Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El Hard Rock és una pedra a la sabata del president. És un obstacle perquè els comuns donin suport al pressupost i no és un projecte que agradi als republicans. Dit això, el president assegura que no està a les seves mans fer-lo caure, perquè la majoria del parlament el vol i alerta que si ara no es fes, s'hauria d'indemnitzar als inversors.

Aragonès agraeix el suport del PSC als comptes, però no inclou als seus plans anar més enllà. El que també descarta és el transvasament de l'Ebre per fer front a la sequera, i fa una crida a la calma.

Suport total d'Aragonès al conseller Mascort, ara al punt de mira dels pagesos, que ahir van anar a protestar a casa seva. I la tercera qüestió, relacionada amb el cas Koldo. El president defensa la gestió de la Generalitat durant la pandèmia.

El Suprem obre causa penal contra Carles Puigdemont i Rubèn Wagensberg per terrorisme en el cas Tsunami. Una decisió que el Tribunal pren per unanimitat i en contra del criteri de la Fiscalia.

Pere Aragonès ha passat pel Cafè d'Idees on ha reclamat als Comuns que desvinculin el Hard Rock dels pressupostos i que donin suport als comptes. Aragonès agraeix el suport del PSC, però descarta un govern amb els socialistes després de les eleccions.

A hores d'ara continuen les mobilitzacions de la pagesia a l'AP7 a l'Alt Empordà, després de 3 dies, i a diverses carreteres pendents dels acords assolits a la reunió amb el conseller Mascort. Els pagesos es plantegen aixecar la protesta abans d'aquesta mitjanit.

Les primeres campiones de la Nations League ja són a Madrid. El president del govern les ha rebut a la Moncloa i aquesta tarda celebraran el títol a Vistalegre.

A partir de dilluns les dones que vulguin podran recollir gratuïtament a la farmàcia el producte d'higiene menstrual reutilitzable que més els convingui. Una copa, unes calces o dues compreses. Es podrà fer amb el codi QR de La Meva Salut. Una iniciativa que el Govern va anunciar ara fa un any i de la que se'n poden beneficiar 2,5 milions de dones d'entre 10 i 60 anys. 

Carles Puigdemont ja ha reaccionat a la decisió del Suprem. Ho ha fet a través de les xarxes socials. Parla de Matrix judicial espanyol i diu, textualment, que ha adaptat la màxima del mal periodisme: no deixis que la realitat espatlli una bona imputació.

Mentre l'amnistia continua la tramitació parlamentària... el PSOE i Junts sembla que acosten posicions. 

Unes declaracions que Aragonès ha fet al Cafè d'Idees on ha reclamat als Comuns que desvinculin el Hard Rock dels pressupostos i que donin suport als comptes. 

Novetats en el cas Koldo, de suposades comissions per la compra de mascaretes. Al Sumari a què ha tingut accés Televisió Espanyola, apareix José Luís Ábalos com a intermediari de la trama. 

Un bloqueig indefinit fins que no tinguin respostes concretes de la reunió que a aquesta hora mantenen al Departament d'Acció Climàtica amb el conseller Mascort.

El Suprem compra la tesi del jutge Manuel Garcia Castelló i situa Puigdemont com líder de Tsunami Democràtic. Per unanimitat la sala penal ha acordat declarar-se competent i obrir causa per investigar Puigdemont i Wagensberg pels delictes de terrorisme en el cas Tsunami Democràtic.

Els magistrats del Suprem esgrimeixen que tots dos investigats, que són aforats, Puigdemont per ser eurodiputat i Wagensberg per ser diputat d'Esquerra al parlament, han de ser cridats en aquest procediment. L'objectiu que puguin ser escoltats amb els drets i garanties que ofereix l'ordenament jurídic vigent.

La sala penal de Suprem recorda que precisament la condició d'aforats de tots dos impedeix al jutge instructor de l'Audiència Nacional prossegueixi amb aquestes diligències d'investigació. I conclou que aquesta tasca correspon a l'Alt tribunal.

Pel que fa als altres 10 investigats, entre ells la secretaria general d'Esquerra, Marta Rovira, el Suprem acorda retorna la seva investigació a l'Audiència nacional | INFORMA: ISABEL PALACIOS

Pere Aragonès argumenta que ara "no es pot revertir arbitràriament" el procediment privat per impulsar el projecte del Hard Rock: "Jo no sé si s'acabarà fent o no". El president de la Generalitat de Catalunya insisteix que la construcció no és una decisió del Govern: "Depèn dels inversors privats. La decisió política ja es va prendre. Les majories polítiques continuen existint". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, descarta un Govern d'ERC amb els socialistes, però deixa la porta oberta al retorn de Junts a l'executiu: "Amb el PSC tenim uns models molt diferents". Explica que l'executiu té converses amb els juntaires i comuns pels pressupostos, i que n'ha tingut amb la CUP: "Amb qui veiem que en àmbits es pot avançar és amb els comuns".

