Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El Parlament amb els vots de Junts pel sí i la CUP ha aprovat la resolució que declara l'inici del procés de ruptura amb Espanya passant per la desobediència a les institucions del estat i, en especial, al Tribunal Constitucional. Raül Romeva i Anna Gabriel han defensat la mesures per donar resposta a la majoria parlamentaria que van obtenir el 27 de setembre. Ciutadans, PSC i PP han rebutjat el text perquè no hi ha majoria social i han criticat la crida a la desobediència, En la mateixa línia, Catalunya si que es pot ha rebutjat la resolució i ha apostat per una consulta acordada.

L'Estat prepara ja la seva resposta. El govern portarà el text al Constitucional a qui demanarà la seva suspensió.

Operació dels Mossos. La Guàrdia Urbana i la Policia Portuària contra el top manta al port de Barcelona que s'ha convertit en els últims mesos en l'epicentre de la venda ambulant. A primera hora han incrementat la seva presència a la zona i han remullat el terra per evitar l'arribada de venedors. L'operatiu es mantindrà en els propers dies.

El Barça arribarà al clàssic com a líder amb tres punts d'avantatge sobre el Reial Madrid. Els blaugrana van guanyar el Vila-real per tres a zero amb una exhibició de Neymar mentre que els blancs van perdre a Sevilla per tres a dos després d'una segona part en què van oferir una imatge decebedora.

 

RESOLUCIÓ APROVADA. EL PARLAMENT OBRE EL CAMÍ CAP A LA RUPTURA AMB ESPANYA I LA DESOBEDIÈNCIA.

LA RESPOSTA DE L'ESTAT. RAJOY PARLARÀ DEMÀ AMB SÁNCHEZ I PORTARÀ LA RESOLUCIÓ AL CONSTITUCIONAL.

TOP MANTA. OPERACIÓ DE MOSSOS, GUARDIA URBANA I POLICIA PORTUÀRIA CONTRA LA VENDA AMBULANT AL PORT.

EL BARÇA, LÍDER. ELS BLAUGRANA GUANYEN EL VILA-REAL AMB UN DOBLET DE NEYMAR I ELS BLANCS PERDEN A SEVILLA.

Compte enrere per la investidura més incerta dels darrers anys. Artur Mas farà demà el seu discurs com a candidat però només té garantits els vots de Junts pel Sí. La CUP insisteix que votarà en contra i apunta a Neus Munté com un dels noms que podrien acabar acceptant. Amb aquest escenari s'aprovarà al Parlament la resolució independentista per iniciar la ruptura amb Espanya.

Encara hi ha temps per a l'acord entre la CUP i Junts pel Sí però comença a prendre força la hipotesi d'eleccions al març.

Es posen en marxa els primers cursos d'acollida per a estrangers. Inclouen classes de català, castellà i nocions sobre el marc jurídic. El seu objectiu és acreditar l'esforç d'integració de les persones nouvingudes.

Els nous hàbits de lectura obliguen molts quioscos a tancar. En 5 anys n'hi ha un 30 per cent menys. Tot i això, n'hi ha que resisteixen. Ho veurem a la segona part de l'Informatiu.

El Palau de la música es va omplir anit per escoltar Concha Buika, al festival de jazz de Barcelona. La cantant mallorquina va seduir de nou al públic amb la seva energia a dalt de l'escenari.

 

Els diumenges és el dia que més gent compra el diari. Però tot i això cada vegada se'n venen menys. Entre els qui ho noten i ho pateixen hi ha els quiosquers. Una professió que ha caigut un 30 per cent en 5 anys.

La Casa Rocamora és un palauet isabelí de Barcelona. El seu propietari Manuel Rocamora fou un gran col.leccionista. Es va especialitzar en indumentària antiga amb mes de 4 mil peces, que va donar a l'ajuntament de Barcelona i que va impulsar el ja desaperagut museu textil. Ara l'exposició "De Balenciaga a Jean Paul Gaultier" ha fet tornar la roba i els vestits a l'interior del palau. Estarà oberta al públic fins el proper 12 de desembre.

 

Hi ha rostres de la gran pantalla que no s'obliden. És el que ens passa, per exemple, amb l'actor Steve McQueen. Avui fa 35 anys de la seva mort. Gran estrella del Hollywood dels 60 i 70, manava tant a la indústria que a "La Gran Evasión", va imposar l'escena de la fugida en moto perquè era un gran aficionat als esports de motor. Afició que el va portar a protagonitzar una altra cinta basada en les 24 hores de Le Mans o la policíaca Bullit amb una persecució pels carrers de Sant Francisco que va crear escola. McQueen moria un 7 de novembre als 50 anys per culpa d'un càncer de pulmó i entrava a l'eternitat del món del cinema.

