Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Aquest 2015 s'acompleixen tres efemèrides al voltant d'Orson Welles: dimarts el centenari del seu naixement, també el mig segle del rodatge de "Campanades a mitjanit " a Manresa i el 30è aniversari de la seva mort. Per apropar-nos al geni, a l'home, al director de cinema i a l'intel·lectual que va ser Orson Welles entrevistem Esteve Rimbau, director de la Filmoteca de Catalunya que li dedica un cicle a partir d'aquest mes. 

Una setmana després del terratrémol del Nepal, 50 militars i guardies civils especialitzats en rescats d'alta muntanya surten des de Saragossa, per col·laborar en la localització dels 35 espanyols desapareguts després del terratrèmol, dada que acaba d'actualitzar el ministeri d'Exteriors. Aquesta tarda arribaran a Katmandú 5 agents de la Guardia Civil per rastrejar el parc natural de Lantang, una de les zones més malmeses pels sismes i on se sap que hi havia un grup d'espanyols fent trekking.  

Familiars dels desapareguts expliquen a l'Informatiu que el Ministeri d'Exteriors espanyol els ha informat que fins ara no han pogut anar a buscar els muntanyencs desapareguts perquè el govern del Nepal no els havia donat permís per actuar.

La fàbrica de SEAT a Martorell recupera el torn de dissabte al matí durant maig i juny per primer cop en 4 anys. L'augment de la producció del 15% en el primer trimestre de l'any i l'augment de vendes obliga a produïr més. També es contractaran 100 enginyers. 

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, manté el suport a la primera tinent d'alcalde de la localitat, Teresa Gomis, imputada en el marc de l'operació INNOVA. Gomis va sortir ahir al vespre en llibertat en càrrecs, imputada per falsetat documental, blanqueig de capitals i contra la salut pública. 

Un de cada 4 nens menors de 3 anys té accés a tauletes i dispositius mòbils. Psicòlegs i pediatres recorden que és una bona eina d'aprenentatge, però alerten que l'ús excessiu d'aquestes tecnologies pot dificultar el desenvolupament dels nens. 

Tot i que falten 4 jornades, la d'avui podria ser determinant per decidir la lliga. El Barça juga a les 4 contra el Còrdova. Luis Enrique adverteix que el Barça encara no ha guanyat res. El Reial Madrid jugarà més tard contra el Sevilla, un equip que, al seu estadi, no ha perdut cap partit des de fa 15 mesos.  

  • La gestió sanitària del govern català ha tornat a ser avui objecte de la batalla política al Parlament.  Amb el cas Innova calent i el conseller Ruiz a la corda fluixa,  la paralització del Consorci de Lleida amb l'acord de CiU i ERC no ha evitat les crítiques de l'oposició. 
  • I sobre el cas Innova, que aquesta dies s'està investigant, el Parlament també ha votat, aquest cop  per unanimitat,  una proposta de la CUP i el PP per instar el Govern a personar-se com a part en la causa judicial. També en tots els procediments judicials per presumpta corrupció  en la sanitat pública, donat que, el punt aprovat diu que el sumari s'estén més enllà de Reus. 
  • En relació al cas del setge al Parlament al 2011, els advocats dels 8 joves condemnats intentaran que se suspengui l'ordre d'ingrés a presó que els va notificar anit l'Audiència Nacional. La resolució indica que tenen 10 dies per ingressar voluntàriament per complir la pena de 3 anys a què van ser condemnats pel Suprem ... després d'anul·lar una primera sentència absolutòria de l'Audiència. Els advocats demanen que abans es resolguin els recursos presentats.
  • Bones perspectives per a l'economia catalana per als vinents: Segons les previsions que fa la Cambra de comerç de Barcelona, l'economia catalana creixerà un 2,7% enguany i un 3% l'any vinent.  És la constatació que economia catalana, com la del conjunt de l'Espanya, manté un ritme d'acceleració alt i constant en part degut a l'augment de l consum provat. També el PIB ha crescut un 0,9 per cent i ja porta set trimestres seguits que puja. 
  • Mentrestant els preus han moderat la caiguida el mes d'abril. Segons l'IPC avançat aquest mes la inflació ha pujat un 1 per cent, deixant la interanual en el menys 0,6 per cent. L'encariment de l'electricitat ha col.laborat a la moderació. 
  • Aquestes són les imatges que han demostrat el maltractament a l'escola bressol concertada l'Anunciata, de Gironella, al Berguedà. De l'ordre de les dominiques. Ara el jutjat penal nº 1 de manresa ha condemnat a l'educadora a 4 anys de presó per maltractament. Als vídeos s'aprecia com els obligava a menjar o a dormir. Una altra mestra ho contempla sense fer-hi res. Per ella, la jutgessa ha dictat una pena de 5 mesos de preso. També hauran de compensar a les famílies amb 90.000 eurus.
  • En marxa l'operació especial de trànsit d'aquest cap de setmana llarg de l'1 de maig.  S'espera que abandonin l'àrea metropolitana de Barcelona mig milió de vehicles. Per davant tres dies amb la previsió meteorològica que ens avança la Sònia Papell
  • Al barça tot són cares de felicitat. En el tram final de la temporada, l'equip opta a tots els títols. Els jugadors ja preparen el pròxim partit de dissabte per acostar-se més a un títol que es decidirà a les últimes quatre jornades.  El president  Bartomeu qualifica d'excel.lent la situació del Barça./ El jutge ha reobert el cas dels espionatges de Método 3 encarregats i pagats per la  Junta directiva de Joan Laporta 
  • Falta 1 mes, però el Primavera Sound ja comença a sonar. Des d'avui i durant quatre setmanes, cada dijous es faran actuacions gratuïtes de petit format a bars i centres cívics  de la ciutat. Es tracta de portar la música en directe a escenaris més enllà del Fòrum i el primer serà l'Espai Jove Boca Nord. El plat fort d'aquest vespre són els Coriolà, el grup del Maresme que continua triomfant amb el seu àlbum El Debut.  
  •  

