Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Última reunió del Govern en funcions. ERC i Junts esperen acabar amb les desconfiances amb el nou acord. Aquesta tarda exposen el pacte al Consell Nacional i les bases respectivament. La presidenta del Parlament Laura Borràs ha acabat aquesta tarda amb Vox la primera jornada de la ronda de consultes amb els partits. Demà convocarà el ple d'investidura per dijous i divendres.

El Ministeri de Sanitat obre la porta a treure's la mascareta als exteriors a partir de juny. El debat ha generat la inquietud dels metges i investigadors que ho consideren precipitat. Als vacunats amb AstraZenca menors de 60 anys se'ls posarà la segona dosi del mateix vaccí segons ha decidit la comissió de Salut Pública. L'investigador de l'estudi Comvivacs de l'Hospital Clínic de Barcelona, Joan Albert Arnaiz adverteix que la mostra de només 600 persones no dóna prou seguretat sobre possibles efectes secundaris com les trombosis i tampoc si és més eficaç administrar una segona dosi de Pfizer. Analitzem l'actualitat a la tertúlia amb Toni Aira, Gemma Ubasart i Rafa López.

Si les bases de Junts donen el vistiplau al pacte, el contrapès de Pere Aragonès serà Elsa Artadi, que ocuparà la vicepresidència. D'ella dependrien Economia i Hisenda. És la persona de màxima confiança de l'expresident Carles Puigdemont i seria l'encarregada d'elaborar els pressupostos. Per ella passarien també els fons europeus. Tot i això, la gestió final dels ajuts es decidirà de forma col·legiada entre tots els departaments.

Una altra persona molt pròxima a Puigdemont, Josep Rius, ocuparia Acció Exterior, que deixarà d'estar en mans d'ERC. Salut, si Junts compleix la seva promesa electoral, serà pel doctor Josep Maria Argimon, amb qui Alba Vergès ha treballat estretament. Vergés podria seguir en el govern i ocupar una de les conselleries de nova creació, la de Feminsime i Igualtat.

De les cares noves, destaca el nom de Laura Vilagrà, número dos d'ERC, que serà el puntal d'Aragonès amb un paper capital dins el govern: dirigirà presidència, la cartera que els republicans consideren de més pes. També agafen la conselleria més polèmica: la d'Interior. Podria ocupar-la Ester Capella, ara a Justícia.

Entre els reptes: encarrilar el canvi de model policial pactat amb la CUP. Esquerra manté Educació, però Josep Bargalló, no repeteix. Tampoc ho farà l'actual titular de Treball i Afers socials, Chackir El Homrani, molt desgastat per la gestió de les residències durant la pandèmia. Queda per veure què farà Roger Torrent, querellat per desobediència, i que, segons ERC estarà segur al nou Govern.

El Temps (18/05/2021)

Entremig de dues masses d'aire

Estem al mig de dues masses d'aire: la freda, al nord i la càlida, al sud. I les seves ondulacions són les que afavoriran les pujades i baixades de les temperatures aquests dies. Avui, guanya la càlida, per tant pugen els termòmetres. Demà i dijous, guanya la freda i les temperatures baixaran. Divendres guanya, per golejada, la càlida... per tant, farà calor. I el cap de setmana tornarem a temperatures molt primaverals. Una autèntica muntanya russa, 

L'obligació de dur la mascareta en espais exteriors o activitats a l'aire lliure pot tenir els dies comptats. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha anticipat que l'obligatorietat de la mascareta es podria relaxar "d'aquí a no gaires dies" si la situació epidemiològica no empitjora. Amb les xifres de la pandèmia a la baixa, els experts veuen amb bons ulls retirar les mascaretes a l'exterior. Ara bé, només es farà si la incidència acumulada a 14 dies de cada comunitat autònoma és inferior a 150 casos per cada 100 mil habitants. A hores d'ara a Catalunya és de 180.

Per Simón, una incidència acumulada per sota dels 150 casos per cada 100.000 habitants en totes les comunitats autònomes de l'estat podria obrir la porta a relaxar la mesura. Tot i això, Simón ha alertat que "cal ser prudents" i que no és adient posar "un compte enrere" al relaxament de mesures sinó que cal fixar-se en les "situacions epidemiològiques". "Quan es redueix una mesura cal ser molt curosos amb la resta fins a veure'n l'efecte", ha afirmat.


El secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, també ha parlat en aquest sentit. La mascareta va començar a ser obligatòria a Catalunya a finals de maig del 2020, tot i que aleshores només s'havia de dur en cas de no poder mantenir la distància de seguretat de dos metres. Més tard, el mes de juliol, aquesta protecció va passar a ser obligatòria tot i mantenir-se aquesta distància. De fet, en circumstàncies concretes, com al transport públic, ja s'havia de dur en tots els casos des del 3 de maig del 2020.

