Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El cultiu de la vinya a Santa Coloma de Gramenet ha existit des de l'època dels ibers fins a mitjans el 1870, quan la fil·loxera va acabar amb els conreus de tota Europa. Meho Spago i Asce Calderón formen part del projecte de la Vinya d'en Sabater, que pretén recuperar el passat vitivinícola a la ciutat amb objectius formatius i de divulgació.

Al restaurant 'Molí dels avis' han fet un kai tai, una tècnica per tallar la tonyina que han aprofitat per mostrar-li a Sílvia Abril totes les parts que es poden consumir del peix: la cua, la ventresca, el cor, l'"algallete", el morro, el mormo, el contra-mormo i molts més.

Aquesta setmana a 'La recepta perduda', Sílvia Abril ha visitat Ametlla de Mar per descobrir la recepta de l'arròs amb tonyina. Un lloc singular amb molta varietat de peixos i una tradició molt arrelada al mar.

Per conèixer una miqueta més aquest producte, la presentadora s'ha banyat a una piscina on es crien aquests peixos que poden arribar als deu anys de vida. A més, els ha estat alimentant. Una feina que no és senzilla, ja que poden menjar diàriament entre el cinc i el sis per cent de la seva massa corporal.

Aquesta setmana a 'La recepta perduda', Sílvia Abril ha visitat Ametlla de Mar per descobrir la recepta de l'arròs amb tonyina. Un lloc singular amb molta varietat de peixos i una tradició molt arrelada al mar.

Sílvia Abril ha descobert el restaurant el 'Molí dels avis', que barreja la gastronomia japonesa i catalana per cuinar la tonyina. El xef Josep Margalef i l'expert Pere Vicent asseguren que és un peix del qual es pot aprofitar tot, inclús la pell.

Aquesta setmana 'La recepta perduda' ha viatjat a l'Ametlla de mar, on la tradició de pescar tonyina està ben arrelada. Quim Marquès, que va ser cuiner d'El suquet de l'Almirall durant 30 anys, ha explicat els secrets de la tonyina vermella del Mediterrani, molt apreciada per la seva gran qualitat.

I com que al Delta es fa servir per nombroses receptes, Sílvia Abril ha buscat algú que li ensenyi a fer-ne un arròs, un altre gran producte de la zona.

A més, ha conegut la Cinta Garcia, que és de família de pescadors, amb qui ha cuinat l'arròs amb tonyina. L'àpat l'ha compartit amb les seves amigues i companyes de l'associació Dones endavant. Com a postres, han menjat corassons, uns dolços típics de les terres de l'Ebre.

A Ametllade Mar hi ha moltes famílies que es dediquen a l'apicultura. A 'La recepta perduda', l'apicultor Rafael Muria ha explicat com ha evolucionat aquesta feina a través dels anys. Un producte que s'ha convertit en medicina natural i que té a les abelles com a principals artistes.

Los bosques de Soria dan vida a una inmensa variedad de setas, hongos, champiñones y productos micológicos en general. Cada otoño -y cada primavera-, sol y lluvia participan en la floración micológica que hace las delicias de los aficionados a su recolección y su degustación. En esta entrega de Entre pecho y espalda, hablamos sobre la magia de las setas con Jesús Javier Andrés, presidente de la Asociación Micológica de Navaleno, y sobre su conservación y preparación con Elena Lucas, del Restaurante La Lobita

Aquesta setmana Sílvia Abril ha visitat Molins de Rei per trobar la recepta del capipota. Un plat de vedella de subsistència típic dels molinencs. Un municipi amb molta vida cultural, molt proper i molt arrelat a les seves tradicions i a l'esmorzar de forquilla.

En Joan ha estat l'encarregat d'ensenyar-li la recepta a la presentadora, que ha descobert tots els secrets del poble de la mà de l'expert gastronòmic Jordi Beumala, les meravelles que es poden fer amb els menuts amb Francesc Clanchet i la importància del producte de temporada per fer samfaina amb l'Albert i Àngels Fisas.

ElCamell de Molins de Rei és una figura gegant que apareix durant la Festa Major i el Carnestoltes molinencs. A 'La Recepta Perduda', Sílvia Abril descobreix els orígens d'aquesta bèstia recuperada l'any 1981 d'una tradició ancestral que data del segle XVIII. Quan sona 'La Presó del Rei de França' d'Elèctrica Dharma, tots els molinencs saben que és hora de ballar al ritme d'una de les figures més importants del municipi català.

La samfaina és un dels pilars de la cuina catalana, juntament amb el sofregit, l'allioli, la picada i el romesco. A 'La Recepta Perduda', la pagesa i verdulera de Molins de rei Àngels Fisas ens dona alguns consells per cuinar aquest plat que va sorgir com a tècnica d'aprofitament. Idealment, s'ha de consumir a l'estiu, una època on podem trobar tomàquets, pebrots i hortalisses de temporada.

Els ingredients principals de la samfaina són la ceba, el tomàquet, el pebrot, l'albergínia i el carabassó, però l'únic límit per preparar-ho és la imaginació. És ideal per acompanyar amb qualsevol classe d'arròs, pasta, carn o peix.

Els menuts són les parts menys nobles de l'animal: intestins, cor, vísceres. Com a parts menys nobles, són les que es menjava el poble treballador o la gent amb menys recursos. A 'La Recepta Perduda', Sílvia Abril visita el restaurant 'Carambola', un dels pocs llocs on s'aposta per aquest tipus de cuina. El seu cuiner, Francesc Clanchet, li ha donat alguns consells per fer plats menuts de primer nivell.