Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Esquerra impulsarà una llista transversal per a les eleccions al Congrés. Però renuncien a repetir la fórmula de junts pel sí. Diuen que referèndum es va celebrar el 27 de setembre i creuen que el Parlament de Catalunya ja té un mandat per fer la independència.

Qui ja ha aprovat les llistes per a les generals és el PSC. Avui els socialistes han confirmat a Carme Chacón com a candidata.

200 edificis de Barcelona obren al públic durant tot el cap de setmana. Una cita amb l'arquitectura que s'organitza per sisè any consecutiu i que espera rebre més de 50MIL vistants.

Aquesta nit entrem a l'horari d'hivern. Toca endarrerir una hora els rellotges. A les 3 de la matinada seran les dues. El canvi horari es fa per aprofitar millor la llum solar, augmentar l'estalvi d'energia i reduir el consum d'electricitat.

L'Espanyol va perdre 3 a 0 al camp del Rayo i, amb 20 gols, ja és l'equip més golejat a la lliga. El Barça jugarà demà al Camp Nou contra l'Eibar, després de saber el resultat del Celta-Reial Madrid, els dos equips amb els que comparteix el liderat.

  • Fa prop de dues hores que Artur Mas ha acabat la seva compareixença al Parlament per donar explicacions sobre el sistema d'adjudicació d'obres i el presumpte cobrament de comissions il·legals. Mas ha negat de forma rotunda cap tracte de favor en l'adjudicació i ha afirmat que el sistema de contractació de la Generalitat és impecable i transparent. També ha defensat que les donacions a les fundacions, com ara CatDem, són legals i que, per tant, no es poden criminalitzar algunes i altres no. El president en funcions ha tornat a denunciar l'espectacle dels escorcolls per fer mal -ha dit- a CDC.
  • Els grups de l'oposició han demanat a Artur Mas que assumeixi les responsabilitats si es demostra que es cobraven comissions. Per a ERC la manera d'evitar acusacions de corrupció és fer neteja a Convergència. El PSC dubta que estigui en condicions de ser president per la llosa de la corrupció, el PP l'adverteix que vigili quan posi la mà al foc, Iniciativa li demana que faci un pas enrera, i Ciutadans diu que casos com aquest l'inhabiliten per ser president.
  • En la seva resposta, Mas ha fet comparacions amb la suposada corrupció d'altres partits i s'ha referit al PP. Poc després, la vicepresidenta Sáenz de Santamaria ha dit que les paraules Mas són impròpies perquè no pot situar-se -diu- per sobre dels Tribunals.
  • Mentrestant al jutjat de El Vendrell continuen prestant declaració els detinguts per la trama del 3%, al quals s'ha afegit avui Daniel Osàcar, extresorer de Convergència en la etapa de Jordi Pujol.
  • L'hotel a l'edifici de la Henkel s'acabarà fent i també el que promou l'empresari Amancio Ortega a l'antiga seu de Banesto. Tots dos han esquivat la moratòria hotelera del govern Colau, aprovats per silenci administratiu o pels tràmits iniciats amb l'anterior alcalde.
  • El centre d'internament d'estrangers de la Zona Franca de Barcelona, el CIE, tanca a finals de mes per unes obres de millora.
  • L'Espanyol obre avui la novena jornada de lliga visitant un camp on acostuma a aconseguir resultats positius: Vallecas./El Barça podria recuperar ja Andrés Inistes contra l'Eibar, diuemenge al Camp Nou.
  • El Primavera Sound té un germà petit: el Primavera Club, nascut per donar a conèixer nous valors musicals. El festival arrenca avui fins diumenge amb 40 bandes i solistes, amb propostes innovadores.

 


Artur Mas qualifica d'"impecable" el sistema de contractació pública de la Generalitat. El president en funcions ha comparegut a petició pròpia a la diputació permanent del Parlament, i ha explicat amb tot detall el funcionament de les contractacions del seu govern. Mas ha assegurat que està d'acord amb què s'investigui el presumpte cobrament de comissions il·legals, però ha criticat el desplegament policial de dimecres a la seu de CDC.