L'ocupació a les cooperatives catalanes ha crescut un 4 per cent el primer semestre. N'hi ha més de 4 MIL, compten amb 44 MIL treballadors i s'han revelat com un model empresarial en alça en temps de crisi. Tant en negocis de nova creació com en empreses abocades al tancament que estan salvant als seus treballadors i també en iniciatives d'economia social com aquestes del Raval de Barcelona.

L'any 1935, ara fa vuitanta anys, Federico García Lorca va visitar en dues ocasions Tarragona. Les estades del poeta a la ciutat han centrat un congrés organitzat aquesta setmana per la Universitat Rovira i Virgili. La reunió dels experts ha culminat aquest matí amb una visita guiada als monuments romans que van impressionar l'artista granadí. A més a més, avui hem conegut que la Fiscalia de Delictes d'Odi i Discriminació a Catalunya ha obert una investigació sobre el contingut hoòfob d'un tuit que justificava l'assassinat del poeta per la seva homosexualitat.

 

Esquerra Republicana aprova les seves llistes per al 20 de desembre. L'encapçalarà l'independent Gabriel Rufián, de la plataforma Súmate que agrupa a sobiranistes castellanoparlants. El número dos serà el diputat i actual portaveu al Congrés Joan Tardà, mentre que el jutge Santiago Vidal encapçalarà la llista al Senat.

La CUP es mostra disposada a fer president algú de Convergència que generi consens però que no sigui Artur Mas. El veto al president l'ha valorat  aquest matí Francesc Homs.

Demòcrates de Catalunya celebra el seu primer congrés i es compromet a assolir un Estat català independent. El mateix dia que des d'Unió Democràtica, Duran i Lleida alerta de l'error que es cometrà dilluns al Parlament si s'aprova la resolució independentista.

L'ocupació a les cooperatives catalanes creix un 4 per cent el primer semestre. Compten amb 44 MIL treballadors i s'han revelat com un model en alça. Tant en negocis de nova creació com en empreses que estaven abocades al tancament.

Un Barça minvat per les lesions rep demà el Vila-real, a la jornada abans del clàssic al Bernabéu. Els blaugrana no poden fallar si volen arribar al partit de Madrid igualats a punts amb els blancs. Els de Benítez hauran de guanyar demà al Sevilla en el difícil Sánchez Pizjuan.

  • El ple on es votarà la resolució independentista de Junts pel Si i la CUP ja ha estat convocat oficialment per dilluns a les 10 del matí. Ho han ecidit la Mesa i la Junta de Portaveus que s'han reunit aquest matí amb tots el grups ja constituits. També s'ha acordat que el pla d'investidura es faci el mateix dilluns a les 5 de la tarda./ Però la novetat s'ha produit abans quan els grups de Junts pel i de la CUP han presentat al resgistre de la cambra un annex a la resolució de la ruptura que, segons els seus promotors, detalla alguns drets bàsics dels ciutadans amb l'objectiu de blindar-los.
  • Aprovada la resolució al Parlament ja està clar quina reació s'espera de l'estat. Dimarts mateix es podria reunir el Consell d'Estat per emetre un dictamen que permeti al Consell de Ministres reunir-se de forma extraordinària i aprovar el recurs d'inconstitucionalitat contra la resolució aprovada al Parlament. A partir de dimecres es podria reunir el ple del Tribunal per decidir si l'admet a tràmit i suspendre el text independentista. La vicepresidenta del govern ha assegurat que ningú podrà fer cap actuació pel complir el que s'aprovi.
  • Paral·lelament, i com a resultat dels contactes per designar un candidat per a la investidura, la Presidenta del Parlament ha anunciat això. L'anunci de la presidenta Forcadell es produeix després de tancar la ronda de contactes amb els grups parlamentaris./ Ens quedem al Parlament que ha fet públic a la seva pagina web el patrimoni dels parlamentaris i dels membes del govern en funcions. Entre els més destacats, Lluís Llach que ha sigut de víctima d'un error del Parlament que li ha atorgat uns quants milions més del que toca.
  • El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat a Xavier Crespo, ex diputat de Convergència i exalcalde de Lloret de Mar, i mig d'inhabilitació i a una multa de 450mil euros per haver acceptat suborns d'un suposat mafiós rus a canvi d'afavorir els seus interessos
  • Els Mossos han detingut un jove de 21 anys, acusat de cometre diversos robatoris pel mètode de l'encastament a Barcelona Ell era el conductor dels vehicles que encastava a comerços de tota mena, per buidar-los. Actuava en grup, però a ell el consideren el líder. Es calcula que només aquest any hauria comés 14 encastaments i 9 robatoris a vehicles. En els últims tres anys ha estat detingut 41 vegades.
  • L'encara cardenal-arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, s'ha acomiadat aquest matí després de 12 anys a la diòcesi. Martínez Sistach diu que se'n va molt content i del seu llegat destaca les obres a la Sagrada Familia. Ara continuarà com administrador apostòlic de la diòcesi fins el 26 de desembre, quan serà rellevat per Juan José Omella, actualment bisbe de la diòcesi de Calahorra-Logronyo, que parla català perquè és nascut a La Franja. És un bisbe de perfil social, progressista i, segons Església Plural, és una tria personal del Papa Francesc.
  • El Barça ha canviat avui el camp d'entrenament per les atraccions de Port Aventura, en una jornada de convivència per fer pinya abans dels propers i importants partits contra el Vila-real i el clàssic del Bernabeu, amb aturada de seleccions entremig. Es dona la curiosa circumstancia que el Parc, tancat avui en exclusiva pels jugadors i tècnics, és en plena campanya de Halloween...
  • Un dels festivals més potents i esperats de l'any és el MIL·LENI, que durant 6 mesos acollirà prop de 40 actuacions de primer nivell a diferents espais de Barcelona. Ara s'acaba de presentar la programació, més heterogènia que mai, amb artistes com Raphael, Salif Keita o Adamo entre altres. L'encarregat d'aixecar el teló, serà el "crooner" britànic Richard HAWLEY

