Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El ministro de Universidades, Manuel Castells, ha opinado en La Hora de La 1 que le parece "exagerado que se proponga inhabilitar al presidente de la Generalitat, Quim Torra". El mandatario catalán se enfrenta a un año y medio de inhabilitación por un delito de desobediencia, por incumplir la orden de la Junta Electoral Central durante las primeras elecciones generales en abril de 2019 de retirar una pancarta con un lema a favor de los líderes independentistas en prisión y un lazo amarillo.

"La actitud de Torra es mantener que la voluntad del pueblo catalán es mayor a la de cualquier órgano administrativo", ha valorado Castells, quien cree que se deberían convocar elecciones autónomicas en Cataluña cuanto antes porque "la coalición de gobierno está rota en la práctica".

El ministro de Justicia, Juan Carlos Campo ha dicho en Las mañanas de RNE que no hay "ningún frentismo con la Casa Real, en absoluto". El ministro Campo ha explicado en RNE que hubo razones que desaconsejaban la asistencia del rey Felipe VI al acto de entrega de despachos a la nueva promoción de jueces en Barcelona. Campos ha alegado motivos de seguridad, por la inminencia de la sentencia del president de la Generalitat, Quim Torra, la cercanía del 1 de octubre y "motivos de convivencia". "Hubo un intento de que el acto se aplazara y el presidente del Consejo General del Poder Judicial entendió que no", ha explicado el ministro de Justicia en los micrófonos de Radio Nacional. "Todo ha sido un tanto extraño, pero tampoco hay que hiperbolar, lo importante es que el poder judicial cuenta con una nueva promoción", ha dicho. Sobre la renovación de los órganos institucionales, Campos asegura que es el Partido Popular quien lo tiene lo en su mano. "No se puede ser constitucionalista a tiempo parcial. Hay que renovar nuestras instituciones, es lo que genera confianza", ha dicho Campos.

Sobre la situación de la pandemia y la tensión entre el Ministerio de Sanidad y la Comunidad de Madrid, elministro de Justicia ha apelado a la unidad y a la actuación conjunta entre instituciones para "vencer al virus" y a que laComunidad de Madrid atienda a las recomendaciones expuestas por las autoridades sanitarias y ha aclarado que el ordenamiento jurídico está "bien diseñado" y hay instrumentos para "casi todo". "Judicializar una lucha colectiva me parece una mala idea", ha asegurado. Campos ha insistido en que "no hay una carga ideológica y quien lo quiera ver, se equivoca". En Las mañanas de RNE el ministro de Justicia ha señalado que "sería aberrante que no se tramitaran" los indultos de los presos del procés. "Es la obligación de cualquier Gobierno y ministro de Justicia. Cada año se presentan 2.000 peticiones de indulto y estamos tramitando 4.000, hay un gran retraso", reconoce. "Deberíamos hacer un ejercicio de contención. Hay otros debates que están ahí[...] Poner el grito en el cielo porque se inicia una tramitación de unas peticiones de indultos no me cabe en mi cabeza de jurista y me parece una forma muy mala de hacer política". Sobre dar por hecho el indulto, Juan Carlos Campo asegura que creer eso es "no creer en el Estado de derecho" y "es un ejercicio muy censurable". "Lo ocurrido fue muy grave", afirma, "y el Tribunal Superior de España los condenó. Hay que ver si son merecedores o no de un indulto parcial o total".

A l'espera de que el Tribunal Suprem confirmi si inhabilita o no al president de la Generalitat per desobediència, Quim Torra, insisteix en que l'únic camí és el de la independència.

Avui es jutja a l'activista, Tamara Carrasco, a Barcelona per presumpta incitació als desordres públics en accions reivindicatives dels CDR. La fiscalia demana per ella 7 mesos de presó.

En matèria sanitària els metges interns residents, els MIR, arrenquen avui una nova protesta de 5 dies per demanar millores laborals i de formació. També en matèria laboral els empleats d'Acciona que treballen a Nissan. Han bloquejat l'entrada en protesta per l'ERO presentat per un total de 500 persones.

