Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

 L'ús de les llengües cooficials al Congrés continua portant cua. El portaveu del PP, Borja Sémper, justifica haver començat la seva intervenció en euskera, un fet que no ha agradat a companys de partit.

Només un 10% dels conductors de l'àrea metropolitana de Barcelona ha canviat la manera de desplaçar-se des que va entrar en funcionament la Zona de Baixes Emissions ara fa 3 anys. 

Protesta, tensió i alguna càrrega policial a les portes del saló immobiliari The District. Manifestants convocats per moviments com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca o el Sindicat de Llogateres han llençat pols de colors contra els congressistes que intentaven accedir. Tot entre crits contra l'especulació i pel dret a l'habitatge.nLa segona edició d'aquesta fira reuneix a més de 200 inversors internacionals.

La Guàrdia Civil ha dut a terme una de les majors operacions antidroga dels últims anys a Catalunya. Hi ha 50 detinguts i una trentena estan a presó.

Mapi León i Patri Guijarro són les dues jugadores que han abandonat la concentració de la selecció, amb el compromís que no seran sancionades


Salvador Illa desmenteix les paraules d'Oriol Junqueras assegurant que ja hi havia un acord per la llei d'amnistia: "Quan fem un acord l'expliquem. I no hem explicat cap acord". El president del Grup Parlamentari Socialistes - Units per Avançar descarta parlar d'amnistia perquè "no faria un bon servei a la situació" en un moment "d'explorar les possibilitats". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, demana prudència i discreció en les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez: "No farem res que surti del marc de la Constitució" El primer secretari del PSC no preveu anar a Brussel·les a parlar amb Carles Puigdemont, però reivindica veure si hi ha una "possibilitat d'acord" amb Junts per la investidura. Illa creu que no hi haurà un referèndum d'independència. I assegura que té "voluntat" de que Catalunya tingui uns nous pressupostos, per bé que el Govern "ha d'espavilar una mica" i "posar una marxa més".

Primer pas al Congrés dels Diputats per la utilització de les llengües cooficials en els debats parlamentaris. Per alguns avui ha estat un dia històric, però per d'altres un menyspreu al castellà. VOX ha abandonat l'hemicicle. El PP també protesta tot i que el seu portaveu ha fet servir l'euskera en la seva intervenció. I a Europa s'ajorna la votació mentre que el govern ha decidit prioritzar el català, davant d'altres llengües, per facilitar la seva aprovació.

El ple del Congrés ha aprovat l'ús de les llengües cooficials. Per primera vegada el català, l'euskera i el gallec s'han sentit a l'hemicicles. On de moment no les escoltarem és a Europa. Els 27 ajornen la decisió sobre la petició de fer-les oficials. Estem en directe a Madrid i a Brussel·les. Comencem al Congrés. L'oficialitat del català és part del pacte per fer presidenta de la Cambra la socialista Armengol.

El Congrés dels Diputats aprova l'ús de les llengües cooficials. Català, euskera i gallec s'han sentit per primer cop al Congrés. Es materialitza una exigència dels partits independentistes de cara a la investidura. Un ple amb protestes de PP i VOX, que han abandonat l'hemicicle. A Brussel·les, la decisió s'obre l'ús de les llengües a Europa, s'ajorna. 

Minut de silenci per l'assassinat de la Laura a Tarragona. El detingut, la seva parella, està pendent de passar a disposició judicial. És el 12è crim masclista a Catalunya en el que portem d'any. El jutjat de violència sobre la dona de Tarragona ja té l'informe preliminar de l'autòpsia.

Per primera vegada el català, l'euskera i el gallec s'han escoltat al Congrés dels diputats com a llengues cooficials.

Seguint el debat al Congrès ha estat, Oriol Junqueras, qui dona per fet que l'acord per fer presidenta del Congrés Francina armengol, ja inclou l'amnistia.  

L'altre focus d'interès ens porta al Consell Europeu. Els ministres dels 27 ajornen la votació sobre l'oficialitat del català, l'euskera i el gallec a Europa. El Govern central defensa que no són llengües minoritàries però a Brussel.les hi ha reticències.

Pendent de passar a disposició judicial l'home de 43 anys detingut ahir a Tarragona per la mort de la seva parella.

