Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Nou sistema d'atenció als CAP: com funciona? Les metgesses i les doctores tindran més temps per atendre als pacients, els tràmits burocràtics els faran les administratives. Cada ciutadà en tindrà assignada una per gestionar receptes, informes o d'altres gestions.

Quarta jornada avui de vaga a Renfe amb una durada prevista de 24 hores. A aquesta hora, ja s'han cancel·lat 112 trens i només estan oferint servei de Rodalies el 47% dels trens durant les primeres hores. Aquest dimarts, segons el portaveu, es reunirà el comitè de vaga per negociar. El sindicat de maquinistes Semaf exigeix a la ferroviària que tanqui els expedients oberts durant aquestes jornades a 31 treballadors.

A partir del 8 d'octubre

Catalunya reobre l'oci nocturn

Els locals d'oci nocturn de Catalunya en interiors podran reobrir el 8 d'octubre. Ho faran amb l'ús del passaport covid, motiu pel qual la Generalitat haurà de demanar permís al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La mascareta serà obligatòria i es podrà ballar a la pista sense distància de seguretat. L'aforament permès serà del 70%.

Actualment estan oberts només els espais exteriors fins a les tres de la matinada i sense ball. Aquesta reobertura parcial es va produir el 23 de setembre, després que les discoteques i les sales de festes portessin més de 100 dies tancades des de l'explosió de casos de la cinquena onada a finals de juny.

El sector fa temps que reclama l'obertura dels locals atenent a l'evolució positiva de la pandèmia i com a via per aturar els macrobotellots que s'han anat succeint durant els darrers mesos.

Artur Mas es mostra escèptic amb la taula de diàleg: creu que no en sortiran ni l'amnistia ni el referèndum. El 129è president de la Generalitat de Catalunya considera que, en aquest sentit, aquesta eina "no anirà bé". Tot i això, defensa que, si des del principi del Procés hi hagués hagut la taula de diàleg, les coses haurien anat "molt diferent". En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'idees, es desmarca de la via de confrontació de Quim Torra. Diu que, si fos president, hauria anat a fer costat a Carles Puigdemont després de la darrera detenció. I recorda que, en campanya electoral, Pedro Sánchez també va dir que portaria a l'expresident a Espanya, com ara ha fet Pablo Casado. Afegeix que un executiu PP-Vox no seria bo per Catalunya. Considera que posar data a la independència en 18 mesos no era una mentida, però sí un error. I reconeix que no se sent còmode amb la falta d'unitat dins de l'espai postconvergent, però admet que no ho pot resoldre.

Nova jornada de retards i cancel·lacions en el 3r dia de la vaga de maquinistes a Renfe, avui amb aturades parcials. Crònica el trajecte entre Mataró i Sants a primera hora del matí. Puigdemont compareix davant del Tribunal de Sàsser amb Ponsatí i Comín, Llarena demana activació euroordre. Dades de l'atur de setembre. El sector serveis acapara el 73% dels desocupats a Catalunya. Més de la meitat són dones. Les dones residents a Lleida ja poden avortar quirúrgicament a la seva demarcació, sense haver de desplaçar-se a altres províncies. Als seus concerts canta i rasca instruments fets per ell mateix.

A Lleida, aquest reclam, durant anys, ha estat inviable. Per a moltes dones, avortar suposava fer quilòmetres perquè als hospitals públics cap metge practicava avortaments. Ara, les que volen fer-ho entre les setmanes 9 i 14 de gestació poden ser derivades a una clínica privada des de la sanitat pública. Des del 2010 una dona major d'edat té dret, per llei, a avortar lliurement i de manera gratuïta. Però en alguns centres públics, no és possible perquè per raons ètiques o religioses els ginecòlegs s'oposen a fer-ho. Es calcula que la meitat dels sanitaris a Catalunya són objectors de consciència. A Catalunya, ara amb la de Lleida, hi ha 11 clíniques autoritzades a practicar avortaments quirúrgics, la majoria a Barcelona, però l'accés a l'avortament encara no és equitatiu a tot el territori. Terres de l'Ebre n'és un exemple. Dels prop de 22.000 avortaments que es van fer al 2019, el 54% van ser en centres privats.

Nova jornada de retards i cancel·lacions en el 3r dia de la vaga de maquinistes a Renfe, avui amb aturades parcials. Durant la primera franja, només han funcionat la meitat dels trens previstos. Una hora han hagut d'esperar alguns usuaris de Rodalies per poder agafar el tren aquest dilluns de vaga parcial. Crònica el trajecte entre Mataró i Sants a primera hora del matí. Els maquinistes han complert els serveis mínims per la vaga una mica més, però s'ha incomplert gairebé el 40%. Pels maquinistes de Renfe el problema és la manera de comunicar-los.

