Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba
  • El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha estat el líder català que ha tancat, fins aquesta tarda, la ronda de consultes encetada avui pel president de la Generalitat. El líder del PSC ha exposat a Mas que, al seu, parer, cal trobar una sortida dialogada i negociada
  • I abans d'aquesta reunió, Mas s'ha trobat amb Oriol Junqueras. El líder d'Esquerra ha certificat que hi ha desacord amb el president Artur Mas sobre el full de ruta després del 9N i sobre els pressupostos del 2015. Si bé Junqueras ha parlat de sintonia amb Mas i no tanca la porta a acords en el futur, ha demanat plebiscitàries com més aviat millor. 
  • El Tribunal Suprem ha desestimat la querella plantejada per UPyD contra Artur Mas, i diversos membres de la Mesa del Parlament.
  • Mentrestant, a l'Ajuntament de Reus, Convergència i Unió ha trencat el pacte amb el PP.  El seu alcalde, el convergent, Carles Pellicer, diu ho ha fet en clau catalana perquè l'atac del Partit Popular contra el president de la Generalitat, que Artur Mas, ha sobrepassat, en paraules textuals, les línies vermelles. Amb aquest trencament, la formació nacionalista es queda en minoria a l'Ajuntament de Reus
  • I la investigació al primogènit de l'expresident Jordi Pujol sobre l'origen de la seva fortuna a l'estranger segueix. Avui, el jutge de l'Audiència Nacional,  Pablo Ruz, interroga a 18 testimonis. Ahir van declarar 8 empresaris imputats, que van defensar davant del jutge que les comissions milionàries que van pagar a Pujol Ferrussola per intercedir en negocis privats van ser legals i fruit, van assegurar, de treballs reals. A més dels empresaris, també van declarar 3 membres de l'exfamília política de Pujol Ferrussola, entre ells el seu ex sogre, Ramon Gironès, que va desvincular al fill gran de Pujol de la compra d'uns terrenys a Hospitalet de Llobregat. Gironès va dir que va ser ell qui va pactar cobrar una comissió del 3% per la compravenda, i que finalment es va embutxacar un 1%. 
  • Els desnonaments han provocat un dels enfrontaments més intensos  a l'ajuntament de Barcelona, on avui s'ha celebrat un ple extraordianri a petició d'Iniciativa./ El govern de Trias ha admés que fan falta més pisos socials perquè Barcelona és la provincia amb més desnonaments de tot Espanya. Ha acusat als ajuntaments anteriors de no haver fet res i s'ha compromés a ampliar el parc d'habitatges . Tant l'oposició, com les entitats veïnals i socials, que han assistit al Ple, consideren que les mesures són insuficients i que arriben tard.
  • Un jutge investiga l'agressió a ciutadans ucrainesos que  van ser colpejats violentament en ple carrer al barri de Gràcia. Un d'ells, va quedar en coma. Una grabació, a la que ha tingut accés TVE, ha permès la detenció dels agressors ja fixats pels mossos com a extremistes d'esquerra radical. Ho investiga la fiscalia d'odi i discriminació per que creu que l'atac va ser per motius ideològics.
  • Cinc blaugrana, Piqué, Bartra, Alba, Busquets i Pedro i el blanc-i-blau Casilla preparen el partit de dissabte contra Bielorùssia. Del Bosque ja ha donat pistes sobre l'equip que pensa alinear i sembla que no té dubtes sobre el compromís de Gerard Piqué amb Espanya.
  • Aquest vespre, al Teatre Lliure de Gràcia, s''estrena Krum, una obra coral, amb Pere Arquillué al capdavant, que fa un retrat de la condició humana
  •  

    El govern català i Esquerra Republicana mantenen les seves diferències. El president Mas ha oberta la ronda de contactes amb les partits favorables a una consulta amb Oriol Junqueras. El líder republicà li ha insistit en que no donarà suport als pressupostos i li ha demanat que convoqui immediatament eleccions. Mas li ha dit que ara no són la prioritat. Aquesta tarda serà el torn del líder del PSC que s'ha mostrat disposat a negociar els pressupostos. 

    Barcelona és la provincia espanyola amb més desnonaments, cada dia n'hi ha entre 20 i 30. L'ajuntament reconeix que no hi ha prou pisos de lloguer social per reallotjar els veïns però assegura que s'han doblat els recursos que hi destina. En canvi l'oposició considera que les mesurees impulsades són insuficients.

