Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Ràdio 4 arrenca una nova temporada amb una programació carregada de novetats, des d'un nou programa matinal conduït per Natalia Sánchez fins a un espai nocturn amb Sílvia Tarragona, que abordarà temes d'actualitat, política i cultura. A més, Samanta Villar oferirà anàlisi de les notícies del dia, i Carles Mesa conduirà un programa d'entrevistes a les tardes. Tot plegat, sense oblidar els clàssics com "Cafè d'Idees" amb Gemma Nierga, que tornen amb força.

Les pluges recents han avançat la temporada de bolets al Berguedà, on el mercat del bolet de Cal Rosal obre demà, deu dies abans que l'any passat. Al Ripollès, la calor ha retardat una mica l'inici, però si les condicions es mantenen, es preveu una excel·lent temporada de bolets.

Les Tres Xemeneis de Sant Adrià de Besòs han estat les protagonistes del tret de sortida de la biennal artística Manifesta 15. Aquest emblemàtic espai acull l'exposició 'Imaginant futurs', però no és l'única mostra que es podrà veure en els pròxims mesos. De fet, hi ha repartides per Barcelona i 11 ciutats més de l'àrea metropolitana exposicions i espectacles que formen part de la major edició de la història de la Biennal Nòmada Europea.

La formació professional viu un creixement destacat, amb 161.000 alumnes inscrits pel curs 2024-2025, un 25% més respecte a fa 5 anys, quan n'hi havia 128.000. Tot i l'increment de 3.706 places respecte a l'any passat, 31.000 estudiants encara estan en llista d'espera per manca de disponibilitat. La falta de places es deu a una deficient planificació, segons els sindicats. A més, gairebé el 24% dels alumnes abandonen aquests estudis abans d'acabar-los, fet que preocupa els centres educatius.

Falten menys de 24 hores perquè comenci el curs. Quasi un milió d'alumnes d'infantil, primària i ESO tornen demà a les aules. Dijous serà el torn dels estudiants de Batxillerat i Formació Professional, una opció cada cop més demanada. Enguany, tindrà 161.000 alumnes, un 25 % més que fa cinc anys. Però n'hi ha 30.000 que encara no saben si tindran plaça.

La pluja continua regant a aquesta hora bona part del litoral i prelitoral de Barcelona. Unes tempestes, de moment, menys intenses del que es preveia. Tot i això, Protecció Civil manté actiu el pla INUNCAT en fase d'alerta i demana molta prudència en la mobilitat i les activitats a l'exterior.

Continuen els actes de celebració del mil·lenari de Montserrat. Aquest matí s'ha fet la missa i també activitats de cultura popular; per primera vegada s'ha aixecat un castell dins la basílica i també s'ha estrenat una sardana.  

El Festival de Vitòria premia el Cafè d'idees de la Gemma Nierga per crear una tertúlia d'actualitat diferent a Catalunya. El programa enceta la cinquena temporada a la graella de Ràdio 4, la ràdio pública que estrena temporada dilluns carregada de novetats: informació, actualitat, anàlisi, humor i música.

La pluja té en suspens la celebració de la regata de la Copa Amèrica de vela, que de moment, encara no ha començat. D'altra banda, aquest vespre la selecció espanyola de futbol juga a Suïssa la segona jornada de la Lliga de les Nacions, amb un rerefons de polèmica pel virus FIFA. El seleccionador ha respost a les crítiques.

Comença en nou curs escolar i quasi un milió d'alumnes més petits tornen a les aules. L'FP creix en demanda, un 25% més que fa 5 anys.

  • Unes 600 persones assisteixen a l'acte inaugural, amb l'estrena d’un videomapatge i un espectacle de drons a l’exterior
  • Durant 15 mesos es faran un miler d'activitats per mostrar el llegat polític, social, religiós i cultural de Montserrat

El petit comerç va desapareixent a moltes viles i ciutats. Als municipis més petits veuen tancar moltes botigues i a les capitals els negocis van rotant. Als eixos comercials de ciutats mitjanes com Granollers, Mataró, Vic o Sabadell un 6% dels establiments canvien cada mig any. I a poblacions més petites, com Rubí, l'increment de preus del lloguer dels locals i la falta de relleu generacional aboca moltes botigues al tancament.

7 anys després, un club familiar com l'Esportiu Rubí torna a la Primera Divisió femenina de futbol sala. Van jugar el play-off d'ascens amb només 7 jugadores del primer equip, però van tenir un factor diferencial. Totes elles han de compaginar la vida acadèmica o laboral amb la pràctica esportiva, cosa que les situa en desavantatge respecte a d'altres equips de la competició.

Aquest cap de setmana, moltes famílies aprofiten per fer les darreres compres per a la tornada a l'escola, que aquest any es preveu un 10% més cara que l'any passat. Segons l'OCU, la despesa total per infant durant tot el curs a Catalunya serà d'uns 2.700 euros, amb uns 500 euros destinats només a la compra de material escolar, on els llibres representen la despesa més gran.

