Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Acte multitudinari contra l'amnistia aquest diumenge a Madrid. El PP convoca entre 40.000 i 65.000 persones per rebutjar la negociació que planteja el PSOE amb els partits independentistes, mentre que els socialistes refermen la seva aposta pel diàleg, la convivència i el retrobament.

La segona nit de les festes de la Mercè deixa un balanç de 6 joves ferits per arma blanca i 19 detinguts per aldarulls posteriors als concerts. L'Ajuntament desvincula aquests incidents de la Festa Major i els condemna de forma contundent..

Investigadors i associacions contra el càncer reclamen més inversió en el Dia Mundial que commemora la recerca contra la malaltia. Creuen que caldria triplicar el finançament per estar al nivell de països punters com Alemanya o Gran Bretanya. Malgrat tot, Catalunya és capdavantera en publicacions sobre el càncer.

Barça i Girona comparteixen el liderat provisional de la Lliga després de sengles victòria contra el Celta (3-2) i el Mallorca (5-3). La dels blaugrana va ser èpica, marcant 3 gols en menys de 10 minuts, mentre que la dels gironins va ser abassegadora.

  • L'ampliació de la dessalinitzadora de Blanes multiplicarà per quatre la seva capacitat i estarà a ple rendiment el 2030
  • El mes de gener l'aportació d'aigua del Ter cap a l'àrea metropolitana es reduirà fins als 90 hectòmetres cúbics anuals
  • La directora barcelonina reivindica el paper creixent de les dones al sector i defensa el cinema independent i plurilingüe
  • Simón està acabant el guió d'un nou projecte, la pel·lícula que rodarà l'estiu vinent a Galícia

Tagamanent és un municipi de 300 habitants, al Montseny, que s'ha quedat sense aigua a causa de la prolongada sequera. El Ciro hi va anar a viure fa 12 anys. Aleshores disposava de dues fonts naturals, però ara ja no en brolla ni gota d'aigua. S'ha vist obligat a fer la bugada al poble, utilitzant un lavabo químic, i per tenir aigua corrent ha de pagar-la a un pagès.

Per evitar haver de marxar caldria que es pogués connectar a la xarxa municipal de subministrament d'aigua, però no queda clar qui ha de pagar la canonada. Mentrestant, al bosc, el pi roig està morint d'estrès hídric i algunes espècies de la fauna autòctona han començat a emigrar.

Carla Simón aprofita l'entrega del Premi Nacional de Cinematografia per defensar que ha d'existir tot tipus de cinema, tant el comercial com l’independent, però que aquest últim necessita que se'l protegeixi i acompanyi més perquè és "fràgil". En una entrevista a RTVE Catalunya, Simón avança que està acabant el guió del seu nou projecte, un film que es rodarà a Galícia l'estiu de l'any vinent.

La hipoteca inversa és un producte bancari pensat per a persones de més de 65 anys que són propietàries d'un habitatge i que, per les circumstàncies que siguin, necessiten disposar d'ingressos regulars i de forma periòdica fins a la mort. Els beneficiaris reben cada mes una quantitat de diners a canvi d'hipotecar el seu domicili a un tipus d'interès normalment molt més elevat que el de les hipoteques convencionals. Segons dades oficials del Col·legi Notarial de Catalunya, en només 5 anys s'ha passat de signar-ne 15 a 114.

Els plans contemplen aixecar una nova planta al costat de la que hi ha ara, amb una inversió global de 287 milions d'euros, que es finançarà amb fons de l'Estat. La Generalitat calcula que les obres començaran el 2026 i que la primera gota d'aigua dessalinitzada es bolcarà a la xarxa el 2028. El Govern català creu que les dessalinitzadores són una peça clau per afrontar els problemes de sequera a mig i llarg termini. Actualment, la de la Tordera ja porta mig any funcionant al 100%.

El dimarts vinent començarà al Congrés del Diputats el debat d'investidura on tot apunta que el candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, no reunirà prou suports per arribar a la presidència del Govern. De fet, els populars ja pensen més en el posterior intent del candidat socialista, Pedro Sánchez. Per això han convocat aquest diumenge a Madrid un acte de protesta per rebutjar la concessió de l'amnistia a les persones implicades en el procés independentista català.

El Partit Popular escalfa motors a menys de 24 hores de l'acte contra l'amnistia que ha convocat a Madrid. El PSOE critica que els populars facin crides a diputats socialistes perquè canviin el sentit del seu vot la setmana vinent al Congrés. Mentrestant, Esquerra Republicana insisteix que l'amnistia és a tocar.

Comença la tardor, que es preveu més càlida i humida. Tot i les pluges dels últims dies, les reserves d'aigua a les conques internes estan a un 22%. És el nivell mes baix des des del 2008, quan es va produir el darrer episodi de sequera extrema a Catalunya.

Les festes de la Mercè omplen Barcelona de visitants, que no només segueixen la jornada castellera a la Plaça Sant Jaume, sinó que gaudeixen també de les portes obertes a alguns espais de la ciutat, com ara el Palauet Albéniz o la Sagrada Família. La primera nit de festa se salda amb 16 detencions per furts i baralles a la Zona Universitària.

