Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Elisabet, Ruth, Sandra, Arantxa, Lida Esperanza, Francy, Kristy, Carla, Elena, Ana, Rosa Maria, Laura, Irene i Beatriz. Són els noms de les 14 dones que han estat assassinades per violència masclista aquest any a Catalunya. 13 a mans de les seves parelles o exparelles, i una en l'àmbit familiar. Cadascun dels seus casos amaga al darrere una història de vides trencades de forma prematura, i que de retruc ha deixat orfes 8 menors d'edat.

13.278 dones han denunciat aquest 2023 ser víctimes de violència de gènere per part de les seves parelles o exparelles. El 4% són noies menors d'edat. Supervivents i especialistes en aquest àmbit insisteixen en la importància de posar nom a les xifres i asseguren que, amb l'ajuda adequada, és possible trencar les cadenes del maltractament.

El telèfon d'atenció a les víctimes de violència masclista, el 900.900.120, ha rebut aquest any un 15% més de trucades que l'any passat. Es calcula que de mitjana, cada dia 39 persones s''hi posen en contacte, i el 82% de les trucades les fan les mateixes dones que pateixen maltractament.

Denunciar l'agressor és una de les decisions més difícils que ha de prendre una dona maltractada. Per això els Mossos d'Esquadra disposen d'una unitat d'atenció especial a les víctimes a totes les comissaries de Catalunya. La cap d'aquests grups, l'Andrea Garcia, explica que són qui s'encarreguen d'informar, assessorar i resoldre els dubtes que sovint tenen les persones que pateixen violència masclista. La seva missió és acompanyar les dones que han fet el pas de denunciar i seguir de prop el seu cas. Amb comparació amb l'any passat aquests seguiments han augmentat gairebé un 12%.

Els aliments més necessaris en aquesta campanya són la llet, l'oli, els productes d'higiene o de neteja, a causa de la pujada de preus. Les donacions econòmiques es poden fer a través de la pàgina web de l’entitat o bé per Bizum al número 33596 fins al 15 de desembre. Les donacions a les caixes dels supermercats es tancaran el 30 de novembre. 

Aprofitar per comprar roba, complements, calçat i electrònica és l'habitual en el cap de setmana del Black Friday. Aquests són dies de màxima facturació, es calcula una despesa de 240 euros per persona. 


Ens endinsem a l'estudi que Xavier Rodés té al Masnou. La  seva obra dona gran importància als paisatges naturals i a la petjada que hi ha deixat l'ésser humà. A més a més, mostra la transformació que exercim sobre l'entorn com a resultat de la nostra convivència, sense intenció crítica, de manera suggeridora i atractiva. Properament exposarà a indrets tan destacats des del punt de vista artístic com París o els Estats Units.

Supervivents i especialistes en violència masclista insisteixen en la importància de posar nom a les xifres i asseguren que, amb ajuda, és possible sortir del maltractament.

Tot i la inflació, més del 65% de consumidors preveuen gastar igual o més que l'any passat a la campanya del Black Friday.

Segona i última jornada del Gran Recapte. La recollida física d'aliments als supermercats s'allargarà fins al dia 30 i les donacions fins al 15 de desembre.

A l'Informatiu parlem amb el pintor Xavier Rodés, que ha exposat a París i Estats Units. 

Un Informe de Greenpeace denuncia que la roba de segona mà que llencem als contenidors no compleix el principi de l'economia circular. Viatja a milers de quilòmetres en avió amb un gran impacte mediambiental; l'any passat es van exportar 700.000 tones de roba i calçat. Entre un 30 i un 40% de la roba de segona mà que arriba a l'Àfrica és de tan mala qualitat que acaben en abocadors, a l'aire lliure o en rius. A Kènia són 56 milions de peces de roba les que acaben en abocadors. En parlem amb Txell Costa, Enric Marín i Àlex Sàlmon.

La responsable d'Investigacions de Greenpeace, Sara del Río, explica que quatre mesos després d'iniciar el seguiment de 29 peces de roba que es van dipositar en un contenidor, només en un dels casos ha estat reutilitzada. Del Río denuncia que el que s'està fent és "traslladar els residus majoritàriament al països del tercer món". Des de Greenpeace se situa el focus, també, en el model consumista que representen campanyes com el Blackfriday.

Aquest tradicional espai nadalenc s'instal·la a la plaça de la Catedral de la capital catalana fins al pròxim 23 de desembre. Compta amb 237 anys d'història i es considera la fira nadalenca més antiga del món.

Que les dones assassinades per les seves parelles o exparelles no siguin una xifra o un cas més... tot i que els casos no s'aturin. És la lluita de les seves famílies, que queden orfes. Com la de la Carla, que tenia 26 anys quan la van matar. Hem parlat amb la seva mare.

