Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Junts per Catalunya ha tancat aquest dissabte el seu procés fundacional. El secretari general de la formació, Jordi Sánchez, referma la lleialtat amb Esquerra Republicana i la CUP i assegura que, tot i les discrepàncies estratègiques, “mai posarà en risc el treball" amb la resta de forces independentistes "per portar aquest país a assolir la república catalana".

En el seu discurs davant del Consell Nacional, Sànchez s'ha referit així a la polèmica sobre la taula de diàleg amb el govern espanyol, a qui ha acusat de vetar els noms de JxCat. Però també ha dit a ERC i al PSOE que "ningú confongui el compromís amb el diàleg amb la renúncia". El Consell també ha servit per engegar la maquinària del partit cap a les eleccions municipals del 2023, en la qual ha obert la porta a altres moviments i personalitats de perfil independentista a incorporar-se a les seves candidatures.

Tot i que les dades de la pandèmia milloren, uns 8.000 joves s'han aplegat la nit passada en un macrobotellot al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona.

A l'Afganistan es compleix un mes de l'arribada dels talibans al poder i de l'evacuació d'alguns dels ciutadans que fugien del país. L'Informatiu ha pogut parlar amb una de les famílies acollides a Catalunya que explica com intenta refer la seva vida.

Avui arrenca la lliga ACB de bàsquet. El Joventut de Badalona s'estrena aquesta tarda davant el Bilbao Bàsquet. El Barça ho farà demà amb el Múrcia i el Manresa enfront del Saragossa.

RTVE emet aquesta tarda per a tot el món el concert que farà la Filharmònica de Viena a la Sagrada Família.

Ingressa a presó un presumpte agressor sexual que hauria comès 5 violacions entre juliol i setembre a Barcelona. Catalunya és la primera comunitat a administrar terceres dosis a les persones que viuen a residències de gent gran. A l'escola Pare Manyanet, al barri de Sant Andreu, s'ha activat 8 cops el protocol d'assetjament en els darrers 4 cursos. Dia clau per als alumnes de l'FP. Els més d'11.000 que s'havien quedat sense plaça aquest any, sabran si finalment en tenen una. Reunió extraoficial entre direcció i sindicats de SEAT per l'ERTO que afectarà 11.000 empleats. 8.000 són de la planta de Martorell i la resta estan repartits entre Zona Franca i El Prat.

Girona explora les potencialitat del blockchain a la primera fira catalana centrada en l'auge d'aquesta tecnologia. La seva clau de volta és que permet garantir que les dades que es comparteixen són incorruptibles; és a dir, que ningú les pot modificar. "Permet generar confiança", diu el president del CBCat, Quirze Salomó, impulsor del certamen. La fira compta amb una cinquantena de conferenciants (entre ponències i taules rodones) i una vintena d'expositors. Són l'exemple que el blockchain, més enllà de les transaccions econòmiques, té múltiples aplicacions en camps com la traçabilitat alimentària, el vot digital, el reciclatge o l'esport. El certamen acaba de néixer i ja té segona edició: serà el 4 i 5 de maig a Fira de Girona.

Aquest dilluns la direcció i els sindicats a SEAT comencen a negociar l'Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) que afectarà uns 11.000 treballadors. La gran majoria, 8.000, són de la planta de Martorell i la resta estan repartits entre els centres de la Zona Franca de Barcelona i el Prat de Llobregat. La companyia es veu obligada a aplicar aquest ajust temporal de plantilla per la crisi d'abastiment d'alguns components que està patint el sector de l'automoció. A partir del 27 de setembre l'ERTO no només afectarà a l'organització dels torns sinó també al personal prejubilat perquè la suspensió temporal de feina pot tenir conseqüències per al càlcul de la pensió. Divendres passat la direcció i el comitè d'empresa ja van començar els contactes per resoldre el tema de forma ràpida.

El Rei Felip VI i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, tenen previst assistir a la inauguració del Saló Automobile de Barcelona el dia 30 de setembre, just el dia abans del quart aniversari de l'1 d'octubre. El saló, que per la pandèmia torna dos anys després de la darrera edició, obrirà al públic general el 2 d'octubre i comptarà amb una vintena de firmes de cotxes. El principal focus d'interès seran els vehicles elèctrics.

Els Mossos d'Esquadra han detingut un home com a presumpte autor de cinc agressions sexuals, dues de les quals amb penetració vaginal. Segons la policia catalana, feia servir el mateix mètode: actuava de nit, seguia les víctimes fins al portal on hi accedia abans que es tanqués la porta per abordar-les i les escanyava per cometre l'agressió sexual. L'home va ser detingut el 13 de setembre i ahir va passar a disposició judicial. 

Ingressa a presó un presumpte agressor sexual que hauria comès 5 violacions entre juliol i setembre a Barcelona. Catalunya és la primera comunitat a administrar terceres dosis a les persones que viuen a residències de gent gran. A l'escola Pare Manyanet, al barri de Sant Andreu, s'ha activat 8 cops el protocol d'assetjament en els darrers 4 cursos. Dia clau per als alumnes de l'FP. Els més d'11.000 que s'havien quedat sense plaça aquest any, sabran si finalment en tenen una. Reunió extraoficial entre direcció i sindicats de SEAT per l'ERTO que afectarà 11.000 empleats. 8.000 són de la planta de Martorell i la resta estan repartits entre Zona Franca i El Prat.

Dia clau per als alumnes de l'FP de grau mitjà. Els més d'11.000 que s'havien quedat sense plaça aquest any, sabran si finalment en tenen una. Educació en va haver d'obrir 6.000 per la demanda rècord d'aquest curs. Per als qui es quedin fora, s'ha obert l'opció de formació en línia.

