Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Continua accelerant-se la vacunació i la previsió és que al juny sigui el torn dels de 40 a 49 anys i al juliol ja es pugui passar a la franja de 39 a 16. Però, què passa amb les més de 600 mil persones ja han passat la COVID a Catalunya? L'edat o pertànyer a un grup de risc pot canviar la seva pauta de vacunació. Ens ho explica la sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas.

Arrenca la temporada de platja. Cada dijous us explicarem l'estat de les platges pel cap de setmana. Aquest divendres entrarà el vent de tramuntana i mestral als dos extrems de la costa catalana. En canvi, durant el cap de setmana el vent serà feble, dissabte bufarà del sud i diumenge de component est i nord-est. Tindrem poc onatge. La temperatura de l'aire anirà dels 22/24 ºC de la costa Daurada als 18/19 ºC de la Costa Brava. L'aigua del mar encara està freda, entre els 15 i 16 ºC. Pel que fa l'estat del cel, tindrem força variabilitat amb ruixats divendres entre el litoral de Barcelona i Girona. El cap de setmana no plourà, tindrem més estones de sol, però els núvols no desapareixeran del tot. Compte amb la radiació ultraviolada, divendres serà alta i el cap de setamana, molt alta. Protegiu-vos del sol. 

Aquest dimarts ha arrencat amb fresca, però menys que ahir. El temps a Catalunya aquest matí vindrà marcat pel domini del sol, a estones mig enterbolit i més ennuvolat al nord-est. A la tarda i vespre, el cel quedarà molt ennuvolat arreu, de ponent a llevant. A més, arribaran algunes pluges que s'estendran d'oest a est, i a la nit arribaran a la costa. Les màximes molt agradables al migdia, sobretot al sud on s'assoliran els 25/27 ºC. A la resta es mouran entre els 20 i 25 ºC, les més frenades al Pirineu i comarques de Girona. 

L'advocat Josep Antoni Duran i Lleida considera que, tard o d'hora, Catalunya anirà a unes noves eleccions perquè la solució del "conflicte polític" a "va per llarg". L'exportaveu de CiU al Congrés creu que la solució és millorar la relació entre partits independentistes i un govern més transversal. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, defensa que Catalunya està en un procés de decadència i adverteix a la ciutadania que mentre hi hagi Unió Europea, Catalunya no serà independent. L'expresident d'Unió Democràtica de Catalunya defensa que ERC no és la nova CiU, però que "intenta fer el paper que tantes vegades havia criticat". També diu que hi ha "un dèficit notable de lideratge a Catalunya".

Dones com la Lesly o l'Alejandra han aconseguit sortir d'una situació de violència de gènere gràcies a l'ajuda de les professionals de la CIBA, un centre de Santa Coloma de Gramenet que atén dones de tot Catalunya, únic a Espanya. 

Els partits independentistes signen un document d'intencions que no desencalla la investidura. ERC manté l'aposta per governar en solitari i Junts només acceptaria una coalició. Òmnium els ha cridat a superar "l'hipertacticisme". El Procicat ha aprovat el pla per permetre la reobertura de les discoteques, però sense data. El sector de l'oci nocturn el considera "un gest de cara a la galeria" i totalment inviable. Nou rècord d'arribada de vacunes: gairebé 400 mil aquesta setmana a Catalunya. Des d'avui les persones d'entre 50 i 55 anys ja poden demanar hora per a vacunar-se. Entrevistem la investigadora d'IrsiCaixa, Beatriz Mothe, i comentem l'actualitat amb Carles Fernández, Milagros Pérez Oliva i Astrid Barrio.

ERC, Junts i la CUP firmen un “compromís de mínims” per deixar l’estratègia independentista fora de les negociacions per formar el nou Govern. Malgrat tot els republicans insisteixen en arrancar la legislatura en solitari la repetició electoral és cada vegada més probable. Al Congrés, Pedro Sánchez aposta per un govern d'esquerres, liderat per Salvador Illa.

Calen 24.000 professionals d'infermeria a Catalunya per arribar als nivells europeus. És el crit del sector en el seu dia internacional. El barri de Ciutat Meridiana de Barcelona viu una situació dramàtica. És la zona amb més desnonaments d'Espanya. El Barça va tornar a llençar les seves opcions per guanyar la lliga amb un empat a 3 al camp del Llevant.

Si volem ser formals us direm que continuarem tenint un temps amb molta variabilitat primaveral. Però si som més informals, us direm que tenim un temps molt boig. Si voleu sol, tenim sol. Si voleu nuvolades, ruixats i tempestes, tindreu inestabilitat.  Si voleu veure arcs de Sant Martí, els veureu. Si sou més de vent, també tindreu vent. I si us agrada la caloreta, tindrem temperatures altes. Una dinàmica típica de la primavera que es mantindrà els propers dies perquè tenim els ingredients que l'afavoreixen: ens creuen fronts, tenim aire fred en alçada i vent càlid de component oest en superficie. La combinació d'aquests elements afavoreix la inestabilitat, sobretot a les tardes

Les posicions cada dia més allunyades entre Junts i Esquerra fan probable una repetició electoral. Per mirar de reconduir la situació, la CUP s'ha ofert de mediadora i els ha citat a una reunió a 3 al Parlament. Al Congrés, Pedro Sánchez aposta per un govern d'esquerres, liderat per Salvador Illa. Calen 24.000 professionals d'infermeria a Catalunya per arribar als nivells europeus. És el crit del sector en el seu dia internacional. El barri de Ciutat Meridiana de Barcelona viu una situació dramàtica. És la zona amb més desnonaments d'Espanya. El Barça va tornar a llençar les seves opcions per guanyar la lliga amb un empat a 3 al camp del Llevant.

