Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Després de la sorpresa d'ahir en l'aprovació dels decrets i les contrapartides que va aconseguir Junts, aquest dijous ha estat el dia de les valoracions, però, sobretot, d'explicar aquests acords. El govern espanyol ha matisat alguns aspectes, mentre que el govern de la Generalitat en rebaixa la importància.

Trobar feina, amb contracte, si ets una dona immigrada pot arribar a ser una odissea. Càritas fa 10 anys que disposa d'un programa d'assessorament per aquest tipus de persones a l'atur.

L'entitat assegura que, en aquesta dècada, ha atès prop de 10.000 persones i que, en el 70¿% dels casos, han aconseguit inserir-se al mercat laboral.

L'endemà que Pedro Sánchez salvés in extremis dos dels tres decrets, Junts treu pit de les seves negociacions, especialment del traspàs de competències en immigració. La consellera de la Presidència, d'ERC, n'ha demanat explicacions al ministre Bolaños.

Amb tot s'ha evidenciat que l'executiu de Sánchez no ho tindrà fàcil per mantenir l'estabilitat parlamentària.

L'agenda política del dia ve marcada pel ple d'ahir en què Pedro Sánchez va aconseguir aprovar in extremis dos dels tres decrets, gràcies a un acord amb Junts que presumeix del pacte.

El límit al preu dels lloguers a zones tensionades entrarà en vigor al febrer. S'aplicarà a 140 municipis

Entitats ecologistes recullen microplàstics de la platja de la Pineda a Vila-seca. Alerten que fa anys que n'hi troben i que provenen de les indústries petroquímiques de la zona. La generalitat ja ha expedientat 13 empreses, que asseguren que treballen per minimitzar-ne l'impacte.

El Barça inicia avui la defensa de la Supercopa d'Espanya, a l'Aràbia Saudita. Els actuals campions s'enfronten a l'Osasuna en semifinals.

L'endemà que Pedro Sánchez salvés in extremis dos dels tres decrets, Junts treu pit de les seves negociacions, especialment del traspàs de competències en immigració. La consellera de la presidència, d'Esquerra Republicana, Laura Vilagrà, n'ha demanat explicacions al ministre Bolaños. Amb tot s'ha evidenciat que l'executiu de Sánchez no ho tindrà fàcil per mantenir l'estabilitat parlamentària.

El PP demana la compareixença de Sánchez per donar explicacions dels acords d'ahir, prepara accions judicials per frenar-los i convoca una nova protesta a Madrid el 28 de gener. Podemos defensa el seu no a la reforma del subsidi d'atur impulsada per Yolanda Díaz.

La pluja de les darreres hores ha estat general però poc generosa. Ara bé, la nevada al Pirineu, sobretot l'Oriental, ha deixat gruixos destacables.

Els pèl·lets de plàstic que ha arribat a les costes Gallegues, també ho han fet a Tarragona on fa més de 5 anys que denuncien que també n'hi ha És el cas de la platja de la Pineda, a Vila-seca. ONG ecologistes alerten que aquestes boletes provenen de la indústria petroquímica de la zona.

Javier Pacheco carrega contra el govern espanyol per haver "renunciat" al diàleg social per negociar els decrets: "Estem molt enfadats. El vodevil d'ahir és una molt mala notícia". El secretari general de CCOO de Catalunya demana "sortir de l'exercici de l'èpica per passar a l'exercici del pragmatisme", acusant Podem de "funambulisme polític". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, creu que hi ha d'haver "un cost" si la CEOE utilitza el dret a veto sobre l'SMI. Pacheco creu que els pressupostos catalans "estan condemnats a l'acord" i es mostra preocupat per l'articulació del traspàs de Rodalies. I revela que l'alcalde de Barcelona Jaume Collboni li va dir quan hi hauria "govern i pressupostos": "El meu olfacte de sindicalista no coincideix amb el meu desig".

Dels tres decrets que se sotmetien a votació, el referent al funcionament de la justícia ha estat aprovat contra tot pronòstic. Durant tot el dia els de Junts s'han mantingut en el no i finalment han decidit no participar en la votació i han permès que tirés endavant. El decret de les mesures anticrisi finalment s'ha aprovat, després de repetir la votació en haver assolit l'empat i el decret de conciliació que duia Sumar i que era sobre l'augment dels subsidis d'atur ha estat rebutjat a causa del vot negatiu de Podemos.

