Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

2 mil estudiants de secundària participen aquest estiu en els Campus Científics de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia. Comparteixen aula i laboratori amb investigadors professionals. Es vol fomentar així la vocació científica dels joves i capgirar la tendència de l'última dècada; les matriculacions en carreres de ciències han disminuït un 25%.

Mariano Rajoy clausura a Madrid la conferència política on s'ha preparat el programa electoral del PP per a les generals. El president espanyol ha tornat a defensar la necessitat de continuar amb les reformes econòmiques que es fan a Espanya per guanyar aquest any, ha dit, 600 mil llocs de treball. També ha fet una crida als dirigents del PP perquè facin un esforç per guanyar les eleccions generals i evitar que l'esquerra s'uneixi i faci fóra del govern el partit. Assegura Rajoy que les municipals i les autonòmiques han donat una bona lliçó del què pot passar en un futur. 

Aturades parcials, de moment sense incidents, als aeroports aquest matí que es repetiran demà entre les 5 i les 8 del vespre. Protesten per la decissió d'AENA de sancionar 61 controladors pel tancament de l'espai aèri al desembre de 2010. 

El Festival Deltebre Dansa és durant 15 dies una finestra de la dansa contemporània mundial. Coreògrafs de renom imparteixen classes a 150 ballarins profesionals. També hi ha tallers d'iniciació. A la nit, espectacles gratuïts amb les últimes tendències. 

En el segon dia de campanya oficial, Joan Laporta llança una proposta de pacte per anar contra Josep María Bartomeu, una aliança que ha estat rebutjada tant per Agustí Benedito com per Toni Freixa. 

 La petita localitat de Deltebre, a Tarragona, es transforma durant 15 dies en escenari mundial de la millor dansa contemporània. Al Festival Deltebre Dansa es cou el bo i millor del sector des de fa 11 anys. Avui a l'Entrevista, parlem amb el seu director, el ballarí i coreògraf Roberto Oliván

  • De seguida desgranarem l'actualitat política, però abans hem de parlar-vos d'un terrible succés que ha passat a Pontons, a l'Alt Penedès. Un matrimoni hauria mort la seva filla, de 28 anys i disminuïda psíquica amb greus problemes de salut, i després s'hauria tret la vida. La família hauria deixat notes a un altre fill. Des de Pontons en amplia la informació Judit Huerta.
  • Canviem de tema: El Rei Felip sisè rebrà en audiència al Palau de la Sarsuela al President de la Generalitat, Artur Mas. La trobada és prevista per a divendres vinent al migdia. Serà la primera reunió oficial entre el rei i Mas, tot i que ja han coincidit en diverses ocasions, l'última a Girona fa només 15 dies. 
  • Una trobada que es farà en un moment d'intens debat a Catalunya sobre la confecció de candidatures per a les eleccions del 27-S. El president català  diu que espera resoldre en pocs dies el tema de la llista. El calendari apreta i les reunions i els contactes són permanents. La principal incògnita és la presència o no de Mas a la llista.
  • De la polèmica sobre les llistes també se n'ha parlat al Consell de ministres. El govern, que avui ha aprovat la rebaixa de l'IRPF, el sostre de despesa i una rebaixa del 2'2 per cent en la factura de la llum , diu que Mas s'ha superat a sí mateix.
  • Primer front comú a Barcelona per formar una alternativa al govern d'Ada Colau. CIU, el PSC i Esquerra han demanat la convocatòria d'un ple extraordinari per replantejar la decisió de renunciar als Jocs Olímpics d'Hivern./ Coincidint amb això avui s'ha conegut l' enquesta feta per l'ajuntament en la setmana posterior a les eleccions municipals. Les dades situen a Colau com la líder més valorada, per davant i gairebé a fregar de l'anterior alcalde Xavier Trias. Pel que fa a possibles pactes de govern el més ben valorat és el de Barcelona en Comú amb el PSC./ Però potser el més destacat és que creix la percepció negativa del turisme a la ciutat.
  • A Lleida, l'alcalde Àngel Ros ha justificat avui el pacte amb Ciutadans a la Paeria que van presentar ahir.Davant les crítiques rebudes de sectors sobiranistes, l'alcalde i president del PSC a les comarques de Lleida ha afirmat que no s'ha venut l'ànima i que continua sent socialista i catalanista. Segons Ros, el català no recularà a Lleida, però, cal adaptar -diu- el seu ús a la legislació vigent.
  • Pel que fa a la selectivitat, 7 de cada 10 estudiants catalans podran cursar la seva primera opció de carrera en alguna de les universitat públiques. La nota mitjana de les proves ha estat del 6,69, 22 dècimes per sobre de l'any passat. 
  • Primeres paraules d'Arda Turan com a nou jugador blaugrana. El turc, que per cert no parla castellà ni català, no ha fugit del tòpic i ha assegurat que el seu fitxaxtge pel Barça és el somni de la seva vida./ I el fitxaxtge de Casillas pel Porto sembla que ja s'ha desencallat un cop les tres parts han arribat a cap acord. 
  • Tret de sortida a alguns dels festivals d'estiu més grans i amb més solera. Avui comencen, per exemple, el Cruïlla un dels més variats i que més ha crescut en els últims anys. Al Castell de Peralada inuaguren aquesta nit amb el Ballet Béjart, considerat un dels millors del món, amb un programa de clàssics com el Bolero de Ravel. I a Cap Roig, l'encarregat d'obrir el foc és Sting, l'exlíder dels Police, que repassarà els seus èxits i els temes de l'últim treball.
  •  

