Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

És el moment en què la Princesa Elionor jura la Constitució al Congrés, com a hereva de la Corona, el dia que fa 18 anys. Llarga ovació dels diputats i senadors en un acte solemne amb el Rei Felip VI, la Reina Letícia i la Infanta Sofia i les més altes autoritats de l'Estat.

Ni els ministres de Podemos, ni Aragonès, ni els nacionalistes i independentistes han participat d'aquest acte que se celebra amb el rerefons de les negociacions per a la investidura. PP i VOX critiquen les converses dels socialistes amb Puigdemont. Mentre des del PSOE confirmen que la signatura de l'acord amb Junts podria arribar en dies.

Castanyes, panellets i moniatos són avui protagonistes. Als mercats, al carrer i a les escoles es nota que estem de castanyada. El gremi de pastisseria de Barcelona calcula que a Catalunya es vendran 250 tones de panellets, la majoria de pinyons. 

Aitana Bonmatí s'estrenarà com a millor jugadora del món aquesta tarda a Zúric. Serà en el partit entre Suïssa i Espanya, que podreu veure a les 19h a la 1 de TVE. La gala de la Pilota d'or va tornar a tenir protagonisme blaugrana, amb el vuitè guardó masculí per a Leo Messi i el premi al millor club femení per al Barça. 

Bruce Springsteen actuarà de nou a Barcelona el 20 de juny. Un únic concert a l'Estadi Olímpic. És una de les 22 actuacions que el Boss i la E Street Band han programat en la seva gira Mundial, que també els portarà a Madrid. 

Les Corts es vesteixen de gala per l'acte de jurament de la princesa Elionor. Un acte solemne marcat per la llarga ovació dels diputats i senadors, després d'un guió calcat al què va viure Felip VI fa 37 anys. 

Mateixes paraules, mateix exemplar de la Constitució i mateix protocol.  Avui, però l'hereva al tron és una dona i qui presideix el Congrés també. Una nova època reflectida en el discurs de la presidenta amb contingut polític i cites amb les llengües cooficials.  

La propietària de la parada de castanyes de Gran Via amb Urgell a Barcelona, Sònia Portillo, reconeix que el descens de la producció ha afectat la qualitat: "Tenim un 15% de pèrdua, perquè la sequera ha fet que hi hagi més corc".

Enguany espera vendre uns 600 quilos de castanyes tot i lesaltes temperatures. "Amb tanta calor està clar que baixa la demanda, però tinc clients que venen cada any", ens explica.

Els doctors Salvador Macip i Manel Esteller ens presenten el llibre El secret de la vida eterna que han escrit a quatre mans. En una entrevista al Cafè d'idees ambGemma Nierga, expliquen que hi ha un secret de la vida eterna, per bé que encara no el coneixem, i detallen que l'esperança de vida s'ha allargat per la cua: "La pregunta és si podem allargar-la pel mig, pels anys bons", diu Macip. Esteller ens explica quins són els factors que contribueixen a una vida més llarga, i explica que està estudiant l'"enigma" de l'olotina Maria Branyas, que va camí dels 117 anys: "Les seves cèl·lules es creuen més joves del que són". Macip també reivindica que unenvelliment saludable ha d'anar lligat a una integració social, alhora que assenyala la problemàtica de la Covid persistent.

El secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdan, s'ha reunit amb Carles Puigdemont a Brussel·les i ha dit que la negociació avança en la bona direcció. Mentrestant, Pedro Sánchez defensa l'amnistia en la carta que ha enviat a la militància perquè es pronunciïn sobre els pactes amb altres partits per garantir la seva investidura. El resultat de la consulta, que és vinculant, se sabrà diumenge.

Ens endinsem en un 'cercle restauratiu'. Un cop a la setmana, a l'Institut Apel·les Mestres de l'Hospitalet de Llobregat, l'alumnat comparteix situacions de violència que han viscut o que han observat. Així treballen l'empatia i que els alumnes siguin capaços d'identificar diferents tipus de violència i denunciar-les. També poden trucar o escriure a la USAV, la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situació de Violència. És el que vol impulsar el Govern. La unitat està formada per un equip de professionals de la psicologia, igualtat, pedagogia, justícia i educació social. Han registrat més de 3.000 casos en dos anys. Un 18% s'han derivat als Mossos d'Esquadra o a Fiscalia.

