Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Pere Aragonès demana coratge a Pedro Sánchez per afrontar el conflicte de Catalunya amb l'Estat i desencallar així la seva investidura. El PSOE tanca la porta a un possible suport als populars i el PP insisteix que l'alternativa a Feijóo és el bloqueig. 

La presència femenina al sector de l'aviació encara és molt baixa. Menys del 5% dels pilots són dones, i també estan poc representades en altres feines tècniques del sector.

Les sancions per incivisme a Barcelona seran un 55% més cares de mitjana. L'ajuntament busca així reduir conductes com ara orinar a la via pública, fer pintades a edificis o beure al carrer.

Els socorristes de Barcelona faran vaga indefinida a partir de divendres per protestar contra la "vulneració de drets" i la "manca de personal". La CGT assegura que la mediació amb Aunar, el grup que gestiona el servei, ha "fracassat" i per això la plantilla ha decidit mobilitzar-se. No és la primera vegada que el col·lectiu convoca aturades, ja que el passat 9 de maig també en van convocar una altra.

La incorporació dels republicans, amb dues vicepresidències, ha fet esclatar la indignació de Junts, que avui ho ha fet palès dins del ple. Han acusat Esquerra d'entrar al Govern per la "porta de darrere" en un exercici de “filibusterisme”. Fa menys de dues setmanes, quan es va constituir la Diputació, Esquerra ni tan sols votar a favor de la presidenta del PSC, tot i que ja aleshores tant socialistes com republicans es van estendre mútuament la mà per configurar un govern ampli i de progrés. La presidenta Lluïsa Moret defensa que l'entra d'Esquerra denota coherència. I des d'Esquerra responen que l'aritmètica va fer impossible l'aliança amb Junts.



Pere Aragonès demana coratge a Pedro Sánchez per afrontar el conflicte de Catalunya amb l'estat i desencallar així la seva investidura. Ho fa a la primera sessió de Control al Govern després de les generals, en què també se li ha recriminat que l'independentisme hagi perdut 9 diputats.

Aragonès arribava avui amb missatge per a Junts i pels socialistes: els resultats de l'independentisme són dolents reconeix, però els han donat la clau.

Arriben, li diu al PSC ... Setmanes de negociacions. Illa parla d'acord... TAMBÉ del de pressupostos.

Amb junts, Aragonès s'insta a fer front comú aprofitant diuen la posició de força

Mentre la CUP parla de cop d'atenció de l'independentisme i els comuns de responsabilitat perquè no es doni una nova oportunitat a PP i Vox, els populars demanen a Illa.

Ni Vox ni ciutadans que no es van presentar... han parlat d'investidura. 


 






Pere Aragonès demana coratge a Pedro Sánchez per afrontar el conflicte de Catalunya amb l'estat i desencallar així la seva investidura. Ho fa a la primera sessió de Control al Govern després de les generals, en què també se li ha recriminat que l'independentisme hagi perdut 9 diputats. 

I al Congrés, avui última sessió de la Diputació Permanent, amb el rerefons dels pactes d'investidura. 

El primer moviment institucional que arriba després de les generals és l'entrada d'ERC al govern de la Diputació de Barcelona. Un acord, amb socialistes i comuns, que s'ha formalitzat aquest migdia. 

Els socorristes de les platges de Barcelona anuncien una vaga indefinida a partir de divendres. Alerten del perill pels banyistes que hi hagi franges horàries sense vigilància. 



Al centre de Barcelona hi ha unes dues-centres botigues de productes cannàbics. Els comerciants reclamen una revisió de les condicions per donar llicències a aquest tipus d'activitats. No existeix una llicència específica per aquests establiments, i per això, alerta el gremi de floristes, obren sota el paraigües d'una floristeria perquè venen llavors. L’Ajuntament de Barcelona no preveu, de moment, una llicència específica i afegeix que aquestes botigues també obren amb diferents epígrafs, com per exemple, de productes de cigarretes.


56 municipis en alerta per alt risc d'incendi, sobretot a tocar del litoral. Protecció Civil fa una crida a extremar les precaucions. Els Agents Rurals restringeixen l'accés a cinc parcs naturals i fan controls.

Junts és el principal escull per una eventual investidura de Pedro Sánchez. Els socialistes es neguen a parlar d'amnistia i autodeterminació, condicions irrenunciables dels de Puigdemont. Per la seva banda, Feijóo torna a obrir la porta a formar govern amb el suport del PSOE.

Salut demana extremar la precaució durant el bany a la platja i a les piscines. 29 persones han mort ofegades a Catalunya en 7 mesos, la majoria en el que portem d'estiu. Aquest dimarts és el dia mundial per a la prevenció dels ofegaments.

Entrem amb aquests agents rurals en el Parc del Garraf... A més de tancar els accessos es fan tasques de vigilància al bosc. Dins del parc es troben amb el David, voluntari d'una agrupació de defensa forestal. Viu en una masia des de fa 50 anys i té un camió carregat amb 3.500 litres d'aigua per poder actuar ràpidament en cas d'incendi. 

La vegetació d'aquests espais del litoral porta més de 30 mesos amb molt poques pluges i el risc d'incendi és molt alt.

A més de tancar parcs naturals, s'han suspès més de 1.400 activitats de risc a gairebé tot Catalunya, com ara treballs forestals. Totes les precaucions són poques perquè 9 de cada 10 incendis són provocats per l'acció humana.