  • L'Rt se situa en 0,75, una xifra que no s'aconseguia des del mes de novembre
  • S'ha vacunat en primera dosi al 31,7% de la població catalana, de la qual un 14,7% ja té la pauta completa

Salvador Illa no veu l'aigua clara en la proposta independentista per aquesta legislatura. El líder del PSC al Parlament veu "més retòrica que res" amb l'embat democràtic que plantegen i no veu cap "risc" en què hi hagi un nou 1 d'Octubre. En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'idees, diu que no té bons auguris sobre el nou govern català i que la figura de Pere Aragonès no ha sortit enfortida. Illa anuncia que els socialistes faran una oposició "dura i contundent, però constructiva". Veu "un cert xantatge" en la proposta de la CUP sobre la taula de diàleg. Sobre els indults, diu estar a favor de la justícia i no de la venjança. Creu que "d'aquí a un mes" es podria relaxar l'ús de la mascareta a Espanya. I avança que no serà ell sinó Jaume Collboni el candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona.

  • El document no esmenta en cap moment la repetició d'una consulta unilateral
  • El Parlament "validarà" un procés de negociació amb Espanya i crearà una comissió al respecte
  • Els socis de govern es comprometen a evitar les picabaralles públiques i semestralment evaluaran el pacte

L'exdiputat d'ERC, Joan Tardà, demana responsabilitat per evitar "un nou vietnam". Reconeix que el precedent "és relliscós" i lamenta que Junts hagi trigat massa a assumir que no va guanyar les eleccions. L'exdiputat republicà no amaga que li hagués agradat una major implicació de la CUP i els Comuns, però espera que els ajudin en la governabilitat de la nova legislatura. Joan Tardà no és partidari de vies unilaterals i creu que "tothom sap" que la solució ha de passar pel diàleg amb el govern central. En aquest sentit, ha reclamat a Pedro Sànchez que mogui fitxa i indulti als presos del procés.

Aragonès i Sànchez prometen un Govern "cohesionat", amb una aposta pel diàleg i una "confrontació cívica" amb l'Estat. El nou executiu estarà format per 14 conselleries: 7 per Esquerra i 7 per Junts. L'oposició critica l'acord entre ERC i JxCat i el veuen com la repetició d'un govern fracassat. Marta Sugrañes entrevista l'exdiputat d'ERC, Joan Tardà, que valora positivament que s'hagi acabat "aquest calvari" i "espera i desitja" que no sigui un Vietnam diari. El bon ritme de vacunació fa que el Govern central es plantegi relaxar l'ús de la mascareta en exteriors, segons ha confirmat Fernando Simón. El cap de setmana acaba amb un balanç de més de 17 mil persones desallotjades en diferents festes i 'botellons' als carrers de Barcelona. Ho comentem tot plegat amb Jordi Cabré, Dolors Canals i Jordi Mercader.

  • Primera campanya de promoció per al públic nacional i internacional des de l'esclat de la pandèmia
  • Valors com la creativitat, la innovació, el disseny, la vida cultural i la sostenibilitat de la ciutat es posen en relleu
  • A través d'un vídeo trencador, inspirador i emotiu es posa veu a una història sobre la recuperació i activació de la ciutat

ERC i Junts presenten l'acord per un govern de coalició. Les 14 conselleries es reparteixen a parts iguals. El departament d'Economia, en mans de Junts, assumeix la gestió dels fons europeus. L'oposició es posa les mans al cap davant un acord que veuen "destinat al fracàs".

L'ambient festiu i especialment els botellots a les platges dels últims dies genera malestar entre els veïns d'alguns barris com la Barceloneta. "Barcelona com mai abans" és la primera campanya promocional destinada al públic nacional i internacional des de l'inici de la pandèmia. La bretxa salarial continua amagant-se dins les empreses. Primera Champions femenina del Barça i del futbol espanyol.

El PSC lamenta que el pacte de Govern entre Esquerra i Junts només està dirigit a la meitat dels catalans, el veu JA fracassat i assegura que no respondrà a les necessitats de la ciutadania. La viceprimera secretaria dels socialistes, Eva Granados, ha recordat que ells van guanyar les eleccions i que en algun moment lideraran la Generalitat.

De de Madrid, la ministra d'Hisenda i portaveu del Govern central, María Jesús Montero, espera que el govern de coalició entre ERC i Junts a la Generalitat de Catalunya abandoni la via de la independència que "no anava enlloc, només cap a la presó".