    L'auge dels castells no només provoca un increment de les colles i dels seguidors, també genera nous mercats. A L'Informatiu ens acostarem a algunes empreses del sector tèxtil que s'han centrat en aquest col·lectiu per buscar una sortida a la crisi. 

    I Carme Portaceli ens parla de Krum, l'obra teatral que aquesta nit s'estrena al teatre lliure de Gràcia, que ens presenta un antiheroi que persegueix objectius impossibles. Un retrat tragicòmic de la condició humana que encapçala Pere Arquillué. 

    Els blaugrana Leo Messi i Neymar rendeixen a un gran nivell en els partits amistosos de les seves seleccions. Messi va marcar de penal el gol de la victòria de l'Argentina davant Croàcia per 2 a 1 i Neymar va liderar amb un doblet la golejada del Brasil a Turquia per 0 a 4. 

    Un jutge investiga l'agressió a ciutadans ucrainesos que  van ser colpejats violentament en ple carrer al barri de Gràcia ... Un d'ells, va quedar en coma. Una grabació, a la que ha tingut accés TVE, ha permès la detenció dels agressors ja fixats pels mossos com a extremistes d'esquerra radical . Ho investiga la fiscalia d'odi i discriminació per que creu que l'atac va ser per motius ideològics.

    El sector tèxtil ha trobat en l'auge del món casteller una possible sortida a la crisi que el sector comença ja a superar. Avui recollim l'exemple d'una parell d'empreses a les que l'aposta els ha sortit molt bé. 12.000 castellers, més de 90 colles de les quals 25 s'han creat en els últims dos anys. Un creixement que no s'atura...

     

    Mantenen les diferències sobre els pressupostos i les eleccions. REUNIÓ DE MAS I JUNQUERAS. 

    Ple municipal monogràfic. EL DRAMA DELS DESNONAMENTS.

    La moda dels castellers. UNA SORTIDA PER SUPERAR LA CRISI.

    Estrena al LLiure. "KRUM", DIRIGIT PER CARME PORTACELI.

    Messi i Neymar es llueixen. EN ELS TRIOMFS D'ARGENTINA I BRASIL.

  • Ja hi ha valoració i resposta de Mariano Rajoy a la jornada del 9N. El president espanyol, en roda de premsa,  ha volgut deixar clara la seva opinió sobre el que ha succeit a Catalunya. Considera el 9N un fracàs de l'independentisme i també ha respost ja a la carta d'Artur Mas en que demana diàleg pert tancar un referèndum acordat. 
  • I als passadissos del Parlament de Catalunya, on avui hi havia sessió de control al govern, tots els partits dèien la seva sobre la intervenció del president de l'executiu espanyol. Tal com explicaven aquestes reaccions al que ha dit Rajoy s'han produït després de la sessió de control al govern. Una sessió marcada, i molt, per la possible querella de la fiscalia contra Artur Mas i també per les diferències sobre l'èxit o el fracàs del procés participatiu de diumenge.
  • El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, es reunirà aquesta tarda amb el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada. L'objectiu és estudiar la possible presentació d'una querella per suposades responsabilitats penals en el procés participatiu del 9N. Ahir ja va transcendir que la Fiscalia Superior de Catalunya tenia previst presentar una querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i la vice-presidenta, Joana Ortega.  La querella es presentaria davant el TSJC donada la condició d'aforats dels denunciats, i se'ls hi podria atribuir els delictes de desobediència, prevaricació i malversació. Per cert que, aquest matí, el ministre de l'interior negava qualsevol instrucció del govern a la fiscalía.
  • El jutge de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz, ha interrogat aquest matí a 11 imputats que presumptament van col·laborar amb el fill gran de l'expresident Jordi Pujol. Se'ls acusa de cobrar comissions il·legals a canvi de mediar en l'adjudicació de contractes públics. Entre els imputats que han declarat avui a Madrid hi ha l'exdona de Jordi Pujol Ferrusola, els seus ex sogres i ex cunyat... així com empresaris. 
  • Joan Laporta ha titllat l'actual junta directiva de barruts i porucs, per haver continuat presidint el Barça un cop va marxar Rossell sense la ratificació dels socis. Laporta manté que encara no té decidit tornar-se a presentar tot i que les últimes enquestes li són favorables.
  • El famós cantautor italià va seduir  al públic de L'Auditori de Barcelona amb un concert que ha repassat els temes clàssics de la seva carrera. Als 70, el creador de la popular Azzuro, es defineix com un creador modern... i ho va demostrar amb les cançons del seu nou disc Snob, al piano, amb la seva veu rovellada i acompanyat per 10 músics
  •  

