Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

ERC guanyaria les eleccions catalanes si se celebressin ara. Segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat obtindria entre 36 i 37 escons. Se situaria com a força més votada per davant del PSC, que pujaria entre 34 i 35. En canvi Junts perdria tres o quatre diputats respecte a les eleccions del 14 de febrer i passaria de 32 a 28-29.

Un 48,7% dels catalans no vol que Catalunya sigui un estat independent. En canvi el 44,9% sí es mostra partidari d’aquesta opció. El 4,8% no ho sap i l'1,6% no contesta. Es manté la tendència dels darrers mesos amb un lleuger augment del 'no'.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, és el líder polític català millor valorat amb un 5,51 de nota. En canvi el president de la Generalitat, Pere Aragonès, es queda amb un 4,81 i queda com al tercer millor valorat.

El 21% dels joves espanyols pateixen addicció al telèfon mòbil i a les xarxes. Espanya s'ha convertit en el país europeu amb més adolescents amb aquesta patologia. Amb la pandèmia, la detecció de casos ha augmentat i alguns joves decideixen acudir a centres especialitzats per revertir aquesta addicció. Els experts asseguren que un dels problemes és la falta de pautes i d'educació digital. Només en aquest centre, les sol·licituds d'ajuda s'han disparat un 300%.
Tot i ser una addicció més normalitzada que la de les drogues o l'alcohol els senyals d'alerta són clars: dormir amb el telèfon a l'habitació, fer-lo servir a les hores de dinar, no poder concentrar-se a l'hora d'estudiar o una forta agressivitat.

Gairebé 4 anys després dels atemptats, algunes de les víctimes d’aquella tragèdia encara no gosa tornar a trepitjar les Rambles. La furgoneta dels terroristes li va passar a tocar, i va veure morir als seus braços una de les víctimes. A ella no la reconeixen com a tal tot i les seqüeles que encara arrossega.

L' endemà de conèixer la condemna de l’Audiència Nacional dels tres acusats dels atemptats del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils, l'impulsor de la Unitat d’Atenció i Valoració als Afectats per Terrorisme, Robert Manrique, ha dit al Cafè d’Idees de Radio 4 i La 2, que les víctimes estan decebudes perquè no se les ha reconegut.

Fa ja un any que Nissan posava fi a un projecte amb 100 anys d'història. La companyia nipona anunciava el 28 de maig que tancava les seves fàbriques de Barcelona, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca, argumentant que no eren competitives.

Els treballadors es van oposar fermament a la decisió i van acusar l'empresa de "deixar morir" les plantes catalanes. Després de 95 dies de vaga i protestes, Nissan va accedir a retardar el tancament fins a finals del 2021 i engegar una taula de reindustrialització per buscar un substitut, que encara, avui dia, està en funcionament.

Lluís Falgàs entrevista Javier Pacheco, reelegit com a secretari general de CC.OO. a Catalunya. Durant la conversa tracten la situació laboral i econòmica a Catalunya, l'ampliació dels ERTO fins al setembre i el futur de l'actual planta de Nissan. A més, el programa repassa la presa de possessió del nou president de la Generalitat, Pere Aragonès i dels 14 nous consellers del govern.

  • Malgrat la decisió del Govern d'utilitzar preferentment Pfizer, la majoria està triant AstraZeneca
  • El Camp Nou es converteix en un nou punt per rebre la vacuna amb una capacitat de 2.500 persones a la setmana
  • El centre obert Arrels acollirà a partir de dijous vinent la vacunació de persones sense llar

Ignacio Garriga defensa que Vox es querellarà si hi ha indults als presos independentistes per "prevaricació administrativa". El president del grup parlamentari de Vox a Catalunya defensa que no es compleix cap requisit dels que contempla la llei per la seva concessió i considera que els delictes que han comès són dels més greus de les darreres dècades. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, desvincula una figura com Oriol Junqueras del que va ser ETA, però planteja: "Oi que ningú planteja indultar etarres?". Defensa que Govern empara l'ocupació violenta gràcies als socis de la CUP, que utilitza la violència amb fins polítics. Sobre la violència masclista, critica que el separatisme d'instrumentalitza la dona per objectius ideològics. Critica que els polítics han format part del "segrest" dels menors no acompanyats i els han distribuït per Espanya com mercaderies. Considera que s'han de retornar al seu país d'origen. I creu que a les escoles de Catalunya ha de sonar l'himne d'Espanya i veuria improcedent que sonessin Els Segadors.

L'Audiència Nacional condemna a una total de més de 100 anys de presó als tres acusats dels atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils. La sentència considera que les víctimes són les grans oblidades. Entrevistem Robert Manrique, assessor de la Unitat d'Atenció als Afectats per Terrorisme que ha portat una setantena de les víctimes.