Una dona de 42 anys ha perdut la vida després de ser arrossegada per les fortes pluges a la riera de Tiana. El seu cos ha estat localitzat aquest matí a la platja del Cristall, a Badalona. Els aiguats han provocat més de 407 trucades d'emergència, principalment des del Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Tarragonès, amb nombroses inundacions i incidents per tot el territori. Protecció Civil alerta de nous avisos per intensitat de pluja a tot el litoral i prelitoral fins demà.

El president del Govern, Pedro Sánchez, defensa davant del Comitè Federal del PSOE les "singularitats" entre territoris que permetrien a Catalunya sortir del règim comú del finançament autonòmic i disposar d'un sistema proper al del concert que gaudeixen Euskadi i Navarra. Sánchez demana no desenfocar la discussió perquè "l'autèntic debat no és entre territoris, sinó entre models", i creu positiu que les comunitats autònomes disposin de més capacitat per recaptar i administrar els impostos que financen els serveis públics.

Una dona de 42 anys mor en ser arrossegada aquesta nit per les fortes pluges a la riera de Tiana. Els equips d'emergència han localitzat el cos a primera hora del matí a la platja del Cristall de Badalona. El 112 ha rebut aquesta matinada 407 trucades pels aiguats, la majoria des del Vallès Occidental i el Vallès Oriental i el Tarragonès.

Pedro Sánchez defensa un model de finançament federal i "estén la mà" als presidents del PP. Ho ha dit aquest matí al Comité Federal del partit davant d'alguns dels barons del PSOE que han tornat a qüestionar el pacte amb Esquerra. Sánchez ha confirmat també que tornarà a presentar a la secretaria general del partit al congrés del novembre.

Matí d'últimes compres per a la tornada a l'escola Bates, motxilles, llibretes i llibres. L'inici de curs és un 10% més car que l'any passat segons les organitzacions de consumidors. A Catalunya, segons l'OCU la despesa serà de 2700 euros per infant durant tot el curs.  

Tot a punt perquè arrenquin els actes de celebració del mil·lenari del monestir de Montserrat.

La selecció juga demà davant Suïssa partit de la Lliga de les Nacions, i ahir va començar la lliga F, amb tres equips catalans. En el seu retorn a Primera, l'equip femení de l'Espanyol va perdre 0 a 5 amb el Reial Madrid.

  • Emiliano García-Page rebutja completament el pacte amb Esquerra perquè fa un plantejament "més egoista que socialista"
  • Pedro Sánchez anuncia que es presentarà a la reelecció en el Congrés que el PSOE farà a finals de novembre

El finançament per a Catalunya continua al centre del debat polític. El PP ha mostrat aquest divendres unitat contra l'acord. Feijóo rebutja qualsevol negociació bilateral pel finançament.

Óscar López, el nou ministre de Transformació Digital, ha promès el seu càrrec davant el Rei i Sánchez. López era, fins ara, el cap de gabinet del president.

El president del Tribunal Constitucional demana respecte per a les decisions de l'Alt Tribunal i recorda als poders públics que són d'obligat compliment. 

Estrena de Trending Copa, el nou programa de Ràdio i Televisió Espanyola presentat per Arsenio Cañada. Farà un repàs per tot el que implica la Copa Amèrica de Vela més enllà del factor esportiu.

Núñez Feijóo assegura que el PP no participarà en subhastes individuals i reclama un nou model de finançament negociat entre totes les regions.

Demà serà el PSOE qui reuneix el comitè federal també amb discrepàncies entre els presidents autonòmics sobre el model bilateral pactat amb Esquerra. El ministre de la presidència, Félix Bolaños, els insta a trobar una proposta de finançament conjunta i poder-la negociar. 

El PP exhibeix unitat en contra del finançament singular de Catalunya. Alberto Núñez Feijoo carrega contra Sánchez i l'independentisme.

Dissabte serà el PSOE qui busqui el consens entre els seus barons sobre el nou model de finançament. Es reuneix el comitè federal també amb discrepàncies entre els presidents autonòmics sobre el model bilateral pactat amb Esquerra.

Óscar López, el nou ministre de Transformació digital ha promès el seu càrrec davant el rei i de Pedro Sánchez. També Escrivà ha promès el seu càrrec nou com a governador del banc d'Espanya. 

Puig guanya 157 milions d'euros en el primer semestre de l'any, prop d'un 27% menys que l'any passat. Són els primers resultats des que cotitza a borsa. La multinacional cosmètica ho justifica per l'augment de despeses arran de la sortida als parquets, ja que, per contra, les vendes han pujat fins als 2.100 milions.

Continua activada l'alerta INUNCAT després d'un matí de xàfecs intensos, sobretot a les Terres de l'Ebre, on s'han arribat a acumular fins a 70 litres a l'Aldea, 49 dels quals en només 30 minuts.