Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

ERC i el PSC tanquen un acord pels pressupostos de la Generalitat. És el segon any que els socialistes donen el vistiplau als comptes d'Aragonès. El Govern no compta amb el suport necessari dels comuns.

D'aquí a 15 dies hauria d'entrar en vigor el nou índex de preus dels lloguers, que permetria posar un topall als 140 municipis catalans declarats com a zones tensionades. L'índex s'aplicarà als propietaris de cinc o més pisos i als nous contractes de lloguer.

Continuen tallades l'AP-7 a Pontós a l'Alt Empordà i l'AP-2 i l'A-2 a Soses i Tàrrega. Centenars de tractors bloquegen les vies sense cap intenció d'aixecar la protesta.

Tecnologia i intel·ligència artificial aplicada a la salut per fer més ràpides les intervencions i un diagnòstic més precís. És un dels aspectes en què ens hem fixat avui en el Mobile World Congress.

El Govern no compta encara amb el suport necessari dels comuns per aprovar els comptes catalans, que demanen que es descarti definitivament el pla director urbanístic del Hard Rock. 

D'aquí a 15 dies hauria d'entrar en vigor el nou índex de preus dels lloguers, que permetria posar un topall a què es paga a 140 municipis catalans, els declarats com a zones tensades.

Continuen tallades l'AP-7 a Pontós a l'Alt Empordà i l'AP-2 i l'A-2 a Soses i Tàrrega per centenars de tractors dels pagesos que no tenen cap intenció d'aixecar la protesta.

De la segona jornada del MWC, us parlem de la tecnologia i intel·ligència artificial aplicada a la salut per fer més ràpides les intervencions i un diagnòstic més precís.

Milers de congressistes d'arreu del món omplen el Mobile World Congress, que fins dijous espera rebre prop de 100.000 visitants. A la Fira Gran Via de l'Hospitalet hi troben les últimes novetats del sector.

El Rei, Pedro Sánchez i Pere Aragonès han coincidit en la inauguració del MWC, però el president de la Generalitat ha evitat rebre Felip VI. L'alcalde de Barcelona i la de l'Hospitalet sí que l'han acompanyat durant el recorregut pels pavellons.

José Luis Àbalos dimiteix com a president de la comissió d'interior al Congrés, però manté la seva acta de diputat al Congrés. El PSOE li ha donat 24 hores de marge per deixar l'escó arran del cas Koldo.

Ricky Rubio s'ha obert en canal. Durant la presentació com a nou jugador del Barça de bàsquet, el base de Masnou ha explicat què el va portar a aturar la seva carrera fa set mesos.

La tos ferina la produeix un bacteri i els símptomes solen ser tos forta amb soroll i persistent. Es transmet a través dels mocs i la mateixa tos i es tracta amb antibiòtic. 

Es tracta d'una malaltia infecciosa molt contagiosa que en principi no és greu, tot i que la tos pot perdurar fins a dos mesos. La millor manera de prevenir-la: la vacunació. 

La intel·ligència artificial, el futur del 5G o la mobilitat sostenible són protagonistes d'aquesta 18a edició del Mobile. El Rei, Sánchez i Aragonès han tornat a coincidir en la inauguració oficial, unes hores després del sopar al MNAC. Aragonès, però ha evitat rebre Felip VI.

El PSOE dona 24 hores a José Luis Ábalos perquè entregui l'acta de diputat arran del cas Koldo.

La Generalitat i l'Ajuntament de Badalona signaran un conveni que permeti fer un diagnòstic complet dels edificis que es troben al voltant del que es va esfondrar del passat 6 de febrer.

El Barça de bàsquet presenta a aquesta hora Ricky Rubio com a nou jugador.