En les seves intervencions, la majoria de grups han qüestionat la idoneïtat de Mas per aspirar a la investidura, i li han demanat que hi renunciï. Esquerra, de la seva banda, demana al president en funcions que faci net i esvaeixi els dubtes. Mentrestant, aquest matí hi ha hagut una nova detenció, la de l'extresorer de Convergència Daniel Osácar... imputat, recordem, pel cas Palau i que era també l'administrador de la fundació CATDEM. Ell i la resta de detinguts ja són al Vendrell, on el jutge continua prenent declaració.

A Barcelona 51 projectes de nous establiments hotelers podran tirar endavant. El Govern de Colau ha hagut d'incloure 14 nous projectes més que han esquivat la moratòria per silenci administratiu o per ja tenir algun tràmit fet.

1400 voluntaris ajuden a llegir a nens amb dificultat en hores extraescolars. És el programa  LECXIT d'acompanyament lector, iniciat fa 3 anys, que ha permès triplicar el nombre d'alumnes amb una comprensió lectora adient al seu nivell.

Els germans Gasol estaran representats pel seu pare a la cerimònia de lliurament dels premis Princesa d'Astúries que se celebra aquesta tarda a Oviedo. L'imminent inici de l'NBA els impedeix recollir el guardó en la categoria d'esports que els concedeixen tant pels seus èxits professionals com per llur exemplar tasca social.

COMPAREIXENÇA AL PARLAMENT. MAS DEFENSA EL SISTEMA DE CONTRACTACIONS DE LA GENERALITAT.

OPERACIÓ "PETRUM III". DETINGUT L'EXTRESORER DE CDC DANIEL OSÁCAR MENTRE CONTINUEN LES DECLARACIONS AL JUTJAT.

HOTELS BARCELONA. 51 NOUS PROJECTES PODRAN TIRAR ENDAVANT 14 HAN ESQUIVAT LA MORATÒRIA DE COLAU.

COMPRENSIÓ LECTORA. EL PROGRAMA LECXIT D'ACOMPANYAMENT LECTOR TRIPLICA EL NOMBRE D'ALUMNES AMB EL NIVELL ADDIENT.

PREMIS PRINCESA D'ASTÚRIES. ELS GERMANS GASOL ESTARAN REPRESENTATS AL TEATRE CAMPOAMOR PEL SEU PARE AGUSTÍ.

  • Aquest és el moment en què el furgó on van Andreu Viloca i altres detinguts arribava als jutjats del Vendrell per prestar-hi declaració. Ni el tresorer ni els altres dos detinguts de Convergència han volgut declarar a la Guàrdia Civil i només ho fan davant el jutge./ Els 11 detinguts en l'operació han passat la nit en dependències de la Guàrdia Civil a Tarragona i El Vendrell. Andreu Viloca està acusat dels delictes de suborn, prevaricació i blanqueig de capitals, entre d'altres. La Marta Sànchez és a la porta del jutjat
  • Mentrestant a la seu de Convergència avui hi havia més tranquil·litat després del llarg escorcoll d'ahir. Un registre que la Fiscalia justifica pel risc de destrucció de proves. Els dirigents del partit troben que l'actuació judicial va ser un acte d'exhibicionisme que no calia. Escoltem Francesc Homs.
  • De la seva banda, el president del govern ha insistit que tothom està sotmès al que marca la llei i al dictamen dels tribunals, que són, diu, totalment independents./ Artur Mas compareixerà demà a dos quarts d'onze del matí al Parlament per donar explicacions sobre els escorcolls i la suposada trama del 3%.
  • El jutge de l'Audiència nacional imputa de delictes de corrupció a 4 fills de l'expresident Jordi Pujol. A més d'Oleguer Pujol, el jutge també atribuiex delictes de tràfic d'influències i falsedat documental a tres dels seus germans, Jordi, Josep i Pere, per uns pagaments suposadament il·licits que els va fer un empresari.
  • La baixada de l'atur durant el tercer trimestre és la més important dels últims 5 anys i Catalunya és on més ocupació es crea. Però, com deia un d'aquests joves, la feina continua sent molt precària.
  • Pel que fa a creació d'coupació, a Catalunya s'han creat 38.500 llocs de treball entre el juliol i el setembre. El sector serveis, per la temporada turística, és on més ocupació s'ha generat durant l'estiu. Els sindicats alerten de la precarietat del mercat laboral, amb feines parcials, salaris baixos i contractes curts. La Generalitat, però, diu que s'està vencent a l'atur.
  • En aquest context, un estudi demostra que les desigualtats socials tenen un impacte determinant sobre la salut de les persones. A Barcelona, el barris amb rendes més baixes presenten indicadors de mala salut de la gent que hi viu.
  • L'Assemblea de socis del Barça que es farà diumenge, ha d'aprovar els comptes i la nova oferta de Qatar Airways per seguir a la samarreta blaugrana. Però avui un noticia inesperada ha capgirat l'interès. La denúncia d'un àrbitre assistent que hauria rebut pressions per perjudicar al Barça en el partit contra el Madrid.
  • Commoció també per la notícia que l'exjugador i exentrenador del Barça, Johan Cruyff, té un càncer de pulmó.
  • És un dels músics de jazz més coneguts i reputats del món.... i aquesta nit actúa a Barcelona, al Festival Internacional de Jazz. És Chick Corea.

