Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Carles Riera valora positivament el principi d'acord assolit entre Esquerra i Junts per desencallar la investidura i formar un govern de coalició. El diputat de la CUP considera que han ajudat i facilitat aquest pacte. En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'idees, assegura que se n'ha assabentat a les 8 del matí, quan aquest s'ha fet públic. El cupaire creu que "segur" que estaran en desacord amb moltes coses de l'acord. El que exigeix és que quedi inalterat el pacte amb els republicans i es respectin els punts acordats entre els tres independentistes. Riera també creu que hi ha opcions "molt millors" i que els generin "més credibilitat" que Ramon Tremosa Damià Calvet en el nou govern a Catalunya. Insisteix en que l'estratègia independentista ha de passar per exercir l'autodeterminació en aquesta legislatura. I creu que el Consell per la República ha d'estar coliderat, no liderat només per Carles Puigdemont.

En motiu del Dia Mundial d'Internet, hem volgut repassar l'impacte que ha fet aquesta eina en la informació meteorològica de TVE. En més de 40 anys hem passat de fer el temps amb mapes de cartró i pedra, i pintats amb retoladors o guixos, a fer ús d'un grafisme molt més avançat.  A més, en els últims anys, la xarxa permet saber on està plovent o a on fa més fred. Fins i tot, a través de vídeos i imatges publicats a les xarxes socials, tenim més ulls sobre el territori que permeten registrar fenòmens meteorològics, abans impossible de catalogar per la falta de mitjans tecnològics i Internet.

El Temps (17/05/2021)

Termòmetres cap avall

El temps a Catalunya per aquest dilluns vindrà marcat per un notable descens de la temperatura de fins a 8 graus. Pel que fa l'estat del cel, tindrem més núvols i algun ruixadet a les comarques de Barcelona i Girona. En canvi, farà més sol al Pirineu, Ponent i sud. 

Més de 34.000 persones han visitat algun dels 74 equipaments oberts durant la Nit dels Museus aquest dissabte, segons ha informat l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). L'edició d'aquest any era la primera des del 2019, ja que l'any passat es va haver de suspendre per la pandèmia. Enguany, els aforaments estaven limitats per les restriccions i era necessari cita prèvia. El MACBA, que acaba d'estrenar l'exposició d'obres d'art donades per Rafael Tous, ha estat l'equipament més concorregut, amb 3.661 persones, seguit del Castell de Montjuïc, que va rebre 3.605 visites.

La Nit dels Museus és una iniciativa del Ministeri de Cultura francès que va néixer l'any 2005, està promoguda pel Consell d'Europa i aplega més de 4.000 museus. A Barcelona, alguns equipaments es van sumar a la iniciativa l'any 2006. A banda de Barcelona, en aquesta edició han participat 15 equipaments ubicats a l'àrea metropolitana.

Informa: Blai Barber. 

La Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra han desallotjat aquesta nit més de 9.000 persones en una nova nit de 'botellons' a Barcelona, segons ha informat l'Ajuntament de Barcelona. L'aglomeració més gran ha estat de nou a la platja de Sant Miquel, amb uns 2.000 desallotjats en una sola passada per part dels dos cossos policials. Se'ls va reconduir cap a Joan de Borbó pel costat mar per impedir que tornessin a accedir als carrers de Barcelona i evitar les molèsties als veïns. Dos punts més amb molta gent han estat el passeig de Lluís Companys i el del Born, on s'havien concentrat unes 500 persones i ha obligat a l'actuació de la Guàrdia Urbana. Segons l'intendent Ricardo Salas no s'ha produït cap detenció i la nit ha estat relativament tranquil·la. També han inspeccionat i tancat tres locals per incompliment d'horari.

