Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Hi ha qui ha pogut salvar les vinyes, com aquesta bodega de Pacs del Penedès, on esperen collir menys que la verema passada, però de bona qualitat. Les temperatures suaus dels mesos de juny i juliol l'han afavorit. Per afrontar la sequera i el canvi climàtic pretenen adaptar-se plantant varietats de raïm més resistents.  

La nova presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha comunicat a Felip VI que les Corts ja estan constituïdes.

Ens endinsem amb una Agrupació de Defensa Forestal al Parc Natural de Sant Llorenç Savall a les portes d'un cap de setmana on s'espera un elevat risc d'incendi. 

La selecció espanyola es prepara per a continuar fent història diumenge, a Sidney on s'enfrontaran a Anglaterra a la final del Mundial.  

Mariscal i Fernando Trueba es tornen a reunir dotze anys després de 'Chico y Rita', guanyadora d'un Goya. Ara, amb 'Dispararon al pianista' se centren en la vida d'un músic desconegut de Bossa Nova.

Entitats ecologistes alerten que moltes embarcacions fondegen en zones d'ús exclusiu dels banyistes i demanen més vigilància per part de l'Administració. Segons 'SOS Costa Brava', les infraccions es repeteixen cada temporada i recorden que en els trams no balisats, la normativa reserva per als banyistes una zona de 200 metres des d'una platja i de 50 des de la resta de la costa.

  • La presidenta de la cambra admet que no serà senzill i comporta unes complexitats
  • Els lletrats del Congrés creuen que caldrà modificar el reglament o que la presidenta dicti una instrucció específica
  • El president de la Generalitat desvincula l'acord per la Mesa de la negociació per a la investidura

Unes altes temperatures que els dies vinents, es combinaran amb humitats més baixes i, per tant, incrementarà el risc d'incendi. Són 4.000 voluntaris agrupats a tot el territori. Van equipats amb un kit d'extinció ràpida, en vehicles amb un dipòsit de 500 litres d'aigua, mànegues, equips de protecció i eines manuals per apagar el foc. Ara les ADF estan pendents, per exemple, de si bufa el vent de ponent els pròxims dies perquè augmentaria el risc d'incendi. A més, diuen, falta un sotabosc que freni el foc. Si bufés aquest vent es propagaria a 10 km/h. 

El rei Felip VI ha rebut aquest divendres la nova presidenta del Congrés, Francina Armengol, i el president del Senat, Pedro Rollán. El monarca farà dilluns i dimarts de la setmana vinent la ronda de contactes amb els grups parlamentaris, d'on haurà de sortir una proposta per investir president o presidenta del Govern. Els partits independentistes no hi aniran, però ja fixen posició per a la negociació amb el PSOE i Sumar, que preveuen que serà "llarga i complexa".

Som a les portes d'un nou episodi de calor que els pronòstics indiquen que serà molt intens i persistent. Les altes temperatures es combinaran amb humitats més baixes i per tant, s'incrementarà el risc d'incendi. Coincidint aquest divendres amb Dia Mundial de la Prevenció d'Incendis Forestals, acompanyem les ADF de la Catalunya Central per veure com es moblitzen els dies de més risc.

Rams de flors al memorial del Passeig Marítim de Cambrils, en el sisè aniversari de l'atemptat terrorista, arran del qual va morir una dona i tres persones més van resultar ferides. En un manifest pactat amb tots els grups municipals, l'Ajuntament referma els seu suport a les víctimes i aposta per la convivència pacífica.

Les jugadores de la selecció espanyola de futbol són conscients que estan fent història. Diumenge disputen la final del Mundial contra Anglaterra, que es podrà seguir en directe a les 12h per La 1 de Televisió Espanyola.

  • Les DO Penedès, Conca de Barberà i Montsant són de les més afectades per la sequera i preveuen pèrdues de fins al 50%
  • Les suaus temperatures de maig i juny han permès una maduració “tranquil·la” del raïm que serà d’"excel·lent" qualitat
  • L'Agència de Salut Pública de Barcelona considera que es tracta d'un brot puntual
  • No s'espera que es produeixin contagis massius com els de l'any passat
  • L'acte ha tingut lloc en el Pla de l'Os de la Rambla a l'altura del Memorial
  • Els familiars de les víctimes, a la primera fila, han guardat 6 minuts de silenci al final de l'homenatge

A les 10h del matí, quan s'ha iniciat la sessió, res no estava del tot tancat. A les bancades, tothom estava pendent del telèfon mòbil. El gest definitiu, palpable com exigia Puigdemont, ha estat la petició formal del govern a la Unió Europea per l'oficialitat del català a les institucions. El compromís per fer comissions d'investigació sobre els atemptats del 17A i l'espionatge amb Pegasus són la resta d'exigències de Junts.   

