Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba
  • El jurat reconeix 'Dol i fa sol' com a millor curt i atorga una menció especial a Andreas Koefoed per 'Music for Black Pigeons'
  • Els guanyadors s'han donat a conèixer en una gala de clausura del festival celebrada a la sala Razzmatazz de Barcelona

Amb una iniciativa pionera com aquesta a casa nostra, la biblioteca pública Collserola-Josep Miracle de Vallvidrera pretén que la gent aprengui a fer-se planter, fomentar la circularitat i ajudar a recuperar el territori. Gairebé totes les llavors provenen dels banc d'en Damià i d'altres proporcionades per la Xarxa Catalana de Graners.

El centre té un important fons sobre llibres de natura, amb una gran varietat de gèneres i per a tota mena d’edats. També organitzen, una vegada al mes, un club de lectura sobre literatura de natura, activitats amb centres escolars o tallers en què es donen algunes pautes per aprende a conrear un hort.

Segons l'Agència de Salut Pública de Barcelona, la contaminació de l'aire és el factor ambiental que més perjudica la salut i augmenta les possibilitats de patir malalties com la pneumònia, el càncer de pulmó o l'ictus. La Unió Europea treballa per reduïr els límits permesos a les grans ciutats i que la majoria sobrepassa.

A un edifici medieval construït amb pedra de Montjuïc trobem obres dels anys 70, 80 i 90. És la casa museu Mater. El seu nom ve de les paraules materialitat i territori. Les peces que exhibeix mostren art de quilòmetre zero forjat al barri de Santa Caterina durant 700 anys d’història, amb moltes petjades arquitectòniques que ara es poden conèixer amb l'exposició permanent.

La presidenta del Congrés dels Diputats està convençuda que aviat hi haurà govern, però encara no ha pogut fixar una data concreta per a la investidura. Francina Armengol ha habilitat tots els dies que queden fins al 27 de novembre, festius inclosos, per a la possible convocatòria del ple d'investidura.

Segons el PSOE, la negociació amb Junts per Catalunya no perilla, però l'acord podria no ser tan imminent com desitjarien.

Fonts coneixedores de la negociació entre PSOE i Junts es mostren optimistes, mentre el PP qualifica de "corrupció" l'acord que els socialistes han tancat amb Esquerra Republicana.

Activats els avisos per vent i mala mar durant tot el cap de setmana. S'esperen ratxes de més de 60 quilòmetres per hora i onades de fins a 3 metres. El Pirineu de Lleida gaudeix de les primeres nevades importants de la temporada.

Segons dades de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, 1500 persones moren cada any a la ciutat a causa de la contaminació de l'aire. La pol·lució és el factor ambiental que més perjudica la salut, i augmenta les possibilitats de patir malalties respiratòries i accidents cardiovasculars.

Girona i Barça busquen consolidar-se a la part alta de la taula jugant partits fora de casa. Els gironins visiten el camp d'Osasuna, mentre els culers són a Sant Sebastià per jugar contra la Reial Societat, amb Pedri com a gran novetat a la convocatòria després de dos mesos i mig de baixa per lesió.

Continua encallada la negociació entre Junts i el PSOE per la investidura de Pedro Sánchez. Al llarg de la jornada d'avui han continuat les converses a Brussel·les entre Puigdemont i el secretari d'organització dels socialistes Santos Cerdán, però de moment no hi ha data per l'acord. Mentrestant Alberto Núñez Feijóo ha citat als portaveus al Congrés, Senat i Europarlament per preparar una resposta a l'acord entre socialistes i Esquerra que es va tancar ahir.

Aquesta exposició reuneix prop d’un centenar d’obres d’artistes catalans, espanyols i internacionals de primera línia que, entre 1940 i mitjans dels anys seixanta, aborden la qüestió de la figura i de la condició humana enfrontada a la incertesa, les mutacions, els fracassos i les esperances provocades per la Segona Guerra Mundial i el seu pròleg, la Guerra Civil Espanyola. Es podrà veure al MNAC fins a l'11 de febrer de 2024.

A Hostalets de Pierola, a l'Anoia, en la urbanització Serra Alta, anit va caure un arbre de grans dimensions, un pi d'uns 15 metres, que va rebentar una línia elèctrica. Hi ha hagut alguns danys materials, però ningú ha resultat ferit. A Barcelona, l'Escola 30 Passos es recupera de l'ensurt d'ahir. La caiguda del pollancre va deixar 9 persones ferides, entre elles, 7 infants. Avui s'han revisat arbres del perímetre i se n'han podat una vintena. El fort onatge ha fet cedir un mur a la Nova Mar Bella i s'hi ha restringit l'accés. La façana marítima d'altres poblacions, com Altafulla, també ha patit destrosses.