El tresorer de Convergència Democràtica serà el primer en declarar al jutjat del Vendrell, pel cas conegut com 3%. Andreu Viloca i la resta de detinguts ahir arran d'aquest cas han passat la nit a la comandància de la Guàrdia civil de Tarragona. Després de 12 hores d'escorcolls a la seu de Convergència, els agents creuen tenir proves del presumpte cobrament de comissions il.legals, en què Viloca hauria fet de mitjancer.

Més de 66 mil persones troben feina en l'últim trimestre a Catalunya, la majoria als serveis i a la indústria, segons l'Enquesta de Població Activa. La taxa d'aturats se sitúa en el 17,5 per cent, la més baixa dels últims 5 anys.

L'actualitat econòmica del dia també passa per la xifra rècord de turistes que han visitat  Espanya en el que portem d'any, 54 milions, gairebé un 4% més que l'any passat. Catalunya, amb 14 milions, és la comunitat més visitada. I a Barcelona, un estudi constata la relació entre situació econòmica i salut. Un de cada quatre barris de la ciutat, els de rendes més baixes, tenen indicadors de mala salut. Davant aquests resultats l'Ajuntament prepara accions concretes als barris més afectats.

Avui arrenca al Museu Picasso una exposició que mostra l'admiració que Picasso sentia pel Greco a través d'una trentena d'obres del geni malagueny. Una admiració que Picasso va mantenir en el decurs de la seva vida i va posar de manifest en períodes com l'època blava, els inicis del cubisme i els anys 60.

Un àrbitre assistent denuncia davant la Fiscalia Anticorrupció pressions del Comitè Tècnic d'Arbitres per afavorir al Madrid al clàssic del proper 21 de novembre. L'advocat del línier, que vol seguir en l'anonimat, diu que no és un cas únic i el Barça espera que no sigui veritat
 

CAS 3%. ELS DETINGUTS, PENDENTS DE DECLARAR AL JUTJAT DEL VENDRELL.

BAIXA L'ATUR. LA TAXA D'ATUR SE SITUA EN EL 17,5% A CATALUNYA, LA MÉS BAIXA DELS ÚLTIMS 5 ANYS, SEGONS L'EPA.

DESIGUALTATS EN SALUT. UN ESTUDI MOSTRA LA CORRELACIÓ ENTRE SALUT I SITUACIÓ ECONÒMICA ALS BARRIS DE BARCELONA.

PICASSO I EL GRECO. EL MUSEU PICASSO MOSTRA L'ADMIRACIÓ DE PICASSO PEL GRECO A TRAVÉS DE L'OBRA DEL GENI MALAGUENY.