    La creació del polèmic Consorci Sanitari de Lleida s'ajorna. Esquerra ha obligat avui al Parlament a Convergència a no tirar endavant el projecte fins que no hi hagi més consens al voltant d'una iniciativa que molts consideren un intent de privatitzar la sanitat pública. Socialistes i populars també han donat suport a la proposta. A canvi, Esquerra ha evitat que el conseller de Salut hagi de comparèixer al parlament per parlar, entre d'altre, del cas Innova. Avui passen a disposició judicial els últims detinguts pel cas Innova.  

    El PIB va pujar al primera trimestres un 0,9 per cent, la millor dada des del 2007. Pel que fa al IPC, els preus han pujat aquest mes d'abril un 1 per cent impulsats pel preu de l'electricitat. Tot i això, la inflació interanual segueix en negatiu: en un menys 0,6 per cent. 

          

    4 anys de presó per una mestra d'una llar d'infants de Gironella per haver maltractat a dos nens d'un any. Tot plegat  es va demostrar amb la gravació d'una camera amb imatges , que us advertim, són dures. La camera, instal·lada pel centre, va enregistrar com al novembre de 2011 la condemnada immobilitzava a un nen o l'obligava a empassar. La dona ha estat condemnada per dos delictes contra la integritat moral amb l'agreujant d'abús d'autoritat. 

    Tot això en una jornada que ens deixa a les portes d'una cap de setmana de 3 dies. En una hora es posa en marxa l'operació especial de trànsit que preveu la sortida de l'àrea de Barcelona uns 495 mil vehicles especialment conflictives seran les vies que porten tant a la Costa Brava com a la Costa Daurada. Una operació  que, per cert, coincideix amb màxim anual del preu de la benzina. Aquesta hora, com no, pendents del temps.

    Als esports Josep Maria Bartomeu qualifica d'excel.lent la situació del Barça. El president ha dit que l'avançament de les eleccions ha estat un encert perquè ha ajudat l'equip a competir per tots els títols. El de la lliga se'l jugaran a les últimes quatre jornades amb dos punts d'avantatge sobre el Madrid que va guanyar l'Almeria per 3 a 0

     

    ACORD CIU-ERC. AJORNEN LA CONSTITUCIÓ DEL CONSORCI SANITARI DE LLEIDA I EVITEN LA COMPAREIXENÇA DE  BOI RUIZ.   

    DADES ECONÒMIQUES. EL PIB CREIX UN 0,9% EL PRIMER TRIMESTRE DE L'ANY I ELS PREUS HAN PUJAT UN 1% AQUEST MES D'ABRIL.

    4 ANYS DE PRESÓ. UNA MESTRA CONDEMNADA PER MALTRACTAR 2 NENS D'UN ANY A UNA LLAR D'INFANTS DE GIRONELLA.

    OPERACIÓ SORTIDA. TRÀNSIT PREVEU QUE PROP DE MIG MILIÓ DE VEHICLES SURTIN DE L'ÀREA METROPOLITANA DE BARCELONA.