La Teresa té 93 anys, viu sola i té un fill que fa anys, ja no recorda quants, que no la visita. Dos cops per setmana la visita la Marieta, la treballadora familiar del Servei d'Atenció a Domicili d'Igualada, qui li fa la compra, però sobretot l'escolta. No hi ha dades concretes sobre quantes persones grans estan abandonades per la seva família, però a les residències, ens diuen, sempre hi ha algun cas. Els geriatres insisteixen a recordar que per la gent gran, a vegades, una abraçada pot ser més eficaç que un medicament.

Les negociacions entre el PSOE i Junts continuen encallades. De moment, no s'han complert els terminis que volien els socialistes. Ni s'ha registrat la llei d'amnistia ni hi ha data pel ple d'investidura. Representants del PSOE són avui a Brussel·les per mirar de tancar un acord amb Carles Puigdemont.

Catalunya ja té 8 milions d'habitants. L'arribada de persones d'altres països compensa la baixa natalitat, però no l'envelliment de la població. Bona part són persones que viuen en una solitud no desitjada. Una situació que, segons els experts, incrementa un 30¿% el risc de mortalitat prematura. 

Divendres d'ambient fred arreu, però sobretot de fortes ventades i de mala mar, que en les darreres hores ha destrossat platges com la de la Nova Mar Bella a Barcelona o la d'Altafulla, i ha fet caure arbres a moltes poblacions. Ventades de 70 a 90 quilòmetres per hora que continuaran. Per precaució i perquè les ventades continuaran, Protecció Civil, mantindrà activat el Pla VENTCAT fins diumenge.

Pedri és la gran novetat a la convocatòria del Barça per a demà al camp de la Reial Societat. De Jong, en canvi, encara no està a punt. Xavi diu que l'equip ha de fer un pas endavant i que les crítiques de Gundogan per l'actitud al vestidor després del clàssic, no han generat cap polèmica. 





La xarxa de Rodalies és complexa. I la lletra petita de pacte, també. Rodalies de Catalunya serà la nova empresa, participada per la Generalitat i el Ministeri, que operarà els serveis actuals de Renfe. Les infraestructures d'Adif passaran a Ifercat, que ja gestiona les vies i estacions dels Ferrocarrils. Però no totes.

Per ara parlem de l'R1 al Maresme, l'R3 que travessa el Vallès Oriental, Osona i el Ripollès i l'R2 sud fins a Sant Vicenç de Calders. De moment, no hi ha calendari. 

El traspàs també genera dubtes als treballadors sobre els trasllats geogràfics, sobretot entre els maquinistes que venen d'altres punts d'Espanya. L'acord preveu un conveni per garantir la mobilitat laboral. Foment celebra l'anunci i els sindicats demanen més detalls

Per tot plegat caldrà finançament. El pacte entre Esquerra i els socialistes inclou la transferència de més de 500 milions d'euros l'any vinent. El gruix és del dèficit tarifari, però també hi ha 130 milions per les millores fetes des del traspàs del 2010.



Reunió extraordinària d'Alberto Núñez Feijóo amb els portaveus populars al Congrés, Senat i Europarlament per preparar una resposta a l'acord entre socialistes i Esquerra.

L'anunciat traspàs de Rodalies, que forma part de l'acord d'esquerra amb els socialistes no serà immediat. De fet, per ara, només es traspassarien 3 línies: l'R1, R2 Sud i l'R3.

Enmig de les negociacions de la llei d'amnistia.  L'audiència Nacional ha acordat l'obertura de judici oral per terrorisme contra els 12 imputats de l'operació judes als que relaciona amb els CDR. 

La fi de la temporada turística es nota en les xifres de l'atur. A Catalunya a l'octubre ha augmentat amb 4.200 aturats més.

Un canvi brusc de temperatures, agreujat pel vent que durant la nit ha bufat fort i de manera sostinguda.

 

  • L'increment exponencial de la població estrangera contrasta amb el descens de la natalitat
  • Els majors de 65 anys s'han doblat des del 1987 i ja representen el 19,3% del total
  • L'atur puja a Catalunya en 4.261 persones a l'octubre pel final de la temporada turística
  • L'ocupació puja en 11.882 persones i l'afiliació se situa en nivells rècord

ERC arriba a un acord amb el PSOE i votarà favorablement a la investidura de Pedro Sánchez a canvi de la llei d'Amnistia, el traspàs integral de Rodalies, amb la corresponent partida pressupostària per invertir i mantenir la infraestructura i la condonació de part del deute del FLA.

Ho ha explicat aquesta tarda el president del partit Oriol Junqueras i el president de la Generalitat Pere Aragonès. Mentrestant, amb Junts encara no hi ha acord, tot i que avui Puigdemont s'ha reunit amb la cúpula del partit a Brussel·les. En parlem de tot plegat amb Toni Bolaño, Rafa López i Esther Vivas.