ESCÀNDOL ARBITRAL. UN ÀRBITRE ASSISTENT DENUNCIA DAVANT LA FISCALIA ANTICORRUPCIÓ PRESSIONS PER AFAVORIR EL MADRID.

  • És la segona vegada en dos mesos que els agents entren a la seu de Convergència. La investigació se centra en un grup d'empresaris que van fer donacions al partit i que havien aconseguit adjudicacions d'obres. L'escorcoll a la seu s'està fent en presència del tresorer del partir, Andreu Viloca, detingut aquest matí abans de portar-lo al seu despatx. També està detingut el director general d'Infraestructures de la Generalitat, Josep Antoni Rossell, i almenys 6 empresaris més. L'escorcoll continua a hores d'ara. Ens ho explica la Isabel Palacios
  • L'actuació judicial ha coincidit amb la compareixença prevista d'Artur Mas per explicar l'estat de les negociacions de governabilitat de Junts pel Sí i la CUP. Però, els escorcolls d'avui han pres el protagonisme. Mas ha dit que confia en la gestió de Convergència i del seu govern i s'ha ofert a defensar al Parlament aquesta mateixa setmana la transparència en l'adjudicació d'obra pública a Catalunya. En aquest cas, Mas hi veu una sobreactuació de la justícia.
  • Les crítiques de l'oposició no s'han fet esperar, tot coincidint amb la situació política. Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PP reclamen a Mas explicacions clares i que s'aparti./ Per al ministre de Justícia, les actuacions com l'escorcoll de la seu de Convergència demostren el bon funcionament de l'Estat de dret i demana respecte per la justícia
  • Aquest és el moment en què el president en funcions signava el decret de constitució del Parlament de Catalunya sorgit de les eleccions. La data fixada és dilluns vinent, 26 d'octubre, exhaurint així els terminis màxims previstos. Artur Mas ho ha justificat per la complexitat de les negociacions i ha admès que no es poden descartar unes noves eleccions tot i que NO ho desitja. I és que, ha reconegut, les diferències amb la CUP són importants.
  • Ciutadans, Catalunya Sí Que Es Pot i el PSC han registrat una iniciativa parlamentària per demanar una distribució justa dels escons.
  • La victòria per 0 a 2 al camp del Bate Boríssov permet al Barça encapçalar còmodament el seu grup la a Lliga de Camipons... gracies també a l'empat entre el Bayer Levesrkusen i la Roma. Els blaugrana han tornat aquesta matinada de Bielorússia satisfets pel partit jugat i per haver mantingut la porteria a zero.

 

La Guàrdia Civil ha detingut el tresorer de Convergència i de la Fundació Catdem, Andreu Viloca, i escorcolla la seu del partit en el marc de l'operació Petrum que investiga un presumpte cas de corrupció. També han detingut el responsable d'obres públiques de la Generalitat, Josep Antoni Rossell, i mitja dotzena d'empresaris que haurien pagat comissions a canvi de l'adjudicació d'obres públiques.

L'operació coincideix amb la signatura, al Palau de la Generalitat, del decret de constitució del Parlament. Serà dilluns 26 d'octubre, quan acabava el termini legal. El president ha explicat que les negociacions són complexes i no estan resoltes, però assegura que intentarà exhaurir els terminis i evitar la la convocatòria de noves eleccions.

Al Congrés dels diputats avui s'ha celebrat l'última sessió de Control de la legislatura. El president Rajoy ha fet balanç tot destacant que el seu govern ha mantingut, diu, l'estat del benestar, i ha defensat la seva gestió davant el líder de l'oposició, Pedro Sánchez, que l'ha acusat de falsedat en els pressupostos generals de l'Estat.

Avui hem conegut la sala Creuer de la Sagrada Família, un espai fins ara inèdit situat a 60 metres d'alçada entre les torres evangelistes. Des d'allà hem vist l'evolució de les obres en els dies previs a la jornada de portes obertes d'aquest cap de setmana en què trenta mil persones visitaran la Basílica.

