Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Tanquem una setmana políticament molt intensa. La presa de possessió del nou president de la Generalitat i del govern han centrat l'actualitat dels darrers dies, juntament amb l'inici de la legislatura al Congrés dels Diputats. Tot plegat ho hem recollit al resum de la setmana.

Utilitzar la fotografia com a eina d'inclusió social. Aquest és l'objectiu d'un taller organitzat a Barcelona per la fundació Photographic Social Vision. Hi han participat 10 persones amb alguna discapacitat derivada de malalties mentals. Durant 4 mesos han fotografiat els veïns del barri de Sant Martí i ara el resultat es pot veure a l'exposició "Gent genial

Avui és Sant Antoni, patró dels animals. A moltes poblacions catalanes es fa la tradicional benedicció de bestiar i mascotes..La de Sant Cugat del Vallès és una de les que, darrerament, aplega més públic. Ho veiem a l'Informatiu Cap de Setmana.

Aquests darrers anys ha canviat moltíssim la manera de consumir televisió. Internet ha permès difondre contiguts de ficció com les sèries sense necessitat de què s'emetin per una cadena convencional. És el cas de les websèries. A tota Espanya se n'han produït unes 200 en els últims 5 anys i es perfilen com una alternativa a les produccions de televisió quan es disposa de poc pressupost.

Duran i Lleida dimiteix i deixa del seu càrrec al capdavant d'Unió Democràtica. Reconeix els mals resultats de la formació tan al Parlament com al Congrés dels Diputats i posa fi a una trajectòria de 29 anys liderant el partit. El proper Congrés d'Unió el mes d'abril serà l'encarregat de buscar-li un substitut.

Es reforça la línia de tren Lleida-La Pobla amb nous vehicles que triplicaran la freqüència actual i guanyaran velocitat comercial. La seva posada en marxa ha estat el primer acte oficial del president Carles Puigdemont.

Les sèries emeses per internet tenen cada vegada més seguidors. A espanya Se n'han produït dues centes en els darrers 5 anys. Compten amb menys presupost però s'han consolidat com una alternativa a les produccions televisives tradicionals.

Luis Enrique NO oblida que l'únic equip que li va treure un títol l'any passat va ser l'Athlètic d'Ernesto Valverde. L'entrenador blaugrana alerta els jugadors pel partit de demà al Camp Nou, el primer dels 3 que els 2 equips han de jugar aquest mes.

La violència masclista segueix sent un problema molt greu. Ho hem comprovat a l'inici d'aquest 2016, amb les agressions sexuals la nit de cap d'any a la ciutat alemanya de Colònia, els insults a algunes diputades a les xarxes socials o el cas d'una dona assassinada a mans de la seva parella. Avui a l'entrevista en parlem amb Isabel Muntané, periodista i codirectora del màster de gènere i comunicació de la UAB.

És problable que alguns de vosaltres encara tingueu a casa enciclopèdies en paper. Però ara fa 15 anys la manera de fer consultes va canviar radicalment amb l'aparició de la Wikipèdia. Una enciclopèdia confeccionada a partir de les aportacions voluntàries dels editors. Es pot consultar en 291 idiomes. En català supera les 300 MIL visites diàries i el mig milió d'entrades publicades.

