Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Pedro Sánchez ha promès aquest divendres el càrrec de President del Govern davant el Rei. Ara treballa amb el seu equip la futura composició del Consell de Ministres. Qui continua, qui fa baixar del tren i qui s'incorpora? Sobre la formació del nou govern i sobre els reptes que tindrà el nou executiu, i els resultats del darrer baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió en parlem ara amb els nostres analistes Astrid Barrio, Enric Marín i Àlex Sàlmon.

Després de 15 anys treballant com a afinador de pianos, aquesta setmana el Jaume ha temut pel seu treball quan van obrir-li el cotxe i van robar-li la maleta on guarda totes les seves eines indispensables valorades en 6.000 euros.

Pedro Sánchez ja ha promès el càrrec de president davant el rei. Ara el proper pas és la formació del nou govern de coalició amb Sumar. Un executiu, del que de moment només sabem que tindria menys carteres i un marcat perfil polític.

L'ampliació de les depuradores és una de les apostes per fer front a l'extrema sequera. L'objectiu del Govern és passar de reutilitzar el 45% de l'aigua que es tracta a Catalunya al 70% en els anys vinents.

Són la Khadija i la Cherive, dues germanes siameses de Mauritania que només néixer ja han fet història. Tenen 2 mesos i estaven unides per l'abdomen. L'Hospital Sant Joan de Deú les ha separat quirúrgicament amb èxit.

 El TAD sanciona amb tres anys d'inhabilitació Luis Rubiales per la seva conducta a la final del Mundial.

Aquesta maleta d'eines per afinar pianos la van robar de dins un cotxe. El d'en Jaume, el seu propietari, que la va poder recuperar gràcies, en part, a les xarxes socials. Una història que té com a banda sonora la solidaritat.  

L'enquesta també pregunta per la independència de Catalunya: el NO supera per 11 punts al SÍ. El 52% dels catalans hi estan en contra, davant del 41% que hi està a favor. 

D'altra banda, si es fessin eleccions al Parlament  el PSC les tornaria a guanyar obtenint entre 39 i 45 escons per davant d'ERC i de Junts, que podria perdre fins a 13 escons. Els partits independentistes no aconseguirien la majoria absoluta. Forta pujada del PP, que passaria de 3 a 19 o 24 diputats. Ciutadans desapareixeria. L'enquesta es va fer enmig de les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez, però abans que ERC i Junts tanquessin l'acord amb el PSOE.

Recepcions especials als clients en una botiga de roba o 2x1 en figuretes d'animals. Són algunes de les promocions que ofereixen els 600 establiments gironins que participen a la "Comerçiada", una campanya que es posa en marxa per primer cop per reivindicar la feina del comerç local. Han volgut fer tot això just una setmana abans del Black Friday. Fins a 11 localitats gironines participen avui i el cap de setmana en aquesta iniciativa, que pretén ser el tret de sortida de la campanya de Nadal. 

Després dels 8 anys d'alcaldia dels comuns en què s'havia restringit el creixement dels allotjaments turístics, ara el consistori està disposat a fer-hi excepcions. Per això caldria modificar el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics, per poder obrir hotels en edificis singulars del centre. El gremi hoteler celebra la notícia. L'objectiu del gremi és atraure, diuen, un turisme d'elit. L'acord aprovat també planteja permetre el lloguer d'habitacions a turistes, un negoci fins ara vetat a la capital catalana. Pel Sindicat de Llogateres, és una barbaritat.

És una de les 547 depuradores que hi ha Catalunya. Aquesta saneja les aigües residuals de Rubí i Sant Cugat del Vallès i tracta 27.000 metres cúbics al dia. Amb la remodelació ha incrementat la seva capacitat en un 50%. Unes obres que s'emmarquen en l'aposta del Govern per reutilitzar més aigua. Fins al 2040, està prevista una inversió total de 407 milions d'euros en infraestructures com aquesta, per fer front a la greu sequera. De fet, i davant la imminent entrada en emergència a l'àrea metropolitana de Barcelona, el Govern estudia noves restriccions.

Hi ha 35 demandats, entre els quals Puigdemont i Junqueras. La proposició de llei de l'amnistia ha estat molt present a la sala. La vista s'ha celebrat malgrat que algunes defenses havien demanat la suspensió. El Tribunal de Comptes ho ha descartat perquè la norma encara no està aprovada. Carles Puigdemont no ha pogut declarar per videoconferència. Es continuarà en els propers dies si continua amb el procediment, tot i que la causa està inclosa dins la nova llei d'amnistia.