    S'intensifiquen els contactes entre grups polítics i entitats sobiranistes de cara a la cimera, que podria celebrar-se dilluns, per decidir la composició de la llista per a les eleccions del 27 de setembre. La CUP vol consultar primer l'opinió de la seva militància, i ho farà aquest cap de setmana en una assemblea. El principal escull continua sent la presència de polítics a les llistes. Mentrestant es perfila l'acord entre els partits de l'esquerra no independentista per formar una candidatura conjunta. El rei Felip Sisè rebrà divendres vinent al president Mas. És la primera vegada que es troben en audiència des de la proclamació del monarca, tot i que s'han vist en diverses ocasions, l'última el 25 de juny. 

    El turisme és el quart problema pels barcelonins, i és el que més puja. El segueixen l'atur i el trànsit. Són dades de l'últim baròmetre de l'Ajuntament, fet just després de les eleccions. En l'enquesta, Ada Colau és la líder més valorada, un punt per davant de l'exalcalde Xavier Trias. 

    Científics catalans aconsegueixen dissociar les propietats positives del cànnabis dels seus efectes perjudicials. La fita obre una nova possibilitat de desenvolupar fàrmacs amb derivats d'aquesta planta.

    Més de 47 mil estudiants es preinscriuen a les universitats catalanes per al curs vinent. Són prop d'un 6 per cent més que l'any passat. La majoria ja tenen plaça assignada, i 7 de cada deu podran estudiar en el centre triat com a primera opció. La nota de tall més alta és la de física i matemàtiques a l'UAB, amb un 13,147. 

    El Barça presenta Arda Turan davant de 5 mil espectadors al Camp Nou. El turc, que té 28 anys i ha signat contracte per a 5 temporades, ha dit que vestir la samarreta blaugrana és un somni fet realitat. Turan ha afegit que Xavi és insubstituïble, que Messi és el millor del món, però, que el seu ídol és Iniesta. 

     

    CIMERA AJORNADA. CONTINUEN LES TROBADES BILATERALS PER DEFINIR LA LLISTA UNITÀRIA.

    BARÒMETRE DE BARCELONA. ES MULTIPLICA PER 5 LA VALORACIÓ NEGATIVA DEL TURISME EN 4 ANYS.

    ÚS TERAPÈUTIC CÀNNABIS. CIENTÍFICS CATALANS EN DISSOCIEN ELS EFECTES ADVERSOS.

    ACCÉS A LA UNIVERSITAT. 47.708 ESTUDIANTS S'HAN PREINSCRIT A LES UNIVERSITATS PÚBLIQUES.

