Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

L'octubre comença amb temperatures rècord. A la demarcació de Lleida, les màximes superen els 35 graus, la xifra més alta mai registrada en un mes d'octubre. A més a més, es preveu que els termòmetres continuin per damunt dels 30 graus a Ponent durant tota la propera setmana.

Pere Aragonès insisteix en situar el referèndum com a línia vermella en les negociacions per investir Pedro Sánchez. En el 6è aniversari de l'1 d'Octubre, el president de la Generalitat fa una crida a la unitat independentista, igual que Carles Puigdemont. Diversos actes commemoren l'efemèride, entre els quals el de l'Assemblea Nacional Catalana, que ha reunit un miler de persones per manifestar-se entre la Plaça Urquinaona i la Plaça Sant Jaume de Barcelona, sota el lema 'Independència o eleccions".

La iniciativa, que porta per ttítol "Lectures a cau d'orella", va néixer durant la pandèmia i beneficia sobretot persones cegues o amb problemes de mobilitat. Normalment són persones grans, que viuen soles, o d'altres que tenen algun tipus de discapacitat. Amb això s'aconsegueix que, d'una banda, la cultura arribi a tothom, i de l'altra, genera una relació afectiva entre lector i oient.

A Catalunya, més d'un milió i mig de persones, és a dir prop del 20% de la població, tenen més de 65 anys. En el Dia Internacional de la Gent Gran, entitats defensores dels drets d'aquest sector de la ciutadania recorden la necessitat d'acabar amb tot tipus de discriminacions per raons d'edat, i també d'enfortir la solidaritat entre generacions.

Els fets han passat cap a les 4 de la matinada, després del concert de la Festa Major del municipi. Un grup nombrós ha començat a llançar objectes contra agents de la policia local en un primer moment i després contra els Mossos d’Esquadra, que han hagut d'activar agents de l'ARRO i de la BRIMO. Els esvalotadors han mostrat una actitud molt violenta i han causat aldarulls greus en diferents punts, amb crema de mobiliari urbà i destrosses en diversos comerços, com ara en un concessionari de cotxes.

Dues persones moren i una tercera resulta ferida de menys gravetat en caure el seu cotxe per un precipici d'uns 20 metres cap al mar a Calafat, a l’Ametlla de Mar. Segons fonts municipals, les dues víctimes mortals són una parella de 70 anys, pares del conductor del vehicle, qui va ser traslladat a l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa. L'Ajuntament de l'Ametlla de Mar ha convocat un minut de silenci en record de les víctimes.

Pere Aragonès insisteix a incloure el referèndum entre les condicions dels partits independentistes per investir Pedro Sánchez. L'Assemblea Nacional Catalana recorda que han passat 6 anys de la consulta llençant a la brossa imatges de Sánchez, Rajoy, Marchena i el rei Felip VI.

Fins al 30 de setembre han mort 115 persones en accident de trànsit. Les 3 últimes víctimes mortals han passat la nit de dissabte a diumenge arran d'una col·lisió frontal entre dos turisme a Vilademuls, i la caiguda d'un cotxe al mar després de precipitar-se des d'un penya-segat a 20 metres d'altura.

L'octubre comença amb rècord de calor. A Lleida s'esperen màximes que podrien fregar els 34 graus. En cas d'arribar-hi seria la temperatura més alta mai registrada a Catalunya en un mes d'octubre.

Ser tractats amb igualtat de condicions i reconeguts pel que poden aportar a la societat. És el que demanen les persones grans, que reivindiquen poder decidir com volen viure i que es lluiti contra el maltractament i la soledat. A Catalunya, són el 20% de la població.

El Reial Madrid és el nou líder de la Lliga masculina de futbol després de la victòria al camp del Girona (0-3). El partit va acabar de mala manera per una entrada molt dura en temps afegit del madridista Nacho a Portu.

L'or és un valor considerat refugi en temps de crisi i ha duplicat la seva cotització durant els darrers 5 anys. Això i el fet que l'augment dels tipus d'interès ha restringit el crèdit a capes de la població considerades menys solvents, obliga a moltes famílies a recòrrer a la venda de joies fetes amb metalls preciosos. L'augment de la demanda el noten les joieries però també els monts de pietat, que continuen sent una via per obtenir diners de form immediata. El préstec mitjà a Espanya per aquesta via és d'uns 700 euros.

Preocupa el consum de begudes energètiques entre els més joves. Prop de la meitat dels adolescents en consumeix i un 16% ho fa barrejant-les amb alcohol. Els experts insisteixen en els perills que poden suposar per la salut, i per aquest motiu veuen necessari que es regulin, com ja es fa a països com Alemanya, Dinamarca o el Regne Unit.

Sota el nom de 'Diversity', un mural de més de 300 metres quadrats instal·lat al mig del carrer dona el tret de sortida a una campanya de Barcelona+B que busca fomentar la inclusió laboral de persones amb discapacitat intelectual a través de l'art. L'obra mostra un rostre divers format a partir de cares de diferents persones.

