Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Dolors Feliu espera que un hipotètic pacte de Carles Puigdemont per a la investidura de Pedro Sánchez sigui per a fer la independència: "Esperem que no estiguem davant un indult 2.0", ha dit en referència als indults. La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana creu que "tot el que passi a l'Estat, inclosa l'amnistia, hauria de servir per fer la independència". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, té "seriosos dubtes" que el president Pere Aragonès culmini la independència perquè no hi ha "un pla clar". Descarta ser la candidata d'una hipotètica llista electoral de l'ACN. I assegura que la manifestació de la Diada no ha estat menys participada que les darreres, ja que l'any passat hi va haver menys gent.

Jaume Asens destaca que el Tribunal Constitucional haurà de decidir si l'amnistia és constitucional: "El TC ha sigut l'origen del problema, i ara pot ser la solució", destaca. L'expresident d'Unides Podem al Congrés defensa que la via de l'amnistia té "moltes més opcions" que la passada legislatura perquè el TC està "en mans progressistes". Defensa que Laura Borràs no ha d'estar inclosa en la llista de persones amnistiades i aposta pel comptador a zero a partir de 2010. El negociador de Sumar amb Junts admet que "ha sortit algun nom" de negociador mediador amb el partit de Carles Puigdemont i creu que ERC l'acceptaria. Lamenta que el PSOE no hagi iniciat negociacions per a la investidura: "Està anant a velocitat de creuer". I insisteix que creu que, "mentre hi hagi un diàleg", "desapareix la temptació unilateral".

L'amnistia i l'autodeterminació han estat els temes nuclears dels discursos polítics de partidaris i detractors. De seguida connectarem en directe amb la manifestació convocada per l'Assemblea Nacional Catalana i farem l'anàlisi de la jornada, però abans fem un resum del més important de la jornada.

Retrets entre l'independentisme previs a la manifestació de l'ANC convocada per aquesta tarda. 

Els socialistes fan valdre que s'ha obert un nou camí, diuen, d'entesa i convivència a Catalunya.  VOX, PP i Cs, que no han participat en cap acte de la Diada, es miren de reüll les negociacions. Feijóo anuncia una ofensiva judicial si el Govern acorda una llei d'amnistia. 

Dol pels 4 joves envestits per un tren de Rodalies a Montmeló. Són tres noies de 22 i 19 anys i un altre noi de 21. Dues de les víctimes venien de Madrid i les altres des de Barcelona a un festival de música electrònica que se celebrava a l'altra banda de les vies. Van creuar per un punt no autoritzat.

La Federació Espanyola inicia el procés electoral per escollir nou president.

L’Escolania de Montserrat ha estrenat el primer cor mixt, es diu Schola Cantorum i el formen 28 NOIS i NOIES d'entre 17 i 24 anys. Un cor de cambra dirigit pel sotsdirector musical de la institució Pau Jorquera.

El president Aragonès avisa que no serà la fi de res, sinó l'inici del camí cap a un referèndum. Junts insisteix que no abandonen la via unilateral. Retrets entre l'independentisme previs a la manifestació de l'ANC convocada per aquesta tarda. 

Els socialistes fan valdre que s'ha obert un nou camí, diuen, d'entesa i convivència a Catalunya. VOX, PP i Cs, que no han participat en cap acte de la Diada, es miren de reüll les negociacions. Feijóo anuncia una ofensiva judicial si el Govern acorda una llei d'amnistia. ERC i Junts coincideixen a l'acte d'Òmnium. 

L'amnistia i la defensa del català han centrat l'acte institucional de l'Ajuntament de Girona, la Diputació i la delegació de la Generalitat. Unes 500 persones s'han sumat a la commemoració a la plaça Catalunya. 

Centenars de persones han omplert la nau central de la Seu Vella de Lleida on aquest dilluns ha tingut lloc l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, presidit per la consellera de Territori, Ester Capella. Aquest s'ha dut a terme de forma unitària entre la Generalitat, la Diputació de Lleida i La Paeria i, per primer cop, s'ha celebrat el mateix dia 11 de setembre, en comptes de programar-lo en els dies previs. La defensa de la llengua catalana ha estat un dels temes que s'ha reivindicat en els diferents discursos i l'acte s'ha tancat amb una ofrena floral al monòlit del pont llevadís del Turó.  

També amb ofrenes florals al monument a Casanova han celebrat a Tarragona la Diada. Amb representació de l'Ajuntament i els delegats del Govern i la Generalitat, a més d'entitats locals. S'ha recordat a les víctimes del terratrèmol del Marroc. I l'alcalde Viñuales ha destacat que a Catalunya "no tots pensem igual, però sabem conviure

Retrets entre l'independentisme previs a la manifestació de l'ANC convocada per aquesta tarda. Els socialistes fan valdre que s'ha obert un nou camí, diuen, d'entesa i convivència a Catalunya. 