  • La nova conselleria d'Exteriors del govern de la generalitat està ja sent analitzada pels serveis jurídics de l'estat. Esperen l'informe que han demanat als serveis jurídics de l'estat per determinar si la fórmula de Carles Puigdemont per prometre el càrrec era o no legal i ha afegit que també analitzaren les funcions que desenvolupi cada conselleria, especialment la d'assumptes exteriors
  • Des de Junts pel Sí, asseguren que estan molt tranquils perquè tot el desenvolupament del govern és legal i que Catalunya té competències per tenir aquesta conselleria d'assumptes exteriors. La notícia arriba després que anit el president català admetès que, ara per ara, no es pot declarar la independència i que els 18 mesos previstos per aquesta legislatura poden ser més.
  • Mentrestant al Parlament s'ha reunió reunió de la Mesa i la Junta de Portaveus amb el govern ja format. I el primer acord és que el president Puigdemont comparegui la setmana que vé al ple per explicar el disseny del seu executiu. Però la polèmica ha vingut per la proposta de Junts pel Sí i la CUP de crear una comissió sobre transició nacional i procés constituent, que l'oposició rebutja. Catalunya Sí que es pot podria sumar-shi si la comissió és d'estudi i no legislativa./ Des de l'oposició, critiquen que el nou govern, al seu parer, pretengui ocultar el referèndum d'independència darrera de l'aprovació d'una eventual constitució catalana.
  • L'alcalde de Tarragona, Josep Félix Ballesteros, del PSC, declararà com a investigat -el que abans en dèiem imputat- el proper 26 de gener, en l'anomenat cas Inipro.
  • Són menors d'edat i reconeixen que consumeixen alcohol cada cap de setmana. Com elles, tres de cada quatre adolescents n'ha begut l'últim mes. De fet comencen a beure, de mitjana, als 14 anys i en molts casos les families no ho saben./ Tret de sortida aquest matí a una nova edició de la Marató de donants del Banc de Sang i Teixits./ Estem a les portes d'un cap de setmana que serà de rigorós hivern.
  • El Barça jugarà amb l'Athletic de bilbao els Quarts de final de la Copa del Rei. L'anada es jugarà dimecres que ve a San Mamés i la tornada el dia 27 d'aquest mes al Camp Nou. / Els equips de Luis Enrique i Valverde s'enfrontaran tres vegades en 10 dies.
  • Després d'una llarga espera, el grup barceloní Love of lesbian estan a punt per tornar.


Soraya Sáenz de Santamaría ha anunciat aquest migdia que el govern ha demanat informes jurídics sobre la legalitat de la creació d'una conselleria d'afers exteriors al nou executiu català que dirigeix Raül Romeva. Se suma a l'informe que també han demanat aquesta setmana sobre la fórmula que Carles Puigdemont va utilitzar per prometre el càrrec. La vicepresidenta en funcions ha insistit en que no en deixaran passar ni una al nou govern de la Generalitat.

Tot això després que el president de la Generalitat definís ahir com veu el full de ruta independentista. En la seva primera entrevista ha dit que descarta una declaració unilateral d'independència i que aquesta legislatura no té perquè durar 18 mesos com es va pactar en el seu moment. El president de la Generalitat també ha admès que no ha rebut cap trucada de felicitació de cap dirigent nacional ni de cap altre president autonòmic.

A L'Informatiu repassarem les dades d'un estudi en el que s'afirma que tres de quatre menors d'edat reconeix que ha begut alcohol en l'últim mes però només ho saben un 20 per cent dels pares.

El Barça s'enfrontarà a l'Athletic de Bilbao als quarts de final de la Copa del Rei. El partit d'anada es disputarà a San Mamés dimecres que ve i la tornada, el dia 27 al Camp Nou. Blaugranes i bascos, que també juguen diumenge a la lliga, reeditaran les últimes finals de Copa i Supercopa

 


CONSELL DE MINISTRES. EL GOVERN HA DEMANAT INFORMES JURÍDICS SOBRE LA LEGALITAT DE LA CONSELLERIA D'EXTERIORS.

EL FULL DE RUTA. EL PRESIDENT ADMET QUE NO HI HAURÀ DUI I QUE LA LEGISLATURA POT DURAR MÉS DE 18 MESOS.

ALCOHOL I JOVES. 4 DE CADA 5 PARES DESCONEIXEN SI ELS SEUS FILLS ADOLESCENTS BEUEN HABITUALMENT.

COPA DEL REI. EL BARÇA JUGARÀ AMB L'ATHLETIC DE BILBAO A QUARTS DE FINAL.

ELS NOUS CONSELLERS PRENEN POSSESSIÓ DEL SEU CÀRREC I FAN LA PRIMERA REUNIÓ
El nou govern català ja ha pres possessió aquest matí. Els 8 consellers i les 5 conselleres han promés els càrrec en un acte a la Generalitat daant el president Puigdemont, que els ha demanat que no renunciïn a res. Després ja han fet la primera reunió del Consell Executiu i els primers intercanvis de cartera entre els nous i els exconsellers.