El Barça consolida el lideratge al seu grup de la Champions en guanyar al camp del Bate Borisov per dos a zero. Neymar va a tornar a liderar l'equip de Luis Enrique i va començar les jugades dels dos gols de Rakitic. El croat va substituir a la primera part Sergi Roberto amb molèsties al pubis.

OPERACIÓ "PETRUM". DETINGUT EL TRESORER DE CDC i CATDEM I NOUS ESCORCOLLS A LA SEU DE CDC.

CONSTITUCIÓ DEL PARLAMENT. EL PRESIDENT MAS HA SIGNAT EL DECRET LA CAMBRA ES CONSTITUIRÀ DILLUNS VINENT.

ÚLTIMA SESSIÓ. AL CONGRÉS RAJOY FA BALANÇ I INTERCANVIA RETRETS AMB L'OPOSICIÓ.

LA SAGRADA FAMÍLIA. LES OBRES AVANCEN MENTRE LA BASÍLICA ESPERA LA VISITA DE 30 MIL PERSONES AQUEST CAP DE SETMANA.

MÉS LÍDER. EL BARÇA GUANYA EL BATE BORISOV AMB UN GRAN NEYMAR I DOS GOLS DE RAKITIC.

  • Les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP per arribar a un acord de govern podrien anar per llarg. Si ahir des de CDC apuntaven que no hi hauria temps per tancar la investidura del president abans de les eleccions espanyoles el 20 de desembre, avui el cap de llista dels sobiranistes, Raül Romeva s'ha mostrat més optimista i ha descartat noves eleccions, tot i l'existència de diferències de pes amb la CUP./ Mentrestant la CUP es manté ferma en la seva posició de parlar primer del QUÈ i després del QUI. Els principals desacords estan en el model econòmic, fins al punt que veus dins de CDC rebutgen traspassar algunes línies vermelles. Tot i així, avui Romeva ha afirmat que hi ha molt espai compartit amb la CUP i que les línies vermelles ho són fins que deixen de ser-ho. Romeva creu que tard o d'hora l'acord s'assolirà./ De moment el que sembla segur és que Carme Forcadell serà la futura presidenta del Parlament.
  • El nom de Forcadell NO ha estat ben rebut pel govern espanyol i Sáenz de Santamaria ha dit que no representa a la majoria dels ciutadans. Poc després el govern català demanava respecte cap a la futura presidenta de la cambra catalana. I ha recordat que ningú mai no s'ha preguntat si el president del Congrés, Jesús Posada, representa a la majoria dels espanyols./ El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat que si arriba a La Moncloa, s'asseurà a la taula amb Artur Mas perquè la solució, diu, és el diàleg i la negociació. Sobre Forcadell, el PSC ha dit que no la votarà i demana que si accedeix al càrrec sigui imparcial./ Tampoc Ciutadans veu bé la proposta de Forcadell per presidir el Parlament.
  • 11 milions i mig més de persones han utilitzat el transport públic de Barcelona i l'àrea metropolitana en el que portem d'any. El preferit dels viatgers continua sent el metro. Un increment que els responsables del transport atribueixen a la recuperació econòmica. També es fa servir més el cotxe privat que ha augmentat en la mateixa proporció que l'ús de metro i autobusos
  • Perjudicats d'Entitats Financeres ha explicat els motius de la querella que divendres va presentar contra els òrgans d'administració de l'automobilística. Els atribueix els delictes d'estafa, publicitat fraudulenta i contra el medi ambient. L'Associació ofereix als afectats afegir-se a aquesta querella i també reclamar per la via civil per demanar una indemnització per danys i perjudicis o la devolució del vehicle.
  • L'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona ha reconstruït amb èxit la pelvis d'una nena d'11 anys amb un tumor maligne. A l'operació, pionera al món, han fet servir una impressora 3D i li han implantat un fragment del seu propi peroné.
  • El Barça juga aquest vespre al camp del Bate Borisov, el rival a priori més assequible al seu grup de la Champions. Els blaugrana, de fet, estan pràcticament obligats a guanyar per poder ser primers de grup. Des de Minsk, la capital de Bielorrússia, rebem la crònica de la nostra companya Noemí Mancebo.