat de Madrid arran de l'estudi amb cadells

El TSJC dona 10 dies a la Generalitat per respondre com aplicarà la sentència ja ferma del 25% de castellà a les escoles. Si no, en 2 mesos qualsevol família que vulgui pot demanar que s'apliqui de forma forçosa. El Govern ho qualifica de nou atac a la llengua.

El Parlament i Pau Juvillà recorreran al Suprem per evitar la retirada de l'escó del diputat per la seva condemna per inhabilitació, com li demana la JEC. Apel·len a la sobirania de la Cambra i anuncien que recorreran a totes les vies judicials

A partir de la primavera Salut vol deixar de comptar els contagis, fer testos i quarantenes. És la primera vegada que posa data a un canvi en la gestió sanitària de la pandèmia com si es tractés de la grip.

El Barça no podrà revalidar el títol de Copa. Tot i que Pedri va forçar la pròrroga al temps afegit, un penal transformat per Muniaín va decidir el triomf de l'Athletic Club. El pitjor és que Ansu Fati s'ha tornat a lesionar al bíceps femoral.

El TSJC dona a la Generalitat 10 dies per respondre com aplicarà el 25% de classes en castellà i dos mesos per complir-la. El president i el vicepresident del Govern han defensat el model d'escola catalana. El diputat de la CUP, Pau Juvillà i el Parlament recorreran al Suprem l'ordre de la JEC de retirar-li l'escó.Cs i Vox reclamen a Borràs la retirada de l'escó a Juvillà de forma immediata. Salut posa data a un canvi de la gestió sanitària de la pandèmia. La primera nit sense toc de queda ha estat tranquil·la. Barcelona ha acabat solament amb 250 desallotjats. Maria Eugènia Gay pren possessió del càrrec de delegada del Govern a Catalunya. a UFEC celebra el suport de la ciutadania a la candidatura dels Jocs d'Hivern 2030, segons els resultats d'una enquesta.

La nova delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, ha pres possessió del seu càrrec aquest divendres al matí. Al seu discurs, fet en presència de la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, Gay ha promès "preservar l'estat de dret", ha fet diverses referències al compliment de la Constitució espanyola, i s'ha compromès a treballar pel "diàleg". A més, ha parlat de "refer consensos i buscar complicitats" i de col·laboració entre administracions. També ha promès regentar una delegació que "escolti la ciutadania". | LAURA HERRERO

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat ferma la sentència que obliga a impartir a les escoles catalanes el 25% de les classes en castellà i dona 10 dies per notificar-la a la Generalitat.

El Parlament esgotarà totes les vies jurídiques al seu abast per evitar complir l’ordre de la Junta Electoral Central de retirar l’escó al diputat de la CUP, Pau Juvillà.

El mateix damnificat ha comparegut al Parlament acompanyat, entre d’altres, de la presidenta de la Cambra, Laura Borràs, per advertir que “s’esgotaran totes les vies jurídiques” per defensar la sobirania del Parlament i ha anunciat que ell mateix presentarà un recurs davant el Tribunal Suprem (TS) contra la resolució.