    EL MADRID SEGUEIX A 2 PUNTS. BARTOMEU LI POSA UN EXCEL·LENT A LA SITUACIÓ ACTUAL DEL BARÇA.

    ARTUR MAS ACCEPTA LA CELEBRACIÓ D'UN PLE SOBRE GESTIÓ SANITÀRIA I EL CAS INNOVA

    Artur Mas accepta celebrar un ple monogràfic al Parlament sobre sanitat i repta l'oposició a incloure el cas Innova per una presumpta mala gestió de la sanitat pública. El president, que assegura que no te res a amagar, també ha volgut esvaïr dubtes sobre la data electoral i referma que serà el 27S.

    EL DIA MUNDIAL CONTRA EL SOROLL ALERTA SOBRE UN NIVELL EXCESSIU DE DECIBELIS

    La meitat de la població de Catalunya viu envoltada de sorolls molestos a casa o al barri i molts suporten un nivell de decibelis superior al reconamat. El trànsit, les obres o les discoteques poden provocar pèrdues  auditives o altres transtorns, inclosos problemes cardiovasculars.

    POLÍTICA SANITÀRIA

    L'OPOSICIÓ DEMANA UN PLE MONOGRÀFIC I MAS ELS REPTA A PARLAR DEL CAS INNOVA

    El debat més punyent, però, s'ha centrat en la política sanitària del govern. Els grups del PSC, PP, Iniciativa i la CUP han acusat l'executiu de mala gestió i de no respectar les decisions de la Cambra. I han demanat un ple monogràfic sobre sanitat.  Mas s'ha mostrat disposat però els ha reptat a incloure un apartat específic sobre el cas Innova afirmant que hi aportarà tota la informació dels últims anys

    EL BARÇA GOLEJA EL GETAFE AMB UN TRIDENT MÉS EFECTIU QUE MAI

    I el Barça va destrossar el Getafe amb una exhibició de bon futbol i 6 golassos espectaculars. Cinc els van marcar entre Messi, Suárez i Neymar, que ja han batut el record golejador en una temporada. Els blaugrana duen ara  cinc punts al Madrid que juga aquest vespre.

     

    Artur Mas accepta que el Parlament faci un ple monogràfic sobre la gesitó del sistema sanitari català i  amb un punt dedicat a debatre el cas Innova que ahir va viure un nou episodi amb la detenció de 9 persones, entre elles la números 2 de l'ajuntament de Reus de Convergència i Unió. El president Mas ha acceptat la petició de diversos grups i ha dit que té ganes de donar explicacions sobre un cas que també afecta a l'anterior tripartit.

    L'altre tema central de la sessió de control al president ha estat  el calendari electoral. Mas ha volgut deixar clar que, ara per ara, les eleccions autonòmiques seran el 27 de setembre i només ho repensaria si hi ha les generals.

    Avui commemorem el dia mundial de la conscienciació contra el soroll. Una jornada per recordar que la meitat dels catalans estem sotmesos a nivells de soroll superiors als que recomana la OMS provocats sobretot pel trànsit o les obres i que ens pot provocar problemes cardiovasculars.

    Aquest jove que veiem acaba de transmetre a través del seu pensament la lletra que vol escriure. Ho fa gràcies a aquest casc amb sensors neuronals. Un dels exemples del futur de la neurociència que treballa per facilitar la comunicació de persones amb paràlisi i també per millorar les capacitats de persones sanes.

    El Barça fa un pas més cap al títol de lliga en guanyar el Getafe per un contundent 6 a 0. Messi, Suárez i Neymar van marcar cinc gols i ja sumen un total de 102 aquesta temporada. Xavi va completar l'exhibició blaugrana amb un gran xut. En canvi, el Bayern de Guardiola ha quedat eliminat de la Copa i Roben i Lewandovski s'han lesionat.

     

    PARLAMENT DE CATALUNYA. ARTUR MAS ACCEPTA LA CELEBRACIÓ D'UN PLE SOBRE GESTIÓ SANITÀRIA I EL CAS INNOVA.

    CALENDARI ELECTORAL. ARTUR MAS DIU QUE MANTÉ LA INTENCIÓ DE CONVOCAR LES ELECCIONS AUTONÒMIQUES EL 27S.

    DIA CONTRA EL SOROLL. LA MEITAT DELS CATALANS ESTAN SOTMESOS A UN EXCÉS DE SOROLL DEGUT AL TRÀNSIT I LES OBRES.

