Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Els restaurants i hotels de Portbou demanen rebre subvencions per poder fer front a l'afectació econòmica d'aquest incendi a l'Alt Empordà, que s'ha estabilitzat però ja ha afectat 573 hectàrees dels municipis de Colera i Portbou. Després del desconfinament, aquest diumenge tornen a tenir clients però asseguren que el foc ha fet que la majoria de reserves es cancel·lessin. A més a més, els talls de llum patits dissabte han fet malbé el menjar fresc.

La presencia de meduses és cada vegada més habitual al litoral català. Si en trobem, convé prendre precaucions. En primer lloc, allunyar-se de la zona i busca un altre espai per al bany. Si ja ens ha picat, cal avisar al servei de socorrisme, que ens podrà aplicar la cura al moment. En cap cas s'ha de llançar al damunt de la ferida aigua dolça perquè estimula les substàncies urticants.

A les comarques de Girona i Barcelona pràcticament tots els abellars estan afectats per la vespa asiàtica, que va entrar per l'Alt Empordà fa 11 anys. Els productors han instal·lat trampes i poden donar testimoni de com d'extesa està la vespa, ja que en un sol dia és fàcil capturar-ne uns 70 exemplars. Ara una nova aplicació permet conèixer en temps real la seva activitat. Un cop a la setmana, els apicultors hi registren els exemplars que durant 30 segons veuen a l'abellar.

  • Preocupa la reactivació de la tramuntana durant la matinada, que podria complicar les tasques d'extinció
  • S'aixeca el confinament dels veïns de Portbou, Colera i Llançà, però l'accés a la zona segueix restringit
  • La superfície afectada se situa al voltant de les 600 hectàrees

Els veïns de Colera i Portbou han passat la nit amb l'ai al cor per la proximitat de les flames i la por que la tramuntana fes saltar el foc cap a les cases. Durant tot aquest dissabte han estat confinats i han patit talls de subministraments bàsics com l'electricitat, l'aigua i la cobertura telefònica. Més d'un centenar de persones han estat acollides a pavellons o centres municipals habilitats per allotjar-los.

Més de 1.500 quilòmetres les separen. Mai es van conèixer, ni tan sols van saber de l'existència de l'altra. Però són gairebé ànimes bessones. Totes dues van perdre dos fills i mai van pensar que podien ser artistes. Les obres de Tolrà i Gill han passat abans pel Museu del Prado, el Georges Pompidou o l'Albert Museum de Londres.

Els contagis de la covid-19 a Catalunya van en augment. Les dades que publica el Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SIVIC) mostren que l'atenció primària ha diagnosticat més del doble de casos que fa un mes. A més a més, els CAP no havien registrat més de 4.000 casos en una setmana des de mitjans de desembre. Ara hi ha 376 persones ingressades amb covid als hospitals, 66 més que la setmana anterior, mentre que el nombre de pacients a les UCI per aquesta malaltia es manté en 13.

Fatiga, somnolència o menys capacitat de reacció. Són alguns dels símptomes que ens han de fer aturar el cotxe immediatament. Els especialistes diuen que amb una temperatura de 30 graus dins del vehicle el conductor deixa de percebre el 10% dels senyals. L'efecte òptic que es genera al paviment també pot distreure'ns davant una situació de perill. És bàsic, doncs, mirar d'aparcar en un lloc amb ombra, i activar l'aire condicionat per garantir una temperatura no superior als 24 graus per conduir amb comfort.

El Circuit Festival és un estímul per a l'economia dels establiments i comerços de Barcelona perquè cada participant es gasta uns 250 euros al dia, sense comptar l'allotjament. La celebració s'allargarà fins al 13 d'agost però una de les celebracions més icòniques, el Water Park Day a Illa Fantasia, serà dimarts. La programació inclou també 11 festes a diferents clubs, amb DJs i productors de primera línia.

