Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

VOX es manté com a tercera força, però perd pistonada i Sumar passa a ser quarta, amb menys diputats que Podemos i Más País el 2019. 

A Catalunya els socialistes, amb 19 diputats, guanyen a totes les províncies aconseguint el millor resultat del PSC en els últims 15 anys. 

S'obre un escenari d'ingovernabilitat que els obliga a pactar. La clau la té Junts amb una abstenció farien Sánchez president... però, ja han dit que no ho posaran fàcil.

A l'altra banda, Esquerra es mostra disposada a tornar a investir Pedro Sánchez per evitar un govern de dretes, però amb les seves condicions. Els seus socis de coalició els insten a treballar en un programa de govern i en una estructura ministerial. 

El Partit Popular no en té prou per sumar majoria amb VOX. L'extrema dreta es desploma i es queda amb 33 diputats. El PDeCAT i la CUP queden fora. 

 La Fiscalia del Tribunal Suprem demana al jutge Pablo Llarena que reactivi les ordres de detenció internacional contra Carles Puigdemont i Toni Comín. 




A les 14 hores, ha votat un 37% de la població catalana. Al 2019, la participació era del 40,5¿%. A Catalunya, escollim 48 diputats i 16 senadors en unes eleccions, aquest diumenge de juliol, marcades per la calor. 

A la resta de demarcacions catalanes s'escullen avui 16 diputats i 12 senadors. Els col·legis electorals han obert puntuals, sense incidències remarcables. 

Crida a la participació dels candidats catalans. Tots ells han coincidit a remarcar la importància del vot en unes eleccions molt obertes.

Aquestes eleccions cauen a finals de juliol i, per tant, impliquen compaginar el vot amb les vacances o les escapades a la platja. Aquest diumenge, nou pic de calor i molta afluència a la costa.

Jornada de reflexió sense missatges polítics que els candidats aprofiten per passar en família i amb amics. I tot preparat als col·legis electorals per votar demà en unes generals que se celebren a l'estiu. 5,7 milions de catalans estan cridats a les urnes Unes votacions on la calor l'aigua i els ventiladors seran, també, protagonistes.

Jornada de reflexió sense missatges polítics. Falten menys de 20 hores perquè obrin els col·legis electorals. Als punts de votació ja és tot a punt per a unes eleccions marcades per la calor, que demà s'intensifica.

I tot a punt també al recinte firal d'Ifema, que torna a habilitar-se com a Centre Nacional de Dades pel seguiment de la jornada electoral. El govern es mostra convençut que tot i la calor i les vacances les eleccions es desenvoluparan amb normalitat. 

La calor afecta especialment els col·lectius vulnerables. Els experts insisteixen en la importància de la hidratació i de regular les seves rutines, sobretot en malalts d'Alzheimer. 

Augmenten els robatoris en autopistes durant l'època estival, la majoria, provocats per distraccions. Per això els Mossos d'Esquadra han engegat un dispositiu de prevenció.

Més de 250.000 electors catalans ja han votat per correu, superant el 90% dels que havien sol·licitat. La Junta Electoral Central (JEC) va avalar allargar el termini, que inicialment acabava aquest dijous. A nivell estatal, fins a les 24 hores d'ahir, 2.461.284 persones ja havien enviat el seu vot per correu, el 93,8% de les sol·licituds admeses. Correus destaca que, a l'espera de les dades definitives, aquesta xifra ja representa la més alta registrada en la història de la democràcia.

  • Unes 40.000 persones treballaran pel correcte desenvolupament de les eleccions generals a Catalunya
  • Més de 9.000 agents vetllaran per la seguretat durant la celebració dels comicis
  • 249.518 electors catalans han optat pel vot per correu, el 90,2% dels que ho havien sol·licitat

Els col·legis electorals es posen a punt per al 23J. Les urnes han començat a arribar als més de 2.600 centres de votació. El termini per votar per correu acaba amb dades històriques de participació en tot l'Estat: el 93,8% dels sol·licitants ha exercit el seu dret. 

Els partits escuren les darreres hores de campanya per mirar de convèncer els indecisos. Aquest matí han intercanviat, de nou, missatges sobre l'estat de les relacions entre Catalunya i Espanya. I han llançat les darreres propostes programàtiques. 

