Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

2 incendis forestals en el que portem d'estiu a Barcelona. 17 menys que l'any passat. Els Bombers atribueixen aquesta bona dada a l'avançament de la campanya forestal, la prevenció i les tasques de vigilància.

Dues renúncies marquen l'activitat política al Congrés a pocs dies de l'inici de la nova legislatura. Meritxell Batet no repetirà a la presidència de la cambra i el fins ara portaveu de VOX, Iván Espinosa de los Monteros abandona la cúpula del partit i deixa de ser diputat. Moviments que coincideixen amb les negociacions per a la Mesa del Congrés.  

La mort d'un nadó durant la gestació és un tràngol que cada any pateixen més de 1.400 famílies a tot l'Estat. L'Hospital Vall d'Hebron ha elaborat un pla específic per acompanyar els progenitors en tot moment i que puguin acomiadar el seu fill com desitgin.

El Barça presenta l'equip a l'afició aquest vespre al Gamper davant el Tottenham. 

Les tasques de vigilància, prevenció i l’avançament de la precampanya forestal a l'abril han fet que aquest estiu els Bombers de Barcelona hagin lluitat només contra dos incendis forestals, quan l'any passat en van ser 19. 

Amb aquestes xifres els bombers fan un balanç positiu del qual portem de campanya. Malgrat tot, alerten que la pujada de temperatures que s’espera aquesta setmana podria complicar la situació. 

Un pic de calor que junt amb l’estrès hídric, és a dir la falta d’aigua que pateix l’entorn natural de la ciutat augmenta la possibilitat que es produeixin focs en la zona i asseguren que està sent un any complicat i que les pluges dels darrers mesos, ajuden, però no reverteixen la situació de perill. De fet, fins a l’1 d’agost s’han decretat 66 alertes meteorològiques, 8 més que l’any passat. Tot i això, destaquen que avançar la campanya preventiva d’incendis, en la que s’han augmentat les revisions de boscos i parcs i la prova pilot de pastura de bestià a alguns punts de Montjuïc han estat claus per reduir el nombre de focs. Amb tot fan una crida a la ciutadania i als veïns de Collserola a seguir alerta perquè, remarquen, el perill d’incendi encara està molt present.



La decisió de Batet s'ha fet pública quan estan en marxa les negociacions entre els partits per a la constitució de la Mesa del Congrés el pròxim 17 d'agost. L'altra renúncia la d'Espinosa de los Monteros que deixa la direcció de VOX, però es queda com a afiliat de base. Una baixa que obliga Santiago Abascal a remodelar el partit pocs dies abans que comenci la nova legislatura. 

La ministra d'Hisenda creu que a VOX hi ha una crisi interna i que Espinosa de los Monteros no comparteix la decisió de la cúpula de renunciar a formar part d'un govern del PP. 

Pel que fa a les negociacions per a la configuració de la Mesa del Congrés, existeix la possibilitat que un dels membres sigui un diputat independentista o nacionalista. 

Amb aquestes xifres els bombers fan un balanç positiu del qual portem de campanya.

Els veïns de Cervelló van gaudir ahir veient tots plegats el seu pas pel concurs del Grand Prix. Una mitjana de més d'un milió set-centes mil persones van seguir el programa a La 1. 


 



La matinada ha estat freda al Pirineu (amb termòmetres per sota dels 10°)... fresca a l’interior (mínimes al voltant dels 15°) ... i molt suau (i sense xafogor) a la costa. Unes temperatures agradables associades a l’aire fred que encara tenim en altura. Ara bé, les nits de bon dormir també s’acaben: venen canvis. A partir de demà, aquest aire fred s’enretira... i pel sud, impulsada per una borrasca Atlàntica, arriba aquesta massa càlida africana, que juntament amb l’estabilitat atmosfèrica afavorida per l’anticicló... comportarà una nova, i notable, calorada. Avui a 1500 metres d’altura tenim una temperatura de 10°. Demà, l’arribada de l’aire càlid començarà a fer pujar la temperatura a les capes mitjanes de l’atmosfera. A Catalunya dijous fregarà els 30° i serà el dia que tindrem el pic de calor. Amb temperatures màximes que novament rondaran o superaran els 40°. Divendres ja baixaran... però penseu que la calor canicular ens acompanyarà força dies més.

L'Agència Catalana de l'Aigua ja pot multar els municipis que més consumeixen. Han tingut un mes de marge per prendre mesures. Hem visitat dos dels que més en gasten. Un per les segones residències i un altre per l'alimentació de bestiar de les macrogranges.

L'Ajuntament de Portbou fa balanç de l'incendi que ha cremat prop de 600 hectàrees del municipi i de Colera. Un foc que està ja controlat. El risc d'incendi forestal extrem, però es manté a 24 municipis. I els Parcs Naturals de Cap de Creus, Montgrí i l'Albera continuen tancats.  

Atrapades 18 persones en un hotel al nord d'Etiòpia. La meitat: catalans. Demanen ajuda després que els enfrontaments entre l'exèrcit i les milícies els hagin sorprès de vacances. Hem parlat amb ells i amb l'agència de Barcelona que els ha organitzat el viatge.  

Al Barça, pendents dels traspassos de Kessié i Dembélé per poder inscriure jugadors. El francès podria tornar a entrenar-se aquesta tarda a Montjuïc, en la primera sessió que l'equip farà a l'estadi Olímpic per preparar el partit del Gamper de demà davant el Tottheham.