AUGMENTEN ELS ACCIDENTS A BARCELONA CIUTAT AMB 27 MORTS, MÉS DE LA MEITAT MOTORISTES
Augmenten un 4 per cent els accidents de trànsit a Barcelona però baixen els més greus. Al 2015 van morir en total 27 persones, 4 menys que l'any anterior. El que més preocupa però és la sinistraltat entre els motoristes, que continua creixent. El 67 per cent de les víctimes mortals anaven en moto.,

ARTUR MAS
L'EXPRESIDENT ANUNCIA QUE DEIXA L'ACTA DE DIPUTAT DESPRÉS DE 20 ANYS AL PARLAMENT

ACCIDENTS A BARCELONA
VAN PUJAR UN 4% AL 2015 I VAN MORIR 27 PERSONES, MÉS DE LA MEITAT MOTORISTES

LA FIFA SANCIONA EL REIAL MADRID I L'ATLÈTIC SENSE PODER FITXAR FINS A L'ESTIU DE 2017
La FIFA sanciona també el Reial Madrid i l'Atlètic a no poder fitxar fins el 2017, la mateixa sanció que ja va partir el Barça. Els blaugrana van van certificar els pas als quarts de final de la Copa amb dos gols de Munir. Hi va haver menys incidents al camp, però un sector de l'afició blanc-i-blava va mostrar pancartes ofensives contra els blaugrana.


ROBERT FORSTER
L'EX GO-BETWEENS PORTA A BARCELONA UN DISC PLE DE CANÇONS TRANQUIL·LES I AFABLES


És la foto de família del nou govern català. Els 13 consellers de l'executiu de Carles Puigdemont han pres possessió dels seus càrrecs aquest matí en un acte al Palau de la Generalitat en el que el president ha agraït la feina a l'anterior govern i ha demana als nous consellers que no renunciïn a res. Després primera reunió del Consell Executiu i primers actes d'intercanvi de carteres entre els exconsellers i els nous responsables dels departaments.

A l'acte de la Generalitat hi hem vist l'expresident Mas que ahir va anunciar que renuncia a l'acta de diputat. A partir d'ara disposarà d'una oficina al Palau Robert de Barcelona. A més, perd l'aforament però la causa per la consulta del 9N seguirà al Tribunal Superior de Justícia ja que Irene Rigau, una dels tres imputats, segueix sent parlamentària.

Un any més cantonades com aquesta de Diagonal amb carrer Balmes són les que han registrat un número més alt d'accidents a Barcelona. L'any passat van pujar gairebé un 4 per cent. Hi van morir 27 persones, 4 menys. Preocupa el número de morts entre els motoristes, un 67 per cent de les víctimes mortals.

Als esports, la FIFA sanciona Reial Madrid i Atlètic a no poder fitxar fins el 2017. El Barça passa als quarts de final  de la Copa del rei després de guanyar l'Espanyol per zero a dos amb un doblet de Munir. Els jugadors es van comportar millor que als derbis anteriors però un sector de l'afició blanc-i-blava va mostrar pancartes ofensives contra els blaugrana. La lliga ja les ha denunciades davant la Comissió Antiviolència.

 

EL NOU GOVERN. ELS NOUS CONSELLERS PRENEN POSSESSIÓ DEL SEU CÀRREC I FAN LA PRIMERA REUNIÓ.

ARTUR MAS. DEIXA L'ACTA DE DIPUTAT DESPRÉS DE 20 ANYS AL PARLAMENT DE CATALUNYA.

ACCIDENTS A BARCELONA. VAN PUJAR UN 4% AL 2015 I VAN MORIR 27 PERSONES,
MÉS DE LA MEITAT MOTORISTES

EL BARÇA, A QUARTS. LA LLIGA DENUNCIA DAVANT ANTIVIOLÈNCIA LES PANCARTES DE L'AFICIÓ DE L'ESPANYOL.

PRIMER DIA DE PUIGDEMONT MENTRE L'ESTAT ESTUDIA LA FÓRMULA PER PROMETRE EL CÀRREC
Primer dia de Carles Puigdemont al capdavant de la Generalitat en plena polèmica per la fórmula que va utilitzar per prendre possessió del càrrec en la que no va retre fidelitat al rei, la Constitució i l'Estat. Els serveis jurídics de l'Estat ja estan estudiant la fòrmula per veure si impugnen la presa de possessió, i el president Rajoy inisteix que no pensa deixar-ne passar ni una.