Risc sobretot a prop del litoral, on la sequera és molt intensa. Com a mesura preventiva, s'ha restringit l'accés a cinc parcs naturals. Els agents rurals fan controls.

A remull, al mar o a la piscina, cal estar també molt alerta. En el dia mundial per a la prevenció dels ofegaments Salut demana extremar la precaució durant el bany. Les dades alarmen: en només 7 mesos 29 persones han mort ofegades, la majoria, en el que portem d'estiu.

Feijóo està disposat a intentar una investidura encara que a hores d'ara no compta amb els suports necessaris, per això en els pròxims dies parlarà amb Sánchez. El socialista també busca construir una alternativa d'investidura. El principal escull és Junts.

Primer consell executiu després de les eleccions de diumenge... Davant la davallada dels partits independentistes descarten un avançament electoral a Catalunya. 

Esquerra entra al govern de la Diputació de Barcelona que presideix la socialista Lluïsa Moret

A Feijóo les portes se li van tancant, però el líder del PP es resisteix a donar-ho tot per perdut. Manté que encara ha de parlar amb el PSOE, un cop recomptat el vot estranger. I avisa Sánchez. 

Malgrat les crítiques del PP, el PSOE defensa el diàleg amb els de Puigdemont, sempre, dins la Constitució... mentre els independentistes insisteixen en l'amnistia i el referèndum.

Estan oberts a parlar amb els de Carles Puigdemont però dins d'uns límits. No a l'autodeterminació i no a l'amnistia. Borràs recorda que el 2019 van votar en dues ocasions en contra de Sánchez per no acceptar les serves condicions. No se senten responsable si s'haguessin de repetir les eleccions. 

I crida a la unitat d'acció amb Esquerra fins i tot fent grup propi al Congrés.

Justament reivindicant els contactes amb els independentistes com els comuns defensen que Jame Asens sigui el negociador amb Junts, nom no consensuat amb el partit socialista.

Els telèfons just comencen a aixecar-se.. Les negociacions es couran a foc i de forma discreta.



  • Les forces independentistes es queden en 954.311 vots a les eleccions generals (27,2%)
  • Les eleccions al Parlament de 2017 van impulsar el sobiranisme català per sobre dels 2 milions de vots
  • El magistrat del Suprem tanca la investigació sis anys després i la deixa pendent de judici
  • Aquest dilluns va quedar en llibertat després de negar-se a declarar a la Ciutat de la Justícia
  • JxCat condiciona al referèndum i l'amnistia un eventual suport a la investidura de Pedro Sánchez
  • La Fiscalia demana reactivar les euroordres contra Puigdemont. Ponsatí queda en llibertat despres de declarar a la Ciutat de la Justícia
  • Els Mossos d'Esquadra detenen un home al Catllar per la mort violenta del seu pare

Pedro Sánchez descarta una repetició electoral i confia a poder formar govern. Ara mateix, però, depén del suport de Junts que, de moment, no veu cap possibilitat d'investir-lo. Sumar no vol perdre temps i posa Jaume Asens a negociar amb els de Puigdemont.

Sánchez opta a la investidura, en part, perquè el PSC arrasa a Catalunya amb 19 diputats i més d'1.200.000 vots. Capgiren així el panorama polític català, amb un independentisme a la baixa. 

La Fiscalia reclama al jutge Llarena que reactivi les ordres de detenció internacional de l'expresident Puigdemont i de Toni Comin. I Clara Ponsatí ha declarat aquest dilluns a la Ciutat de la Justícia. Els Mossos l'han detingut a Barcelona per ordre del mateix jutge Llarena.

Les altes temperatures d'aquests darrers dies suposen un perill per a la salut dels més vulnerables, com les persones grans. Per protegir-les i evitar cops de calor, els centres de dia i les residències apliquen mesures especials i procuren que estiguin sempre hidratats.

Després d'un mes de maig amb rècord de nits d'hotels registrades, al juny l'ocupació hotelera s'ha quedat un 7,7% per sota dels nivells prepandèmia. Amb tot, Catalunya és on la tarifa mitjana diària és més alta. Són dades de l'Institut Nacional d'Estadística.

Volen que a la negociació s'hi sumi esquerra (els independentistes han perdut 9 diputats a Madrid - 6 ERC, 1 Junts i 2 CUP... ho atribueixen a onada repressiva, creuen que per frenar l'extrema dreta el votant s'ha concentrat entorn el PSC i Sumar).

Esquerra condiciona el seu suport al traspàs de Rodalies, un pacte fiscal i la negociació d'un referèndum. Reconeixen que els resultats són dolents, fan autocrítica i demanen a Junts no malbaratar el paper clau que l'independentisme té ara a Madrid. 

Els socialistes, clars vencedors a Catalunya, tanquen la porta a les condicions de Junts per investir Sánchez. Salvador Illa els demana estar a l'altura de les circumstàncies perquè els resultats, diu, són nítids a favor del diàleg i la convivència i no pas de la divisió. 

L'entorn dels comuns no vol perdre el temps. Jaume Asens ja negocia, en nom de Sumar, amb Junts. I, satisfets de ser a segona força a Catalunya, demanen a Junts "responsabilitat". 

El PP, però, no ho dona tot per perdut. Es mostra optimista amb la possibilitat d'acabar conformant govern. I s'adrecen directament al PSOE

Perquè el Partit Popular no en té prou amb el suport de VOX. Els d'Abascal demanen a Gènova que evitin que Sánchez sigui president amb concessions als independentistes.

Escenaris encara oberts però amb la incertesa com a comú denominador.