A hores d'ara tot apunta que l'executiu de Pedro Sánchez perdrà la primera votació de la legislatura. S'ha tancat fa pocs minuts, però els resultats no els sabrem fins més avançada la tarda.

Dia gris i amb precipitacions, que aniran a més durant la tarda, però no serviran per alleugerir la sequera, ni omplir pantans. Al Pirineu i Prepirineu neva, la cota ronda els 500 metres i algunes poblacions van quedant enfarinades.

Conèixer les causes de l'esquizofrènia podria estar una mica més a prop. Investigadors de l'Hospital del Mar han descobert una alteració al cervell de les persones amb aquest trastorn que podria ajudar a saber més coses sobre el seu origen i buscar nous tractaments.

El Barça ja és a Riad amb l'objectiu de revalidar el títol de la Supercopa d'Espanya. Xavi Hernández diu que demà els blaugranes hauran de fer un partit complet davant l'Osasuna per aconseguir una plaça a la final.

L'esquizofrènia és un trastorn mental que afecta 24 milions de persones al món i del qual encara es desconeixen les causes. Es caracteritza per un conjunt de símptomes com al·lucinacions, alteracions de conducta, pèrdua de resposta emocional, entre altres.

Ara, investigadors de l'Hospital del Mar han descobert una alteració al cervell de les persones amb aquesta malaltia que podria ajudar a saber-ne més sobre el seu origen i buscar nous tractaments.

Molts cultius han patit restriccions de reg des de fa mesos, especialment a Lleida i als municipis de l'Empordà que estan en emergència per sequera. A Girona, el sector del cereal, que tradicionalment planta blat de moro i sorgo, ha trobat la solució de canviar-los per cereals d'hivern com l'ordi o el blat, que no necessiten tanta aigua.

Ara bé, això ha comportat un important descens en les rendes. A tall d'exemple, el blat de moro facturarà entre 2.000 i 3.000 euros bruts menys per hectàrea.

Tot i que les negociacions encara estan obertes, algunes de les demandes de Junts ja han estat rebutjades. El ministre d'indústria creu que s'han de buscar fórmules pel retorn de les empreses que van marxar de Catalunya el 2017, però rebutja mesures coercitives.

Grifols es defensa i anuncia accions legals contra Gotham City Reserch pels danys financers i de reputació... ahir va perdre més de 2.000 milions d'euros.

Plou, però menys del que caldria és una pluja que no servirà per alleugerir la sequera, ni omplir pantans... però que remullarà un territori força assedegat d'aigua.

Precisament, amb aquesta falta de pluja, Barcelona es prepara per fer front a la fase d’emergència. L’Ajuntament assegura que l’ús de l’aigua freàtica per al reg ha sigut bàsic per mantenir els serveis urbans. I ha demanat a l’Agència Catalana de l’Aigua poder-ho continuar fent quan s'entri en emergència.

Després de dos dies de rebre al·legacions per part de les Comunitats, el ministeri de Sanitat acaba de declarar l'ús obligatori de la mascareta en els centres de salut.

Junts dobla l'aposta i demana sancionar a les empreses que no tornin a Catalunya i que van marxar durant el procés. El govern central intensifica les negociacions polítiques per aprovar els decrets anticrisi que demà es debatran al congrés. El PP de Núñez Feijóo ja els hi ha tancat la porta als morros.

Les infeccions respiratòries estan afectant l'activitat hospitalària de les comarques gironines i això ha implicat la reorganització de l'activitat quirúrgica.

El gerent de la Regió Sanitària de Girona, Jaume Heredia, ha detallat que els hospitals gironins "es van adaptant a la situació" en funció del nombre de pacients afectats per patologies com la grip o la covid-19. Per altra banda, aquesta setmana l'hospital de Palamós ha anul·lat una desena d'operacions.

A menys de 24 hores perquè es votin els tres primers decrets del Govern, Pedro Sánchez encara no té els suports assegurats. Junts manté el seu 'no' i aquest dimarts posa sobre la taula una nova condició.