El ple en el que es debatrà i votarà la resolució independentista de Junts pel sí i la CUP se celebrarà dilluns a les deu del matí. Aquest matí les dues formacions han presentat un annex al text amb el que, a banda d'obrir el camí cap a la ruptura amb Espanya, pretén blindar drets bàsics relacionat amb la pobresa energètica, l'educació, l'habitatge o l'avortament. Al davant el text tindrà una esmena a la totalitat del PP i una alternativa de Catalunya si que es pot.

I dilluns mateix al Parlament s'iniciarà també el plé d'investidura. Després de reunir-se amb el PP i Junts pel sí, Carme Forcadell ha decidit presentar com a candidat a Artur Mas que, ara per ara, sap que no serà escollit ja que la CUP es nega a donar-li suport.

El Tribunal Superior de Justícia ha condemnat a 9 anys i mig d'inhabilitació a l'exalcalde de Lloret i exparlamentari de Convergència, Xavier Crespo, pels delictes de suborn i prevaricació per  haver acceptat regals d'una mafiós rus a canvi d'afavorir els seus interessos urbanístics a Lloret. També haurà de pagar 450.000 euros. La fiscalia havia demanat dos anys i mig de presó.

Els Mossos han detingut al responsable de diversos  robatoris pel mètode de l'encastament a Barcelona. De fet, es calcula que només aquest any en va fer 14. Es tracta d'un jove de 21 anys amb un llarg historia delictiu. En els últims tres anys ha estat detingut 41 vegades.

La plantilla del Barça i les seves famílies gaudeixen d'una jornada d'esbarjo a Port Aventura. Luis Enrique ha organitzat aquesta excursió per fer pinya abans dels partits contra el Vila-real i contra el Madrid. Iniesta considera que l'equip està millorant i que arribaran bé al clàssic.  


ES VOTARÀ DILLUNS. JUNTS PEL SÍ I LA CUP AMPLIEN LA RESOLUCIÓ INDEPENDENTISTA PER DONAR-LI UN TO SOCIAL.

PLE INVESTIDURA. CARME FORCADELL PROPOSA A ARTUR MAS TOT I NO TENIR ELS SUPORTS SUFICIENTS.

XAVIER CRESPO. L'EXALCALDE DE LLORET CONDEMNAT A 9 ANYS I MIG D'INHABILITACIÓ PER SUBORN I PREVARICACIÓ.

MULTIREINCIDENT. ELS MOSSOS DETENEN UN JOVE DELINQÜENT A QUI RELACIONEN AMB 14 ENCASTAMENTS A BARCELONA.

FAN PINYA. LA PLANTILLA DEL BARÇA SE'N VA D'EXCURSIÓ AMB LES FAMÍLIES A PORTAVENTURA.