Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El debat està a sobre de la taula: cobren molt els polítics?

L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida és el que té un sou més alt; amb més de 108.000 euros a l'any. Ara, l'alcalde de Barcelona es referma com el segon que més cobra amb 104.000 euros. Si ho comparem amb les capitals catalanes, la diferència és notable. I com es determinen els sous?

Un tema que també ha estat molt present aquest any al Parlament, amb la polèmica per les indemnitzacions per les jubilacions... qüestionades 14 anys després d'aprovar-se.

Aquesta setmana la cambra ha augmentat en 850mil euros el pressupost per assessors. Els partis podran contractar-n'hi més o pagar millor als ja contractats


 




La ciutat ha fet una aposta pel turisme de qualitat, després de l'aturada forçosa per la pandèmia. Això suposa menys visitants que paguen preus un 20% més alts. El que sí han observat és un canvi en el comportament dels clients. Si abans les reserves es feien amb molta antelació ara aquest temps s'ha escurçat.  

També confien en les reserves d'última hora els apartaments turístics, després d'una bona primavera i un mes de juliol amb menys ocupació de la que esperaven. Alguns han hagut d'abaixar preus. Els visitants europeus i nord-americans, amb un poder adquisitiu alt, continuen sent majoritaris a la ciutat. Segons el sector, encara no s'ha normalitzat la tornada dels viatgers asiàtics després de la pandèmia. 

Dia intens a l'aeroport del Prat amb gairebé un miler de vols programats. És el dia de més activitat en el que es considera l'arrencada de l'operació sortida de les vacances d'agost. Una mobilitat que també es nota a les carreteres.

El PP no aconsegueix els 363 vots que necessitava per arrabassar-li un escó a Junts a Girona. A Tarragona el PSOE tampoc obté el tercer diputat.

Minut de silenci a Girona per l'assassinat de la Carla, una noia de 27 anys. La seva exparella ha reconegut els fets i està a l'espera de passar a disposició judicial. 

Les jugadores de la selecció espanyola de waterpolo s'han penjat la medalla de plata al mundial de Fukuoka.

L'exparella detinguda pel crim masclista de Girona va confessar que va tenir una relació amb ella fa 7 anys. L'autor va confessar els fets. Segons ha declarat el detingut, la va esperar disfressat amb caputxa, mascareta i guants a l'escala del bloc de pisos de la dona i la va ofegar escanyant-la. Han trobat targetes de crèdit de la noia al pis d'ell i la roba que ell portava. 

Els investigadors pensen que estava obsessionat amb ella i estan a l'espera de l'autòpsia per descartar que hi va haver una agressió sexual. La noia feia cinc anys que estava amb un altre noi. La família ha hagut de ser atesa per psicòlegs després dels fets. El detingut es preveu que passi demà a disposició judicial. És la vuitena víctima de violència masclista aquest any a Catalunya.  


En directe a l'AP-7, però comencem al Prat on avui és el dia de mes vols en aquesta operació sortida de les vacances d'agost.

Els qui marxin en cotxe comprovaran que omplir el dipòsit els costarà més... De fet, l'increment del preu dels carburants és una de les raons de l'augment de la inflació. L'IPC avançat repunta quatre dècimes al juliol, respecte de l'any passat, i se situa en el 2,3%, segons dades de l'INE. 

El resultat podria condicionar les sumes pels pactes per a la investidura. En joc estan 9 escons... Aquí a Catalunya Girona centra les mirades. El PP podria arrabassar-li 1 diputat a Junts, perquè els separen 363 vots.

Els independentistes treuen pit de tenir la clau de cara a la investidura. Al ple de l'Ajuntament de Barcelona tant Junts com Esquerra han recordat a socialistes i comuns que van pactar a la ciutat per evitar un govern independentista.

Ha estat al mateix ple que ha aprovat apujar un 4% el sou de l'alcalde i dels regidors, amb l'argument de contrarestar les retallades anteriors. Ara, Jaume Collboni cobrarà 104.000 euros anuals. L'increment de salaris ha provocat els retrets entre grups.

L'exparella de la víctima és previst que passi demà a disposició judicial. L'home va reconèixer els fets després d'entregar-se a la comissaria. 




 

L'aeroport del Prat té previst operar 4.706 vols en aquesta operació sortida. Segons dades d'AENA aquest divendres hi ha previstos 999 vols, per sobre dels 923 de l’últim divendres abans de l’inici d’agost de l’any passat. El segon dia amb més moviment serà aquest diumenge, amb 969 vols; seguit de dilluns, el darrer día de juliol, amb 952. El 2022, la jornada amb més moviment va ser el diumenge 31, amb 932 vols.