Des de principi d'any, el torn d'ofici -el que dona assistència gratuïta a les víctimes- ha fet 1.000 actuacions que l'any passat, a Barcelona i a part de l'àrea metropolitana.  Són 26 assistències diàries. En 3 de cada 4 casos l'agressor és parella o exparella 

Ja ha començat la negociació entre sindicats de Renfe i ADIF i el Ministeri de Transports després que s'hagi desconvocat la vaga de 5 dies. Un acord al qual també ha donat el vistiplau la Generalitat, a qui es traspassaran les competències de Rodalies. S'estrenava el nou ministre amb una proposta, diu, que garanteix als treballadors els seus drets en un procés que comportarà temps. 


Les famílies de les dones assassinades per les seves parelles o exparelles lluiten per tal que no siguin una xifra o un cas més.

La meitat dels compradors aprofita les ofertes d'aquest Black Friday per anticipar les compres de Nadal.

Els bacteris resistents als antibiòtics es poden convertir en una de les principals causes de mortalitat d'aquí a uns anys.

Ter Stegen és baixa pel partit del Barça demà a Vallecas perquè no s'ha recuperat a temps de les molèsties a l'esquena. Iñaki Peña serà el porter titular.  

La violència contra les dones no s'atura. Enguany, el torn d'ofici -el que dona assistència gratuïta a les víctimes- ha fet 1.000 actuacions més que l'any passat, a Barcelona i a part de l'àrea metropolitana. Són 26 assistències diàries. En tres de cada quatre casos l'agressor és parella o exparella. Són les xifres d'una xacra... que deixen vides i famílies trencades.

La fiscalia de l'Audiència Nacional demana 27 anys de presó per a 8 dels processats en la causa dels CDR.  

Sumar s'ha querellat al Tribunal Suprem contra el president del Consell General del Poder Judicial i els vocals que van aprovar la declaració contra la llei d'amnistia. 

Ja ha començat la negociació entre sindicats de Renfe i ADIF... i el Ministeri de Transports després que s'hagi desconvocat la vaga de 5 dies... Un acord al qual també ha donat el vistiplau la Generalitat, a qui es traspassaran les competències de Rodalies.

Ernest Maragall plega de l'Ajuntament de Barcelona. 

Prop de la meitat de compradors aprofita les ofertes d'aquest Black Friday per anticipar les compres de Nadal. I, tot i la pujada de preus... la despesa serà, de mitjana de 237 euros. 



Laura Vilagrà obre la porta a coordinar-se amb Junts i "treballar conjuntament" amb el verificador internacional. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, sosté que Esquerra ha "desbrossat el camí" i Junts s'ha afegit a la "via de la negociació", alhora que veu possible refer ponts: "Fracassa qui abandona. Jo no abandono". La consellera de la Presidència del Govern admet que la "gran incògnita" de la llei d'amnistia és "com s'aplicarà" des dels tribunals, davant les "reserves" que han expressat alguns membres de la judicatura. Adverteix que el Govern i ERC aniran "acord a acord" per anar renovant el suport a Pedro Sánchez: "No hem començat la negociació dels pressupostos. Serem exigents", ha advertit. Defensa que el pacte d'ERC amb el PSOE contempla la singularitat del finançament de Catalunya: reivindica que tota la sobirania que pugui guanyar Catalunya els dona "fortalesa per un procés d'independència". I assegura que el traspàs de Rodalies es farà "amb el màxim de rapidesa possible".

  • L'any 2022 l'Institut Nacional de Ciberseguretat va detectar almenys 650 pàgines de botigues fraudulentes arreu de l'Estat
  • S'espera crear més de 4.000 llocs de treball a Catalunya al llarg de la setmana

Vanessa Recover, presidenta del Comitè General d'Empresa d'Adif, celebra l'acord per escrit amb el Ministeri de Transports que ha permès desconvocar la vaga amb Renfe que afectava Rodalies: "És un inici. Tindrem diàleg permanent", ha dit, assenyalant que ara queda plasmat el que abans tan sols eren "voluntats". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, aplaudeix també la "rapidesa i voluntat" per signar l'acord amb els sindicats que ha tingut el nou ministre de Transports,  Óscar Puente.

Pedro Sánchez està de visita a Israel, i li ha dit a Netanyahu, cara a cara, que el nombre de morts palestins és insuportable. El president de la Generalitat ha encarregat als consellers que es preparin per a la negociació amb el Govern com, per exemple, una proposta de finançament singular, el dia abans de la vaga de maquinistes pel traspàs de Rodalies que finalment s'ha desconvocat.