Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Pere Aragonès s'estrena amb un xoc amb la CUP. Els cupaires han format part de la primera línia per impedir un desnonament. El president s'ha compromès a fer un nou protocol de desallotjaments que inclogui als jutges. En el seu primer dia com a president, Aragonès ha visitat aquesta tarda els presos independentistes de Lledoners i Puig de les Basses. Al matí ha centrat la seva agenda en la salut mental. L'atenció primària tem una allau de casos de salut mental post pandèmia.  Marta Sugrañes entrevista Antoni Sisó, president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària. A partir divendres els professionals essencials menors de 60 anys vacunats amb AstraZeneca començaran a rebre la segona dosi. Els vacunaran amb Pfizer, si no donen el consentiment per fer-ho amb AstraZeneca. Ho analitzem tot plegat amb Rafa López, Toni Aira i Gemma Ubasart.

El president de la Societat Catalana de Medicina Familiar de Catalunya, Antoni Sisó, ha alertat que durant la pandèmia s'han diagnosticat fins a un 50% menys de casos de malalties cròniques de tipus cardiovascular o càncers. Un fet que els preocupa perquè assegura que es poden trobar amb malalties molt més avançades. A més ha advertit que l'atenció primària arriba esgotada a aquesta possible allau de nous diagnòstics i reclama al nou Govern situar els CAP com a prioritat dotant-los de més recursos humans i també modernitzant les seves infraestructures. Sisó adverteix del dèficit de metges als CAP agrejat durant la darrera dècada i estima que farien falta fins a un miler més de metges de família només a Catalunya.

  • Les colles castelleres de Valls aixecaran els primers pilars per Sant Joan
  • La Generalitat avala la prova pilot i l'estudi clínic impulsat per l'ajuntament i el Pius Hospital

Tots els castellers es faran tests d'antigens durant els dies d'assaig i el mateix dia d'actuació

El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, ha estimado oportuno esperar a que se publiquen los informes del tribunal Supremo aunque no sean vinculantes antes de tomar una decisión sobre los indultos a los políticos inmersos en el denominado Juicio del 'procés'. "La decisión que se tome estará basada en el diálogo, la concordia y el entendimiento en España y todas sus regiones basadas en la Constitución", ha destacado Sánchez. Del mismo modo, el presidente del Gobierno ha descartado que la "venganza" se vaya a imponer en la decisión que tome el Consejo de Ministros.

Tens desnonament al barri del Poblesec de Barcelona, amb enfrontaments entre Mossos i un grup d'activistes que l'intentaven evitar. En primera línia de la protesta, quatre diputats de la CUP, que han exigit a Pere Aragonès la retirada dels antiavalots dels desnonaments. Ja és oficial la composició del nou Govern de la Generalitat. Estarà format per 8 homes i 6 dones.

Les persones menors de 60 anys vacunades amb una primera dosi d'AstraZeneca seran immunitzades amb Pfizer a partir de l'1 de juny. Si prefereixen AstraZeneca, però, hauran de signar un consentiment informat. CCOO protesta contra la deshumanització dels bancs que afecta les persones grans poc acostumades a fer gestions on-line. La continuïtat de Koeman, els fitxatges i les sortides omplen l'agenda del president del Barça. El Girona jugarà la promoció d'ascens a Primera.

Salut començarà aquest dijous 27 de maig l'administració de les segones dosis dels col·lectius essencials. Tots els menors de 60 anys que han rebut la primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca ja poden demanar cita mitjançant la web vacunacovid.catsalut.gencat.cat.

Actualment hi ha habilitats a Catalunya 63 centres de vacunació poblacional, dels quals 25 s'encarregaran de posar la segona dosi de la vacuna als col·lectius essencials. L'oferta de vacunació per aquestes persones en aquests punts de vacunació serà la disponible segons el nombre de vacunes anunciades la setmana passada que han d'arribar a Catalunya.

Per l'administració d'aquesta segona dosi als menors de 60 anys vacunats amb una primera d'AstraZeneca caldrà que signin un consentiment informat que es pot descarregar a https://canalsalut.gencat.cat/ca/inici/ o que es trobarà en paper al mateix centre de vacunació el dia de la cita. És necessari signar-lo i entregar-lo el dia de la vacunació. Aquests consentiments es custodiaran al centre de vacunació i es recolliran per tenir-los centralitzats.

Per defecte, la persona que s'apropi al punt el dia i hora de la cita se la vacunarà amb Pfizer. En cas que vulgui posar-se AstraZeneca ho haurà de manifestar en el moment del registre de la vacunació.
A Catalunya hi ha 240.042 persones menors de 60 anys que han rebut una dosi de la vacuna d'AstraZeneca i estan pendents de rebre la segona.

Tens desnonament al barri del Poblesec de Barcelona, amb enfrontaments entre Mossos i un grup d'activistes que l'intentaven evitar. En primera línia de la protesta, quatre diputats de la CUP, que han exigit a Pere Aragonès la retirada dels antiavalots dels desnonaments. Ja és oficial la composició del nou Govern de la Generalitat. Estarà format per 8 homes i 6 dones. Les persones menors de 60 anys vacunades amb una primera dosi d'AstraZeneca seran immunitzades amb Pfizer a partir de l'1 de juny. Si prefereixen AstraZeneca, però, hauran de signar un consentiment informat. Seat presenta el primer cotxe 100% elèctric: el nou Cupra Born. La continuïtat de Koeman, els fitxatges i les sortides omplen l'agenda del president del Barça. El Girona jugarà la promoció d'ascens a Primera.