    ESTIMULACIÓ NEURONAL. INVESTIGUEN PER MILLORAR LA COMUNICACIÓ DE PERSONES AMB PARÀLISI

    EL TRIDENT MÉS DECISIU. EL BARÇA MÉS A PROP DE LA LLIGA I EL BAYERN PERD ROBBEN I LEWANDOWSKI.

    LA GUARDIA CIVIL DETÉ A LA PRIMERA TINENT d'ALCALDE DE REUS PEL CAS INNOVA

    Es el moment de la detención de la primera tinent d'alcalde de l'ajuntament de Reus de Convergència i Unió. És una de les set detencions de la Guardia Civil dins una operació que s'ha desenvolupat a les comarques de Tarragona vinculada al cas Innova. S'han fet 25 escorcolls 

    MARXA CAP AL NEPAL L'EQUIP DE CATALANS QUE COL·LABORARÀ EN LES TASQUES DE RESCAT

    Surt cap al Nepal l'equip català que ajudarà a les tasques de rescat. Les últims dades parlen d'almenys 4.300 morts i més de 8 mil ferits. La situació és molt complicada a moltes zones del país on és molt difícil d'arribar. La majoria d'espanyols seran repatriats les pròximes hores.

    Una normativa europea obliga els bancs a disposar d'una còpia del DNI dels seus clients.  L'objectiu és prevenir el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme. Els clients tenen de temps fins dijous per lliura-los el document ... si no ho fan els podrien bloquejar els comptes.

    EL BARÇA S'ENFRONTA AQUESTA NIT AL GETAFE AL CAMP NOU SENSE GERARD PIQUÉ

    I el Barça rep aquest vespre el Getafe a la LLiga mentalitzat que no pot perdre cap punt si vol mantenir el liderat amb el Madrid a 2 punts. Luis Enrique prescindeix avui de Piqué i no podrà comptar amb Jordi Alba per sanció.

    FESTIVAL BCN SPORT FILMS DEL 5 AL 9 DE MAIG EN DIVERSOS ESCENARIS DE LA CIUTAT

     

    Detinguda la primera tinent d'alcalde de l'ajuntament de Reus, de Convergència i Unió, en una operació de la Guardia Civil vinculada al cas Innova que investiga l'existència d'una presumpta trama organitzada de càrrecs públics que hauria comès diversos delictes contra l'Administració Pública. Hi ha altres detinguts vinculats a la societat Sagessa-Salut i s'han fet 25 escorcolls entre els quals destaquen els dels hospitals de Reus i Amposta.

    Al Nepal, les ultimes dades parlen d'almenys 4.300 morts i més de 8.000 ferits. La situació és tant complicada que està costant molt arribar a determinats punts del país. Aquest matí ha marxat de Barcelona un equip català per ajudar a les tasques de rescat.

    És Michel Houllebecq, un dels escriptors francesos més polèmics. Avui és a Barcelona per presentar el seu llibre "Submissió" que narra l'escenari d'una França amb un president musulmà al 2022. Molt crític amb l'islam radical, viu sota protecció permanent des dels atemptats de Charlie Hebdo. Diu que això el fa feliç.

    Al esports, avui comença un nou capítol en la lluita pel títol de lliga. El Barça rep el Getafe amb les baixes de Jordi Alba per sanció i de Gerard Piqué, per decisió tècnica. Luis Enrique prepara canvis a l'equip tot i que els blaugrana no poden fallar davant un conjunt madrileny que la temporada passada ja va empatar al Camp Nou.

     

    CAS INNOVA. LA GUARDIA CIVIL DETÉ LA PRIMERA TINENT D'ALCALDE DE REUS I FA 25 ESCORCOLLS.

    TERRATRÈMOL NEPAL. LA XIFRA DE MORTS JA PUJA A 4.300 I LA DE FERITS SUPERA ELS 7.000.

    BLANQUEIG DE CAPITALS. ELS BANCS BLOQUEJARAN DIJOUS ELS COMPTES DELS CLIENTS QUE NO HAGIN PRESENTAT EL DNI.

    MICHEL HOUELLEBECQ. ENS PRESENTA EL LLIBRE "SUBMISSIÓ" QUE HA AIXECAT UNA GRAN POLÈMICA A FRANÇA.

    BARÇA-GETAFE, A LES 20H. LUIS ENRIQUE PREPARA ROTACIONS PER DEFENSAR EL LIDERATGE DE LA LLIGA.