Els bombers se centren en el flanc dret per evitar que el foc arribi a Llançà, però la tramuntana continua dificultant les tasques d'extinció. La N-260 es manté tallada i tampoc circulen trens entre Portbou i Cerbère.

Les flames han obligat a desallotjar la nit passada més de 200 persones, la majoria gent que estava de pas per la zona i que els han acollit a albergs i pavellons. Continuen confinats els municipis de Portbou i Colera i també la zona de Port de Llançà. L'incendi també ha deixat sense electricitat, aigua i telèfon més de 4000 usuaris.

Arrenca el Circuit Festival a Barcelona. L'organització espera aquest any 60.000 visitants, el 80% dels quals procedeix de l'estranger. Un festival de música i oci del col·lectiu LGTBIQ+ que té un important impacte econòmic. Restaurants, hotels i botigues de la ciutat augmenten aquests dies la facturació.

Espanya es classifica per primer cop pels quarts de final d'un Mundial femení de futbol. Actuació antològica de la blaugrana Aitana Bonmatí davant Suïssa (5-1), amb dos gols i dues assistències de la de Sant Pere de Ribes. D'altra banda, el base català Ricky Rubio anuncia que s'allunya temporalment de les pistes de bàsquet per cuidar la seva salut mental.

Posar-nos protector solar ha de formar part de la nostra rutina diària en qualsevol moment de l'any, és la recomanació que fan els dermatòlegs i especialistes. Un error comú: aplicar el protector només quan fa sol i no aquells dies en què predominen els núvols. Pel que fa als nens, recomanen no exposar-los al sol abans de l'any i després hidratar-los amb una capa generosa de protector.  

Avui fa just un mes es declarava el final de l'emergència sanitària per covid a Espanya. El virus continua tenint una bona capacitat de contagi. Ho alerten els experts, que indiquen que la majoria dels casos actuals de covid són lleus amb símptomes semblants als d'un refredat... curiosament, diuen, ha tornat la pèrdua de l'olfacte, més típica de les primeres onades de la malaltia. 

Als hospitals catalans, el nombre d'ingressats per covid ha augmentat lleugerament. Són 376 persones, 66 més que la setmana anterior. A les UCI, es manté en 13, i sobretot són pacients de risc. Les farmàcies noten que ha augmentat la venda de tests d'antígens. 

A la tardor els experts recomanaran reforçar la vacunació especialment a la població de risc i a les dones embarassades. 

Aquest estiu les xarxes van plenes d'imatges de tintoreres a les platges. Però l'apropament de taurons a la costa no és excepcional. Sempre ha passat i continuarà passant mentre hi hagi taurons. Els biòlegs recorden que els taurons mengen peixos, no persones. En cas de trobar-ne un, cal deixar una distància i no molestar-lo. Els socorristes voldrien que hi hagués un protocol per saber com actuar davant la presència de tintoreres a les platges.

Les zones més perilloses són precisament al sud de Catalunya... i també el nord-est, la zona de l'Alt i el Baix Empordà...

S'estén el pla alfa a 44 municipis per l'elevat risc d'incendi forestal. Les zones més perilloses: al sud de Catalunya i a l'Alt i Baix Empordà pel vent i la baixa humitat. Es manté l'accés restringit al parc natural dels Ports, Cardó-Boix i Cap de Creus i se suma el de Tivissa - Vandellòs.


La impulsora de la línia de Molta Alta Tensió (MAT) és la multinacional aragonesa Forestalia, dedicada a les energies renovables i que compta amb dos macroprojectes més que passen per Catalunya. En aquest cas concret, són 470 torres elèctriques que des de l'Aragó arribarien a l'àrea metropolitana de Barcelona després de recórrer 180 quilòmetres i travessar una quarentena de municipis.

El setembre de 2021 el Senat va tirar endavant, amb els vots de PSOE, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i Teruel Existe, una moció per aturar la línia. A més a més, dies abans, la ministra Teresa Ribera qualificava la infraestructura de desproporcionada. Ara, però, el Ministeri ha aprovat el projecte i la Generalitat, que és qui té l'última paraula, es queixa.

