Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

En aquest capítol especial, Sílvia Abril obre les portes de casa seva i prepara uns fideus mar i muntanya per homenatjar les cuineres i cuiners que l'han ajudat en aquesta segona temporada. La Rosario, d'Olesa de Montserrat, l'ajuda a fer-los, fins a aconseguir que tots els convidats se’n llepin els dits i assaboreixin plegats un àpat molt especial.

A més, el capítol emet els millors moments de la temporada, en què hem rigut, ens hem emocionat, hem après a cuinar i, sobretot, ens ho hem passat bé menjant els millors productes del nostre país. Els protagonistes d'aquest any comparteixen anècdotes, riures i abraçades, i Sílvia Abril proposa un últim brindis perquè gràcies a ells hi ha receptes que ja no es perdran mai més.

En el último Entre pecho y espalda del año recogemos ideas para las mesas navideñas con dos de nuestros invitados de esta temporada. Marisa Duque, del resturante segoviano Casa Duque, y Alberto Rosado, del Montecarlo de Las Navas del Marqués, nos proponen entrantes, principales y postres tanto de tradición como de innovación para comer en estas fiestas.

'La recepta perduda' ha visitat la Terra Alta, zona de pagesos, on els treballadors del camp aguantaven llargues jornades collint raïm i olives amb un sol àpat: la clotxa, un pa de pagès farcit de verdures escalivades i sardina salada que preparaven els avis de la família a mig matí sense moure's del tros.

Sílvia Abril ha arribat a una comarca immersa en la verema. Encuriosida, ha conegut a Pili Sanmartín, una de les dones al capdavant del Celler Bárbara Forés. Per elaborar la clotxa, ha conegut a Enrique Segura, pagès al capdavant d'un celler, que recorda la clotxa que menjava quan era petit i anava a veremar amb la família.

Per preparar-la ha necessitat un bon pa de pagès, ingredient principal i recipient, que a les Terres de l'Ebre sovint couen als coneguts com a forns moruns, forns refractaris de llenya. Sílvia Abril ha anat a buscar-lo a la Fatarella, on hi ha el forn de la Rosa Balsebre, que diuen que és un dels més antics de Catalunya.

Per al farcit, cal sardina de casco, o arengada, que Sílvia Abril ha obtingut de la botiga de la Dora Rius, amb qui ha descobert els ganyims de tonyina, una altra especialitat de pesca salada. De la mà d'Andreu Queralt i Maite Hernández, Sílvia Abril ha recorregut el poble vell de Corbera d'Ebre, escenari d'una de les batalles més cruentes de la Guerra Civil espanyola. El poble es manté destruït com un testimoni colpidor.

La recepta perduda

El xuixo de crema a Girona

'La recepta perduda' ha fet parada a Girona. Sílvia Abril ha conegut a Julià Castelló, un pastisser gironí criat sentint la flaire dels xuixos a la rebotiga de la pastisseria familiar. Ara viu dedicat a la preservació del xuixo tradicional segons la recepta que ja es feia a Girona a finals del segle XIX. L'obrador d'en Julià és l'únic del món dedicat exclusivament al xuixo, per al qual utilitza exclusivament productes de quilòmetre zero.

Aprofitant la visita a Girona, Sílvia Abril ha anat a Casa Cacao, la fàbrica de xocolata que el xef de pastisseria Jordi Roca hi ha obert, on ha conegut a la seva mà dreta: en Damian Allsop, un talentós mestre xocolater gal·lès.

En el seu periple llaminer per la ciutat, Sílvia Abril també ha visitat la gelateria La Gioconda, on ha vist com es fa el gelat artesanal. Una jove xef pastissera i una experta en l'elaboració de melmelada casolana han completat el capítol més dolç de la temporada.

I no hi pot faltar la ratafia, que acompanya sovint les postres catalanes. Sílvia Abril ha conegut a Ernest Morell, membre de la cooperativa La Sobirana on, a més de recuperar la cultura dels licors casolans, promocionen Santa Coloma de Farners.

Sílvia Abril ha anat a buscar xocolata a Casa Cacao, el centre monogràficdedicat a la xocolata que el Jordi Roca ha obert al centre de Girona amb el seu mestre xocolater Damian Allsop. Tots dos li han explicat com és el procés d'elaboració de la xocolata a l'obrador.

L'actriu Sílvia Abril ha visitat una de les botigues més emblemàtiques de la Gandesa, regentada per Dora Rius. Una experta en la preparació de la sardina de casco per fer la clotxa, ja que és una fanàtica d'aquest mític plat de les Terres de l'Ebre.

La recepta perduda

El forn morú a Terra Alta

La fornera Sònia Carbó, quarta generació del Forn Cal Mariano d'Horta de Sant Joan, ha explicat a 'La recepta perduda', programa presentat per Sílvia Abril, quin és el funcionament d'un dels pocs forns moruns de Catalunya, com es prepara el pa i les pastes per coure-les i com es pot treure el màxim profit.

L'actriu Sílvia Abril ha visitat el poble vell de Corbera d'Ebre a 'La recepta perduda', on ha conegut a Andreu Queralt i Maite Hernández, dos guies que li han explicat la història d'un poble que va quedar destruït durant la Guerra Civil a la mítica Batalla de l'Ebre i s’ha conservat tal com va quedar per tal de ser un testimoni d’una de les batalles més crues de la nostra història. Amb ells hem descobert què va significar per a la població de la comarca ser l’escenari d’una de les batalles més llargues d’aquesta guerra.

Fins a mitjans del segle XX, es cultivava la vinya en poblacions de totes les comarques de les Terres de l'Ebre, però avui dia el conreu de la vinya s’estén majoritàriament per la comarca de la Terra Alta. L’objectiu principal d’aquest conreu és l’obtenció de raïm, principalment de les varietats garnatxa, macabeu i carinyena destinat a l’elaboració de vi i a altres productes derivats com vi ranci, mistela o aiguardent. A 'La recepta perduda', programa presentat per Sílvia Abril, l'enòleg Sergi Pallarès del Celler Arrelats ha explicat tots els detalls.

Pasamos el "Turno de noche" en la pastelería La Oriental de Madrid junto a su director general, Jonatan Yagüe, quien nos explica cómo elaboran el pan y los dulces que después venden por toda España. Están especializados en productos sin gluten. Además, visitamos su obrador, junto a Lorena Rodríguez.

'La recepta perduda' es desplaça a Vilafranca del Penedès, on a les taules de Nadal i festa major no hi falta mai el gall rostit. Però no és un gall qualsevol ni es rosteix de qualsevol manera: estem parlant del gall del Penedès, un producte extraordinari reconegut amb una Indicació Geogràfica Protegida, que es cou en un recipient tradicional anomenat greixonera i s'acompanya o es farceix amb fruits secs.

Sílvia Abril ha après a cuinar-lo amb l'ajuda de la Mercè Olivella, que es dedicava a la moda, però per qui la cuina és un gaudi absolut. El gall l'obtindrà de l'Elisabeth Colomé, una de les quatre criadores de gall amb IGP del Penedès.

Perquè el plat sigui ben gustós, cal posar-hi una bona picada, on, a més del fetge de l'animal s'hi afegeix fruita seca local. Sílvia Abril l'ha anat a buscar a Fruits Secs Roset, la botiga que regenta la Laura Marbres, on torren la fruita cada dia. El brandi, que hidrata la carn i fa que quedi més melosa i tendra, l'ha trobat a la destil·leria Mascaró.