Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Una polsera llança dards, un pintallavis pistola i un anell amb verí. Semblen trets d'una pel·lícula de James Bond, però són objectes reals utilitzats pels serveis d'intel·ligència britànics, com unes sabates replicades després al cinema. Del glamur de l'agent 007 a les tècniques de disfressa més bàsiques de la Stasi a la República Democràtica Alemanya. Top secret treu a la llum el paper de les dones espies amb el mite de la Mata Hari o l'actriu Hedy Lamarr que va inventar un sofisticat sistema de codificació.

Dones víctimes de la violència de gènere participen en aquest taller de ceràmica mentre modelen bols i gerros comparteixen sentiments. L'art-teràpia és també el nexe d'unió d'aquest grup de sensesostre que pinten màscares amb la millor versió de si mateixos. Tot plegat per a deixar-se anar i tornar a valorar-se. Ambdós projectes els organitza aquesta tardor la Paeria de Lleida i en total hi ha inscrites 26 persones.

Juntament amb el Black Friday, comença la campanya nadalenca, època en què els comerços intenten impulsar la seva facturació i les famílies aprofiten per començar a enllestir alguns dels regals. Però, només el 7% de les compres de Nadal són coses realment necessàries.

Els experts posen el focus a elements com la il·luminació, els motius nadalencs i la música, que indueixen a les persones a un estat emocional més predisposat a la compra impulsiva. Segons dades de l'Organització de Consumidors, el Nadal passat la mitjana de depesa per persona va ser de 700 euros.

Augmenten les denúncies per violència masclista i els trencaments de condemna dels agressors.

La fiscalia demana 9 anys de presó i 10 de llibertat vigilada per a Dani Alves per la violació d'una jove a la discoteca Sutton de Barcelona el passat mes de desembre.

A les portes del Black Friday, els gegants logístics treballen a ple rendiment i reforcen la plantilla.

El Barça es manté líder invicte a la lliga de campiones després de remuntar al camp de l'Eintrach de Frankfurt.

I una dada que preocupa, l'augment, de gairebé un 18 % dels casos de trencament de condemna. És a dir l'incompliment de mesures com l'ordre de no apropament o de no comunicació amb la víctima. Això incideix en el procés de recuperació de la dona i sovint es converteix en una violència psicològica

Amb el nou govern ja en plenes funcions, el Congrés ha fixat algunes dates clau: la primera, el pròxim dimecres amb l'obertura solemne. I per la segona setmana de desembre, el primer ple.

Primera intervenció d'Ernest Urtasun a l'executiva de Catalunya en Comú, ja com a ministre de Cultura... Urtasun, creu que el seu ministeri serà clau per combatre l'extrema dreta... I ha defensat també la via del diàleg. 

Falten menys de 24 hores pel Black Friday. I gegants logístics com Amazon aquests dies han reforçat la plantilla i treballen al 90¿% de la seva capacitat. 

L'enllumenat  dels carrers marca l'inici de la campanya nadalenca... i anima les vendes. Ho comproven els compradors i comerciants. 



Les denúncies i les detencions per violència masclista han augmentat un 10% a Catalunya des de principi d'any. Les més freqüents per maltractaments en l'àmbit de la llar, amenaces i violència verbal. I una dada que preocupa, l'augment, de gairebé un 18% dels casos de trencament de condemna. És a dir l'incompliment de mesures com l'ordre de no apropament o de no comunicació amb la víctima. Això incideix en el procés de recuperació de la dona i sovint es converteix en una violència psicològica

El passeig de Gràcia de Barcelona és el carrer amb el sòl més car: el lloguer dels locals comercials ha pujat un 10% anual. Hi passen cada dia 10.000 persones segons un estudi del Banc BNP Paribas. És el segon eix comercial de luxe més transitat d'Europa. Els preus tan alts fan que tanquin moltes botigues, com Furest. Cada cop hi queden menys comerços centenaris. Un dels que resisteix és Santa Eulàlia, que ja ha celebrat el 175è aniversari. La cadena H&M ha obert el seu primer restaurant dins d'una botiga. Entrevista a Rafa Burgos, periodista i autor del llibre 'Els amos del passeig de Gràcia'.

José Montilla considera postureig que Carles Puigdemont digui que no ha fet cap renúncia després dels pactes amb el PSOE: "Saben perfectament que no ho tornaran a fer, perquè no poden, perquè no tenen forces", ha assenyalat. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, admet que la legislatura serà difícil per als socialistes, però defensa que la llei d'amnistia facilitarà la convivència. L'expresident de la Generalitat de Catalunya no vol votar en un referèndum sobre la independència: "Són divisius, com ho hem vist". Nega que el PSOE estigui dividit, però lamenta les crítiques de Felipe González sobre l'amnistia: "La responsabilitat d'algú que ha tingut altes responsabilitats comporta lleialtat". Montilla defensa que no s'ha invertit res en la gestió de la sequera: "No s'ha fet la feina. Es viu de les rendes del passat". Admet que el fiançament autonòmic té coses millorables i calen nous canvis, però "segurament no és tan dolent" i el sistema "està mot millor" que el 2009. I creu que l'executiu de Pere Aragonès té dificultats per governar, i per això li costa prendre decisions.