Els comuns ja han acusat ERC de "faltar a la seva paraula” i han deixat clar que no pensen donar suport al nou executiu amb Junts en temes com els pressupostos. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha lamentat que no hagi estat possible “una alternativa progressista” però ha pronosticat que és un Govern del passat que està abocat “al fracàs”.

El diputat de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, no confia en la nova coalició per respondre les urgències que viu Catalunya.

ERC i Junts fixen les bases de l'acord de govern de coalició que permetrà desencallar la investidura de Pere Aragonès previsiblement aquesta mateixa setmana.  El mateix candidat a la presidència d'Esquerra i el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, han comparegut conjuntament aquest migdia per explicar els detalls del preacord de govern fet públic aquest mateix dilluns al matí.

Ambdós han promès lleialtat mútua per avançar junts cap a la independència, a més, fien l'estratègia del procés independentista a un nou "òrgan de decisió col·legiada". Aquest nou ens el formaran els tres partits i les dues entitats sobiranistes -Esquerra, Junts i CUP, amb Òmnium i l'ANC-, i estarà "coordinat" amb el Consell per la República.

Pere Aragonès podria ser investit a finals d'aquesta setmana. La presidenta del parlament, Laura Borràs, ha de convocar ara la ronda de consultes una vegada les bases de Junts hagi ratificat el preacord, previsiblement dimecres al matí.

El nou executiu de coalició tindrà catorze conselleries, set per a cada partit. Esquerra es quedarà Presidència i mantindrà Educació, i passarà a gestionar Interior i Cultura -fins ara en mans de Junts-. A més, els republicans també lideraran Acció Climàtica i Agricultura, Empresa i Treball i el nou departament de Feminismes i Igualtat.

Per la seva banda, Junts es quedarà la vicepresidència i Economia i mantindrà Polítiques Digitals i Territori, que es fusionen. També gestionarà Salut, Acció Exterior, Drets Socials, Justícia i la nova cartera d'Universitats.

ERC i Junts tanquen l'acord per un govern de coalició. Les 14 conselleries es reparteixen a parts iguals. L'oposició es posa les mans al cap davant un acord que veuen "destinat al fracàs". El departament d'Economia, en mans de Junts, assumeix la gestió dels fons europeus. Primera Champions femenina del Barça i del futbol espanyol. L'ambient festiu dels últims dies ha generat malestar entre els veïns d'alguns barris. "Barcelona com mai abans" és la primera campanya promocional destinada al públic nacional i internacional des de l'inici de la pandèmia. La bretxa salarial continua amagant-se dins les empreses.

Hem arrencat la setmana amb molta variabilitat i també amb un ambient més primaveral i no pas tant estiuenc com el del cap de setmana. Déu n’hi do la calorada d’ahir: els termòmetres van enfilar-se fins als 30-32º a moltes poblacions. Avui en canvi, baixen de 5 a 8º i es quedaran entre els 20 i 25º. Una bona refrescada conseqüència del pas d'un front entre ahir al vespre i aquesta matinada, que a banda de portar-nos molts núvols i algunes pluges, ha afavorit la retirada d’aquest aire càlid que teníem a sobre.  Per tant la calor durant els propers dies quedarà aparcada al centre i sud de la península. Per que a nosaltres la posició de l’anticicló sobre l’Atlàntic afavorirà que predomini la entrada de vent fresquet del nord. Ara bé, aquesta setmana les temperatures seran una muntanya russa. Fixeu-vos: avui baixen, demà pugen, dimecres i dijous tornen a baixar, divendres pugen notablement per tornar a refrescar el cap de setmana. Una setmana ideal pels constipats.

L'Anna, enginyera en una empresa, va ser mare. Quan es va reincorporar, la van descendir. I per cobrar el mateix que els seus companys homes, va haver de treballar més hores.

Avui posa veu a una situació que viuen moltes dones. I les dades ho demostren. L'informe de l'escola de negocis EADA i el grup ICSA indica que la presència de directives a les empreses és, de mitjana, de vora un 19%. A les grans empreses no arriben al 6%. Com més petita és l'empresa, més dones al capdavant. Perquè moltes han deixat la gran empresa per emprendre el seu projecte.

La pandèmia ha reduït, segons els experts, la necessitat de la presencialitat de les dones directives. Potenciant i afavorint el seu paper a les empreses. Però és una arma de doble tall. Perquè el teletreball ha induït a més càrrega laboral... I més presència no vol dir que s'equiparin salaris. Els homes directius guanyen un 14,4% més que les dones.

  • Carmen Cabezas assegura que a partir d'aquesta edat cap avall podrien desaparèixer les franges d'edat
  • El grup de persones de 50 a 59 anys podrà rebre també la vacuna de Janssen
  • Bea Mothe (IrsiCaixa): “La solució amb les dosis d’AstraZeneca serà més de política comercial que científica"