Cues i més cues de gent passejant aquests dies pel barri de Gràcia. Unes festes cada vegada més populars i que sovint, els mateixos veïns titllen de massificades. De fet, algunes pintades i adhesius contra els turistes s'han pogut veure aquests dies pels carrers. Els organitzadors denuncien l'incivisme. Per això molts veïns volen recuperar la tradició de les festes. Es plantegen reduir la música a la nit i, alguns, fins i tot, renunciar a les barres, que suposen una font de finançament per invertir en els decorats.

La socialista Francina Armengol és la nova presidenta del Congrés. Ha estat precisament l'impuls del català a les institucions el punt clau que ha fet que tant Junts com Esquerra li hagin donat suport. Al Senat, sense sorpreses, el PP ha fet valdre la seva majoria absoluta per situar com a president Pedro Rollán. 

Ofrenes florals i minuts de silenci a La Rambla en el 6è aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Víctimes i familiars continuen denunciant abandonament per part de les institucions.  

Renunciar a barres de bar o escurçar les nits de concert per preservar una festa més familiar i veïnal. És el que estan disposats a fer des de la comissió de festes del Barri de Gràcia de Barcelona, que es queixa de la massificació als seus carrers, on cada cop van més turistes.

Ronald Araújo es perdrà l'estrena oficial del Barça a Montjuïc. L'Uruguaià s'ha lesionat el bíceps femoral de la cama esquerra a l'entrenament d'aquest matí i s'estarà, com a mínim, un mes de baixa. Contra el Cadis, diumenge, tampoc no hi seran els sancionats Rafinha i Xavi. 

Un dipòsit abasteix d'aigua el nucli de Les Masies, que depèn del terme municipal de Coll de Nargó. Ja fa més de 15 dies que està al 40%, i per això ha de venir un camió cisterna cada dos dies amb 70.000 litres d'aigua. Com aquest nucli hi ha 6 municipis més del Pallars Jussà i l'Altra Ribagorça que també s'han hagut de proveir d'aigua de cisternes. 

  • L'Ajuntament calcula que hi ha un centenar de comptadors amb impagaments amb un deute superior als 600.000 euros
  • El consistori tallarà el subministrament als que no paguin els deutes pendents

A Figueres el consum d'aigua no supera els 230 litres diaris per persona que marca l'ACA, però l'Ajuntament ha començat a fer controls de la despesa que fan les llars. Vol evitar entrar en la fase d'emergència per sequera, com ja ho estan una vintena de municipis veïns de l'Alt Empordà. I sancionarà les persones que consumeixin més aigua del que els toca. Les multes pels qui gastin massa d'aigua començaran a arribar a finals d'any, un cop aprovada l'ordenança que ho ha de regular.  

Últimes hores de negociació per aconseguir la presidència del Congrés. En un gest cap als independentistes, Pedro Sánchez s'ha compromès a desplegar l'ús del català a les institucions europees durant la presidència espanyola de la Unió Europea. Carles Puigdemont augmenta la pressió i reclama fets comprovables abans de comprometre cap vot. El PP anunciarà aquesta tarda la seva proposta de noms per la mesa.  

Restablerta parcialment la circulació de Rodalies entre Vilanova i Garraf després que s'hagi retirat el tren que va descarrilar ahir a Sitges. Continuen, però les aglomeracions de passatgers indignats a les estacions afectades.

Un centenar de veïns del nucli de Les Masies, a Coll de Nargó, fa més de 15 dies que s’abasteixen amb aigua de cisternes. Un camió hi va cada dos dies amb 70.000 litres d'aigua. La sequera i l'increment de població pel turisme en compliquen el subministrament. Se suma a sis municipis més del Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça on la falta d'aigua s'ha agreujat. 

Anglaterra serà el rival d'Espanya a la final del Mundial. Les angleses s'han desfet per 3 a 1 de l'amfitriona, Austràlia. La selecció espanyola ja les espera a Sidney. La final de diumenge al migdia es tornarà a veure a la 1 de TVE i a la pantalla gegant que l'Ajuntament de Barcelona instal·larà al pavelló de la Vall d'Hebron.