David Cid demana que el Govern s'atreveixi a dir 'no' al Hard Rock al PSC: "El president ha de deixar que el cap de l'oposició intenti fer de president". El portaveu del Grup Parlamentari d'En Comú Podem insisteix que el seu vot als pressupostos depèn de la decisió dels republicans: "La pilota està sobre la seva teulada". "Si és una decisió administrativa, per què volem un Govern? És una decisió eminentment política": ha dit acusant Sergi Sabrià de no dir "tota la veritat". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, lamenta que ERC vinculi els pressupostos catalans als de l'Estat: "El senyor Illa ha rebut l'ordre del senyor Sánchez d'aprovar el pressupost". Creu que l'executiu català "no se'n surt" i que "hi ha la sensació de final d'etapa": "El senyor Aragonès és el perfecte president de la sequera: no es mulla mai". Critica que es vulgui "excloure" als comuns de l'Ajuntament de Barcelona i creu que Esquerra els ha vetat. Diu que els jutges volen "confondre la realitat" acusat l'independentisme de terrorisme: "És un disbarat". I diu que l'exministre José Luís Ábalos ha de dimitir pel cas de les mascaretes: "Si no, espero que el PSOE prengui les decisions que ha de prendre".

La fotògrafa Montserrat Santamaria subratlla que la mirada és imprescindible per exercir l'ofici i captar allò que no tothom sap veure. Quan va ser mare de 3 fills va guardar la càmera per un temps i el seu talent va quedar en un segon pla a l'ombra del seu marit, el també fotògraf Ramon Masats. Després va treballar durant una dècada al setmanari Cambio 16 però allà no hi feia fotos sinó que portava el laboratori del departament de fotografia "on tot eren homes". En aquest sentit, lamenta no haver tingut referents femenins per progressar en la seva carrera professional.

El congrés de tecnologia mòbil més gran del món, el Mobile World Congress (MWC), torna a Barcelona entre dilluns i dijous. Les principals marques de l'ecosistema tecnològic com Samsung, Huawei, Telefonica, Orange, Vodafone o Google tornaran a ser presents a la 18a edició de la fira que comptarà amb 2.400 expositors i que espera rebre 95.000 visitants, xifres encara per sota de les del 2019. Sota el lema de 'Future First', omplirà tot l'espai disponible al recinte de Fira de Gran Via i se centrarà en el desplegament 5G, la digitalització, la robòtica, la intel·ligència artificial o la mobilitat sostenible.

L'espera provoca la indignació dels afectats. Trànsit justifica l'actuació i assegura que l'objectiu era evitar un accident múltiple. La calamarsada omple de blanc les carreteres i les xarxes s'omplen de les queixes dels conductors, alguns fins a 5 hores parats. En sentit nord l'AP-7 al Vallès Oriental va acumular 12 km de retencions i 10 en sentit sud. La C-25 també es va tallar. Trànsit assegura que treballen per millorar les mesures de trànsit en aquests casos.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per intensitat de pluja a partir de dilluns al migdia. Podria anar acompanyada de calamarsa a la zona de la Selva i el Baix Montseny. Per això, Trànsit recomana extremar les precaucions

La Fundació Tàpies acull el tradicional dinar de benvinguda per a empresaris i autoritats, que es fa les hores prèvies a la inauguació del Mobil World Congress. El saló afronta una 18a edició marcada per la intel·ligència artificial i amb menys presència de dispositius. Alguns dels 95.000 congressistes ja han aterrat a l'aeroport del Prat.

Posicions enrocades al voltant del cas 'Koldo'. L'exministre socialista José Luís Ábalos manté que no està imputat i, per tant, no veu motius per dimitir. Ara bé, des de les files del seu propi partit sostenen que cal ser implacables amb la corrupció, afecti a qui afecti. El PP exigeix que deixi l'escó de diputat i que s'investigui a tot el Govern.

Trànsit justifica el tall a l'AP7, durant la calamarsada de dissabte a la tarda, per evitar accidents, com va passar fa un parell d'anys en un episodi similar. En tot cas, s'analitzarà si la neteja de la via es podria haver fet més ràpid perquè desenes de conductors van quedar atrapats durant hores.

Convincent victòria del Barça davant del Getafe (4-0) que el situa provisionalment segon de la classificació a la Lliga. A Segona Divisió, remuntada històrica de l'Espanyol al camp de l'Eibar (2-3), que col·loca els blanc-i-blaus en posició d'ascens directe.