Feijóo anuncia una ofensiva judicial si el Govern acorda una llei d'amnistia. 

Dol pels 4 joves envestits per un tren de Rodalies a Montmeló. Són tres noies de 22 i 19 anys i un altre noi de 21. Dues de les víctimes venien de Madrid i les altres des de Barcelona a un festival de música electrònica que se celebrava a l'altra banda de les vies. 

La Federació Espanyola inicia el procés electoral per escollir nou president. 

L’Escolania de Montserrat ha estrenat el primer cor mixt, es diu Schola Cantorum i el formen 28 nois i noies d'entre 17 i 24 anys.

Formaven part d'un grup de 7 joves que anava a un festival de música electrònica a l'altra banda de les vies, tenien el pas autoritzat només a 50 metres. 

El tram de via per on van creuar els 7 joves és un revolt de difícil visibilitat, a només 50 metres del pas autoritzat. La policia científica dels Mossos també sobre el terreny, per esclarir les causes de l'accident. Les víctimes són dues noies de 22 anys, una altra de 19 i un noi de 21. 

Es dirigien caminant a un festival de música tecno a 1 km de distància... Hi assistien unes 16.000 persones. Els veïns alerten de la perillositat.

En el projecte de desdoblament de l'R3, està previst l'apantallament d'aquest tram. Fonts municipals diuen que previsiblement en 6/7 mesos.

Montmeló ja ha decretat tres dies de dol.


 



El president de la Generalitat, Pere Aragonès, creu que l'escenari polític que s'ha obert després de les eleccions generals del 23J és propici per "resoldre el conflicte de sobirania amb l'Estat" i reclama "iniciar de forma immediata una nova fase de la negociació" amb el govern espanyol "per establir les bases perquè Catalunya voti".

Ho ha dit en el missatge institucional amb motiu de la Diada de l'11 de Setembre emès aquest diumenge al vespre, en què ha assenyalat que "ara és el moment" de superar "definitivament la repressió" i de posar "les bases perquè la ciutadania de Catalunya pugui decidir sense cap límit quin ha de ser el futur polític del país". També ha considerat que l'amnistia "per si sola no resol el conflicte" i ha demanat el traspàs de Rodalies i la fi del dèficit fiscal.

Abraçades molt esperades les que s'han vist aquest matí de diumenge a l'Aeroport del Prat, on han arribat els primers vols procedents de Marràqueix després del terratrèmol. La Faouzia, que viu a Barcelona, encara és allà. El terretrèmol l'ha agafat visitant la familia. Explica que la segona nit molts l'han passat al ras. Els que no marxaran són els metges voluntaris que es trobaven allà treballant. Això sí, han hagut de modificar la ruta prevista per ordre de les autoritats marroquines.

Els contactes entre partits per la investidura, una eventual llei d'amnistia i qui lidera l'estratègia independentista. Són els ingredients principals d'una Diada que arriba en un clima polític menys crispat que els últims anys.

607 persones s'han suïcidat a Catalunya en el darrer any, i en només 5 anys la xifra de persones que confessen haver tingut idees suïcides pràcticament s'ha duplicat. Malgrat això, els intents de suïcidi han baixat un 3%, especialment en els casos de dones, i la detecció ha augmentat prop d'un 10%.

Des de l'any 2008 l'Hospital Parc Taulí de Sabadell és un dels de referència a Espanya pel que fa la prevenció del suicidi. Traballen amb un programa especial per evitar conductes reincidents entre els adolescentes. Ara, segons els metges, els joves han incorporat al seu ideari el suïcidi com a opció davant els problemes e la vida.

El sector dels videojocs continua consolidant-se a Catalunya i les xifres d'empreses i treballadors creixen. Es pot comprovar aquest cap de setmana a l'IndieDevDay a la Farga de L'Hospitalet de Llobregat, una fira on el protagonisme és pel videojoc independent. Per optimitzar la visita, els organitzadors han creat una aplicació que permet conèixer els jocs disponibles.

Vilanova i la Geltrú s'ha abocat amb cos i ànima en la competició esportiva més antiga de la història. Les primeres regates preliminars de la Copa de l'Amèrica de vela es disputen la setmana vinent i l'activitat al port de la localitat del Garraf és frenètica. Els sis equips ja ho tenen gairebé tot a punt.

Dos cooperants, la catalana Emma Igual i el canadenc Anthony Ihmal, han mort aquest diumenge en un atac de l'exèrcit rus contra un vehicle d'una ONG a Ucraïna. Les primeres informacions, proporcionades per Defend Ukraine, apunten que, després de rebre l'impacte del projectil, el vehicle en què viatjaven hauria bolcat i s'hauria incendiat. Es tracta, per tant, de la primera persona amb nacionalitat espanyola que mor de forma directa per la guerra d'Ucraïna.