Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Ministeri i Generalitat acorden tenir a punt els estatuts de la nova empresa que operarà Rodalies d'aquí a sis mesos. Aquest dilluns s'han reunit a Barcelona.

El PP treu pit de la victòria a Galícia i vincula el fracàs dels socialistes als pactes amb l'independentisme, sobretot, a la llei d'amnistia. El PSOE ho rebutja i continua negociant amb Junts per desencallar-la.

Les indústries busquen solucions per aplicar les restriccions de la sequera. En aquesta càrnica, gasten cada dia 350.000 litres i han construït la seva pròpia depuradora.

Perduts al Congost de Mont-rebei, els Bombers han rescatat aquests dos escaladors després de passar la nit sense poder trobar la ruta segura.

Els pagesos de la plana de la Muga, a Castelló d'Empúries, demanen que s'aturin les captacions de nous pous per garantir l'aigua de Roses i Cadaqués per aquest estiu. Denuncien que fa 40 anys ja es van assecar alguns dels pous i va provocar la salinització de 300 hectàrees de terres de conreu.

Als pagesos els preocupa que les extraccions d'aigua assequin l'aqüífer Fluvià Muga i avanci la salinització.

El ministre de Transports, Oscar Puente, i la consellera de Territori, Ester Capella, es reuneixen a Barcelona per constituir la comissió política que en farà el seguiment. És l'òrgan que ha de fer el seguiment de la creació de la nova empresa, el finançament i el traspàs d'infraestructures. El més immediat serà la nova empresa mixta que substituirà Renfe a Catalunya. El traspàs de Rodalies és un dels compromisos de l'acord entre ERC i PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. 

Primer pas pel traspàs de Rodalies. Ministeri i Generalitat s'han reunit a Barcelona per constituir l'òrgan que ha de fer el seguiment de la creació de la nova empresa, el finançament i el traspàs d'infraestructures. Coneguem més detalls, anem al departament de territori.

L'endemà de la victòria per majoria absoluta del PP a les eleccions gallegues, els populars vinculen el fracàs socialista als pactes amb els independentistes, sobretot, a la llei d'amnistia... Una afirmació que el PSOE, rebutja. 

Mentrestant, la llei continua la seva tramitació al Congrés, amb una possible pròrroga dels terminis a l'espera de l'acord... Els socialistes pressionen Junts per desencallar la situació.

ERC i els Comuns confien que finalment hi haurà acord, tot i que alerten, que el temps corre en contra.

Novetats a l'Ajuntament de Barcelona... Barcelona en Comú facilitarà que el pressupost de Collboni passi demà el primer tràmit. 

Als pagesos els preocupa que les extraccions d'aigua assequin l'aqüífer Fluvià Muga i avanci la salinització.

Unió de Pagesos no es conforma i exigeix mesures més contundents al Govern per afrontar els costos de producció. I que es regulin els productes importats.

Un equip de Televisió Espanyola acompanya la missió conjunta de l'ONG catalana Open Arms i World Central Kitchen (WCK) que pretén obrir a Gaza un corredor humanitari via marítima per fer-hi arribar aliments i material essencial per a la població. En parlem des de Xipre amb el fundador d'Open Arms, Óscar Camps, i el fundador de WCK, el xef José Andrés.

Les ferides resistents necessiten cures dues o tres vegades per setmana i amb els tractaments tradicionals esdevenen cròniques. Ara al CAP de Martorell apliquen una nova tècnica que fins ara només es posava en pràctica en alguns hospitals. L'edat mitjana dels pacients és de 72 anys. Poder seguir el tractament a l'ambulatori els estalvia fer diverses visites a la setmana a l'hospital i, sobretot, millora la seva qualitat de vida, ja que es calcula que els microempelts permeten disminuir el dolor fins a un 77%. L'objectiu és acabar aplicant el mètode a tots els equips d'atenció primària de la zona.

A Sau queden poc més de 4 hectòmetres cúbics, una quantitat similar a la del consum de Barcelona en 15 dies. El temor de l'ACA és que si no plou un cop entrada la primavera i pugin les temperatures, es formin capes d'algues a la superfície i de fòsfor a les profunditats que impedeixin el transvasament d'un pantà a l'altre. El buidatge de Sau a Susqueda es fa per concentrar l'aigua de qualitat en un sol embassament. Els darrers dies, l'ACA ha passat de traspassar 6 metres cúbics per segons, a quatre. Això continuarà així fins que les revisions setmanals diguin que té la qualitat requerida.

El president de la Generalitat considera que el resultat de les eleccions a Galícia no condicionaran l'aprovació de la llei d'amnistia. Pere Aragonès espera que es pugui aprovar durant la propera setmana i proposa al Partit Popular que hi voti a favor. El PSOE ha demanat ampliar el termini per tramitar la llei al Congrés.

