Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La llei contra la pobresa energètica ha evitat 200.000 talls de subministrament entre 2015 i 2020, segons un informe de l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i Energia Sense Fronteres (ESF). Les dades recollides també indiquen que en aquest període la Generalitat i els municipis han destinat 35,3 milions d'euros pel pagament puntual de factures, en especial d'electricitat i, en menor mesura, d'aigua i gas natural. En qualsevol cas, des de l'APE i l'ESF asseguren que les polítiques energètiques "han d'anar encaminades" a condonar el deute de les famílies vulnerables "i no pas a pagar factures". La voluntat de les entitats, per tant, és que s'arribi a acords amb les energètiques, tal com es va fer amb Endesa el passat mes de març.

El recinte de Montjuïc de la Fira de Barcelona ha arrencat aquest dijous amb l'electrificació dels vehicles com una de les principals atraccions del Saló de l'Automòbil. Del 30 de setembre al 10 d'octubre se celebrara la 41a edició amb la participació de 23 marques com BMW, Renault, Seat o Nissan que presentaran les seves novetats als pavellons 1 i 8.

"Som el primer saló d'Europa", ha destacat el president del Saló, Enrique Lacalle. En aquest sentit, ha recordat que en el saló de Munic celebrat fa unes setmanes s'hi van reunir set marques mentre que a Barcelona n'hi haurà 23. No hi seran, però, marques de renom com Volkswagen, Ferrari, Porsche o Tesla.

També planarà sobre el saló l'actual manca de microxips que tants problemes està causant en la producció de vehicles i en el manteniment de les vendes i els estocs de les marques. Sobre aquesta qüestió, Lacalle ha cridat les marques europees i nord-americanes a fabricar aquests components, així com les bateries, en ubicacions més pròximes i no haver de dependre de països llunyans.

  • En quatre mesos de prova del servei, s'han registrat 35.000 viatgers i un impacte econòmic de 3 MEUR
  • A partir del 12 de desembre Ouigo tornarà a ofertar trens diàriament, amb una parada en cada sentit
  • L'empresa ha transportat més de 700.000 persones, amb una ocupació mitjana de més del 95%.

Fernando Sánchez Costa considera que l'estratègia del Govern espanyol contribueix a desinflamar el conflicte català. El president de Societat Civil Catalana considera que, amb casos com els indults, el Govern d'Espanya pretén "hivernar el Procés". En aquest sentit, en una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'idees, culpa a Artur Mas d'haver inflamat Catalunya en dos anys. Considera que la "taula de negociació" s'hauria de celebrar al Congrés, al Senat i al Parlament. Diu que defensar La Ricarda és fer "política infantil" i aposta per alternatives com crear 4 o 5 espais naturals. I demana al president Pere Aragonès que recuperi l'esperit de la Mancomunitat i que rebi i escolti a SCC: "Sense nosaltres, Catalunya no es pot refer".

El president del PSC, Salvador Illa, ha denunciat que el Govern "no està a l'altura" però ha allargat la mà del seu grup per "canviar de rumb". De fet, ha tornat a oferir-se per a negociar els pressupostos de la Generalitat si l'executiu no ho aconsegueix amb la majoria de la investidura, amb la CUP, que és el soci prioritari. Illa, que ha estrenat la sessió del DPG aquest dimecres a primera hora, ha dit a Pere Aragonès que el seu Govern "no funciona" i ha subratllat les discrepàncies entre ERC i Junts, amb episodis destacats com l'ampliació del Prat o la taula de diàleg. De fet, s'ha dirigit al líder de Junts a la cambra per reclamar-li més implicació en aquest espai: "Aquí s'ha de moure vostè, no veu que no és possible que no enraonem?"

Per altra banda, el diputat de la CUP-NCG Carles Riera ha exigit al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que posi "ja" una data al referèndum d'autodeterminació, que creu que s'hauria de celebrar aquesta legislatura. "President, posi ja una data i activem de nou el full de ruta independentista", ha dit Riera durant la seva intervenció al debat de política general. Segons el cupaire, l'exercici del dret a l'autodeterminació servirà per tornar la mobilització al carrer i "organitzar l'embat". A més, creu que pot servir per "pressionar i tensar" l'Estat de cara a una negociació "real", amb la vista de la comunitat internacional posada al conflicte.

