Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Jordi Turull demana explicacions i espera una disculpa d'ERC per les campanyes de l'estructura B: "Totes les accions es concentren contra Junts per Catalunya", lamenta el secretari general de la formació. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, assenyala Marta Rovira com a màxima responsable, revela que no parla amb ella des del juliol i no descarta emprendre accions legals. L'exconseller també avança que el partit s'abstindrà al Congrés en l'admissió a tràmit de la llei per regular el lloguer de temporada "pel fons i per les formes". D'altra banda, alerta que el "context" que ha creat el PSOE fa "molt complicat" que el partit pugui negociar pressupostos i els demana que abans facin balanç del compliment dels acords: "No és el més per tirar coets possible". Tot i això, confirma que manté les reunions amb Santos Cerdán. Alhora, reivindica que tenen el "compromís" d'una gestió de la immigració "integral" des de Catalunya: "S'ha d'accelerar el calendari perquè abans de final d'any hi hauria d'haver l'acord". Vol que Carles Puigdemont estigui "el màxim d'implicat" en la redefinició de Junts. I critica que hi ha un Govern unionista "gràcies a un partit independentista": "Que els números no sortien és fals. Es podia haver evitat que Illa fos president".

Argelia Queralt, una de les noves vocals del Consell General del Poder Judicial, s'ha mostrat confiada que l'episodi de bloqueig de l'òrgan no es torni a repetir després de cinc anys sense renovar-se. La primera passa, ha destacat a l'entrevista a El Vespre, ha estat l'elecció de la presidenta, Isabel Perelló. Queralt ha valorat l'"esforç" dels 20 vocals per arribar a un acord i també el fet que sigui una dona. La vocal del màxim òrgan dels jutges veu "correcte" el model d'elecció dels vocals del CGPJ per part de les Corts Generals, i també ha assegurat que volen impulsar les vocalies delegades territorials "per veure les necessitats reals de les CCAA".

Pedro Sánchez s'ha reunit amb diputats i senadors per desgranar el seu full de ruta pel nou curs polític, que ha començat amb uns deures fets, desencallar el Consell General del Poder Judicial. Per això, entrevistem Argelia Queralt, nova vocal del màxim òrgan dels jutges.

Els consellers del govern de Salvador Illa han començat a comparèixer al Parlament per explicar el seu full de ruta. Valorarem aquest estiu prolífic en notícies polítiques.

Al Port de Barcelona han arribat iots de luxe amb visitants que tenen un poder adquisitiu alt i demanen peix i marisc d'alta gamma. Els majoristes confien que una vegada acabi la competició, els equips encara es quedaran unes setmanes més per gaudir de la ciutat.

Pressupostos i nou sistema de finançament. Són els reptes del departament d'economia del nou govern d'Illa. El president Sánchez torna a defensar l'acord d'investidura.

En marxa la campanya d'immunització per protegir els nadons de fins a sis mesos de la bronquiolitis. Es farà als CAP per als nascuts entre abril i setembre i als hospitals per als quals neixin a partir d’ara.

Primeres multes als ciclistes que circulen pel Barri Vell de Girona després d'un estiu en què s'ha mantingut una campanya informativa.

El Barça perd a Dani Olmo per a un mes. Les proves d'aquest matí han confirmat que estarà entre quatre i cinc setmanes de baixa. Aitana Bonmatí ha renovat fins al 2028.

Al Congrés, Sánchez desgrana les prioritats pel nou curs polític i posa en valor l'acord d'investidura entre el PSC i ERC. El president Sánchez començarà aquesta setmana les reunions amb els presidents autonòmics per parlar del model de finançament.

El Constitucional ha demanat un informe als lletrats del tribunal per esclarir si les comunitats autònomes estan legitimades per presentar recurs a la llei d'amnistia. 

El Govern Illa comença a desgranar el seu full de ruta al Parlament. El conseller de la Presidència ha estat el primer a comparèixer.

Comença la immunització per a prevenir la bronquiolitis. Es farà per segon any consecutiu als menors de 6 mesos i s'espera arribar als 65.000 immunitzats. 

Condemnada a 4 anys i mig de presó Àngela Dobrowolski, l'ex dona del productor de televisió Josep Maria Mainat. 

Girona comença a multar les infraccions dels ciclistes que circulin pel Barri Vell.

Ja ha arrencat la nova temporada de Televisió Espanyola Catalunya amb ''El millor cartell''. 