Iván Zulueta i Jota són dos astres d'un mateix planeta. Dos universos que orbiten al voltant de la llibertat experimental. A 'Plena pausa', el cantant de Los Planetas fa un viatge visual i sonor a les profunditats d'un cineasta que va trencar motlles.

La Filmoteca espanyola li va donar cinc hores de material inèdit, i ell mateix ens explica que les va revisionar moltes vegades fins a poder construir una història. El disc sona com Lou Reed i la 'velvet underground', part del seu univers compartit. A més a més, tots dos comparteixen la lluita per la creació independent.

Els professionals sanitaris insisteixen que és molt important realitzar de tant en tant cribratges per detectar a temps la presència a la comunitat de persones infectades. I en cas d'estar-ho no s'ha de tenir vergonya i comunicar-ho a les parelles sexuals per impedir que continui la transmissió. La clamídia, la gonorrea i la sífilis són les MTS que més han augmentat en els últims anys.

Els partits independentistes mantenen el referèndum com a condició per investir Sánchez, que continua sense parlar explícitament ni de l'autodeterminació ni de l'amnistia. Els socialistes catalans demanen a Esquerra i Junts que estiguin a l'alçada, i des de Sumar qualifiquen d'error incloure-ho un referèndum d'autodeterminació en la negociació de la investidura.

Cap de setmana de calor excepcional. Els termòmetres s'enfilen entre 6 i 8 graus més del que és habitual per l'època de l'any. Un estiuet de Sant Miquel intens que deixa platges plenes i que, els experts alerten, podria ser la tendència els propers anys. 

Augmenta la venda de joies per fer front a les despeses diàries. Institucions de compravenda d'or han fet un 10% més d'operacions aquest setembre. L'or ha duplicat la seva cotització en 5 anys i s'ha convertit en un refugi en un moment amb elevats tipus d'interés que dificulten contractar crèdits bancaris.

'La sociedad de la nieve', del català Juan Antonio Bayona, s'emporta el Premi del Públic del Festival de Sant Sebastià amb la qualificació més alta de la història.

El Barça és líder provisional de la Lliga masculina després de la victòria per 1 a 0 davant del Sevilla, gràcies a un gol en pròpia porta de l'exmadridista Sergio Ramos.

El Rei convoca una nova ronda de consultes amb els grups per dilluns i dimarts. S'acosta el moment de Pedro Sánchez després que aquest divendres s'hagi tancat el de Feijóo sense èxit, com estava previst.

El líder dels populars ha aprofitat el seu discurs per demanar-li que es posicioni ja amb un SÍ o un NO sobre l'amnistia i el referèndum. L'independentisme, mentrestant, escenifica unitat al Parlament per instar Sánchez a treballar pel referèndum si vol ser investit. I els socialistes, que ho rebutgen, es mostren disposats, si cal, a unes noves eleccions.

Alberto Núñez Feijóo abandona el Congrés després de no aconseguir la investidura. A aquesta hora la presidenta de la cambra es dirigeix a la Zarzuela per comunicar-li al Rei. S'engega la maquinària per escollir nou candidat. Pedro Sánchez centra totes les mirades, encara que Junts i ERC li mantenen el pols.

Entra en vigor la Llei de Benestar Animal que regula els drets de les mascotes i les obligacions dels propietaris. S'haurà de tenir assegurança obligatòria amb qualsevol raça de gos i un curs de tinença responsable pels animals de companyia. La norma reconeix que són éssers sensibles, amb dret a cura i limita el temps que se'ls pot deixar sols.

El Barça obre a Montjuïc davant el Sevilla la vuitena jornada de lliga. Els blaugranes volen recuperar a casa el lideratge provisional a l'espera del resultat del Girona- Reial Madrid de demà a Montilivi. Xavi ha anunciat rotacions i millores en defensa.

   

  • La votació al Congrés acaba amb 172 vots a favor, 177 en contra i un vot nul, el d'Eduard Pujol
  • Felip VI farà dilluns i dimarts una nova ronda de contactes amb els grups parlamentaris per proposar un altre candidat
  • La data límit per tirar endavant una investidura és el 27 de novembre; si no, hi haurà eleccions el 14 de gener

Tània Verge reclama a Pedro Sánchez que "es prengui seriosament la proposta" independentista si vol ser investit: "Aquesta investidura té un preu. Cal afrontar el conflicte de cara". La consellera d'Igualtat i Feminismes reivindica que l'amnistia "tampoc és l'objectiu final", ja que "no resol el conflicte polític", i que Catalunya ha de "decidir el seu futur". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, insisteix que el Govern vol esgotar la legislatura perquè té un "full de ruta clar", i reivindica la feina l'executiu i la capacitat d'arribar a acords: "L'oposició fa d'oposició, i té tot el dret a fer-ho". Creu que l'Estat té "deures pendents" per garantir el dret a l'avortament davant de "l'assetjament" que pateixen els avortistes. Sosté que el Govern ha de "garantir els drets de totes les dones", també les que es vulguin posar el hijab. I veu el cas Rubiales i la reacció de l'expresident de la RFEF com "un manual de masclisme molt ben executat".