L'any passat un grafiti a la façana exterior de l'església va generar polèmica. Ara Santa Maria del Pi es vol reconciliar amb l'art contemporani. Jordi Sacasas, conservador i arxiver Basílica de Santa Maria del Pi, explica que es busca "entrar amb el discurs artístic contemporani" i recorda que "la veu d'avui en dia no està negada barallada amb el sentit religiós o cristià".  L'obra, de 14 metres d'alçada per 10 d'ample, representa la maternitat i es podrà veure durant 6 mesos. Entre els visitants de la basílica, hi ha opinions de tot tipus. 

Treballadors d'Endesa i d'Agents Rurals revisen l'estat de les línies elèctriques aèries a un bosc del Berguedà. Aquesta és una de les actuacions previstes al conveni de col·laboració que l'empresa i la Generalitat acaben de renovar.  I a les zones afectades pels nivell més alts de Pla Alfa.

També es crea una comissió de seguiment entre ambdues parts i s'intensifica la formació tant pels Agents Rurals com pels tècnics d'Endesa. Un conveni de col·laboració que es va signar per primer cop l'any 2015 i que s'ocupa del control dels més de 50.000 quilometrés de línies elèctriques aèries que creuen els boscos de Catalunya.

Catalunya supera els 3,5 milions de treballadors. Segons dades de l'Enquesta de Població Activa, l'ocupació registra un rècord històric amb 132.000 llocs de feina més que el primer trimestre. La taxa d'atur baixa dos punts i se situa en el 8,44%.

Bona part dels nous llocs de feina s'han creat al sector serveis. Amb l'increment del turisme es reforcen les plantilles. El sector turístic confia en el mes d'agost per assolir les xifres del 2022, perquè a hores d'ara continuen sense fregar la plena ocupació.

Els pagesos miren el cel pendents de les tempestes que en les pròximes hores arribaran a l'oest de Catalunya. Poden ser molt intenses i anar acompanyades de fortes vetades i a més, de pedra de mida gran.

Pocs dies abans d'acabar-se el juliol, el sector turístic fa un balanç moderadament positiu i confia en l'agost per arrodonir les xifres que, de moment, no són com les de 2022. Al sector admeten que l'any passat va ser un any excepcional, i que serà difícil igualar-lo. La pujada del cost de la vida i la baixada de clients internacionals, com ara francesos o russos són algunes de les causes de la davallada.

Des del Gremi d'Hotelers de Lloret de Mar expliquen que a l'estiu se solen reforçar en un 10% les plantilles dels establiments turístics, recuperant xifres prepandèmia. La majoria són fixos discontinus que treballen durant els mesos de més feina. Ha estat la tònica que ha empès la contractació fins a xifres rècord. 

Els sindicats creuen que la reducció de l'atur va més enllà de la contractació puntual d'estiu i destaquen que la temporalitat s'ha reduït 7 punts fins el 14% des de l'aprovació de la reforma laboral. La patronal de la petita i mitjana empresa defensa que encara hi ha marge de millora i que els indicadors d'atur són massa elevats amb relació al que tenen altres països".

Segons l'Enquesta de Població Activa se situa en el 8,44%... El total d'aturats baixa en 70.400 persones respecte al març... I rècord també d'ocupació: el segon trimestre es tanca amb la creació de més de 132.000 llocs de feina. P2 A tot l'Estat, se supera per primera vegada els 21 milions de treballadors després de la creació de més de 603.000 llocs de treball.. L'atur cau a l'11,6%, que és el nivell més baix des de 2008. C2 Són mesos que arrenquen amb la Setmana Santa i que recullen l'inici de la campanya d'estiu. 

Pocs dies abans d'acabar-se el juliol, el sector turístic fa un balanç moderadament positiu i confia en l'agost per arrodonir les xifres que, de moment, no són com les de 2022. 

Gabriel Rufián i Teresa Jordà lideraran l'equip negociador d'Esquerra per intentar acostar posicions de cara a una hipotètica investidura de Pedro Sánchez.

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, és el nou president de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. 

El Parlament ha aprovat augmentar les indemnitzacions per a víctimes de violència masclista que pateixin seqüeles.

Salut incorpora enguany novetats en el calendari de vacunacions, sobretot per als més petits