    Es la valoració de Mariano Rajoy al 9N i la resposta a la proposta d'Artur Mas d'iniciar un diàleg per fer un referèndum oficial. El president del govern insisteix en que no parlarà de res ilegal i li ha recordat al govern català que pot proposar una reforma constitucional en aquest sentit a la que el PP no donarà suport. Sobre la possible querella de la fiscalia contra el president i alguns consellers, ha dit que no en sap res i que defensa la independència d'aquest organisme. 

    De moment, la querella no s'ha presentat però el president català ha dit aquesta matí que l'estat espanyol donaria una imatge molt dramàtica d'Espanya i ha dit que molts catalans han desconnectat de l'estat. 

    El gran volum de dades electròniques que generen pacients i estudis científics podria tenir utilitat. Metges i investigadors podrien compartir l'informació i aplicar-la en la recerca. Però es tracta de dades confidencials i molt delicades. Un grup d'experts ho debat avui a Barcelona. 

    La Generalitat ha aprovat per tercer any consecutiu un crèdit per ajudar a obrir aquesta temporada l'estació d'esquí de Boi-Taüll propietat d'una immobiliària. El govern català ho justifica dient que va més enllà d'un problema empresarial o laboral i que garanteix la supervivència d'una comarca que des que va obrir l'estació ha duplicat la població. 

    Una exposició a Barcelona mostra el resultat de la col·laboració entre artistes i persones de col·lectius vulnerables. Els han ajudat a expressar-se amb fotografies, dibuixos o vídeos, i canalitzar així sentiments i angoixes. Després en veiem el resultat.

    Joan Laporta segueix sense confirmar si es presentarà a les pròximes eleccions a la presidència del Barça tot i que les enquestes el situen com el favorit. Laporta però ha qualificat de barruts i porucs a Bartomeu i els seus directius per mantenir-se en els càrrecs sense haver estat ratificats pels socis.

     

    Titlla el 9N de fracàs i simulacre i descarta negociar un referèndum. LA RESPOSTA DE RAJOY.

    "Big data" sanitari. DEBAT SOBRE L'ÚS DE LES DADES.

    Més que una estació d'esquí. INJECCIÓ DE DINERS PÚBLICS A BOÍ-TAÜLL.

    L'art com a eina d'integració. MOSTRA AL CAIXAFORUM DE BARCELONA.

    Laporta ataca Bartomeu. PERÒ NO CONFIRMA SI ES PRESENTARÀ.

