Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La tempesta política passa per la decisió del jutge de l'Audiència Nacional de mantenir l'acusació de terrorisme per Puigdemont i Rovira en la causa de Tsunami Democràtic.

La vicepresidenta Teresa Ribera carrega en declaracions a TVE contra la intencionalitat política el jutge que investiga el cas. Moncloa matisa les seves paraules i assegura que el govern respecta totes les decisions judicials. El PP, però, demanarà la seva reprovació.

Aquesta setmana ha començat l’enderroc parcial de la plaça del Mil·lenari de Calafell, endinsada a la platja de Segur de Calafell. És una actuació d’emergència del Ministeri de Transició Ecològica, després de constatar que la platja ha perdut quasi 100 metres les últimes dècades i que l’impacte de les onades podria provocar l’enfonsament de la plaça.

L’àrea enderrocada ocupa 800 m² d’una plaça que en fa 8.000 i que des del 2002 serveix d’unió dels dos últims trams de passeig marítim que es van construir a Calafell. El regidor d’Ecologia Urbana, Aron Marcos, sosté que “cal retirar els elements rígids d’un sistema litoral que és dinàmic” i avisa que cal “pensar en l’escenari que hi haurà d’aquí a 50 anys fruit del canvi climàtic”.

La pluja d'avui ajudarà a fer créixer el blat que es va plantar en aquest camp a mitjans de desembre i que va endarrerit per la falta d'aigua. Pels pagesos de les zones de secà com aquesta, a la Segarra, és un regal.

Un aigua que no ajuda a revertir la situació de sequera, però que és molt necessària.

El Camp de Tarragona acumula els registres més importants, amb 30 litres per metre quadrat. En canvi, la pluja ha estat més minsa a les comarques de Girona. 

Es tracta d'evitar treure la documentació i la targeta d'embarcament. El dispositiu de biometria identifica als viatgers si prèviament registren les dades del DNI i una selfie. Vueling ofereix aquesta tecnologia als seus clients des de novembre en vols que surten de Barcelona, Palma, Madrid, Eivissa o Menorca. Altres aerolínies l'estan implementant.

La pluja d'aquest divendres és especialment benvinguda al camp, perquè ajuda als cereals d'hivern que s'han plantat fa uns mesos. La neu també cau amb ganes al vessant sud del Pirineu i també a cotes baixes de les Terres de l'Ebre.

La tempesta política passa per la decisió del jutge de l'Audiència Nacional de mantenir l'acusació de terrorisme per Puigdemont i Rovira en la causa de Tsunami Democràtic.

Passar els controls de l'aeroport i embarcar sense ensenyar el DNI, passaport i ni tan sols la targeta d'embarcament ja és possible. Una aplicació de reconeixement facial permet diverses aerolínies agilitzar aquests tràmits.

L'Athletic Club serà el rival del Barça als quarts de final de la Copa i el Mallorca el del Girona. Els dos equips catalans jugaran com a visitants.

Aquesta pluja que fa que els rius baixin més plens... Però el cabal dels de les conques internes, els que abasteixen el 90% de la població, es veurà afectat quan entrem en emergència per sequera d'aquí a unes setmanes.

Caldrien molts dies de pluja com el d'avui per remuntar les reserves hídriques. Els pantans de les Conques Internes estan al 16%. El Sau està més buit que mai. 

El delegat del govern a Catalunya dona 20 dies a l'alcaldessa de Ripoll perquè doni explicacions sobre la gestió del padró municipal. 

El Govern carrega contra la decisió del jutge de l'Audiència Nacional Garcia Castellón de mantenir l'acusació de terrorisme per Puigdemont, Rovira i 10 persones més, en la causa de Tsunami Democràtic. El jutge manté que hi ha indicis contundents, però la Moncloa en fa una altra lectura.