En plana esportiva, el Barça de Ronald Koeman arrenca amb golejada la Lliga de primera divisió, 4 a 0 davant el Vilarreal, amb actuació destacada d'Ansu Fati i fins i tot un gol de Messi.

L'absència del Rei Felip sisè avui a Barcelona marcarà l'entrega de despatxos a la nova promoció de jutges. Serà, Carlos Lesmes, president del Tribunal Suprem i del Consell General el Poder Judicial, qui encapçali l'acte.

El risc de rebrot de coronavirus a Catalunya supera els 200 punts. El president de la Generlaitat, Quim Torra, ha tornat a demanar responsabilitat als ciutadans. Avui una doble investigació internacional en la què han participat diferents hospitals catalans demostra que fins un 15% de casos greus de COVID, s'expliquen per factors genètics i inmunològics. La troballa ha de permetre millorar els tractaments.

En clau esportiva, Luis Suárez, s'ha acomiadat del Barça després de sis temporades entre llàgrimes però sense retrets.

.

Avui comencen a fer-se cribratges de coronavirus a les escoles catalanes. Arrencaran al cente Puig-Agut de Manlleu, municipi on el risc de rebrot ha escalat en les últimes setmanes fins a gairebé els 1000 punts. Diuen les autoritats sanitàries que les escoles són un bon reflex de la situació general... de manera que els cribratges a les escoles seran els que marquin a partir d'ara el ritme de detecció a Catalunya. A més el Procicat ha acordat limitar a un màxim de 6 persones les reunions socials i ha reforçat les restriccions a la Cerdanya on el risc de rebrot supera els 2.000 punts.

La pandèmia ha portat als organitzadors del Mobile d'ajornar fins a finals de juny l'edició que havia de començar el març de 2021.

En clau política repassem les reaccions que ha suscitat l'incitat els indults dels presos del procés començaran a tramitar-se la setmana vinent. Responia a la diputada de Junts per Catalunya, Laura Borràs. L'independentisme ha acollit amb fredor la noticia, PP i Ciutadans es porten les mans al cap, i el govern central desmenteix que tingui res a veure amb la negociació de pressupostos. Diu que es tramiten ara perquè s'han de complir els terminis previstos per llei.

I en clau esportiva, Luis Suárez, deixa el Barça després de que el club blaugrana hagi tancat un acord amb l'Atlètico de Madrid per al seu traspàs.

El presidente de Parlament de Cataluña, Roger Torrent, ha asegurado en 'Las mañanas de RNE' que, si Quim Torra es inhabilitado por el Tribunal Supremo, lo mejor sería que se convocaran elecciones de la forma más rápida posible. “Hay dos opciones: que Torra convoque elecciones y la interinidad dure 54 días o que no lo haga y haya que esperar 124 días. Yo creo que cuanto más acortemos la interinidad será mejor para todos porque Cataluña necesita un Gobierno fuerte para hacer frente a una situación dura y complicada”, ha dicho Torrent. El presidente del Parlament ha dado por hecho que Torra será inhabilitado “porque los tribunales están repartiendo venganza en lugar de justicia”. En ese escenario, Torrent espera que el independentismo reacciones con unidad. “Debemos prepararnos políticamente para acordar una respuesta unitaria a la inhabilitación”, ha asegurado.

Salut proposarà rebaixar de 10 a 6 persones les trobades socials per frenar la propagació del coronavirus. El risc de rebrot s'ha elevat 18 punts aquest dimarts. Els contagis estan sent sobretot en l'ambit familiar. A partir de la setmana vinent es reduirà de 14 a 10 els dies de quarentena.

Són els principals titulars pel que fa a la pandèmia. Aquest dimecres quan una de les imatges del dia tornarà a ser la del president Quim Torra anant al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Declara com a investigat en una segona causa per desobediència, per negar-se a despenjar una pancarta en suport als polítics presos. Mentre el Suprem ha de dir si confirma o no la inhabilitació a què ja va ser condemnat en la primera causa.

