Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

A Catalunya hi ha més d'1,1 milions d'edificis construïts. El 30% són edificis plurifamiliars, és a dir, amb comunitats de veïns i d'aquest 30% 234.000 mil són anteriors a l'any 1980. Són els que tenen l'obligació de passar la Inspecció Tècnica d'Edificis perquè ja tenen més de 45 anys. Segons l'Agència Catalana de l'Habitatge, des que l'any 2011 va entrar en vigor la normativa, a Catalunya s'han fet unes 104.000 inspeccions i en un 4,6% dels casos s'han detectat deficiències greus.

El cost d'examinar un edifici pot oscil·lar entre els 600 i els 3.000 euros i l'han d'assumir els propietaris, així com la reparació dels desperfectes en cas que se n'hi trobin. El Col·legi d'Arquitectes Tècnics de Barcelona considera que es fan menys inspeccions de les que toca i l'Administració té la capacitat de sancionar els propietaris que no passin l'ITE amb multes que van dels 3.000 als 90.000 euros.

Ada Colau està convençuda que els Comuns tornaran a guanyar les eleccions municipals de 2027. Ho ha dit en la festa del 10è aniversari de la formació que s'ha fet a la Nau Bostik, i que ha estat la primera intervenció pública davant de la militància des de que va anunciar que deixarà l'Ajuntament a l'octubre.

En un discurs que ha començat dient que no es tractava d'un comiat, ha destacat els mèrits i victòries aconseguides en els dos mandats en què va liderar el consistori barceloní en pro de la igualtat, la confluència o la participació, aspectes que fan que encara siguin objectius de 'fake news' i campanyes de desprestigi. A partir d'ara assegura que seguirà treballant en altres àmbits però en defensa dels mateixos ideals, i s'ofereix a fer de pont per teixir aliances amb partits afins.

A Catalunya es construeixen entre 15.000 i 16.000 pisos d'obra nova cada any, 10.000 menys dels necessaris segons els professionals. Tot i l'augment dels preus (l'habitatge nou ha pujat un 11,2% en l'últim trimestre) els pisos de nova construcció continuen sent la preferència dels compradors. La manca de sòl i la demanda d'inversors estrangers fan incrementar els costos, especialment a les grans ciutats. Tot i això, la baixada dels interessos podria facilitar l'accés a les hipoteques en el futur.

Ada Colau fa oficial el seu adeu de l'Ajuntament de Barcelona en el desè aniversari de Barcelona en Comú. Colau va passar de l'activisme a la política institucional i es va convertir en la primera alcaldessa de la capital catalana. 8 anys a l'alcaldia i no renuncia a aspirar-hi de nou.

Els mossos d'esquadra investiguen la mort violenta d'un home a Terrassa. Segons fonts de la investigació, hauria estat en una baralla amb una arma blanca. Un altre home de 44 anys ha estat detingut com a presumpte autor. També aquest matí ha passat a disposició judicial l'entrenador d'un club de futbol base de Lleida acusat d'haver abusat sexualment de 2 menors.

A Catalunya es fan cada any entre 15 000 i 16 000 pisos d'obra nova. Són 10.000 menys dels que caldrien segons els professionals. La manca de sòl és un dels motius del fet que els preus hagin pujat un 11%, l'augment més alt en 17 anys. Les immobiliàries asseguren tot i això que els pisos nous continuen sent la preferència dels compradors, malgrat la dificultat per accedir-hi econòmicament.

Dissabte de fresca a tot arreu i de fred al Pirineu, on a primera hora els termòmetres han baixat dels 0 graus. Són temperatures fins a 9 graus per sota del que seria habitual al setembre, més pròpies de l'octubre que han deixat les platges mig buides. Al migdia, però, a la costa, se superen de nou els 25 graus.

L'Espanyol rep a un quart de cinc l'Alabès a Cornellà i diumenge partit gran a Montilivi amb la visita del Barça al Girona. L'equip de Michel vol tornar a derrotar als blaugrana com l'any passat mentre que els de Hansi Flick buscaran la cinquena victòria en 5 partits a la Lliga.

Un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona ha descobert que bacteris i fongs poden viatjar fins a 2.000 quilòmetres a la troposfera, augmentant el risc de propagació de malalties entre països. Els científics van trobar més de 600 tipus de microorganismes, alguns resistents als antibiòtics, en mostres aèries de la regió del Japó, provinents de la Xina. La troposfera facilita aquest desplaçament, especialment a través d'aerosols i pesticides.

L'activitat portuària representa prop del 3% de les emissions de carboni al món. Aquestes estructures que veieu, poden ajudar a mitigar el canvi climàtic. Són microesculls artificials que combinen robòtica i intel·ligència artificial per restaurar la biodiversitat marina i millorar la qualitat de l'aigua.