Una de les dissenyadores visita el taller per explicar a les cosidores com han de tallar i unir les peces. Com les d'una dessuadora feta d'una manta de ganxet o un abric, d'un edredó. És roba que arriba dels contenidors que Caritas té al carrer. I amb aquesta roba rebutjada creen peces úniques de disseny. Han dissenyat 250 peces i han cosit 800 quilos de roba que hauria anat a la deixalleria. Una història que comença en els contenidors de recollida de roba, passa per la planta de selecció i acaba en el taller de costura. En aquest recorregut, dona feina a prop de 200 persones en risc d'exclusió social.

Al poblat dels indomables gals arriba un nou personatge: Dosventus, una mena de gurú de la vida sana. Astèrix i Obèlix veuen com els seus amics parlen de menjar saludable i aromateràpia. Però, qui és aquest misteriós coach que parla del pensament del lliri blanc i que no és tan blanc com sembla? Els soldats també es deixen seduir per aquest corrent pacifista. Tot i això, hi ha cops, baralles i el líder, el rude l'Abraracúrcix pateix mal d'amors. Les rialles estan assegurades. No sabem si els gals acabaran amb un banquet amb senglar o amb un menú vegetarià

Pedro Sánchez defensa l'amnistia en una carta a la militància el dia que comença la consulta perquè es pronunciïn sobre els pactes amb altres partits per garantir la investidura. Tot plegat poques hores abans de la jura de la Constitució de la princesa Elionor. No hi assistirà cap representant dels partits independentistes.

S'estabilitza la pujada de preus. L'IPC avançat d'octubre manté la inflació en el 3,5% del setembre. Es trenca així la dinàmica de tres mesos consecutius d'increments. En els aliments l'augment dels preus és menys intens, però als supermercats ja noten com la marca blanca cada vegada té més sortida.  

El Mussa és una de les prop de 50 persones que malviuen en tendes de campanya al parc de la Ciutadella de Barcelona. Des de l'Ajuntament asseguren que serveis socials en fa seguiment i assenyalen que no es pot fer un ús privatiu de l'espai públic.

Nova campanya contra la violència a l'escola. Amb aquests vídeos la Generalitat pretén fer arribar als joves el servei de Suport a l’Alumnat en Situacions de Violència perquè el coneguin i també perquè denunciïn. La USAV ja acumula 332 casos de violència en els dos mesos que portem de curs. Nova campanya contra la violència a l'escola. 

La FIFA inhabilita Luis Rubiales durant tres anys. L'expresident de la Federació ho considera injust i ja ha dit que presentarà recurs. Rubiales ja estava suspès 3 mesos pel petó no consentit a Jenni Hermoso. Els fets van passar a la celebració d'un Mundial que va tenir Aitana Bonmatí com a millor jugadora. La blaugrana és la màxima favorita per convertir-se aquesta nit a París en la nova Pilota d'Or. 

L'Agència Europea del Medicament alerta sobre l'existència de falsificacions d'Ozempic, un medicament per a persones amb diabetis eficaç també per a perdre pes. La demanda d'aquesta mena de fàrmacs ha augmentat significativament en els últims anys. Molts els utilitzen per a aprimar-se sense tenir cap malaltia de base.

El PSOE ha començat la consulta a la militància sobre els pactes per aconseguir els suports necessaris, mentre continuen les declaracions creuades després de la defensa pública que Sánchez ha fet de l'amnistia. El Congrés es prepara per la celebració demà de la jura de la Constitució de la princesa Elionor... Un acte que podran seguir per RTVE amb una programació especial. 

La pujada de preus s'estabilitza. La inflació es manté a l'octubre en el mateix 3,5% del setembre i trenca així una dinàmica de 3 mesos a l'alça. Són dades de l'indicador avançat de l'IPC... Tot i l'encariment de l'electricitat, els carburants s'han abaratit i s'ha notat una pujada menys intensa del preu dels aliments. Als supermercats, l'opció de la marca blanca cada vegada guanya més pes.

El Govern per impulsar la USAV, la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situació de Violència.

Els pescadors d'Arenys de Mar pesquen, de nou, en un embassament. Des d'avui es pot veure el NAUTES a Riudecanyes, a Tarragona on ha començat l'operatiu per reduir la densitat de peixos per preservar la qualitat de l'aigua.



El PSOE ha començat la consulta a la militància sobre els pactes per aconseguir els suports necessaris, mentre continuen les declaracions creuades després de la defensa pública que Sánchez ha fet de l'amnistia. Pels populars, la consulta és un frau.  

Els comuns es fan seves algunes de les reclamacions dels republicans perquè evitin una repetició electoral. Tant des de Junts com ERC avisen que l'acord no està tancat.