COMENÇA LA LEGISLATURA PATXI LÓPEZ ESCOLLIT PRESIDENT DEL CONGRÉS GRÀCIES A UN ACORD DE PP, PSOE I C'S
S'ha imposat a Carolina Bescansa de Podemos, l'altra candidata. L'exlehendakari presidirà els debats del Parlament més fragmentat de la democràcia en plena negociació sobre pactes de legislatura. En el seu primer discurs, López ha demanat diàleg i entesa dins d'una Espanya plural i diversa

BOMBERS GENERALITAT DETINGUT ELS CAP DE MITJANS AERIS PER SOSPITES D'IRREGULARITATS
S'acaba de saber. La Policia Nacional ha detingut el responsable de mitjans aeris dels bombers de la Generalitat per sospites de contractes irregulars

UN HOME MATA A LA SEVA EXPARELLA EN PLE CARRER A VILA-SECA I DESPRÉS SE SUÏCIDA
Minut de silenci a Vila-seca per condemnar la violència de gènere. Aquest matí una dona ha mort en ple carrer quan la seva exparella li ha disparat a boca de canó amb una escopeta. L'home s'ha intentat suicidar al lloc dels fets però ha mort poc després a l'hospital Joan XXIII.

NEYMAR HAURÀ DE DECLARAR COM A INVESTIGAT EL 2 DE FEBRER, A L'AUDIÈNCIA NACIONAL
L'Audiència Nacional cita a declarar Neymar el 2 de febrer com a investigat per delictes d'estafa i corrupció entre particulars . El dia abans també hi hauran de comparèixer Bartomeu i Rosell per la demanada del grup DIS. A poques hores del derbi de Copa del Rei a Cornellà, sembla que la tensió s'ha rebaixat i tothom espera un partit dintre dels límits esportius.

JUDIT NEDDERMANN LA CANTANT CATALANA INTERPRETA CANÇONS PRÒPIES I VERSIONS DEL SEU DISC
La cantant i compositora catalana JUDIT NEDDERMANN ha participat en tants projectes diferents que costa creure que fins ara no hagi tret un disc propi.


Primer dia de Carles Puigdemont al capdavant del govern i ho fa en plena polèmica per la fórmula que va utilitzar per prendre possessió del càrrec en la que no va retre fidelitat al rei, la Constitució i l'Estat. Els serveis jurídics de l'Estat ja estan estudiant la legalitat de la fórmula. El president Rajoy ha dit que, en funció del que diguin els informes, impugnaran la presa de possessió i ha afegit que no pensa deixar-li passar ni una.

Declaracions prèvies a l'inici de la sessió de la Constitució del Congrés en la que s'ha escollit a Patxi López com a president de la cambra. Ho ha fet amb els vots del PSOE i de Ciutadans i l'abstenció del PP que, a canvi, serà el partit amb més representats a la mesa. Podemos ha presentat la candidatura de Carolina Bescansa que ha protagonitzat una de les imatges del dia al anar al ple amb el seu fill. A aquesta hora els diputats juren o prometen el seus càrrecs.

Un nou cas de violència de gènere ha sacsejat aquest matí Vila-seca, a Tarragona. Un home ha matat la seva exparella en ple carrer i després s'ha suïcidat.

Les temperatures anormalment altes d'aquest hivern han accelerat la floració dels ametllers. A les terres de Lleida, igual que a molts altres indrets de Catalunya, és habitual aquests dies veure ametllers florits. Els pagesos però estant preocupats perquè les baixes temperatures i les gelades previstes per aquests dies poden perjudicar la futura collita.

A poques hores del derbi de Copa del Rei a Cornellà. L'Audiència Nacional ha citat a declarar Neymar com a investigat per delictes d'estafa i corrupció entre particulars el 2 de febrer. El dia abans també hi hauran de comparèixer Bartomeu i Sandro Rosell per la demanada del grup DIS.