Jordi Cañas creu que no s'exigeix a l'independentisme que compleixi la llei i creu que l'amnistia és una "impunitat a mida" intentant eliminar delictes "d'àmbit europeu": "Si et poses l'estelada, és com una capa d'invisibilitat davant el Codi Penal, la policia o els jutges". L'eurodiputat de Ciutadans acusa Pedro Sánchez d'actuar com un tirà perquè "taca els principis de l'estat de dret de les democràcies" i diu que els seus pactes amb l'independentisme "tenen alguna cosa de mafiós". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, creu que la llei d'amnistia quedarà aturada quan els jutges preguntin a Europa. El vicepresident de grup parlamentari Renew Europe confirma que es presentaran als comicis europeus i avança que estan negociant la fórmula amb altres formacions. Desconeix si es va reunir amb el senyor 'M' implicat en l'Operació Catalunya, i demana esclarir la vinculació de Mariano Rajoy, així com el cas Pegasus

ERC i Junts faciliten que la llei d'amnistia segueixi avançant. El PSOE ha aprovat les 8 esmenes que va pactar amb els socis i, malgrat les discrepàncies, els de Puigdemont li han donat suport.

A punt d'entrar en emergència per sequera, Girona només permetrà dutxar-se als pavellons municipals després dels partits.

Cribratges, diagnòstics, vacunacions, baixes... i més de 800 pacients atesos. És el dia a dia en ambulatoris com aquest de Viladecans que veuen superat el volum de feina pels virus respiratoris i per la vaga d'infermers i tècnics.

Comprovem que a Barcelona 1 de cada 4 restaurants ja és de cuina internacional.

La llei d'amnistia es debatrà al Congrés, previsiblement, el 30 de gener. La norma ha passat el tràmit parlamentari aquest dijous, incorporant al text les 8 esmenes que el PSOE va pactar amb els socis, excepte Junts.

L'Audiència Nacional estudiarà si la tramitació de la llei d'amnistia afecta el cas dels 12 CDR processats per terrorisme i a més, també valorarà si és el tribunal competent per jutjar-los.

Una àmplia majoria de diputats del Congrés ha donat llum verda a reformar l'article 49 de la Constitució per eliminar-ne el terme disminuïts i canviar-lo per persones amb discapacitat. 

El Girona vol la lliga i també la Copa del Rei, després d'eliminar el Rayo Vallecano als vuitens de final.

La sentència assegura que els danys psiquiàtrics del treballador són un accident laboral. 

El moderador de continguts que va denunciar a Telus, l'empresa subcontractada per Meta a Barcelona, gairebé no pot sortir de casa. La sentència enumera algunes de les múltiples seqüeles mentals que arrossega.

La feina del denunciant era visionar tot el contingut que es publica a les xarxes socials com Facebook i Instagram. El jutge reconeix que part del que cribratge els moderadors és violent i que, per això, la seva feina pot fer que emmalalteixin.

La sentència reconeix que els danys psiquiàtrics del treballador, que ara està de baixa per malaltia comuna, són un accident laboral. De moment, ni l'empresa subcontractada ni Meta han reaccionat a aquesta sentència pionera.

La llei d'amnistia es debatrà al Congrés, previsiblement, el 30 de gener. La llei d'amnistia avança. Avui, a la ponència de la comissió de justícia, s'han incorporat a la llei les vuit esmenes que el PSOE va pactar amb Esquerra, sumar, Bildu i BNG. Unes modificacions a les quals Junts ha acabat donant suport i que no inclouen cap canvi respecte al terrorisme.

Les esmenes que Junts i Esquerra van presentar en solitari, cadascun per la seva banda es tornaran a debatre en comissió el pròxim dimarts, últim tràmit abans que arribi al ple el pròxim 30 de gener, previsiblement.

A la reunió que ha durat menys d'una hora, ha estat molt present l'informe dels lletrats, de la comissió de justícia, que dubten de la constitucionalitat del text.

La intenció del Govern és accelerar al màxim el tràmit al Congrés, perquè ells populars ja han avisat que frenaran tant com puguin a llei al senat, on tenen majoria.