    SIGNA PER 5 TEMPORADES. ARDA TURAN FA REALITAT EL SEU SOMNI DE VESTIR LA SAMARRETA DEL BARÇA.

    ARTUR MAS ANALITZARÀ AMB ERC, LA CUP I LES ENTITATS LA VIABILITAT DE LA LLISTA ÚNICA

    El president Mas convoca per  demà una reunió amb els partits i les entitats sobiranistes per abordar la proposta de llista unitària a favor de la independència per al 27-S.  Avui als passadissos del Parlament tothom en parlava, els uns ben disposats, i l'oposició criticant la possibilitat que no hi figurin polítics en actiu.

    ACORD POLÍTIC A LLEIDA

    PSC I CIUTADANS ES COMPROMETEN A APARTAR QUALSEVOL CÀRREC PÚBLIC IMPUTAT PER CORRUPCIÓ

    On sí que hi ha hagut acord d'última hora és a la  Paeria de Lleida, on el PSC d'Àngel Ros i Ciutadans han signat un acord polític.

    UNA PLAGA DE XINXES ALS ARBRES MOLESTA MOLTS VEÏNS DE BARCELONA

    Des de la nit passada tècnics de l'ajuntament fumiguen els més dels 50 mil plàtans que hi ha aBarcelona per combatre una  plaga de xinxes que causa molèsties a vianants i veïns. Són insectes originaris dels Estats Units, i les seves picades no són perilloses.

    ARDA TURAN ARRIBA AQUESTA TARDA I DEMÀ EL PRESENTARAN AL CAMP NOU

    El turc Arda Turan arriba aquesta tarda a Barcelona i demà serà presentat com a nou jugador del Barça per a les properes 5 temporades. El seu fitxatge per part de la Junta Gestora continua generant polèmica entre els candidats a la presidència.

    CASILLAS SE'N VA AL PORTO

    LA MARXA DEL PORTER I CAPITÀ BLANC SERÀ OFICIAL LES PRÒXIMES HORES

    Mentrestant, el Madrid continua pendent de la sortida d'Iker Casillas, després de 25 anys al club.

    JARDINS DE PEDRALBES

    MIGUEL POVEDA CANTA EL SEU ÚLTIM DISC "SONETOS Y POEMAS PARA LA LIBERTAD"

    A la recta final del festival Jardins de Pedralbes, avui trobem un autèntic luxe de concert.

     

    El president Mas confirma a Televisió Espanyola que en els propers dies convocarà la cimera amb les forces sobiranistes i les entitats per acabar de tancar el debat sobre les llistes de cara a les eleccions del 27-S, i amb l'horitzó del 3 d'agost com a data límit per dissoldre el Parlament. També s'hi ha referit el ministre d'exteriors, José Manuel García-Margallo. El ministre ha qualificat la situació política a Catalunya d'extraordinàriament confusa.

    A Barcelona, l'Ajuntament no ha pogut tancar l'organització municipal, el conegut com cartipàs Municipal. El principal punt de discussió: la polèmica rebaixa del salari de l'Alcaldessa i els càrrecs electes. Dimarts és la data límit per constituir els òrgans de govern municipals, que sense acord amb l'oposició poden quedar bloquejats. 

    Una plaga de xinxes a gran part dels més de 50 mil plàtans beta de Barcelona causa molèsties a vianants i veïns. L'Ajuntament  ha iniciat les fumigacions d'aquest insecte, que no pica.

    L'Art Digital envaeix hotels, transport públic i galeries de Barcelona fins el 19 de juliol. És la segona Mostra simultània d'aquest art, fora dels circuits habituals, que cada dia compta amb més adeptes.

    El turc Arda Turan arriba aquesta tarda a Barcelona i demà serà presentat com a nou jugador del Barça per a les properes 5 temporades. El seu fitxatge per part de la Junta Gestora continua generant polèmica entre els candidats a la presidència.