Celebració del tradicional dinar d'empresaris i autoritats, amb el ministre Escrivà, el President Aragonès i l'alcalde Collboni. Aquest diumenge es farà el sopar inaugural presidit per Felip Sisè i amb la presència de Pedro Sánchez.  És un punt de trobada entre empresaris i el món institucional abans de la inauguració del congrés.

Es calcula que el Mobile World Congress suposa un impacte d'uns 460 milions d'euros. Mentre al recinte firal de la Gran Via, a l'Hospitalet de Llobregat, ultimen els detalls del saló, els hotels ja reben els primers congressistes. La majoria d'establiments fa dies que tenen penjat el cartell de complet i esperen facturar més que l'any passat perquè, tot i que l'ocupació serà similar, els preus de les habitacions són més elevats.

La restauració també frega la plena ocupació amb reserves tancades, en alguns casos, des de l'edició anterior. Bars, restaurants i locals d'oci nocturn calculen que els congressistes gastaran de mitjana uns 300 euros cada dia. Davant la situació de sequera, s'ha posat en marxa una campanya per conscienciar els 95.000 congressistes que vindran aquests dies. Es calcula que els visitants poden arribar a consumir entre 3 i 5 vegades més aigua que els residents.

Quan hi ha una tragèdia de la magnitud de la que s'ha viscut a València, les víctimes han de fer front a complicats tràmits burocràtics quan encara estan en estat de xoc. El cap de Psicologia del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) explica que la gestió de la informació és un aspecte clau per assumir i digerir la desgràcia.

D'altra banda, els advocats aconsellen comunicar per escrit el més aviat possible el sinistre a la companyia asseguradora, tot i que el termini per a reclamar pels danys materials és de dos anys i 5 anys per a les lesions personals. La norma indica que l'asseguradora té 40 dies per pagar el mínim indispensable i un màxim de 3 mesos per pagar-ho tot. Ara bé, aquests terminis es poden allargar força perquè fins que no s'enllesteix la investigació no es poden tirar endavant els tràmits.

De les 40.000 persones que van fugir d'Ucraïna quan va esclatar la guerra i van venir a Catalunya, més de la meitat, unes 21.500, encara hi viuen. A Guissona, a la Segarra, el 15% dels habitants són ucraïnesos, i hi resideixen una norantena de persones refugiades. Com la Lyudmila Gutik, una professora de cant i de bandura de 26 anys, que dos anys després de la invasió russa manté el contacte amb la seva gent. La seva alumna, l'Olga de 20 anys, té els pares i la germana a Ucraïna i segueix a través del mòbil les alertes que arriben des del front.

L'Anna Mykhailenko viu a Guissona amb la seva mare i la seva filla de dotze anys. Tenia casa al Dombás, a la frontera amb Rússia, on portava una escola de música, de la qual avui no en queda res. El president de l'Associació d'Amistat d'Ucraïna i Catalunya, Andríi Antonovskyi, assegura que treballen per garantir que la solidaritat internacional no decaigui, malgrat que altres conflictes com el de Gaza eclipsen sovint el que està passant a l'est d'Europa.

Continuen les negociacions pels presupostos de la Generalitat del 2024. El socialista Salvador Illa parla de "negociacions avançades" amb el Govern, però insisteix que és indispensable per continuar "generant prosperitat" que els comptes incloguin l'ampliació de l'aeroport del Prat. En canvi, la líder de Catalunya en Comú, Ada Colau, situa com a línia vermella per votar a favor dels pressupostos que no contemplin macroprojectes urbanístics, com el Hard Rock, o seguir ampliant la capacitat de l'aeroport.

Pesa menys de 50 quilos però n'aixeca més de 70 en arrencada. La santcugatenca Sira Armengou s'entrena 6 dies a la setmana al Club de Peses Terrassa i somia algun dia competir per una medalla als Jocs Olímpics. Ha de compaginar els entrenaments amb la feina perquè, malauradament, no pot viure de l'halterofília. L'eclosió del 'crossfit' ha ajudat molt a canviar la visió d'un esport molt masculinitzat, però explica que a les dones que practiquen esports de força encara se les mira amb recel i susciten comentaris que convé erradicar.