Els dos incendis dins el parc natural del Montsant, al Priorat, evolucionen favorablement. El de Porrera ja està controlat i els bombers treballen per estabilitzar el de Cabacés. Tots dos haurien estat causats per una línia elèctrica i han afectat més de 100 hectàrees.

Normalitzada la situació a l'estació de Sants de Barcelona després d'un matí d'aglomeracions per dues incidències a la xarxa d'alta velocitat.

Els bacteris poden arribar a desplaçar-se fins a 2.000 quilòmetres a la troposfera. Viatjant així entre diferents països. Això fa que augmenti el risc de propagació de malalties, segons l'ISGlobal.

Torna la lliga després de l'aturada per seleccions amb el Girona - Barça de diumenge com a partit més destacat de la jornada. Un partit on podria reaparèixer Ansu Fati.

Normalitzada la situació a l'Estació de Sants de Barcelona després d'un matí d'aglomeracions per dues incidències a la xarxa d'alta velocitat. Almenys 9 trens amb sortida des de l'estació de Sants s'han vist afectats. Això ha provocat retards en nombrosos trens.

L'altre incendi el de Porrera, també dins el Parc Natural de Montsant, ja està controlat. Han cremat 14 hectàrees de terreny forestal. La mirada està posada hores com dèiem en el de Cabacès.

Jordi Turull contradiu el ministre Marlaska i assegura que l'Estat, si vol, sí que pot delegar a Catalunya totes les competències en matèria d'immigració tal com van acordar, diuen des de Junts, al gener.

Millorar els resultats educatius, lluitar contra l’assetjament i canviar el procés d’inscripció a la Formació Professional. Són els eixos principals de la nova conselleria d’Educació, que es compromet a acompanyar els alumnes que encara no tenen plaça d'FP.

Homenatge a la Presó de Mas Enric a la Núria, la cuinera del centre que fa sis mesos va ser assassinada per un pres. Els funcionaris reclamen més recursos i personal i lamenten que mig any després encara no s'hagin depurat responsabilitats. Demanen a la nova conselleria que els escoltin.  

  • Segons els Agents Rurals, l'incendi de Cabacés ha afectat aproximadament 110 hectàrees i el de Porrera unes 15
  • Els indicis apunten a una línia elèctrica com a origen dels focs i els alcaldes de la zona reclamen millores a la infraestructura

Cada vegada són més els que opten per la formació professional. Aquest curs hi ha 3.400 estudiants més que el curs passat. També hi ha 300 docents nous. Tot i això, l'oferta de places és inferior a la demanda.

Respecte dels 3.000 estudiants que es van quedar sense plaça en la preinscripció de maig. Gairebé la meitat va ser perquè no complien els requisits o no havien fet bé la inscripció. Ara Educació comença el procés de repesca d'aquests alumnes. De moment hi ha 17.000 sol·licituds que podran entrar en una de les gairebé 20.000 vacants disponibles.

El Banc Central Europeu relaxa els tipus d'interès i es queda al 3,5%. Ara, juntament amb l'euríbor a baixa, es dibuixa un horitzó més esperançador pels qui demanen un préstec o una hipoteca. 

Segona baixada dels tipus d'interès de l'any. El Banc Central Europeu els retalla un 0,25 %. El preu del diner es quedarà al 3,5% i no al 4% com s'esperava perquè l'organisme ha canviat el tipus de referència. 

El ministeri d'Interior vol rebaixar a 0,2 grams per litre la taxa màxima d'alcohol en sang per a tots els conductors, l'actual és de 0,5.

L'Ajuntament de Montcada i Reixac estudia incorporar agents cívics als passos a nivell i fer campanyes a les escoles i per a la gent gran per alertar del perill de travessar les vies amb el semàfor en vermell. 

Al Barça, Hansi Flick ha pogut treballar ja amb tots els internacionals de cara al partit de diumenge a Girona. 

El mític Mar i Cel torna al Teatre Victòria de Barcelona. 

Amb una inflació prop del 2%, l'objectiu marcat per Europa, el BCE aborda relaxar els tipus d'interès. Seria la segona davallada consecutiva de l'any i consolidaria la fi de dos anys d'increments.

A Catalunya l'IPC cau al 2,4% a l'agost i se situa al nivell més baix de l'últim any.

Interior recorda que s'està intensificant la vigilància a les carreteres. A Catalunya, ha baixat la sinistralitat aquest estiu.

Culpable d'abús sexual l'exjugador del Celta de Vigo, Hugo Mallo. Va tocar els pits a la treballadora que feia de mascota de l'Espanyol.