     

     

    DECLARACIONS A TVE. MAS CONFIRMA QUE ELS PROPERS DIES CONVOCARÀ LA CIMERA SOBRE LES LLISTES.

    CARTIPÀS MUNICIPAL. LA REBAIXA DELS SOUS, PRINCIPAL PUNT DE CONFRONTACIÓ AMB L'OPOSICIÓ.

    PLAGA DE XINXES. AFECTA ALS PLÀTANS DE BARCELONA I CAUSA MOLÈSTIES A VIANANTS I VEÏNS.

    MAD BARCELONA. HOTELS I TRANSPORT PÚBLIC SÓN L'ESCENARI DE LA SEGONA MOSTRA SIMULTÀNIA D'ART DIGITAL.

    CONTINUA EL DEBAT. EL TURC ARDA TURAN JA ÉS CAMÍ DE BARCELONA PER SER PRESENTAT DEMÀ AL MATÍ AL CAMP NOU.

  • Matí de nervis al Parlament a mesura que es van acostant les eleccions.  Durant la sessió de control, l'oposició ha insistit en les crítiques per l'actuació del govern... Però hi ha hagut  un moment especialment tens... quan Artur Mas se les ha tingut amb Alícia Sánchez-Camacho. La presidenta del PP català ha presentat un informe en resposta al document de greuges de l'executiu català titllant-lo de mentida i manipulació. Sánchez-Camacho ha acusat durament Mas de buscar l'enfrontament amb el govern espanyol i l'ha desqualificat. Mas ha elevat el to i ha retret als populars que puguin dialogar amb ETA però no amb el govern de Catalunya.  
  • Al torn de preguntes, Mas ha defensat el caràcter plebiscitari de les eleccions del 27-S i ha dit que farà tot el possible per obtenir el màxim consens. No ha volgut valorar la proposta d'una llista sense polítics però ha reconegut que cal fer, ha dit, coses noves. El que no ha aclarit és si serà candidat o no. Mentestrant, avui s'ha confirmat la suspensió temporal per part del Tribunal Constitucional del decret de creació del Comissionat per al Transició Nacional. La suspensió és automàtica un cop l'alt tribunal ha admès a tràmit el conflicte plantejat pel govern espanyol. La suspensió afecta tant l'òrgan presidit per Carles Viver-Pi Sunyer com els plans per a la preparació d'estructures d'estat. La Generalitat té ara 20 dies per presentar-hi al.legacions.   
  • Mas-Colell està disposat a fer causa comuna amb la comunitat de Madrid per canviar la distribució dels sistema de finançament. Aquesta tarda es reuneix el Consell de Política Fiscal i Financera a Madrid per fixar els objectius de dèficit i deute per al període 2016-2018. El conseller català hi defensarà, ha dit,  un repartiment més just entre l'administració central i les autonomies. 
  • La baixada de les temperatures es va notant./ Les altes temperatures també afecten la producció de mel. Aquests dies de calor faran que en aquesta campanya baixi fins a un 70 per cent a Catalunya, ja que les abelles deixen de treballar en les hores de més calor.
  • Els Mossos d'Esquadra han detingut una parella a Nou Barris, a Barcelona, per maltractar presumptament el seu nadó de 28 dies./ La policia nacional ha desarticulat una xarxa de narcotraficants. Hi han detingut 42 persones i han comissat cinc tones d'haixíx procedents del Marroc per introduïr a Europa. 
  • Quatre candidats seran els qui optaran finalment el 18 de juliol a la presidència del Barça./ Atenció amb el que es diu de Leo Messi... De l'Argentina ens arriba que el davanter del Barça s'estaria plantejant la possibilitat de deixar la selecció per una temporada, després de la decepció de perdre la final de la Copa Amèrica./ Un altre jugador blaugrana que està molest amb la seva selecció és Dani Alves. El defensa brasiler ha criticat els directius de la federació brasilera per rebutjar l'oferta de Pep Guardiola de dirigir gratis la canarinya al mundial de l'any passat./ I a l'Espanyol també hi ha moviments. Marxa del porter Kiko Casilla al Reial Madrid ha planat sobre l'entrenamnt d'aquest matí.
  • Michael Snow és un reputat artista canadenc, considerat un dels pares del video-art. Ara es pot veure a la Virreina de Barcelona una completa retrospectiva de les seves obres, algunes mai vistes a Europa.
  •  