Pedro Sánchez ja ha promès el càrrec de president davant el Rei. Ara el proper pas és configurar el nou govern de coalició amb Sumar. El president i Yolanda Díaz hauran de tancar un acord.

Sánchez tindrà per endavant una legislatura complicada, amb una oposició dura per part del PP i VOX i amb les exigències dels partits independentistes que fien el seu suport als avenços en la negociació.

El Tribunal de Comptes ha celebrat avui la vista per les despeses de l'1 d'octubre i la promoció del procés a l'exterior. Hi ha 35 demandats, entre els quals Puigdemont i Junqueras.  

Enmig de la sequera extrema que estem vivint, el paper de les depuradores és imprescindible. I la seva ampliació, fonamental. Com la de Rubí, que tracta les aigües residuals de 135.000 habitants.

La Khadija i la Cherive són dues germanes siameses que només néixer ja han fet història. Tenen 2 mesos i estaven unides per l'abdomen. L'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, en una nova fita, les ha separat quirúrgicament. 

Debut històric amb Espanya del jugador del Girona, Aleix Garcia.




Sánchez promet el càrrec i en poques hores seran els nous ministres els que passaran per la Zarzuela. És la pregunta del dia. Alguns noms de les travesses queden descartats. El nou Consell de Ministres haurà de complir els acords amb els independentistes, que ja avisen que la durada del nou executiu dependrà dels avenços en la negociació.

Ha rebut el primer premi de la 5a edició del Jo Innovo, un concurs d'innovació obert a tots els professionals de l'hospital Vall d'Hebron. El projecte guanyador per part de Marc Mendo, és una aplicació mòbil què recull els fàrmacs i els ritmes què cal seguir durant l'atenció de l'atac de cor, i amb aquests registres, s'indica als professionals en quin punt del procés es troben i quines són les recomanacions a seguir amb el pacient d'una forma ordenada. | Informa: Anna Bañeres

Unides per l'abdomen, les siameses van ser sotmeses a l'operació després que l'equip quirúrgic practiqués amb reproduccions exactes dels seus cossos en 3D. Afirmen que va ser clau per poder treballar amb més seguretat i reduir el temps d'intervenció. | Informa: Marga Esparza

  • El centre sanitari va recrear els cossos de les bessones per practicar l'operació
  • L'Hospital Sant Joan de Déu confirma que la intervenció ha estat tot un èxit i es recuperen favorablement
  • A les germanes siameses Khadija i Cherive les van traslladar a Espanya a finals d'octubre en un avió de l'exèrcit

Clara Ponsatí admet un "trencament polític" amb Carles Puigdemont: "No puc defensar el que no crec", com sí que fan altres polítics, ha dit. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, admet que Junts per Catalunya està "clarament alineat al lideratge de Puigdemont" i creu que "col·lectivament ha mancat intel·ligència" als lideratges independentistes. L'eurodiputada creu que la política actual del partit allunya de l'objectiu de la independència, considera un error haver investit Sánchez i defensa tornar a l'octubre de 2017. En aquest sentit, reivindica "noves eines" polítiques i electorals per "rellançar l'independentisme": "Estic disposada a contribuir". I carrega contra Oriol Junqueras i el seu lideratge a ERC.

Ibón Domínguez, portaveu del sindicat Jupol, admet que la nit d'ahir dijous va ser més complicada a les manifestacions a Ferraz contra l'amnistia i denuncia les "ordres polítiques": "No es va deixar intervenir als companys". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, creu que no se'ls reconeix la tasca a la seu del PSOE i carrega contra el delegat del govern, a qui demana explicacions: "Cada impacte d'un objecte contra un policia és un delicte. Si no s'actua, quedarà impune", ha dit fent també una crida a la calma. El representant policial també assenyala la simbologia i càntics de les protestes: "No es pot consentir en un estat de dret. El delegat del govern hauria de donar explicacions. És intolerable".

Pedro Sánchez ha estat investit per 179 vots a favor i 171 en contra. Més vots a favor que en anteriors investidures. Aquesta mateixa tarda la presidenta del Congrés Francina Armengol, ha comunicat el resultat al Rei per preparar la seva presa de possessió. Comencen les travesses per conèixer els noms del futur executiu de Pedro Sánchez.