Els veïns de Ciutat Meridiana denuncien l'onada de desnonaments contínua al barri amb 5 o 6 llançaments a la setmana. Una situació social que ha empitjorat aquest any per la covid.

El 80% dels veïns del barri han perdut més de la meitat dels seus ingressos per culpa de la pandèmia. Les famílies que ocupen pisos per no poder pagar el lloguer han augmentat un 25%, i ja són vora 300 al barri.

La situació és tràgica i per aquest motiu Ciutat Meridiana és l'únic barri que té un servei de psicòlegs especialitzat per les persones desnonades. En un any en què el barri ha sofert 9 suïcidis asseguren que s'està aplicant un model d'atenció de l'OMS que es basa en la psicologia de catàstrofe social. Serveis socials i les escoles del barri preparen una guia per abordar l'impacte dels desnonaments en els infants.

Casos com el de l'Alba Luna, que ens explica com el seu fill de 4 anys dorm amb les sabates posades després del primer desnonament per por que tornin a fer-los fora de casa. O com el de la Raquel, que viu pendent d'una ordre de desnonament ajornada per família vulnerable amb 2 fills petits; marquen el dia a dia del barri i fan que els veïns s'uneixin per dir prou.

Davant l'escalada de tensió entre Junts i Esquerra, la CUP s'erigeix com a mediadora. Aquest dimecres ha convocat tots dos partits al Parlament per intentar propiciar la investidura de Pere Aragonès i evitar una repetició electoral. Sobre la taula els han situat un compromís de quatre punts que entre d’altres pretén separar l’estratègia independentista de l’acord del nou Govern.

Al Congrés, Pedro Sánchez també pressiona per un govern d'esquerres, liderat per Salvador Illa. Però a La Moncloa donen per feta una repetició electoral. I alguna veu apunta a una abstenció per evitar-ho. Ës precisament el que demanen els comuns que volen que els socialistes facilitin la investidura d’Aragonès i s’avenen a facilitar els seus vots encara que no suposi no entrar a l’executiu català com pretenen.

Fa més d'un mes i mig que vam creuar l'equinocci de primavera, queda poc més d'un mes pel solstici d'estiu i això es nota amb el sol que pren alçada. El dia del solstici d'estiu és quan el sol estarà més alt, a uns 72º sobre l'horitzó, en canvi, ara es troba a uns 66º, igual que a finals de juliol. Per tant, ara tenim la mateixa radiació solar que durant la canícula, un índex ultraviolat molt alt. Ara bé, enguany, aquest maig ha arrencat amb una radiació solar per damunt de la mitjana, i pràcticament s'iguala a la dels dies de màxima radiació de l'any. Per tant, és important protegir-se amb crema solar si es pren el sol, anar amb barrets i roba clara... De fet, ara és més fàcil que ens cremem perquè venim de l'hivern. Això vol dir que la nostra pell està més blanca i és més sensible als rajos solars. I enguany encara més, ja que venim d'un confinament que ens ha fet passar més estones dins de casa.

Aquest dimecres el temps a Catalunya serà molt variable i canviant, típic de la primavera i molt boig. Hi haurà estones de sol, de cel ennuvolat, amb ruixats, neu per damunt dels 1.600 metres, i ventades al prelitoral i Catalunya Central. Les màximes seran entre 2 i 5 graus més altes. Al migdia, l'ambient serà suau, sobretot on faci sol. 

L'economista Guillem López Casasnovas considera que els pressupostos han perdut molt calat. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, el catedràtic de la UPF creu que "anar sense pressupost no és el pitjor dels mals que li pot passar a l'economia". Sobre la formació de Govern, considera "els marcs estables són bons per a l'economia", però que "les alternatives podrien ser pitjors". És optimista de cara a la recuperació econòmica: defensa que els sectors més afectats per la pandèmia es poden recuperar perquè "no són inversions molt fortes". Carrega contra el dúmping fiscal de Madrid i critica que diguin que són solidaris. I reconeix que no s'ha sentit massa confortat quan la ministra Maria Jesús Montero ha avançat coses sobre les quals la comissió dels Next Generation no s'ha pronunciat.

La possibilitat de la repetició electoral és cada vegada més evident. La primera reunió d'ERC i JxCat després del sisme del cap de setmana ha eixamplat les diferències entre les dues formacions. La trobada, que ha començat prop de les sis de la tarda, ha acabat a les vuit del vespre i ha estat telemàtica.

Fonts republicanes asseguren que Junts els ha dit que no facilitarà la investidura de Pere Aragonès per a un govern en minoria. Per la seva banda, JxCat ha emès un comunicat on insisteix en la necessitat d'un govern de coalició i ha demanat que es reprengui les converses.

Segons fonts d'ERC, Junts els ha avisat que amb l'acord actual –un executiu d'ERC en minoria amb el suport extern de CUP i comuns- no els cediran cap vot per a la investidura d'Aragonès, tampoc els quatre vots que els faltarien per a una investidura en segona ronda, com va plantejar Jordi Sànchez durant la seva intervenció al Congrés Nacional de Junts.

Davant d'aquest escenari els republicans assumeixen que amb aquesta negativa "s'està decidint anar a eleccions". Malgrat tot, mantenen la intenció de seguir les converses per intentar assegurar els suports dels comuns i la CUP.