  • Artur Mas ha explicat avui quina és la continuació que proposa després del 9N. El president català ha revelat que ha demanat per carta a Mariano Rajoy establir un diàleg permanent per acordar una consulta definitiva a Catalunya. En roda de premsa, Mas ha dit que desprès dels resultats del 9N no es poden negar les evidencies ni les realitats. Paral·lelament, Mas ha anunciat una cimera dels partits que defensen el dret a decidir, el PSC inclòs, per estudiar l'escenari d'unes possibles eleccions plebiscitàries. Artur Mas defensa que el 9N ha estat un aval que fa el procés cap el dret a decidir imparable.
  • El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha negat avui que el Ministeri Fiscal  no hagi actuat en relació amb el procés sobiranista del 9 de novembre. Torres-Dulce ha dit que, des de dissabte,  han rebut diferents denúncies i que ja el mateix dia del procés de  participació es va dir que hi havia indicis de delicte.  El fiscal general diu, però, que ara s'ha de deixar treballar la Fiscalia de Catalunya perquè valori si els  fets són delictius i  quines són les persones responsables. Algunes fonts apunten que dema la fiscalía de Catalunya podria presentar querella. De la seva banda, el president del Suprem i del Consell General del Poder Judicial ha insistit en la necessitat de respectar les decisions judicials. La majoria de partits han comentat avui la possible actuació de la fiscalia després del 9N. 
  • La compravenda d'habitatges a Catalunya ha baixat aquest setembre. I ho ha fet en un 3'2%. És juntament amb La Rioja l'única comunitat autònoma on s'ha registrat taxes negatives. De fet, Catalunya està experimentant des de juliol una caiguda important de transaccions per part dels inversors que, segons els experts, ja haurien comprat les millors gangues. No passa el mateix a la resta d'Espanya. Segons l'Institut Nacional d'Estadística, el nombre de finques inscrites en els registres de la propietat s'ha disparat un 13'7% respecte el setembre de l'any passat. Això inclou, recordem-ho, compravendes, donacions, permutes i herències. 
  • El judici contra antics càrrecs d'AENA, el Ministeri de Foment i Aviació Civil pels sorolls de la tercera pista de l'Aeroport del Prat que havia de començar avui ha quedat suspès fins demà. Les parts negocien arribar a un acord, llevat dels veïns més afectats, els de Gavà Platja, que estan a 3 km de la capçalera de la pista. Recordem que la fiscalia demana l'absolució, i l'acusació particular -exercida per associacions de veïns de Gavà i Castelldefels- demana tres anys de presó i 27 mil euros de multa per a cadascun dels 5 acusats, entre els quals l'expresident d'AENA Manuel Azuaga. Els acusa d'un delicte mediambiental per permetre la contaminació acústica provocada pels avions sobre nuclis residencials, escoles i hospitals. 
  • Parlem ara de narcotrafic perquè la comarca de l'Alt Empordà es  un dels principals punts de cultiu de marihuana d'Espanya. En tres anys els Mossos han triplicat tant el número de comissos com de detencions. Molts grups delictius de França actuen aquí perquè la legislació és menys dura i la crisi ha facilitat que hi hagi gent disposada a cedir locals. 
  • A l'estiu, proliferen els conreus a l'exterior, i es busquen maneres de dissimular que es tracta de droga. Així s'han trobat plantes de marihuana amb canyes per simular tomateres. Els mossos d'esquadra l'any passat van confiscar dues tones de plantes de marihuana i aquest any ja superen les tres tones. 
  • Fins a 17 jugadors del Barça marxen aquesta setmana amb les seves seleccions. Aquest migdia s'han concentrat els convocats per Vicente del Bosque mentre que Mascherano i Messi són a Anglaterra i Neymar a Istambul. Qui diu que no tornarà com a entrenador del Barça és Pep Guardiola. 
  • Ja a punt d'acabar, fem una ullada a una exposició que en planteja com serà l'art del futur. En aquesta mostra constatem que pinzells, llapis i llenços son substituïts per algoritmes, ordinadors i tauletes... La exposició Art més Músic es pot visitar a l'espai Mobile World Centre de Plaça Catalunya en Barcelona. 
  •  

    Són imatges  en directe de la compareixença que Artur Mas fa al Palau de la Generalitat on exposa el seu full de ruta després del resultat del 9N i que ha exposat aquest matí al seu govern. De moment el president català ha destacat que Catalunya surt reforçada com a país pel seu exemple de civisme i organització... També ha dit que aspira a fer la consulta definitiva i que unes eleccions anticipades podrien ser l'eina que ho permetria, si no hi ha més opcions.

    La comarca de l'Alt Empordà es converteix en un dels principals punts de cultiu de marihuana d'Espanya. En tres anys els Mossos han triplicat tant el número de comissos com de detencions. Molts grups delictius de França actuen aquí perquè la legislació és menys dura i la crisi ha facilitat que hi hagi gent disposada a cedir locals. 

    Els responsables del transport públic de l'àrea metropolitana de Barcelona descarten un descens generalitzat de les tarifes de cara l'any vinent però estudien rebaixes en alguns títols en concret. Avui administració i bancs han firmat un conveni per refinançar el deute que arrossega TMB. 

    Les subhastes guanyen terreny en el sector de l'art per davant del sector de les galeries que en l'últim any ha vist com aquestes botigues s'han reduït en un 20 per cent. Els russos i xinesos són els principals participants a les subhastes ja que ho consideren una manera de comprar més atractiva. 

    El Barça torna als entrenaments amb només 7 jugadors per culpa dels compromisos internacionals. Luis Enrique aprofitarà aquestes dues setmanes per rumiar solucions per millorar el joc de l'equip. El seu amic Pep Guardiola li dóna suport i descarta tornar a ser entrenador blaugrana.

     

    El president analitza la situació després del 9N. EL FULL DE RUTA DE MAS.

    Marihuana a l'Alt Empordà. TRIPLIQUEN ELS COMISSOS I DETENCIONS.

    Descarten una rebaixa general. TMB ESTUDIA LES TARIFES DEL 2015.

    Subhastes d'art, a l'alça. TANQUEN UN 20% DELS ANTIQUARIS.