Rèplica dels partits al Debat de Política General. L'oposició retrau la manca d'acció al Govern català. Junts ha reclamat refer la unitat independentista. L'oposició furga en les divisions internes del Govern. PSC i comuns veuen "feble" l'executiu. D'aquí menys d'una hora arrenca el ple extraordinari sobre macrobotellots que han forçat Esquerra i Junts. De cara a la reobertura de l'oci nocturn i altres esdeveniments, la Generalitat està ultimant una aplicació per impedir falsificar el passaport covid i protegir les dades dels usuaris. Tot i que el risc de patir un infart és el mateix entre homes i dones, els símptomes en les dones són diferents. Això provoca un retard en el diagnòstic que pot costar la vida.

El Govern està treballant en una aplicació pròpia per verificar l'autenticitat del certificat covid per accedir a l'oci nocturn i altres establiments o esdeveniments. El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha explicat a RAC1 que el passaport covid ja existeix i que el que s'està fent és desenvolupar una tecnologia per comprovar que les dades que hi conté són correctes i de la persona que el presenta.

La persona haurà de presentar el codi QR del certificat i el DNI i l'app donarà una senyal verda o vermella que permetrà o no l'accés. L'objectiu és implantar-ho "de forma immediata". Tot i això, Puigneró ha obert la porta a poder implantar el sistema primer amb la verificació manual, cosa que podria permetre reobrir abans l'oci nocturn.

Puigneró ha insistit que l'aplicació no serà per a l'usuari sinó per a la persona que ha de permetre l'accés a un determinat lloc. Un cop passat el codi QR que apareix al certificat covid sanitari, l'aplicació emet un semàfor verd o vermell amb el nom i la data de naixement, que s'ha de comprovar amb el DNI. El semàfor verd s'obtindrà si es té la pauta completa de vacunació, una PCR negativa o si s'ha passat la covid en els darrers sis mesos. L'usuari podrà aportar el QR en paper o a través del telèfon mòbil.

En el Dia Mundial del Cor recordem que tot i que el risc de patir un infart és el mateix entre homes i dones, els símptomes en les dones són diferents. Això provoca un retard en el diagnòstic que pot costar la vida.

A la Carme van trigar dues hores per diagnosticar que tenia un infart. Els símptomes en les dones són sovint diferents dels dels homes i això fa que el diagnòstic en molts casos arribi tard.

Aquest biaix de gènere comporta que la mortalitat per infart sigui el doble en les dones que en els homes, perquè el temps que es passa sense assistència és vital. A més, el desconeixement dels símptomes fa que es trigui a anar al metge. Per prevenir els infarts, els metges recomanen no fumar i fer activitat física.

Rèplica dels partits al Debat de Política General. L'oposició retrau la manca d'acció al Govern català. Junts ha reclamat refer la unitat independentista. L'oposició furga en les divisions internes del Govern. PSC i comuns veuen "feble" l'executiu. D'aquí menys d'una hora arrenca el ple extraordinari sobre macrobotellots que han forçat Esquerra i Junts. De cara a la reobertura de l'oci nocturn i altres esdeveniments, la Generalitat està ultimant una aplicació per impedir falsificar el passaport covid i protegir les dades dels usuaris. Tot i que el risc de patir un infart és el mateix entre homes i dones, els símptomes en les dones són diferents. Això provoca un retard en el diagnòstic que pot costar la vida. 

Segona jornada del Debat de Política General al Parlament. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha escoltat la rèplica dels grups. Els de l'oposició, retraient-li manca d'acció i que encapçali un executiu que consideren dividit i sense rumb. Socialistes i comuns veuen "feble" l'executiu, però allarguen la mà a Pere Aragonès. I Junts, el soci de govern, ha reclamat refer la unitat independentista. 

Gemma Nierga entrevista al Cafè d'idees Enric Lacalle, president de l'Automobile Barcelona. Parlem del gas del riure amb Lara Grau-López, cap de secció d'addiccions de l'hospital de la Vall d'Hebron. A la tertúlia amb Ricard Fernández Déu i Manu Simarro, connectem amb Lluis Falgàs i Anna Forment per conèixer les novetats del debat de política general. Connectem amb Mària Sánchez, des de l'Ajuntament de Barcelona, per parlar dels botellots amb Ernest Maragall, portaveu del grup d'Esquerra, i Jaume Collboni, primer tinent d'alcaldia. Connectem amb Mar Garcia des de la UAB per conèixer el testimoni d'un jove que va estar als botellots de la Mercè. I acabem el programa parlant amb el cantant Ramon Mirabet.