I a aquesta hora hi ha en marxa a Barcelona i la seva àrea metropolitana una operació dels Mossos d'Esquadra en contra d'una organització pressuptament dedicada al tràfic il.lícit de vehicles.

El departament de salut proposarà al PROCICAT reduir les trobades de 10 a sis persones a tot Catalunya. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon ha justificat aquesta mesura perquè les reunions d’amics i familiars són els principals focus de contagi.

A més avui també s'ha anunciat que les quarentenes per als contactes estrets de positius en coronavirus es reduïran de 14 a 10 dies. Així ho han ratificat en la comissió de salut pública el ministeri i les comunitats autònomes.

Tot plegat, la mateixa jornada en que el risc de rebrot a Catalunya s'ha disparat 18 punts i la taxa de transissió se situa en 1,13.

Govern i agents socials estudien avui solucions per aquells pares que no puguin anar a treballar perquè hagin de cuidar als seus fills si són posats en quarentena pel coronavirus. Hi ha una reunió convocada aquest migdia al Palau de la Generalitat. La trobada l'encapçala el president, Quim Torra, qui en les últimes hores ha recomanat als catalans no viatjar a Madrid davant les dades de la pandèmia en aquella comunitat. La presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso ha censurat les paraules de Torra.

La pandèmia ha sumat prop de 1.000 nous positius aquest dilluns i 11 noves defuncions. Puja el risc de rebrot i la velocitat de transmissió. El govern plantejarà tanca parcs infantils públics si la incidència de la COVID continua a l'alça. D'altra banda des d'avui cinemes, teatres, i sales de concerts poden omplir fins a un 70 per cent l'aforament.

Els metges interns residents, els MIR, compleixen la segona jornada de vaga, mentre experts en salut han calculat que caldria una inversió de 5mil milions d'euros en 5 anys per a què el sistema públic comptés amb un finançament suficient.

El presidente de la Generalitat, Quim Torra, ha recomendado a los catalanes que no viajen a Madrid, "excepto en casos excepcionalísimos", y ha ordenado a AENA y a RENFE que tomen la temperatura a todos los viajeros que lleguen a Cataluña en avión o en tren desde esta comunidad.

El pleno del Parlament de Cataluña aprueba una resolución para reafirmar que es el único órgano que puede quitar la confianza al President de la Generalitat. Torra acudió al día siguiente al Supremo, que aún delibera sobre su inhabilitación, y descarta convocar elecciones como pide la oposición y su socio de gobierno, ERC.

Més de 3mil 500 metges interns residents, els MIR, comencen avui una vaga de tres dies per reclamar millores formatives i laborals. Condicions que --denuncien-- s'han agreujat amb la pandèmia. Una pandèmia que a Catalunya ha sumat aquest diumenge prop de 1.300 nous casos positius confirmats per PCR i 11 noves defuncions.

El sector de les fires intenta recuperar una certa normalitat. Des d'avui i fins dijous Fira Barcelona acull el Saló de l'Ocupació i el Biz Barcelona, en format virtual però també presencial... de fet esperen aplegar unes 10.000 persones.

En clau política, el president de la Generalitat, Quim Torra, nega al cap de l'executiu, Pedro Sánchez, que l'independentisme hagi judicialitzat el conflicte català. Li ha dedicat l'apel.latiu "tros de quòniam".

El presidente de la Generalitat, Quim Torra, ha dedicado este domingo al presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, la expresión catalana "tros de quòniam" (equivalente a necio en castellano) después de que el líder del PSOE le acusara de judicializar el conflicto catalán. Nos dice -Pedro Sánchez- que somos los independentistas los que judicializamos la política. No señor. Los señores Jordi Cuixart y Jordi Sànchez son honorables líderes civiles que tenían todo el derecho de expresarse libremente y están en la cárcel", ha remarcado Torra el día que se cumplen tres años de la manifestación en Rambla Catalunya contra los registros judiciales en la sede del Departamento de Economía en los días previos al referéndum unilateral del 1 de octubre de 2017.