El balanç final del desnonament al Bloc Llavors del carrer Lleida és de 12 investigats, 3 per atemptat a l'autoritat i 9 per desordres públics, i 60 persones denunciades administrativament per desobediència. Tres agents dels Mossos d'Esquadra han resultat ferits lleus durant l'actuació, on hi ha hagut llançament de pintura contra els agents i alguna càrrega policial.

Els agents han hagut de trencar el pany de la porta per accedir al pis que havien de desnonar per ordre judicial, però a l'interior no hi han trobat ningú. La comitiva judicial ha entregat l'immoble al representant legal de la propietat. Unes 200 persones que estaven concentrades hi van traslladar la seva protesta a la seu d'ERC, on alguns activistes hi van entrar.

Pere Aragonès tindrà un executiu amb 14 conselleries, repartides a parts iguals entre ERC i Junts. Serà un Govern, per primera vegada, amb més dones (8) que homes (6) i amb només 2 consellers que repeteixen en el càrrec: Teresa Jordà i Jordi Puigneró

El fins ara conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró (Sant Cugat del Vallès, 1974), ocuparà la segona figura institucional del Consell Executiu i serà el contrapès de Junts per Catalunya al president, Pere Aragonès. A més, s'assegura mantenir la conselleria de Polítiques Digitals que fins ara ostenta i a la qual s'afegeix la gestió de les Infraestructures, provinent de l'extint departament de Territori i Sostenibilitat.

La número 2 de la candidatura d'ERC en les passades eleccions, Laura Vilagrà, (Santpedor, 1976) serà la nova responsable del departament de Presidència, tot i que no serà la nova portaveu del Govern. tal com ha succeït en els darrers anys. En aquest sentit, Aragonès aposta perquè la cara visible del Govern sigui una figura aliena a l'Executiu i de l'àmbit periodístic.

  • Jordi Puigneró, vicepresident i responsable d'Infraestructures i Polítiques Digitals
  • L'expresident del Parlament, Roger Torrent, assumirà les carteres d'Empresa i Treball
  • Joan Ignasi Elena substitueix Miquel Sàmper a Interior i Tània Verge ocuparà Feminismes

Joan Puigcercós veu "molt difícil" culminar la independència en aquesta legislatura. L'expresident i exsecretari general d'ERC creu que és "agosarat" que el president Pere Aragonès digui que es pot fer en quatre anys. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, critica el discurs "màgic" de la "confrontació intel·ligent" de Junts per Catalunya, i defensa el "realisme" al que Esquerra va entrar, segons diu, l'endemà de la proclamació d'independència fallida. També desvincula el cas de Laura Borràs del Procés. Creu que no té res a veure, ja que es tracta d'un cas on va "trossejar un contracte" i ara "l'han enxampat". Considera que el PSC era un partit català, mentre ara té un candidat decidit per Madrid. I explica que Aragonès ja era "diferent" per "la seva austeritat en les formes", però reconeix que mai havia pensat que arribaria a ser president de la Generalitat: "Era una fita gairebé impensable per ERC".

  • L'acte s'ha celebrat al Pati dels Tarongers amb una quarentena de convidats
  • El ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, ha esta la màxima representació del govern de l'Estat
  • Aragonès crida a "començar una etapa nova a la Generalitat" i "alçar de nou el cap"

L'investigador del grup de recerca Biocom, Daniel López Codina, assegura que la situació de la pandèmia és bona al conjunt de Catalunya. Entrevistat per Marta Sugrañes, ha lamentat les aglomeracions i els 'botellons' del cap de setmana, però ha assegurat que les vacunes estan guanyant la batalla a aquests actes incívics. La fi de l'estat d'alarma no ha suposat, diu, un empitjorament de les dades epidemiològiques però sí una frenada de la seva evolució positiva. López Codina troba raonable que al juny ens puguem treure la mascareta a l'exterior, però ens recorda que no ens hem de relaxar perquè la pandèmia estarà mesos entre nosaltres.

Pere Aragonès pren possessió del càrrec de president de la Generalitat en un acte al Pati dels Tarongers. Miquel Iceta ha estat el màxim representant del Govern central. Aragonès vol parlar aquesta mateixa setmana per telèfon amb Pedro Sánchez per començar a encarrilar la taula de diàleg. Mentrestant es va confirmant els membres del nou Govern. Jordi Puigneró serà el vicepresident i l'home fort de Junts al nou executiu. Un cap de setmana més s'han repetit les imatges d'aglomeracions durant la nit a les platges i la zona del Born de Barcelona. En parlem de la situació de la pandèmia a Catalunya amb l'investigador del grup de recerca Biocom-SC, Daniel López Codina. I des d'avui les fronteres d'Espanya tornen a estar obertes per als turistes de països extracomunitaris considerats segurs. Entre d'altres, el Regne Unit. Ho analitzem tot plegat amb Rafael de Ribot, Jordi Mercader i Anna Simó.