Les granges de porcí estan preocupades per la normativa que els obligaria a ampliar superfície, o bé, a reduir el nombre d'animals. Asseguren que algunes explotacions podrien deixar de ser rendibles.

Amb les noves exigències estatals de benestar animal, les granges de porcí hauran de reduir densitat d'animals o augmentar l'espai. Per a ampliar, tenen el repte de la inversió i xoquen amb la burocràcia i amb la distància entre explotacions a què els obliguen els ajuntaments. I per a disminuir-lo, en granges tipus de 2000 caps, per exemple, engreixarien uns 540 porcs l'any menys que els 4400 d'ara, cosa que els minvaria, calculen, un 11% els ingressos.

La veu de Mayte Martín torna al Teatre Grec diumenge. La cantant barcelonina presenta el seu espectacle, Tatuajes. Un quartet de veu, piano, contrabaix i bateria interpreta dotze temes que s'allunyen de les arrels flamenques de l'artista. Martín, guanyadora el 2021 de la Medalla d'Or al Mèrit de les Belles Arts, s'atreveix, en aquest espectacle, a incloure diversos gèneres musicals.

Al vespre celebren actes i mítings de tancament. Demà jornada de reflexió. I també, descans, per als candidats. Aquesta mitjanit acaba la campanya electoral. 15 dies de missatges dels partits en la cursa per la Moncloa. En una entrevista a la Hora de la 1, el candidat socialista, Pedro Sánchez, ha tornat a tancar la porta al referèndum.

Convivència defensen els socialistes fruit de la seva aposta pel diàleg, segons Batet "inquebrantable" i ferma. La candidata, però demana als electors independentistes que pensin si és útil posar preus. I apel·la als votants de Junts que no volen bloquejar, diuen, avenços per a Catalunya.

Què Sánchez tanqui la porta a un referèndum... no preocupa els republicans... convençuts, diuen que el poden fer canviar d'opinió. Dèficit fiscal, Rodalies i referèndum, insisteixen, seran les condicions si els vots d'esquerra són decisius en una hipotètica investidura de Sánchez. I retreuen a Junts diuen que es quedin al marge.

Missatge de Junts als partits estatals, amb l'abstenció, asseguren no es defensa Catalunya.

La CUP envia un missatge: cal tornar a parlar obertament de referèndum. I apel·la al moviment independentista.

És la resposta del PDeCAT al no de Sánchez al referèndum. Ells volen fer de contrapès.

Els comuns es reivindiquen com els únics que poden frenar el PP i VOX.

 Més de 5,7 milions de catalans estan cridats a les urnes i quan queden dos dies per a les eleccions ja es comencen a preparar els col·legis electorals. Hi arriben les urnes i també els ventiladors i les ampolles d’aigua que es repartiran per les meses per combatre la calor. En total, diumenge hi haurà 2.668 punts de votació a tota Catalunya. 

Aquesta mitjanit acaba la campanya electoral. 15 dies de missatges per part dels partits en la cursa a la Moncloa. El candidat socialista, Pedro Sánchez, ha tornat a tancar la porta al referèndum. Ho ha dit a la Hora de La 1.

Esquerra i el PDeCAT-Espai CiU han criticat les paraules de Sánchez. Els comuns reiteren que són els únics que poden frenar PP i Vox.

L'aigua del canal d'Urgell torna a entrar en finques com aquesta d'ametllers d'Arbeca, a Les Garrigues.


Aquests regs, tot i la sequera, faran que enguany augmenti la producció de poma i pera respecte de l'any passat en què van patir fortes gelades.

Els ramaders del sector porcí estan preocupats per la nova regulació que els faria reduir el nombre d'animals per granja o bé ampliar la superfície de les explotacions, amb els inconvenients i disminució d'ingressos que tot plegat, diuen, els comportaria.


L'Hospital de Berga reconeix irregularitats importants en la contractació d'una falsa metgessa i acomiada el director de recursos humans. 

Més de cinquanta milions d'àlbums venuts a tot el món i 9 premis Grammy avalen la carrera de Norah Jones.