Enric Lacalle diu que Barcelona anava "com un coet" i que ara no és una de les primeres ciutats del món "perquè hi ha hagut molts 'líos' polítics". El president de l'Automobile Barcelona aposta per "recuperar l'esperit olímpic" per recuperar l'economia i el posicionament de la ciutat. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, troba "al·lucinant" que s'hagi desaprofitat la inversió per ampliar l'aeroport del Prat i diu que "es pot reproduir La Ricarda una mica més cap allà". Defensa que els cotxes de gasolina i de dièsel són "impecables" i ja contaminen molt poc. Considera que el cotxe elèctric no s'establirà fins d'aquí a 20 o 25 anys. I diu que, "si el sector de l'automòbil es refreda, l'economia agafa una pulmonia".

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dedicat gran part del discurs al seu primer debat de política general a parlar de la taula de diàleg i de la "negociació amb l'Estat". Així, Aragonès ha tornat a cridar a "no desaprofitar l'oportunitat històrica" i "no posar traves" al procés. En aquest sentit, però, ha volgut avisar que calen "passos decisius també per part de l'Estat", i ha reclamat que acabi "amb la repressió" si realment vol dialogar. "És el primer pas per negociar és acabar amb la repressió", ha dit, condicionant així la taula de diàleg i avisant que sense això "serà molt difícil parlar de res". Al sobiranisme, a més, li ha demanat "unitat d'acció" i que "aparqui el tacticisme" per a reforçar la taula de diàleg.

La Generalitat evita concretar quan reobrirà l'oci nocturn, però sí que ha avançat que es flexibilitzaran algunes mesures. 50.000 catalans es beneficiaran de la pròrroga dels ERTO. El Govern central ha aprovat avui que s'allarguin cinc mesos més amb condicions diferents. El Consell de Ministres ha aprovat el nou pla aeroportuari espanyol per als cinc anys vinents. D'aquí a dues hores arrenca al Parlament el Debat de Política General, el primer del president Aragonès. El turisme ha recuperat l’alè aquest estiu a Catalunya, però les xifres de visitants encara estan lluny de les d'abans de la pandèmia. El síndic de Greuges vol que el Govern espanyol aixequi la inhabilitació per exercir un càrrec públic als indultats del procés. L'Informatiu - 28/09/2021

La Generalitat evita concretar quan reobrirà l'oci nocturn, però sí que ha avançat que es flexibilitzaran algunes mesures. 50.000 catalans es beneficiaran de la pròrroga dels ERTO. El Govern central ha aprovat avui que s'allarguin cinc mesos més amb condicions diferents. El Consell de Ministres ha aprovat el nou pla aeroportuari espanyol per als cinc anys vinents. D'aquí a dues hores arrenca al Parlament el Debat de Política General, el primer del president Aragonès. El turisme ha recuperat l’alè aquest estiu a Catalunya, però les xifres de visitants encara estan lluny de les d'abans de la pandèmia. El síndic de Greuges vol que el Govern espanyol aixequi la inhabilitació per exercir un càrrec públic als indultats del procés. L'Informatiu - 28/09/2021

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat aquest dimarts que la propera resolució del Procicat modificarà algunes de les restriccions en aforaments decretades per la covid-19. Així, el Govern té previst autoritzar que els grans espais amb capacitat per a més de 10.000 assistents puguin acollir fins al 60% del seu aforament, ampliant així el públic permès. De la mateixa manera, el Procicat autoritzarà que l'interior de la restauració a tot Catalunya pugui tenir taules de fins a 10 comensals, deixant enrere així la restricció de fins a 6 persones. Està previst que entrin en vigor aquesta setmana.

Una de les mesures que es podria aprovar properament és l’ampliació horària de la restauració. Per ara, aquests establiments poden obrir fins a la 1 h, i cal tenir en compte que abans de la pandèmia els bars i restaurants podien tancar portes a les 2.30 h de diumenge a dijous; i, les nits de divendres, dissabte i vigília de festius, a les 3 h.