A falta de conèixer les xifres definitives, són moltes les famílies que viuen amb angoixa la falta de places d'enguany, sobretot en estudis molt demandats.

La Federació d'Ensenyament de la CGT ha lamentat que el curs escolar, que va iniciar-se aquest dilluns, hagi començat marcat per "noves retallades" i "irregularitats". El sindicat ha denunciat la "infradotació" de recursos dels centres públics i la "manca de diàleg" per part de l'administració". Així mateix, l'organització ha assegurat que els centres han d'encarar un inici de curs "amb incertesa" i amb una normativa del Departament d'Educació "que no té en compte les necessitats reals dels alumnes".

Jéssica Albiach defensa que la taula de diàleg no ha quedat tocada després de la reunió i l'absència de Junts per Catalunya. La presidenta d'En Comú Podem al Parlament considera que el que està tocat és el Govern, no aquest espai. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, deixa la porta oberta a un acord amb Esquerra, sense avançar si dins o fora del Govern: "Quan el president Aragonès assumeixi que el Govern no va enlloc, nosaltres hi serem". La membre del Consell Ciutadà Estatal de Podemos demana a ERC que certifiqui el seu "no" a l'ampliació de l'aeroport del Prat, ja que "la posició del PSOE i de Junts la sabem". I confia en que la reforma del delicte de sedició es farà en aquesta legislatura.

Aragonès reuneix el vicepresident Puigneró a Palau després de la topada per la taula de diàleg. El govern central i els sindicats continuen negociant per tancar un acord per apujar el salari mínim interprofessional. El ministeri de Treball ha començat a negociar amb la patronal i els sindicats la pròrroga dels ERTOS. El Gremi d'Hotels de Barcelona calcula que el 15% dels seus establiments no tornarà a obrir fins al 2023. El sector xifra les pèrdues en més de 2.000 milions. La Comissió de Salut es reuneix avui per decidir si s'administra una tercera dosi a les residències. L'ús generalitzat de mascaretes ha reduït l'estigma social dels menors trasplantats.

La tercera dosi de la vacuna ha estat aprovada per la Comissió de Salut Pública. La decisió s'ha pres perquè, amb l'envelliment, el sistema immunitari es degrada i les vacunes poden tenir menys eficàcia. Un grup de metges i científics catalans experts en covid ho avala també.

Aquesta dosi de més, ja s'està implementant en persones trasplantades o en tractaments immunosupressors. A Catalunya són unes quinze mil persones. Es tracta de persones amb un òrgan trasplantat o que reben determinats tractaments oncològics que debiliten el sistema immunitari.

"Són grups de molt alt risc i que es van vacunar als hospitals en el seu moment", explicava la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

Les famílies amb infants i adolescents trasplantats se senten "més compreses" i "menys estigmatitzades" per l'ús generalitzat de mesures de prevenció, com per exemple les mascaretes. Aquest és un dels resultats d'un estudi del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i el grup de recerca en Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), que van investigar sobre com estaven vivint la pandèmia i les restriccions les famílies de pacients pediàtrics amb una condició de salut crònica. Els resultats, publicats a la revista 'Journal of Pediatric Psychology', també revelen que aquestes persones tenien "més por" a contagiar els seus fills, i això feia que es protegissin "més i millor".

Per portar a terme la investigació, 96 famílies van respondre un qüestionari sobre la seva exposició a la covid-19 i l'impacte que la pandèmia havia tingut i estava tenint en elles. D’aquestes, 48 eren famílies d'infants i adolescents entre 0 i 17 anys que havien passat per un procés de trasplantament d'òrgan sòlid (fetge, ronyó, cor o pulmó) i 48 amb menors d'edat sense malaltia crònica.

Entre els resultats destaca que, tot i que en general les vivències d'ambdós grups eren similars (passaven més temps en família, tenien dificultat en conciliar la vida laboral i personal, patien pors i ansietat,..), en les famílies dels pacients trasplantats es van observar altres aspectes propis. Per exemple, sentir una menor percepció d'estigmatització.

Per altra banda, la precaució i la major percepció de vulnerabilitat d'aquestes famílies ha fet que hagin intentat exposar-se menys durant la pandèmia, ja que acostumaven a sentir més por davant la possibilitat de contagiar al seu fill o filla.

Tanmateix, l'estudi va comprovar que l'impacte emocional en el sistema familiar dels nens i nenes trasplantats era similar al de les famílies sense infants trasplantats. En general, ambdós grups havien patit un augment dels nivells d'ansietat, un empitjorament de l'estat d’ànim, alteracions en la son i canvis en els hàbits de salut. Per altra banda, des d'un punt de vista positiu, les famílies explicaven que la relació entre els diferents membres havia millorat al compartir més temps junts.

"Es tenia poca informació sobre quin era l'impacte emocional de la pandèmia en les famílies dels pacients trasplantats d'òrgan sòlid. Des del Servei de Psiquiatria de Vall d'Hebron vam considerar important conèixer quina era la vivència a nivell emocional per tal de valorar si requerien d'intervencions psicològiques específiques", sosté la investigadora Mireia Forner.

Aragonès reuneix el vicepresident Puigneró a Palau després de la topada per la taula de diàleg. El govern central i els sindicats continuen negociant per tancar un acord per apujar el salari mínim interprofessional. El ministeri de Treball ha començat a negociar amb la patronal i els sindicats la pròrroga dels ERTOS. El Gremi d'Hotels de Barcelona calcula que el 15% dels seus establiments no tornarà a obrir fins al 2023. El sector xifra les pèrdues en més de 2.000 milions. La Comissió de Salut es reuneix avui per decidir si s'administra una tercera dosi a les residències. L'ús generalitzat de mascaretes ha reduït l'estigma social dels menors trasplantats.