Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Els municipis turístics són dels més afectats per l'ocupació il·legal d'habitatges, que moltes vegades serveix per encobrir activitats delictives que alteren la convivència als barris. Per fer-hi front, l'Ajuntament del Vendrell ha creat una oficina per assessorar els propietaris afectats. 

El municipi, preocupat pel tema, posa també el punt de mira en la SAREB i altres grans propietaris. El Vendrell té gairebé un 40% de segones residències i des de fa 15 anys s'hi han registrat més de 400 okupacions, la majoria a blocs de pisos en mans d'entitats financeres.

Falta menys de 24 hores perquè es constitueixin les Corts i la configuració de la nova Mesa del Congrés encara és una incògnita. Tant Pedro Sánchez com Alberto Núñez Feijóo han passat avui pel Congrés, però de moment ni els socialistes ni els populars compten amb els suports suficients per presidir la cambra. 

En un gest cap als independentistes, Pedro Sánchez ha fet un anunci: s'ha compromès a desplegar l'ús del català a les institucions europees durant la presidència espanyola de la UE. Tot plegat amb una nova advertència de Junts. Carles Puigdemont reclama fets comprovables abans de comprometre cap vot. 

Pedro Sánchez s'ha compromès a desplegar l'ús del català a les institucions europees durant la presidència espanyola de la UE. Tot plegat amb una nova advertència de Junts. Carles Puigdemont reclama fets comprovables abans de comprometre cap vot. 

Restablerta parcialment la circulació de rodalies entre Vilanova i Garraf  després que s'hagi retirat el tren que va descarrilar ahir a Sitges. 

Un centenar de veïns del nucli de les masies, a Coll de Nargó, fa més de quinze dies que s’abasteixen amb aigua de cisterna.

Trobar una habitació lliure a la Costa Daurada a l'agost és una missió pràcticament impossible. A la Costa Daurada els falta el turista rus. La pèrdua d'aquest mercat, el més important abans que esclatés la guerra, fa que les xifres no superin les de l'any 2019. Satisfacció també a la Costa Brava, on molts trien els càmpings per passar les vacances en família. A Barcelona, l'ocupació ronda el 87%.

Les festes de Gràcia arrenquen aquest dimarts al matí. Mentrestant, els veïns aprofiten les darreres hores per enllestir els últims retocs i esperen amb nervis el tradicional pregó que dona el tret de sortida a les festes. Afronten una llarga jornada, treballen contra rellotge. Abans de les 8h del 15 d'agost ho han de tenir tot enllestit. És quan passarà el jurat per valorar si es compleixen els requisits. El tram de Verdi del mig, vol simular el conte del flautista d'Hamelín. Van començar a preparar el decorat després de Nadal.

Encara no estan clares les 9 cares que formaran la mesa del Congrés. L'aritmètica iguala al partit popular i al partit socialista amb dues vicepresidències i dues secretaries cadascun. Però tot apunta que per aconseguir la majoria, i per tant la presidència, hauran de cedir i oferir cadires a la resta de partits. L'antiga convergència n'ha tingut en fins a 8 ocasions. També el PNB. Però Esquerra mai hi ha estat present.  

La Mesa és l'òrgan que organitza l'activitat del Congrés. Decideix sobre les admissions de les lleis o mocions, autoritza la creació de comissions d'investigació, organitza el calendari de la cambra i gestiona el pressupost. Que el bloc de la dreta o de l'esquerra tinguin majoria marcarà l'acció legislativa de la Moncloa. Si queda en mans del Partit Popular, podria dilatar els terminis de totes les iniciatives que un eventual govern del PSOE vulgui portar a la cambra.  

S'intensifiquen les negociacions de cara a la constitució de les Corts aquest dijous. Les aliances que es configurin marcaran el camí cap a una investidura. Junts, conscients que tenen un paper decisiu, ha convocat una executiva el mateix dijous al matí per decidir la seva posició a la Mesa del Congrés.

Els turistes catalans que estaven atrapats a Etiòpia arribaran en un parell d'hores al Prat. La meitat del grup amb els quals viatjaven ja han arribat a Madrid i València. El grup lamenta la poca agilitat, diuen, amb què s'ha gestionat la seva evacuació. El Ministeri d'Afers Exteriors es felicita per la coordinació.

El pont d'agost està complint totes les previsions d'ocupació. Els càmpings i hotels de la Costa Daurada i la Costa Brava freguen el ple absolut. A Barcelona, els turistes omplen els carrers de la ciutat.

El Barça comença la defensa del títol de lliga amb un empat.

Últims preparatius al barri de Gràcia de Barcelona per a la seva festa major. 23 carrers decorats i 900 activitats programades.