    Luis Enrique busca solucions. GUARDIOLA NO PENSA TORNAR AL BARÇA.

  • Dia d'anàlisi, avui, després del procés participatiu del 9 de novembre. L'escrutini ja al cent per cent indica que han participat en aquest procés un total de 2 milions 305 mil 290 persones. Artur Mas, amb els seus, ha analitzat avui aquest resultats. I  aquest migdia a la seu de Convergència el rebien amb aplaudiments. Aquesta formació segueix el full de ruta ja anunciat pel mateix Mas. D' entrada una carta a Rajoy demanant negociar un referèndum, ara si legal i acordat. Però mentrestant, i per si això no es possible, preparació d'unes eleccions amb caire plebiscitari que, per convergència, passej per camins d'unitat política. Esquerra Republicana, en canvi, demana eleccions ja per conformar un Parlament constituent. Unió Democràtica, de la seva banda,  reclama el referèndum i no descarta les plebiscitàries com a últim recurs, i Iniciativa vol el referèndum però també que el govern català governi.
  • Des de Ciutadans avui es feien retrets al govern de l'Estat acusant-lo de no haver impedit el procés del 9N. El Partit Popular català, de la seva banda, criticava que Artur Mas es saltés la llei i deia qie Mariano Rajoy no negociarà amb els qui no respecten la legislació./ Pel que fa als socialistes catalans, avui han analitzat la jornada d'ahir amb la presencia a Barcelona del màxim líder del PSOE./ Des del Partit Popular, el parlamentari europeu Esteban González Pons alertava de conseqüències legals pels qui s'han saltat la llei. I la secretaria General, María Dolores de Cospedal, titllava la jornada d'ahir de simulacre il·legal i estèril./  I Pedro Sánchez, ha exigit  als president Rajoy que abandoni els tribunals i obri un espai per al diàleg i la negociació del que ha definit com un conflicte polític. Pedro Sánchez i el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, segueixen insistint que la sol.lució passa per la reforma constitucional que ells defensen./ Alguns particulars o també Societat Civil Catalana i UPyD van presentar ahir denuncies als jutjats de guardia pel procés del 9N. Cap jutge, però, va adoptar mesures cautelars però sí que investigaran aquella jornada.
  • L'onzena jornada de lliga ha acabat encara amb més dubtes pel joc del Barça, tot i el seu triomf a Almeria. Però l'equip de Luis Enrique ha recuperat el segon lloc, a dos punts del líder, el Madrid, gràcies a les ensopegades del València i l'Atlètic de Madrid... 
  •  

    Dia d'anàlisi després del procés participatiu del 9 de novembre i que va mobilitzar més de 2 milions de persones. Artur Mas ha analitzat amb el seus la jornada d'ahir. En principi s'havia compromès a enviar una carta avui mateix a Mariano Rajoy par tal d'avançar cap a una nova consulta.De la seva banda, Esquerra prèn distància amb el govern i diu que l'única opció són unes eleccions anticipades que denominen constituents. 

    Mentrestant, el govern espanyol insisteix en que la consulta és il·legal i que actuarà en conseqüència. Pels populars catalans la situació viscuda ahir és una farsa i adverteix a Artur Mas que si manté el seu full de ruta serà difícil qualsevol diàleg. D'altra banda, el PSC ha rebut avui el suport del líder del PSOE, Pedro Sánchez, per reforçar la seva aposta per la reforma federal de la Constitució. 

    Les tempestes solars es troben en un màxim d'activitat, i això, segons els experts, pot provocar tempestes geomagnètiques, i en conseqüència talls en el subministrament elèctric o efectes en les telecomunicacions. A l'observatori de l'Ebre vigilen l'activitat solar, i asseguren que Catalunya es troba en una zona on són poc probables aquestes afectacions. 

    Avui a L'Informatiu mirarem enrera i ens desplaçarem al 10 de novembre de 1839. Aquell dia es va fer a Barcelona la primera fotografia d'Espanya. Va ser de a l'actual Pla de Palau. Avui hi hem tornat. 

    El Barça és el segon classificat de la lliga tot i que Luis Enrique no acaba de trobar l'equip ideal i en 11 partits ha fet 11 alineacions diferents. Els blaugrana s'han beneficiat aquesta jornada de la derrota de l'Atlètic de Madrid contra la Reial Societat i de l'empat del València amb l'Athletic de Bilbao.