120 mil treballadors en #ERTO a Catalunya es podran beneficiar de la nova pròrroga fins al 30 de setembre aprovada pel Consell de Ministres. Polèmica per les declaracions de Jaume Collboni al Cafè d'Idees reconeixent que va negociar el suport de Manuel Valls per deixar el procés fora de l'alcaldia. Llargues cues dels menors de 60 anys vacunats amb AstraZeneca per posar-se la segona dosi. Comentem l'actualitat amb Ferran Espada, Imma Lucas i Esther Vivas.

Robert Manrique, assessor de la Unitat d'Atenció als Afectats per Terrorisme, que ha portat una setantena de les víctimes, reconeix que la sentència del judici contra els tres acusats pels atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils pot ajudar, però mai tancarà les ferides ni farà oblidar el que va passar. Malgrat tot, assegura que "és un èxit" que el Tribunal admeti que les víctimes han estat les grans oblidades. Manrique ha anunciat que les famílies recorreran la sentència perquè es consideri els condemnats com a autors materials dels atacs terroristes.

  • A Catalunya hi ha més de 120 mil treballadors afectats per un expedient temporal
  • Les exoneracions empresarials de la cotització social aniran del 60% al 100%
  • Un Consell de Ministres extraordinari ratifica l’acord amb la patronal i els sindicats

L'Audiència Nacional condemna a penes de 53, 46 i 8 anys de presó als tres acusats pels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost del 2017.

El Tribunal imposa 53 anys i mig a Mohamed Houli Chemlal, l'integrant del grup terrorista que es trobava a la casa d'Alcanar quan es va produir la forta explosió la nit del 16 d'agost i a 46 i mig a Driss Oukabir.

Els condemna pels delictes de pertinença a organització terrorista; tinença, dipòsit i fabricació d'explosius i estralls en temptativa de caràcter terrorista. Tot en concurs amb 29 delictes de lesions per imprudència greu. L'Audiència Nacional també ha condemnat a vuit anys de presó a Said ben Iazza per col·laboració amb organització terrorista.

El Tribunal, que ha dictat penes superiors a les que sol·licitava la Fiscalia, absol els 3 acusats dels delictes d'homicidi en grau de temptativa, dels que eren acusats per algunes acusacions particulars i populars. És a dir, considera provat que formaven part de la cèl·lula gihadista que va perpetrar els atemptats de Barcelona i Cambrils, però no els fa responsables dels 16 morts que van ocasionar els atemptats. En la sentència, a més, el Tribunal, nega la teoria de què l'Imam de Ripoll, Abdelbay Es Satty encara estigui viu. Assegura que la seva mort en l'explosió d'Alcanar és una veritat científicament constatada.

Llargues cues a molts dels centres de vacunació on avui comencen a aplicar la segona dosi als treballadors essencials de menys de 60 anys que ja van rebre Astrazeneca. El Camp Nou ja és un nou punt de vacunació contra la covid-19. A partir de l'1 de juny hi haurà canvis en la factura de la llum. Incorporarà el què es coneix com a discriminació horària. Pagarem més o menys en funció de quina hora la fem servir. El Consell de Ministres aprovarà avui la cinquena pròrroga dels ERTO. Cobrirà tota la campanya d'estiu, fins a finals de setembre. Pere Aragonès rep l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al Palau de la Generalitat i pacte reunir la comissió bilateral el 18 de juny. El Barça femení de futbol està a només un partit d'aconseguir el triplet. Les jugadores de Lluís Cortés disputaran la final Copa de la Reina després d'imposar-se per 0 a 4 al Madrid Club de Futbol. I després dels esports, us ensenyem les vostres fotografies de la Superlluna vista des de diferents punts de Catalunya.

Un Consell de Ministres extraordinari aprovarà aquesta tarda la pròrroga dels ERTO fins al 30 de setembre. l'executiu va arribar a un acord amb els agents socials que ha permès superar el principal escull, les exempcions del Ministeri de Seguretat Social.

El punt que ha possibilitat l'acord és que no es castigarà a les empreses que mantinguin treballadors en ERTO, però sí que es premiarà a les companyies que reincorporin a algun dels 600 mil treballadors que queden a tot l'Estat.

El ministre de la seguretat social, José Luis Escrivà, qualifica l'acord d'equilibrat. Diu que beneficia tant a les empreses que no poden recuperar la seva activitat com les que ja es troben sortint de la crisi.

Segons ha dit a Ràdio Nacional el president dels autònoms, Lorenzo Amor, l'acord ha estat possible perquè pràcticament es mantenen les mateixes condicions que hi havia fins ara.

L'1 de juny entra en vigor la nova tarifa de la llum anomenada 2.0TD. Incorporarà dos canvis significatius que modificaran els nostres patrons de consum. A partir d'ara mirarem el rellotge abans de posar la rentadora perquè el preu pot a arribar a doblar-se en funció de l'hora en què ho fem.