    Artur Mas ha retret al Partit Popular que el govern espanyol no vulgui dialogar amb el govern català, i sí que ho hagi fet , diu, amb una banda terrorista. A la sessió de control també hem sentit parlar de la proposta de les entitats sobiranistes d'una llista sense polítics en actiu per les eleccions del 27-S. Esquerra i la CUP hi donen suport, i Convergència, de moment, no es pronuncia. 

    Els Mossos d'Esquadra detenen una parella per maltractar i lesionar el seu nadó de 28 dies que dilluns va ser hospitalitzat en estat molt greu. Els pares, de 20 anys i nacionalitat espanyola, van ser detinguts anit a Nou Barris. BETA. I la policia nacional ha desarticulat una xarxa de narcotraficants que operava a Barcelona, GIrona i San Lucas de Barrameda, a Cadis. HI ha 42 detinguts i 5 tones d'haixix confiscades.

    Es manté l'alerta del Pla Infocat per risc elevat d'incendi a 9 comarques, i Protecció Civil demana molta prudència malgrat el lleu descens de temperatures que ens han donat una petita treva. 

    Josep Maria Bartomeu, Joan Laporta, Agustí Benedito i Toni Freixa són els 4 candidats a la presidència del Barça. La Junta Electoral els ha proclamat aquest migdia després de validar les signatures presentades. En canvi, per només 16 ha quedat fora del procés el col·lectiu Seguiment.

    SESSIÓ DE CONTROL. MAS RETREU AL PP QUE EL GOVERN ESPANYOL NO DIALOGUI AMB LA GENERALITAT.

    CONTRA EL NARCOTRÀFIC. 42 DETINGUTS I 5 TONES D'HAIXIX CONFISCADES EN UNA OPERACIÓ DE LA POLICIA NACIONAL.

    RISC ELEVAT D'INCENDI. ES MANTÉ A 9 COMARQUES I PROTECCIÓ CIVIL DEMANA MOLTA PRUDÈNCIA.

    SEGUIMENT NO PASSA EL TALL. BARTOMEU, LAPORTA, BENEDITO I FREIXA SÓN ELS CANDIDATS A LA PRESIDÈNCIA DEL BARÇA.