El nivell dels pantans continua baixant. El de Sau està al 2,4% de capacitat i ple a vessar de visitants que volen veure les runes del poble, més descobertes que mai. La propera setmana el Parlament celebrarà un ple monogràfic sobre sequera i canvi climàtic.

Les ferides cròniques són lesions que no responen a tractaments convencionals. Al CAP Martorell Urbà, al Baix Llobregat, han posat en marxa una prova pilot per tractar-les sense necessitat d'haver d'anar a l'hospital.

Missió conjunta de l'ONG catalana, Open Arms, i el xef José Andrés que volen obrir a Gaza un corredor humanitari per via marítima amb l'objectiu de fer arribar aliments essencials a la població.

El Barça i el Reial Madrid disputen aquest diumenge la final de la Copa del Rei de bàsquet. Pot ser el primer títol de l'era Roger Grimau.

La Policia local de Palafrugell va enxampar un camió cisterna quan sortia d'omplir una piscina a Aiguablava. És la sisena vegada que l'Ajuntament de Begur expedienta aquest empresari, que també es dedica a la neteja de clavegueram i de foses sèptiques. En tres mesos ha gastat més de 3 milions de litres d'aigua de la xarxa i hauria omplert diverses piscines del municipi de la zona. També s'ha sancionat algun d'aquests propietaris per haver-se saltat la prohibició.

Fira de Barcelona es prepara per a l'arribada dels congressistes amb la construcció d'una gran carpa al recinte de l'Hospitalet del Llobregat per poder acreditar als visitants. L'organització també és conscient del context de sequera, i per això durà a terme una sèrie de mesures per reduir el consum d'aigua. Entre elles, fonts i estancs exteriors estaran buits. A l'interior tampoc hi haurà fonts d'aigua. S'han fet canvis per reduir el temps d'ús de les aixetes.

Els hotels comencen a prendre mesures per conscienciar als turistes sobre la sequera, alguns conviden els seus clients a dutxar-se en el que dura una cançó. Una mesura amb la qual han notat un estalvi d'aigua de prop del 30%. S'han renovat els aerodifusors de les aixetes, es reutilitza l'aigua sobrant de rentaplats i rentadores, mesures que segons el gremi d'hotels de Barcelona, els ha permès estalviar un 40% del consum d'aigua al sector en els darrers 7 anys.

Creix a Barcelona un nou model d'habitatge. Es tracta dels pisos pensió ('coliving'), amb habitacions que es lloguen per separat i serveis inclosos en el preu, com ara la neteja. Costen entre 500 i 1.400 euros al mes, i qui més els utilitzen són estrangers d'entre 20 i 30 anys amb un alt poder adquisitiu que tenen previst passar poc temps a la ciutat. L'Andreas paga 950 euros per un dormitori. Té previst viure-hi durant 3 mesos mentre acaba el seu projecte universitari.

Enter Coliving és una agència que gestiona i té llogades més de 700 habitacions a la ciutat de Barcelona. El seu director general defensa aquest nou concepte d'habitatge: "són pisos molt grans que a vegades són difícils de llogar perquè no hi ha famílies tan grans. El que fem nosaltes és reformar-los i llogar-los per habitacions". En tractar-se de lloguers de curt termini i sense vocació de permanència no se'ls aplicaran els límits que preveu la llei d'habitatge.

El nou propietari del càmping Sant Salvador de Coma-ruga, a El Vendrell, ha comunicat a un centenar de famílies que tenen un mes per retirar totes les seves pertinences i cases mòbils. Alguns campistes fa més de 30 anys que hi passen temporades senceres i també es queixen que per treure les seves coses han hagut de demanar cita prèvia.

Els treballadors del sector turístic de la Val d'Aran denuncien que han de viure en caravanes. En els últims temps, el preu de l'habitatge ha pujat un 50%, coincidint amb l'esclat dels pisos turístics. Es calcula que ara n'hi ha uns 1.600, el 75% dels quals són a Naut Aran. El Conselh Generau d'Aran demana a la Generalitat que reguli els preus i que impulsi promocions d'habitatge social.

La d'Ismael Smith és una de les figures més singulars del final del modernisme, es pot considerar un precedent 'queer', i enllaça amb artistes actuals com Nazario. Joier, dibuixant, gravador, ceramista i gran promesa de l'escultura contemporània catalana, Smith va ser amic d'Eugeni d'Ors, Granados i Pau Casals, entre d'altres. Ara el Museu d'Art de Cerdanyola del Vallès li ret homenatge amb una sala dedicada artista excèntric, irònic i lliure , motius pels quals va ser marginat, oblidat i fins i tot maleït.

La sequera obliga a tenir els ulls posats als boscos, que mai havien estat tant secs com ara en un mes de febrer. Algunes espècies d'arbres, com els bedolls o els teixos, estan canviant ja genèticament per tal d'adaptar-se a les noves condicions climàtiques, donat que en certs entorns només sobreviuran aquelles espècies, com les alzines, que puguin aguantar altes temperatures i l'escassetat d'aigua.