Comença el Festival de Cinema de Sant Sebastià, que enguany té una forta presència de professionals catalans. Carla Simón rep el Premi Nacional de Cinematografia i explica a l'Informatiu quins plans té a curt termini.

Victòria de la Selecció femenina de futbol a Suècia (2-3) que apropa les campiones del món a la primera classificació per uns Jocs Olímipics.

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha admès a tràmit els recursos que van presentar els 9 condemnats a presó al judici del Procés al·legant que el Suprem va vulnerar els seus drets. Això en ple debat sobre l'amnistia i a les portes d'un debat d'investidura en el que Alberto Núñez Feijóo no sembla tenir els suports necessaris. Ara s'especula en què el PP pugui aconseguir el vot de diputats socialistes contraris a l'amnistia.

Antonio López ha deixat la feina per uns dies i ha vingut de Madrid per presentar la primera retrospectiva que li dedica a Barcelona. Un recorregut per 7 dècades, gran part de la seva vida de 87 anys. Per l'artista aquesta mostra és diferent de les altres per dues escenes. Tot parteix, per ell, de la figura humana. El punt de partida de la seva obra és el món real, la vida. L'Art Antic i Modern. Entén el surrealisme perquè el viu des de noi al seu poble de Tomelloso.

A la víctima, una jove migrant i vulnerable, la van captar a Barcelona. Un home, de 23 anys i de la mateixa nacionalitat, li va fer creure que tenien una relació sentimental i se la va endur a París. Allà, va explotar-la sexualment durant mig any, segons els Mossos. Víctima i proxeneta van tornar a Barcelona per formalitzar la documentació d’ella. I, aprofitant un descuit de l’home, va trucar el 112. Una trucada de pocs segons, però que va servir els investigadors per localitzar-los a l’Estació del Nord a punt de pujar a un autobús de retorn a París.

El Tribunal Europeu de Drets Humans admet a tràmit els recursos presentats pels 9 líders independentistes condemnats pel Suprem pel procés. El Tribunal dona al Govern central fins al 12 de gener per presentar al·legacions. 

Salut vacunarà contra la grip els infants d'entre 6 mesos i 5 anys, i les persones fumadores. També iniciarà una prova pilot amb 3.000 dosis de vacuna intranasal, que és menys molesta que la punxada. 

Internament amb règim tancat pels dos menors detinguts per una agressió sexual en grup a una menor a Badalona. Els fets van passar el 3 de juny, però no s'havien detingut fins ara. Els investigadors van tenir coneixement dels fets el mateix dia que va succeir per l’avís d’un testimoni.

Dona a Espanya fins al 12 de gener perquè presenti al·legacions i respongui a diverses qüestions. Els condemnats van demanar al tribunal d'Estrasburg que reconegués la vulneració de drets com el de manifestació, el del jutge predeterminat per llei o la manca de proporcionalitat de les penes.

En clau política i a 4 dies pel debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo... Des del PP, conscients que a hores d'ara no tenen els suports necessaris, miren a la bancada dels socialistes per esgarrapar els vots que els falten de diputats que no veuen amb bons ulls l'amnistia. El PSOE, però, no dubta de la lleialtat dels seus.

La popular Esperanza Aguirre carrega contra una possible amnistia als encausats pel Procés. I des del Cafè d'Idees, assegura que, si es fa, Arnaldo Otegi la reclamarà pels presos d'ETA.

Barcelona acull la reunió informal dels ministres de Transports en el marc de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea.

Dos menors detinguts per una agressió sexual en grup a una menor a Badalona.

A Barcelona, els Mossos han alliberat una dona explotada sexualment i han detingut el proxeneta, un home de 23 anys que se la volia endur per la força en autobús a París. 

Salut vacunarà contra la grip els infants d'entre 6 mesos i 5 anys, i les persones fumadores. També iniciarà una prova pilot amb 3mil dosis de vacuna intranasal.



Esperanza Aguirre descarta "totalment" que algun diputat del PSOE voti a favor de la investidura d'Alberto Núñez Feijóo, però no descarta que algun socialista no voti Pedro Sánchez. En una entrevista al Cafè d'idees ambGemma Nierga, explica que li agradaria que la primera dona presidenta d'Espanya fosIsabel Díaz Ayuso. L'expresidenta de laComunitat de Madrid acusa Sánchez d'haver-se posat "al capdavant" del 'Procés' i adverteix que ara ve "el canvi de règim": "Anem pel camí d'Hugo Chávez". I dona "completament per fet" que el president en funcions té pactada l'amnistia amb Puigdemont. L'exministra d'Educació i Cultura no considera masclistes les paraules de Guerra contra Díaz, i les compara amb el cas Rubiales. Compara els processos català i basc perquè ambdós volen "saltar-se la llei": "Estem obligats a judicialitzar-ho".

Al llarg d'aquest dijous s'han succeït les reaccions a les paraules de Pedro Sánchez que escoltàvem en directe des de Nova York ahir. Tothom interpreta que es referia que era favorable a l'amnistia i això ha aixecat polseguera.

No només Feijóo diu que es tracta d'un frau electoral, sinó que dins del PSOE també hi ha qui s'hi oposa, representats per Felipe González i Alfonso Guerra. Amb aquest mar de fons s'ha publicat un baròmetre del CIS que diu que el PSOE guanyaria les eleccions si es fessin avui