Nova nit de 'botellons' a Barcelona amb més de 9.000 desallotjats, la xifra més elevada des del final del toc de queda. El virus continua a la baixa a Catalunya, però han repuntat els ingressos als hospitals i els pacients greus. L'ANC amenaça Junts i ERC amb una mobilització en contra seva si no eviten unes noves eleccions. La pandèmia fa créixer les desigualtats que ja patien alguns barris de l'àrea metropolitana. Barcelona proposa destinar 85 MEU a un pla de barris i reclama inversions a la Generalitat. Gran èxit de la 'Nit dels Museus'. Més de 34.000 persones han visitat algun dels 74 equipaments oberts, malgrat les restriccions i la necessitat de cita prèvia. El Barça femení es juga la Champions a Göteborg davant el Chelsea.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, amenaça els partits independentistes amb retirar-los el suport si “repeteixen eleccions” o “fan un altre Govern sense pla per fer la independència”. Un miler de persones s'ha concentrat a la Plaça de Sant Jaume per exigir la formació d'un govern "nítidament" independentista, en consonància amb el 52% de vots obtinguts a les eleccions del 14-F. Paluzie ha advertit Junts i ERC que no dubtaran en mobilitzar-se contra ells si no avancen cap a la independència i els ha etzibat: "Tornarà a passar una onada, a la qual us haureu de sumar o us emportarà per davant"

La Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra han desallotjat aquesta nit més de 9.000 persones en una nova nit de 'botellons' a Barcelona, segons ha informat l'Ajuntament de Barcelona. L'aglomeració més gran ha estat de nou a la platja de Sant Miquel, amb uns 2.000 desallotjats en una sola passada per part dels dos cossos policials. Se'ls va reconduir cap a Joan de Borbó pel costat mar per impedir que tornessin a accedir als carrers de Barcelona i evitar les molèsties als veïns. Dos punts més amb molta gent han estat el passeig de Lluís Companys i el del Born, on s'havien concentrat unes 500 persones i ha obligat a l'actuació de la Guàrdia Urbana. Segons l'intendent Ricardo Salas no s'ha produït cap detenció i la nit ha estat relativament tranquil·la. També han inspeccionat i tancat tres locals per incompliment d'horari.

La millora de les dades de la pandèmia van permetent reactivar el sector de l'oci. Aquest dissabte han pogut obrir els parcs d'atraccions com Port Aventura que portava 7 mesos tancat. Es compleixen 10 anys del 15-M, el moviment social que va ocupar carrers i places per exigir canvis socials i polítics. En parlarem amb la politòloga Cristina Monge, Catedràtica de la Universitat de Saragossa.

Avui acaba el termini de whatsapp perquè els usuaris acceptin les noves condicions de privacitat d'ús. Els qui no ho facin poden perdre les funcions de l'aplicació. Desenes de persones s'han mobilitzat a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per reclamar la millora de l'educació pública i la reversió de les retallades a l'ensenyament. El Barça femení de futbol ja és a Goteborg on demà disputa la final de la Champions davant el Chelsea.

La politòloga Cristina Monge recorda a L’Entrevista de L’Informatiu que el 15-M va suposar el redescubriment de la mobilització social a Espanya. Per la catedràtica de la Universitat de Saragossa, aquell moviment va forçar el relleu de les èlits polítiques emergides amb la democracia i va originar la recomposició del sistema bipartidista amb l’aparició de noves forces com Podemos. Monge adverteix que encara ara el 90% de la població reconeix que no confia en els partits i més de la meitat no es fien del que els diuen els mitjans de comunicació. D’aqui que adverteixi que tot i que no a hores d’ara no es viu la mateixa tensió als carrers, el moviment d’indignació pot tornar a apareixer.

La millora de les dades de la pandèmia va permetent reactivar el sector de l'oci. Avui ja han pogut obrir els parcs d'atraccions. Port Aventura, el més gran d'Espanya, portava 7 mesos tancat i la seva obertura suposa una empenta al sector turístic de la Costa Daurada. Ho fa amb un 30% per cent de capacitat i amb mesures excepcionals per garantir la seguretat davant la covid. Aquest primer cap de setmana han recuperat ja el 90% de la plantilla que estava en ERTO i esperen assolir la plena activitat de cara a l'estiu quan tornin els turistes internacionals.