12 municipis de l'Alt Empordà entraran en estat d'emergència per sequera, entre ells Figueres, Roses o Cadaqués.

 


Joan Tardà defensa que els republicans han d'utilitzar el català prioritàriament al Congrés dels Diputats, però no exclusivament: "També s'ha de fer independentisme català en altres llengües. La llengua castellana també és una llengua catalana". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, reivindica que es parlarà català a la cambra gràcies a Esquerra, mentre assegura que des de la premsa catalana els acusaven de ser uns friquis per la seva"insubmissió lingüística" al Congrés. L'exportaveu del grup d'ERC a la cambra baixa creu que Carles Puigdemont no està exercint de líder de l'independentisme, però celebra que al món convergent "comencen a aterrar a la realitat", alhora que critica que Junts per haver "alimentat un imaginari que ens ha obligat a pagar penyora". Ara confia que l'expresident tindrà "prou seny" per aconseguir un acord per la llei d'amnistia, "el mateix seny que se li reclama a Sánchez". I considera "una bestiesa" que Xavier Trias digués que darrere del 23-F hi havia el PSOE.

Aquest dilluns és notícia la recuperació de les relacions institucionals entre l'alcalde de Barcelona i els reis, que aquest dilluns han aprofitat la seva assistència als primers premis La Vanguàrdia per rebre representants de la societat civil catalana.

Connectarem en directe per saber si els convidats al sopar del grup Godó fan alguna declaració política atès que hi assisteix el president del PP Alberto Núñez Feijóo o José Maria Aznar entre altres i amb l'absència del president Pere Aragonès.

Una trobada casual, fortuïta, pot canviar-nos la vida per sempre. És el que li passa a la Fanny, una jove parisenca quan es creua amb en Jean, un antic company d'institut que arriba per a capgirar-ho tot. Hi haurà adulteri i algun crim. Ella està casada amb un home ric i controlador que està disposat a tot per a determinar la seva pròpia sort. La gran novetat d'aquesta pel·lícula és que està íntegrament rodada en francès, tot i que ell, admet, parlava amb els actors i actrius en anglès. S'ha trobat molt còmode rodant de nou a París.

En aquesta trobada es donen cita diferents professionals del SEM en una competició de medicina d'urgències. El jurat avalua després la rapidesa en el diagnòstic i en el tractament d'un cas pràctic. Hi ha diferents models d'atenció de les urgències. A Catalunya es prioritza atendre el pacient in situ. I si cal el trasllat a l'hospital, es fa al més adient. L'envelliment de la població, l'experiència de la pandèmia i les noves tecnologies marquen els reptes de futur.

Trobada institucional entre el Rei Felip VI i l'alcalde Jaume Collboni. Una recepció que, en paraules del consistori, serveix per normalitzar les relacions amb la Casa Reial. Feia 17 anys de l'última audiència entre la Corona i un alcalde de Barcelona.

L'amnistia continua sent el pal de paller de les negociacions per a una eventual investidura de Pedro Sánchez. Esquerra reclama al PSOE que s'agilitzin els contactes mentre els socialistes aposten per la discreció. Tot plegat el dia abans de la primera prova de foc per aquestes negociacions: l'oficialitat del català al Congrés i al Parlament Europeu. 

Condemnats a 1 any de presó i 6 mesos d'inhabilitació 6 Mossos d'Esquadra acusats d'una agressió racista a Sant Feliu Seserra el gener de 2019.

La nova seleccionadora, Montse Tomé, donarà d'aquí a uns minuts la seva primera llista. La gran incògnita és si hi haurà les 39 jugadores que demanen canvis estructurals. 

Woody Allen és a Barcelona per actuar amb la seva banda a Festival de Jazz i per presentar nova pel·lícula: "Cop de sort", la número 50. A 87 anys, el director apunta que aquesta podria ser la seva darrera obra.

L'anomenat "phone walking", o el que és el mateix "caminar amb el telèfon pel carrer", s'ha convertit en una acció cada cop més habitual. El 96% dels catalans utilitzen el mòbil cada dia, és un 20% més que fa 10 anys. 

Algunes ciutats s'estan adaptant als nous temps instal·lant semàfors a terra per garantir la seguretat dels vianants.