D'altra banda, no entendria que Junts no votés a favor de la llei d'amnistia i insisteix que hi ha acord polític: "Si la voluntat hi és, l'acord tècnic en l'àmbit legal ha de ser possible". Confirma que la taula de negociació es reunirà abans de Setmana Santa: "Una taula de negociació buida no em serveix. L'objectiu és avançar, no fer-me una foto". Aragonès es defesa de la gestió de la sequera, assegura que no hi haurà talls de l'aigua de boca i descarta un transvasament: "No té gaire sentit fiar l'alimentació de l'àrea de Barcelona a una conca de l'Ebre que també pateix episodis de sequera".

Així és com en Jaume es prepara una de les últimes reunions que haurà de traduir al Mobile World Congress. És intèrpret comercial i ajuda els seus clients a tancar acords amb empreses estrangeres.

Al darrere hi ha molta preparació. Cal conèixer bé els negociadors i el vocabulari que acostumen a fer servir. El Mobile està ple de conferències, la majoria en anglès, i el paper dels intèrprets és clau. 

Intèrprets i traductors augmenten un 15% el volum de feina pel Mobile. Una figura sovint invisible, però indispensable per trencar barreres idiomàtiques entre els assistents.

Pere Aragonès fa una crida a Junts i Comuns perquè aprovin els pressupostos del Govern. Els comptes ja són al Parlament, però no tenen els suports garantits. Els comuns avisen que és imprescindible descartar el Hard Rock.

Pagesos i agricultors no aixequen les protestes a l'Alt Empordà ni al Segrià. Demanen reunir-se amb el conseller Mascort i concretar les peticions d'ara fa dues setmanes.

Del sector tecnològic s'esperen avenços, però també responsabilitat social. Al MWC ens fixem en el preu que paguen les empreses per la petjada ambiental que deixen els residus dels terminals.

Educació i Salut són els departaments que més creixen. Els comptes presentats al Parlament preveuen 7.508 milions per reforçar la plantilla, reduir ràtios i dotar de més recursos l'escola inclusiva. Hi ha 12.059 milions d'euros per Salut centrats a millorar les condicions dels professionals i en l'atenció primària. 

En percentatge, el departament que més creix és el de Cultura (19,5%). La partida més gran per fomentar i potenciar l'ús del català. Per darrere figuren els departaments d'Igualtat i Feminismes (14,2%) i el de Presidència (13,4%).

La despesa social total dels comptes és d'un 72,6%, més baixa que l'any passat. El Govern ho atribueix a l'increment dels interessos del deute i la despesa per fer front a la sequera.

També es preveu reduir un punt l'IRPF de les rendes inferiors als 33.000 euros anuals: se'n beneficiaran 2 milions i mig de persones. 

Pere Aragonès fa una crida a Junts i Comuns perquè aprovin els pressupostos del Govern. Els comptes ja són al Parlament, però no tenen els suports garantits. 

Pagesos i agricultors no aixequen les protestes a l'Alt Empordà ni al Segrià. Demanen reunir-se amb el conseller Mascort i concretar les peticions d'ara fa dues setmanes.

Del sector tecnològic s'esperen avenços però també responsabilitat social. Al Mobile ens fixem en el preu que paguen les empreses per la petjada ambiental que deixen els residus dels terminals. 

Espanya i França es juguen el primer títol de la Nations League femenina a les set de la tarda, amb Alèxia Putellas a la convocatòria.

Xavier Pellicer veu "pràcticament impossible" un acord pels pressupostos catalans després del pacte entre el Govern i el PSC: "És un acord absolutament continuista i hem vist els resultats nefastos". El portaveu adjunt de la CUP al Parlament adverteix que l'entesa "trenca el marc" que volien crear amb l'executiu i veu "l'oportunitat de fer un dic de contenció" amb els comuns contra els macroprojectes: "Que forci ERC a estripar aquest acord amb el PSC". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, demana al Govern revocar la llicència del Hard Rock "donada irregularment" i posar sobre la taula l'informe de medi ambient. Entén la "posició d'escepticisme" de Junts davant la llei d'amnistia, però "costa d'entendre la posició erràtica de canviar la posició amb un mateix text". Assumeix que no hi haurà un referèndum aquesta legislatura com havien proposat, i admet que el 'procés' ha acabat: "Toca obrir una nova etapa, un nou cicle de mobilitzacions". I es mostra escèptic amb la regulació dels preus dels lloguers: "Quin sentit té que es faci a nivell d'Estat quan només l'aplicarà Catalunya".

Educació, salut, habitatge, seguretat i lluita contra la sequera són al centre de l'acord de pressupostos entre el govern i els socialistes. Sense rastre, això sí, del Hard Rock, que segueix el seu curs.

Totes dues forces resten a l'espera que se sumin els comuns al projecte dels comptes per augmentar la despesa en 2.400 milions.

La partida d'educació superarà els 7.400 milions, un 10% més que en 2023, la d'atenció primària augmenta un 25% i s'invertiran 1.000 milions per combatre la sequera.