Sílvia Paneque descarta calendaritzar sobre quan la declaració de la renda es farà a través de l'Agència Tributària de Catalunya: "La prioritat és la negociació pressupostària", ha insistit la portaveu del Govern. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, demana no derivar el finançament de Catalunya a un "debat de paraules": "El que diu l'acord és el que diu l'acord. Solidaritat, principi d'ordinalitat i un millor finançament singular". La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica admet que "fa molts anys" que no es fan polítiques "efectives" en l'àmbit de l'habitatge, assegura que serà una prioritat del Govern i explica que "s'iniciaran els tràmits" per regular els lloguers temporals. Demana que s'apliqui la llei d'amnistia a Carles Puigdemont per bé que admet "inquietud i incertesa" durant la investidura d'Illa i els moviments de Puigdemont: "D'aquell dia lamento la politització del cos de Mossos d'Esquadra". Preveu anunciar els estatuts de l'empresa mixta pel traspàs de Rodalies entre aquest desembre i gener del 2025, mentre demana dos anys per millorar les infraestructures ferroviàries catalanes: "No vull donar unes expectatives que no podré complir". Defensa que es compleixi l'acord de Junts amb el PSOE per transferir les competències en immigració "si compleix amb la legalitat". I assegura que vol "accelerar" per desfer el "coll d'ampolla" en la tramitació de parcs eòlics fotovoltaics.

El Congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica permet conèixer l'estat de la investigació més avançada en matèria de lluita contra el càncer. És el cas dels tractaments més innovadors sobre càncers ginecològics que han permès millorar la supervivència de les pacients entre un 20 i un 30%, o d'una vacuna experimental que mira d'aturar el creixement dels tumors sòlids avançats. Els especialistes asseguren que un dels reptes prioritaris és reduir el temps que tarden els nous fàrmacs a arribar als pacients per poder salvar més vides. En aquest sentit, consideren que l'aplicació de la intel·ligència artificial pot ajudar a donar un pas endavant.

A Catalunya, es roben una mitjana de dues bicicletes al dia, amb 5.467 denúncies registrades l'any passat i prop de 2.700 des de principi d'any. Tot i l'augment del 30% en la venda de sistemes antirobatori i assegurances, només s'han recuperat un centenar de bicicletes aquest any. Les autoritats i associacions recomanen la denúncia i el registre de les bicicletes a la plataforma Biciregistro, que ja compta amb més de 20.000 inscrites.

S'acaba la temporada d'estiu i amb ella els diumenges d'obertura comercial a les zones turístiques. Tornaran a obrir de manera puntual els festius del més d'octubre i amb l'arribada de la temporada de Nadal. Els comerciants dels eixos turístics volen mantenir aquest horari durant la resta de l'any. Segons Barcelona Oberta, la facturació en un diumenge ja equival al 85% de la que es realitza en un dia comercial ordinari d'entre setmana.

Barcelona es consolida com una de les 5 ciutats més importants en turisme de congressos, amb més de 2.000 reunions i 582.000 assistents el 2023, dels quals un 85% eren internacionals. Aquest sector va generar un impacte econòmic de 1.063 milions d'euros, i es preveu que enguany se superi aquesta xifra. La Fira de Barcelona acollirà uns 270 congressos aquest any, contribuint de manera significativa a l'economia local. Tot i el creixement, aquest model de turisme ha generat debat pel seu impacte en la ciutat i els seus habitants.

Barcelona és la cinquena ciutat del món amb més congressos. Aquest any es preveu que n'hi hagi més de 2.000. Se superaran també els 600.000 congressistes, la gran majoria internacionals. Un tipus de turisme que, l'any passat va deixar un impacte econòmic de gairebé 1.060 milions d'euros.

Una de les cites més importants de l'any és precisament la que s'està duent a terme aquests dies; el Congrés Europeu d’Oncologia. 30.000 assistents i la presentació d'estudis que poden canviar la pràctica clínica del càncer.

Primer dia del nou límit de velocitat a l'AP-7 en un tram entre Vilafranca del Penedès i Martorell, en sentit Barcelona. La velocitat màxima serà de 100 km per hora des de les tres de la tarda i fins a les deu de la nit. Un límit que, en aquest tram, s'aplicarà cada diumenge i també els dies que es considerin operació tornada. L'objectiu: reduir la sinistralitat.

A TVE seguim d'estrena. Dilluns arranca la nova temporada del Cafè d'idees de Gemma Nierga i ho fa amb una entrevista a la portaveu i consellera del Govern, Sílvia Paneque. Serà a partir de les 8 del matí a la 2, al canal 24h i a Ràdio 4. A la tarda torna El Vespre amb Quim Barnola. Aquesta temporada amb nou horari: a partir de dos quarts de vuit al canal 24h.

Aquest diumenge es juga el primer Girona-Barça de la temporada. Serà el primer duel Michel-Flick a les banquetes. La jornada ha estat positiva per l'Espanyol que suma la segona victòria seguida superant l'Alabès 3 a 2 amb hat-trick de Puado, i el Reial Madrid va guanyar 0 a 2 a la Reial Societat amb dos gols de penal.