Decisió in extremis. Junts deixa per l'últim moment la incògnita sobre com farà servir els seus vots per la conformació de la Mesa del Congrés. La prendrà el mateix dijous en una executiva telemàtica convocada a primera hora. 

Carles Puigdemont ha demanat a través de les xarxes paciència i perspectiva. Diu que, a mesura que s'acosta el dia de la constitució de Les Corts, "creix el nerviosisme i puja la subhasta".  Des d'Esquerra, l'exdiputat Joan Tardà acusa Junts de ser poc clar amb les seves negociacions. 

Des de les files socialistes, defensen la discreció en unes negociacions que reconeixen van lligades a les d'una possible investidura de Sánchez. El que sí que ha descartat a TVE la vicepresidenta en funcions Nadia Calviño és la proposta de Coalició Canària de fer president del Congrés algú del PNB.

Junts, conscients que tenen un paper decisiu, ha convocat una executiva el mateix dijous al matí per decidir la seva posició a la Mesa del Congrés.  

Tornen a Catalunya els nou turistes catalans atrapats a Etiòpia pels enfrontaments al país. 

El pont d'Agost està complint totes les previsions d'ocupació. Els càmpings i hotels de la Costa Daurada i la Costa Brava freguen el ple absolut. I a Barcelona els turistes omplen els carrers de la ciutat.

Últims preparatius al barri de Gràcia de Barcelona amb 23 carrers decorats i 900 activitats programades. 

El Barça comença la defensa del títol de lliga amb un empat sense gols a Getafe. 


Canviar les vistes de l'oficina per aquestes de mar o de muntanya. Més d'un 40% dels empleats teletreballa durant l'estiu, segons un estudi. Com la Gisela, que canvia Barcelona per la Costa Brava. Però també es troben amb inconvenients. La meitat tenen problemes de connexió. Sobretot, a les zones rurals.  

Dijous vinent comença la quinzena legislatura de la democràcia espanyola posterior a la Transició. El resultat de les eleccions del 23J, sense majories clares al Congrés, auguren un període de sessions convuls. Encara no està definida la composició de la mesa i, per tant, no se sap qui ocuparà la presidència de la cambra i ordenarà els debats.

Tant el PSOE com el PP creuen tenir arguments suficients per merèixer el càrrec, però depenen dels vots d'altres partits. Esquerra Republicana adverteix als socialistes que no donin per fet el seu suport, mentre Coalició Canària veuria amb bons ulls que fos el Partit Nacionalista Basc qui presidís la cambra baixa.

Medi natural

Platges minvants

El litoral català retrocedeix any rere any per l'efecte urbanístic, el canvi climàtic i els temporals cada vegada més freqüents. Un 9% de les platges de tot Catalunya poden quedar totalment erosionades el 2035. L'abocament de sorra es mostra totalment insuficient. Ja es pot comprovar a Malgrat de Mar o a Montgat, al Maresme.

Compte enrere per a les tradicionals festes de Gràcia, a Barcelona. Els 23 carrers ja estan gairebé engalanats i a punt pel tret de sortida, aquest dilluns al vespre, amb el pregó que faran els capitans del Club Esportiu Europa, Andrea Porta i Àlex Cano. El barri es prepara per rebre durant aquests dies (fins al 21 d'agost) desenes de milers de visitants. Precisament d'això, de la massificació i el soroll, es queixen alguns veïns.


Luz Casal es troba enmig d'una intensa gira desplegant el material del seu disc més personal i sincer on hi exposa sense complexes, defectes i debilitats. Amb una calidesa melòdica que abraça públic i escenari, la gallega no només es prodiga a la Península sinó també a França, on se li ha concedit la Medalla de les Arts, la màxima distinció artística francesa.

Coincidint amb la Festa Major de Gràcia, l'Ajuntament de Barcelona ha obert al públic el refugi antiaeri de la plaça de la Revolució. En passadissos reduïts i foscos s'hi refugiaven fins a 400 persones durant els bombardejos, i si patien un atac de pànic, d'ansietat o de claustrofòbia, se les atenia en dues cambres d'infermeria i farmaciola.

El de la plaça Revolució gracienca és un dels refugis antiaeris més grans i millor equipats dels 1.322 que hi ha documentats a Barcelona. Ara se'n poden visitar tres més. Es tracta d'un patrimoni històric que va bé conservar per fer memòria i no oblidar.

Es coneixen popularment com a Llàgrimes de Sant Llorenç i deixen el seu rastre al cel durant les nits d'estiu. Diuen que són com un gra d'arròs, amb molta activitat interior, i un gran recorregut. Es poden veure des de juliol fins a setembre, però el pic és aquest cap de setmana. Per no perdre's detall de la pluja d'estels convé situar-se a un lloc ben fosc i tenir una mica de paciència.