No s'havien detectat anomalies a la palmera que va caure ahir a Ciutat Vella, a Barcelona, provocant la mort d'una jove de 20 anys. L'Ajuntament diu que s'havia fet una inspecció i que encara que hi van detectar un niu de cotorres i que estava afectada per la sequera, no suposava un perill.

S'estén el Pla alfa a 44 municipis per l'elevat risc d'incendi forestal. Les zones més perilloses: al sud de Catalunya i a l'Alt i Baix Empordà pel vent i la baixa humitat. Es manté l'accés restringit al Parc Natural d'Els Ports, Cardó-Boix i Cap de Creus i se suma el de Tivissa - Vandellòs.  

Repunt de contagis de COVID amb símptomes semblants al d'un refredat. Es nota en el lleuger augment d'ingressos hospitalaris i en què a les farmàcies es venen més tests. En cas de contagi els experts recomanen tornar a la mascareta.

Amb Ousmane Dembélé a París avui s'espera que s'acabi de tancar el traspàs del francès al Paris Saint-Germain de Luis Enrique.

 

L’estiu ha fet una pausa... però no s’ha acabat. Ara bé, aquesta treva... ens ha regalat una matinada de molt bon dormir. Al Pirineu temperatures inferiors als 10º i una bona manta... a la resta mínimes de 15 a 20º, ventiladors apagats i llençolet. Una matinada marcada també pel Mestral superior a 90 km/h al Camp de Tarragona i Ebre, i per la Tramuntana superant els 50km/h a l’Empordà i Pirineu. Un vent del nord que, mantindrà les temperatures màximes per sota dels 30º, accentua la sensació de fresca, millora la visibilitat però manté la mala mar. Una treva de l’estiu que ens acompanyarà el cap de setmana... perquè continuarem amb aire fred en altura, el pas d’un front mantindrà una lleugera inestabilitat i continuarà bufant vent del nord que mantindrà les temperatures a ratlla. Ara bé, no doneu l’estiu per acabat... perquè si be, fins dimarts la calor serà suportable... la segona meitat de la setmana vinent, les temperatures pujaran i la calor tornarà a ser intensa.

No s'havien detectat anomalies a la palmera que va caure ahir a Ciutat Vella, a Barcelona, provocant la mort d'una jove de 20 anys. La Brigada de manteniment va fer una inspecció ocular al març, després d'una queixa d'un veí en veure-la molt inclinada. 

L'Ajuntament dona explicacions... confirmen que sí que hi havia un niu de cotorres, però asseguren que no suposava un perill... Reconeixen, això sí, que la palmera estava afectada per la sequera.

Continua molt elevat el perill d'incendi forestal pel vent i la baixa humitat, per això el Pla Alfa en màxim nivell s'estén a 44 municipis. Als parcs naturals tancats des d'ahir s'hi afegeix també el de Tivissa-Vandellòs. Les zones més perilloses són precisament al sud de Catalunya... i també el nord-est, la zona de l'Alt i el Baix Empordà.

Els Bombers continuen la recerca d'un excursionista a la Vall de Boí, amb 10 dotacions per terra i dos helicòpters. Descarten que hagi comès cap imprudència i apunten que hauria patit un accident. En el que portem d'estiu, els rescats al medi natural ja assoleixen xifres rècord: se n'han fet 406, 54 més que l'any passat.

Aquest estiu algunes platges s'han tancat per la presència de tintoreres. Una espècie de tauró que estem veient en aigües poc profundes, un comportament gens habitual... per això els experts n'estudien la causa. 



  • L'Ajuntament es defensa de les crítiques dels veïns que denuncien que feia temps que alertaven de falta de manteniment
  • Al febrer la Sindicatura de Greuges de Barcelona va demanar augmentar la freqüència de revisió de l'estat dels arbres de la ciutat