Israel i Hamàs han pactat un alto al foc per intercanviar ostatges per presoners i Putin ha dit que cal anar pensant com aturar la tragèdia d'Ucraïna. A Europa s'ha debatut aquesta tarda sobre la llei d'amnistia que segons el nou Consell de Ministres d'Espanya, reunits per primera vegada aquest matí, és totalment constitucional. I a Barcelona, l'activisme ha aconseguit frenar el desnonament d'una senyora de 78 anys que en fa 55 que viu al mateix pis del Gòtic.

El desnonament d’una veïna de 78 anys del barri Gòtic de Barcelona ha quedat ajornat un cop més. La Blanca, que viu en un pis de renda antiga, havia de ser desnonada aquest dimecres per un impagament de 177 euros. 

El 2017, les parts van acordar unes obres de millora a l’habitatge assumides per la propietat amb la contraprestació d’augmentar en 88,8 euros mensuals el lloguer. Inicialment, però, la dona no va pagar dues mensualitats perquè considerava que les obres no es corresponien amb allò pactat. La justícia li ha donat la raó a la propietat. 

Durant tot el matí, mig centenar de persones s’han congregat al carrer Boters, on la Blanca hi viu des del 1968. Finalment la propietat ha acceptat negociar un lloguer a preu de mercat.

Primer Consell de Ministres del nou govern. Pedro Sánchez ha demanat als ministres actuar amb determinació i ha repetit que serà una legislatura d'alt voltatge polític.

Més agressions sexuals i amb més violència física. A l'Hospital Clínic han atès dues violacions al dia en el que portem d'any. 

La factura de l'aigua s'encarirà 2,5 euros al mes a partir de l'any vinent a 23 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona. 

Primera nevada a bona part del Pirineu. Les estacions d'esquí treballen per poder obrir aviat.

El Barça afronta aquesta nit a Frankfurt el primer desplaçament de la Lliga de Campiones.

S'entreguen els Premis Ondas. RTVE en rebrà 6, entre ells, els de millor presentador i presentadora de televisió.

 

  

Els dos pous d'emergència que es van construir a Salt durant la sequera del 2008 que mai s'han hagut de fer servir, s'estan connectant a la xarxa elèctrica per si fos necessari estirar aigua d'aquí. Amb l'escenari de preemergència, el cabal que surt de l'embassament del Pasteral es redueix i això comporta disminuir la pressió de l'aigua potable a les llars. Girona i Salt consumeixen menys dels 210 litres per persona i dia que marca la preemergència. Sarrià de Ter els supera lleugerament. I per conscienciar la ciutadania, les factures de l'aigua inclouran consells d'estalvi.

Vox pressiona a les institucions europees. Lamenta que no s'hagi posicionat amb claredat sobre l'amnistia i demana la mateixa diligència que han tingut amb els governs d'ultradreta d'Hongria i Polònia. Els populars volen explicar que es posa en risc l'estat de dret. Un debat proposat també per Ciutadans que, assegura, té constància d'europarlamentaris socialistes que veuen coses estranyes en l'amnistia.

Els socialistes, en canvi, neguen divisions en el seu grup i diuen que s'intenta instrumentalitzar les institucions i tacar la imatge d'Espanya. I Puigdemont es mostra encantat del fet que, de rebot, es parli del conflicte i de l'interès, diu, per polititzar la justícia.

La primera mesura, impulsar l'elaboració dels pressupostos generals de l'Estat per l'any vinent. El president ha demanat als ministres actuar amb solvència i determinació davant d'una legislatura d'alt voltatge polític.

Amb el nou Govern ja en marxa... el president de la Generalitat ha parlat avui de nova etapa durant la sessió de control al Parlament. Ara toca, diu, marcar prioritats per desenvolupar els acords tancats amb el PSOE. I ha convocat un consell executiu extraordinari per a demà mateix. 

Tot plegat quan d'aquí a dues hores la Llei d'amnistia es debatrà al ple del Parlament Europeu a Estrasburg. I ho farà a proposta de PP, Ciutadans i Vox.

El jutge de l'Audiència Nacional que investiga Tsunami Democràtic ha enviat una comissió rogatòria a Suïssa perquè localitzi Marta Rovira.

Augmenta el nombre d'agressions sexuals a Barcelona... segons les dades de l'Hospital Clínic, que ha atès gairebé un 6¿% més d'agressions sexuals respecte de l'any passat. 

A partir del març el consum d'aigua als 23 municipis de l'àrea metropolitana abastits per Aigües de Barcelona pujarà de preu. Es pagarà uns dos euros i mig al mes més a partir el març.

Gairebé 4 de cada 10 tenien lesions físiques... perquè les agressions alerten els metges, són cada cop més violentes. A l'Hospital Clínic de Barcelona atenen gairebé dues víctimes d'agressions sexuals per dia. I preocupa molt perquè constaten que les agressions són amb més violència física. De les 587 agressions sexuals que han atès fins aquest octubre, el 46% s'han produït dins d'un domicili i en la meitat dels casos, l'agressor era un conegut. En un 8% dels casos, van ser grupals. Cada cop són més les víctimes que accepten iniciar un tractament per les seqüeles psíquiques: són 6 de cada 10 dones. 

En 7 de cada 10 casos se sospita d'una agressió sexual facilitada per drogues. Segons les dades del Clínic, el centre de referència a Catalunya per aquest tipus d'agressions, la meitat de les víctimes denuncia.