  • Els bombers reforcen els seus dispositius i, juntament amb mossos i agrupacions de Defensa Forestal es preparen contra els possibles incendis que es puguin declarar les pròximes hores a qualsevol lloc de Catalunya. Arran de la calorada d'aquests dies, el risc de foc és extrem a la majoria de comarques, especialment les centrals i les metropolitanes, i Protecció Civil ha activat la fase d'alerta del Pla Infocat d'emergències./ La Generalitat adverteix que avui és un dels dies més complicats de l'any i demana molta precaució. L'Àngel Pons, ens ho explica des d'un punt calent: Manresa./ Tot i que avui sembla que és el final d'aquesta llarga onada de calor, les temperatures no afluixen. Tocaran sostre sobretot a les comarques interiors on es podria arribar als 45 graus. Demà i dijous, la calorada ens donarà una treva, però fariem bé d'anar en compte./ 
  • Totes les precaucions són poques per combatre els efectes no desitjats.  Des d'anar a la platja, remullar-se sovint, evitar insolacions o procurar no entrar al cotxe amb les finestres tancades. I, si cal, demanar ajuda als sanitaris per no patir un cop de calor./ Especialment vulnerables són les persones grans i els infants. Però en general s'ha de procurar regular les temperatures dels espais tancats. I és clar, aquests dies amb la calorada s'ha disparat la venda d'aparells d'aire condicionat, entre 4 i 5 vegades més que l'estiu passat. El mateix passa amb ventiladors i frigorífics, fins al punt que molts comerços estan exhaurint-neels estocs.
  • La Guàrdia Civil ha detingut aquest migdia un presumpte gihadista a l'aeroport del Prat. Les primeres informacions apunten que es tracta d'un home de nacionalitat algeriana que es dirigia a Alemanya. Se l'ha detingut al control de passaports en detectar-se que sobre ell hi havia una ordre de detenció de les autoritats belgues per presumpte integració a organització terrorista. Aquest ciutadà també estava buscat per les autoritats franceses. El govern català ha ofert tota la col·laboració dels mossos per combatre plegats l'amenaça gihadista. 
  • D'aquí a poc menys d'una hora, el president Mas compareixarà al Parlament per explicar la remodelació del govern catala, obligada per la sortida dels consellers d'UDC
  • Mentrestant , la qüestió de les llistes electorals continua ocupant aquests dies els debats polítics. Avui la vicepresidenta Munté ha mostrat un respecte escrupulós, ha dit, per les converses que mentenen les diverses entitats i forces sobiranistes per aglutinar el màxim de consens de cara al 27-S. I ha assegurat que l'executiu acceptarà el temps i els terminis que els calguin.
  • De la seva bada el PSC critica aquestes negociacions perquè diu que no és prou seriós per a un canvi de l'envergadura que es plantegen els sobiranistes. I el PP denuncia que es perverteixi el paper de les entitats socials fent-les jugar un paper polític.
  • Per primera vegada, el Parlament portarà a la Fiscalia les incompareixences de 7 càrrecs del govern espanyol a la comissió d'investigació del Frau Fiscal; entre els quals els ministres Montoro i Fernández-Díaz, que van ser citats fins  a 3 cops. I és que segons la llei, és obligatori comparèixer a les comissions d'investigació i no fer-ho pot implicar un delicte de desobediència
  • I mentrestant , continuem pendents de les reunions d'urgència avui a Brussel·les per afrontar la situació grega
  • Arda Turan ja s'ha convertit en la segona incorporació del Barça per a la nova temporada. La junta gestora va considerar que la decisió no es podia allargar més, però han afegit una clàusula de retorn a l'Atlètic de Madrid si el nou president no està d'acord amb el fitxatge. 
  •  

    L'onada de calor que va començar el 27 de juny arriba avui al seu punt àlgid. La calorada d'aquest dimarts serà extrema igual que ho serà el risc d'incendi a moltes comarques. Per aquest motiu Protecció Civil ha activat l'alerta del pla infocat per risc extrem o molt alt a 25 comarques, sobre tot de la Catalunya central. En algunes serralades d'aquestes comarques s'ha restringit l'accès, i es demana extremar la precaució. 

    Avui tindrem la traca final d'aquesta llarga onada de calor. Aquest dimarts les temperatures tocaran sostre, sobretot a les comarques interiors on els termòmetres poden fregar els 45º. Demà i dijous, la calorada ens donarà una treva: les temperatures baixaran entre 3 i 6º. Farà calor però no serà tant extrema. A partir de divendres tornarà a intensificar-se.

    La calor dispara les vendes d'aparells d'aire condicionat i ventiladors. El mes de juny se'n van vendre un 80% mes que l'any passat. Els tècnics no donen abast a instal·lar i reparar aparells. 

    Entren en vigor les bonificacions per a vehicles de mercaderies pesants a 53 quilòmetres de l'AP-2, de Lleida a Montblanc. Els transportistes les consideren insuficients i reclamen que el seu pas sigui gratuït.

    Anastacia va entusiasmar anit al públic del Festival de Pedralbes. La cantant nordamericana ha tornat als escenaris després d'haver superat dues vegades el càncer. Hem parlat amb ella, i ens explica com li ha canviat la forma de veure les coses. 

    El Barça fitxa Arda Turan per 5 temporades pagant un traspàs a l'Atlètic de Madrid de 34 milions d'euros més set en variables. Si el proxim president no el vol el podrà retornar amb una penalització de 3, 4 milions. Tots els precandidats, excepte Bartomeu, cirtitiquen la decisió de la Junta Gestora.