L'Imma forma part d'un grup de 18 turistes espanyols que estan atrapats al nord-oest d'Etiòpia. Entre ells, una menor de 13 anys. Van arribar el 29 de juliol i sis dies més tard es declarava l'estat d'emergència a la regió per un conflicte entre una milícia i l'exèrcit. El més segur per ara, els indica el cònsol, és quedar-se a l'hotel. Ja porten 6 dies confinats.

L'espai destinat al lloguer de gandules de la cala d'Aiguablava s'ha reduït a la meitat: ara ocupa 120 metres quadrats. L'ajuntament ha pres aquesta mesura per les queixes dels banyistes l'estiu passat. Però la presència dels 20 para-sols en un espai acordonat continua provocant controvèrsia. La d'Aiguablava és una cala de dimensions reduides. Fa 80 metres d'amplada per 40 de llargada. Els usuaris demanen que deixin lliure tot l'espai de sorra.

A Torrent, aquest municipi de Girona amb 160 habitants, han començat a substituir els comptadors manuals pels digitals.

Així podran prendre mesures de contenció de l'aigua, a temps. L'ajuntament n'assumirà el cost total, uns 30.000 euros.

El mes de juny segons l'ACA van consumir 930 litres per habitant i dia, el que supera...de llarg... els 230 reglamentaris. El consistori, però assegura que no és responsabilitat dels veïns i que la meitat de cases del municipi són segones residencies amb grans jardins. 

Aquest altre municipi de Barcelona, Sant Martí d'Albars, viuen 130 habitants i hi ha 20.000 caps de bestiar, que són els qui consumeixen la major part de l'aigua.




Els Bombers mantenen 15 efectius repartits per la zona perquè la tramuntana continua bufant. Un incendi ja controlat gràcies a Bombers però també a les tasques de prevenció dels propietaris agrícoles.

Han aconseguit aturar el foc, que deixa dos tipus d'afectacions... Les físiques, a 8 finques, i les econòmiques, que han colpejat l'hostaleria i la restauració. Com ha passat al restaurant España, que nota la davallada de clients. Pèrdues que també pateixen a l'Hotel La Masia. 

Ara esperen recuperar els turistes i poder pal·liar les pèrdues d'aquests dies.



Fins a primera hora encara s'hi feien controls i només hi podien circular els veïns. Els Bombers mantenen 15 efectius repartits per la zona perquè la tramuntana continua bufant.

Es redueix el nombre de municipis on el risc d'incendi forestal és extrem. Passa de 58 a 24, tots situats com veieu al mapa... a l'Alt i el Baix Empordà. Continua restringit l'accés a tres parcs naturals: són el del Cap de Creus, Montgrí i l'Albera... Un dia més, molta prudència i extremar les precaucions. 



 


  • 30 dotacions dels bombers han treballat durant tota aquesta nit per mantenir estabilitzat el foc i evitar revifades
  • També es reobre la carretera N-260 entre Llançà i Portbou per a tots els vehicles
  • Els ajuntaments de Portbou i Colera analitzen l'abast dels danys, mentre hotels i restaurants demanen compensacions

Els Bombers remullen la zona afectada per l'incendi de l'Alt Empordà. Preocupa el vent que bufa perquè si hi ha revifades els mitjans aeris no podrien actuar. Els veïns miren ara de recuperar la normalitat. Una desena de propietats i horts han quedat calcinats.

El 90% dels incendis estan provocats per l'activitat humana, ja sigui de manera intencionada o accidental. Dels més de 600 focs que Catalunya ha patit en el darrer any, el 20% han estat provocats.

24 municipis catalans entren d'aquí unes hores en situació d'emergència per sequera. És un estat que l'Agència Catalana de l'Aigua no havia hagut de decretar mai abans i que comporta restriccions més severes.

Augmenta la presència de meduses a les platges. L'increment de la temperatura del mar i la sobreexplotació dels seus recursos, que ha fet disminuir la xifra de possibles depredadors, en són les principals causes.

Espanya jugarà els quarts de final del Mundial femení de futbol contra els Països Baixos. Suècia ha eliminat l'actual campiona i favorita, els Estats Units, als penals.

La falta de pluja i la situació de sequera obliguen a prendre solucions extremes. Mai abans l'Agència Catalana de l'Aigua havia hagut de decretar una situació d'emergència per sequera, cosa que comporta dures restriccions en el consum. L'ACA també està començant a analitzar els possibles incompliments del decret de la sequera i s'obriran expedients sancionadors als municipis que l'incompleixin.

Els últims mesos la majoria de municipis catalans han entrat progressivament en situació d'excepcionalitat per sequera. Això ha implicat que no surti aigua de les fonts públiques i que les dutxes de les platges estiguin deshabilitades. Les restriccions han fet disminuir de manera significativa el consum d'aigua d'alguns municipis que han començat a quantificar l'estalvi.

La caiguda de llamps, burilles mal apagades o l'acció de piròmans. Són les causes més habituals d'inici d'un foc forestal. Cada any se'n produeixen entre 500 i 600 i es calcula que en el 90% dels casos hi ha algun tipus d'intervenció humana. Els especialistes coincideixen que cal més consciència forestal perquè els boscos no es comporten com fa uns anys. El terreny sec i la manca de pluges obliga a extremar les precaucions quan es fan activitats a l'aire lliure.