     TRAGÈDIA DE GERMANWINGS

    ELS REIS PRESIDEXIEN UN FUENERAL PER RECORDAR ELS 150 MORTS ALS ALPS

    A partir de les 6 de la tarda s'oficiarà al temple de la Sagrada Família el funeral en record de les 150 víctimes  de l'avió de Germanwings estavellat als Alps.  La cerimònia la podreu seguir per la 1 de TVE. Hi assistiran 1500 persones, la majoria familiars, i la presidiran els Reis Felip i Leticia.

    AL MENYS 3.800 MORTS AL NEPAL

    LES ONG CATALANES PREPAREN L'ENVIAMENT D'AJUT HUMANITARI A LA ZONA DEL TERRATRÈMOL 

    Al Nepal, l'últim balanç de víctimes mortals supera ja els 3.800 i les autoritats temem que puguin ser molts més...perquè hi ha més de 6.500 ferits. Les imatges que arriben són esfereïdores.

    El ministeri ha  contactat amb 340 ciutadans espanyols, però encara en queden 117 per localitzar. L'exèrcit i diverses ONG's es preparen per anar-hi però la saturació de l'aeroport de Katmandú ho fa difícil

    Un avió de les forces aèrees té previst volar a Katmandú per evacuar un primer grup d'espanyols. La majoria esperen al Consulat, que els ofereix allotjament i menjar. Entre ells, dos amics de Tarragona: l'Aleix Ballarín i l'Àngel López, que feien un excursió en bicicleta quan els va sorprendre el terratrèmol.

    CONVOCATÒRIES ELECTORALS

    RAJOY NO DESCARTA DEL TOT QUE LES GENERALS COINCIDEIXEN AMB LES CATALANES EL 27S

    Ho acabeu d'escoltar. Rajoy no descarta fer coincidir les eleccions generals amb  les catalanes el 27S......però sostè que la seva intenció és fer-les a finals d'any. Ho ha dit en un esmorçar informatiu, on també ha anunciat que el govern espanyol eleva fins al 2,9 per cent la previsió de creixement del PIB per al 2015 i el 2016.  Preguntat sobre el caràcter dels comicis catalans Rajoy ha contestat que no seran plebiscitaris perquè unes eleccions així NO existeixen. 

    Aquesta  polèmica sobre un possible avançament electoral ha centrat avui les executives dels partits catalans. Com és natural discrepen sobre qui marca l'agenda a qui, si Rajoy a Mas o al revès.

    PLAÇA DE LES GLÒRIES

    COMENCEN A CONSTRUIR ELS TÚNELS URBANS QUE FARÀN PROP D'UN QUILÒMETRE

     Després de desaparèixer l'anella superior les màquines ja treballen  sota terra per construir les estructures per on passaran els 90.000 cotxes que cada dia entren i surten de Barcelona per aquesta banda. Els túnels tindran tres carrils per sentit, s'executaran en un termini de 2 anys i costaran uns 40 milions d'euros. De moment els treballs inicials NO tindran cap afectació al trànsit. 

    El Barça ja prepara la visita del Getafe de demà al Camp Nou, un rival teòricament fàcil.  Luis Enrique, però, insisteix que cal pendre's el partit molt seriosament.

     

    És el moment en que l'allau a l'Everest s'emportava per davant tot el que trobava al seu pas. Una de les conseqüències del terratrèmol de dissabte al Nepal que, segons les últimes xifres, deixa un balanç provisional de més de 3700 morts. Les ONG catalanes coordinen l'enviament d'ajut humanitari tant per les tasques de recerca com per atendre les desenes de milers de persones que ho han perdut tot. 

    Mariano Rajoy estarà aquesta tarda a Barcelona. Aquest matí, en un esmorzar informatiu, no ha volgut tancar la porta del tot a avançar les eleccions generals al 27 de setembre i fer-les coincidir amb les catalanes. De tota manera, ha insistit en que li agradaria que fossin a finals d'any. També ha valorat el caire plebiscitari que alguns volen donar al 27S. 

    Avui tornem a la plaça de les Glòries de Barcelona. Ja han començat els treballs per construir els dos túnels per on passaran els cotxes que entrin i surtin de la ciutat. Una obra molt complexa que durarà 2 anys i que tindrà un cost de uns 50 milions d'euros.

    El Barça es prepara per fer un pas més cap el títol de lliga. Els blaugrana reben demà el Getafe amb tota la plantilla a punt ja que Vermaelen compta per fi amb l'alta mèdica. Luis Enrique podria fer rotacions tot i que sap que no poden fallar perquè el Reial Madrid segueix a dos punts després de guanyar al camp del Celta per 4 a 2.