El parc d'atraccions del Tibidabo de Barcelona també ha obert portes avui. El retorn a l'activitat es fa amb totes les garanties sanitàries i també amb restricció d'aforament. La nova temporada del parc barceloní estarà marcada per la celebració del 120è aniversari del Tibidabo, els 15 anys del Tibi club i la inauguració del nou funicular Cuca de Llum.

Lluís Falgàs entrevista l'economista i polític, Antoni Castells, per parlar dels fons europeus 'Next Generation EU' i de la situació política a Catalunya. L'exconseller d'Economia creu que Pere Aragonès és "el president lògic i l'únic possible".

Castells és doctor en Ciències Econòmiques per la UB, catedràtic d'Hisenda Pública de la UB i col·legiat de Mèrit del Col·legi d'Economistes de Catalunya. Va ser diputat i conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat. A més, el programa analitza la resta de l'actualitat política i parlamentària de la setmana.

Arrenca el primer cap de setmana sense estat d'alarma. Les ganes de viatjar es noten a les zones de costa i també a la xarxa ferroviària, amb un 40% més de demanda a Renfe. La reobertura de Port Aventura dona esperances al sector turístic de la Costa Daurada. Marta Sugrañes entrevista Martí Sarrate, president de l'Associació d'Agències de Viatges ACAVE. La bona evolució de les dades de la pandèmia i l'acceleració de la vacunació permeten que la Generalitat alleugereixi una mica més les restriccions de cara a la pròxima setmana, la del 24 de maig. La restauració podrà obrir a partir de les 6 del matí i s'ampliaran els aforaments a la cultura, el comerç i les universitats. I avui fa 3 mesos de les eleccions del 14-F i la incertesa sobre si haurem de tornar a les urnes és màxima.

Aquest dissabte es compleixen 10 anys del 15-M. Va ser un moviment social de protesta pacífica sense precedents que va sorgir en rebuig de la crisi econòmica, l'atur, la corrupció i per intentar acabar una política que no situava el ciutadà al centre de l'agenda dels representants públics. Algunes de les principals proclames van ser contra la corrupció, el bipartidisme i la gestió de la crisi econòmica del 2008. El moviment va començar a despertar a les xarxes socials i es va manifestar en forma d’acampades multitudinàries com la de la plaça del sol de Madrid o la Plaça de Catalunya de Barcelona. D'aquelles manifestacions, 3 anys més tard sorgeix Podemos i el seu líder acaba sent vicepresident del govern. Part dels fundadors, però, han abandonat el projecte i Pablo Iglesias deixa la política. No s'ha aconseguit tot el que volien, però sí que hi va haver diuen, un despertar de la societat.

Primer cap de setmana amb plena mobilitat, també per viatjar a altres comunitats. El turisme comença a notar-se a zones com la Costa Daurada amb la reobertura de Port Ventura. El risc de rebrot es redueix a 180 i els ingressats per covid baixen avui dels 400. El Procicat flexibilitzarà les restriccions a partir del 24 de maig: s'ampliaran aforaments i la restauració podrà obrir des de les 6 h del matí. Aquest dissabte es compleixen 10 anys del 15-M, un moviment crític amb la classe política que va suposar un punt d’inflexió en plena crisi econòmica. La indústria de l'automoció busca reformular-se per evitar que desapareguin el 75% de les empreses del sector durant la dècada vinent.

Primer cap de setmana amb plena mobilitat, també per viatjar a altres comunitats. El turisme comença a notar-se a zones com la Costa Daurada amb la reobertura de Port Ventura. El risc de rebrot es redueix a 180 i els ingressats per covid baixen avui dels 400. El Procicat ha decidit flexibilitzar les restriccions a partir del 24 de maig: s'ampliaran aforaments i la restauració podrà obrir des de les 6 h del matí. Les negociacions per desencallar la investidura de Pere Aragonès abans del 26 de maig continuen en punt mort. Salvador Illa torna a reclamar que s'aixequi el cordó sanitari al PSC. El Palau de Congressos de Tarragona acull la presentació del projecte Vall de l'Hidrogen de Catalunya. La indústria de l'automoció busca reformular-se per evitar que desapareguin el 75% de les empreses del sector durant la dècada vinent.