Nova jornada de retards i cancel·lacions en el 3r dia de la vaga de maquinistes a Renfe, avui amb aturades parcials. Crònica el trajecte entre Mataró i Sants a primera hora del matí. Puigdemont compareix davant del Tribunal de Sàsser amb Ponsatí i Comín, Llarena demana activació euroordre.Dades de l'atur de setembre. El sector serveis acapara el 73% dels desocupats a Catalunya. Més de la meitat són dones. Les dones residents a Lleida ja poden avortar quirúrgicament a la seva demarcació, sense haver de desplaçar-se a altres províncies. La situació encara no està resolta a les Terres de l'Ebre. L'Edu ha denunciat davant els Mossos l'agressió que va patir a les botellades de Sarrià. Ha estat víctima d'un grup de delinqüents. Sergi Estella és fa dir "l'home orquestra". Als seus concerts canta i rasca instruments fets per ell mateix.

  • El darrer mes deixa 12.658 desocupats menys buscant feina (-3,24%)
  • La relaxació de les restriccions i la vacunació permet retallar més d'un 20% l’atur en l’últim any
  • Els treballadors en ERTO segueixen baixant: el mes de setembre hi havia 47.949

Santi Rodríguez defensa la figura de Pablo Casado i assegura que no hi ha disputes sobre el lideratge al PP. El secretari general del Partit Popular de Catalunya recorda que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, mai s'ha postulat per liderar als populars a escala nacional. En una entrevista alCafè d'idees amb Gemma Nierga, defensa queCatalunya no és una nació i que la plurinacionalitat "és un invent" del PSOE. "No volem ni l'autodeterminació ni l'amnistia. Se'ns pot respectar això?", ha lamentat. Confirma que Alejandro Fernández seguirà al capdavant del partit a Catalunya, ja que no està en dubte el seu lideratge. Considera que, si es descarta l'extradició de Carles Puigdemont, no serà un menysteniment per a la justícia espanyola. I diu que la recollida designatures contra els indults era simbòlica i que no té la dada de quantes en van aconseguir.

El dispositiu de seguretat preventiu dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana de Barcelona d’aquesta passada nit desplegat en diverses zones de Barcelona, en especial, al barri de Sarrià on la nit abans es van detectar delinqüents que actuaven en grup per cometre robatoris, s’ha saldat amb la detenció de cinc persones. Els detinguts estan relacionats amb dos furts, un delicte d’atemptat als agents de l’autoritat, un robatori violent i un requeriment judicial pendent. Cap de les cinc persones detingudes és menor. Dues s’han detingut al districte de Sarrià-Sant Gervasi i la resta al districte de Ciutat Vella. Dos dels arrestats acumulen 29 antecedens per robatoris violents i furts.

Durant la nit s’ha enlairat el dron policial que ha permès visualitzar en directe els diferents espais on s’hi anaven concentrant joves amb motiu de les diverses festes i ha permès dirigir els efectius policials de paisà i uniformats que han patrullat en aquests indrets per detectar persones sospitoses o autors de fets delictius. En una d’aquestes actuacions s’ha identificat un sospitós que ha quedat detingut per un requeriment judicial de detenció. Així mateix, els Mossos d’Esquadra investiguen alguns robatoris que s’han registrat a la nit amb l’objectiu d’identificar, localitzar i detenir els autors.

Unes 3.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han participat aquest diumenge a la manifestació convocada per l'ANC per commemorar la vaga del 3 d'octubre de fa quatre anys. La marxa ha creuat la Diagonal de Barcelona des de la plaça Francesc Macià fins a la plaça del Cinc d'Oros, on s'ha afegit a l'acte polític organitzat per la Plataforma 3 d'Octubre. Equipats amb estelades i pancartes, els manifestants han fet la marxa durant gairebé una hora. També s'hi ha pogut veure alguns càrrecs polítics, com les diputades de la CUP, Eulàlia Reguant i Dolors Sabater, el diputat de Junts per Catalunya, Francesc de Dalmases, el portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries o l'exconsellera de Cultura, Àngels Ponsa. Abans de començar la manifestació també s'han acostat a la plaça Francesc Macià la presidenta del Parlament, Laura Borràs, els presos indultats Josep Rull i Jordi Turull i l'exconseller Damià Calvet. Durant la marxa s'han sentit crits contra la monarquia, càntics a favor de Carles Puigdemont i en contra de la taula de diàleg.

Més d'un centenar de persones amb diversitat funcional han pogut gaudir aquest cap de setmana del plaer de volar. Ha estat gràcies a una iniciativa per sensibilitzar i reivindicar aquest tipus d'activitat, que s'ha fet a l'aeròdrom d'Òdena. Els casos d'en Lluc i en Lot il·lustren la il·lusió que senten les persones que no sempre ho tenen fàcil per veure el món de de l'aire. Esperen que aquesta experiència serveixi per crear un centre d'aviació adaptada.

Amants de la música i col·leccionistes no s'han volgut perdre la nova edició de la Fira Internacional del Disc de Barcelona, que se celebra a l'Estació del Nord. Amb la pandèmia, la venda de discos ha crescut, i un format que molts donaven per mort, com el vinil, continua mostrant una fortalesa i una capacitat de resistència encomiables.

Segons l'estadística oficial, l’any passat, arran de la pandèmia, 28.000 persones van marxar de la ciutat per començar una nova vida a poblacions més petites. Molts es van deixar emportar per la iniciativa engegada a les xarxes socials 'Repoblem', que l'any 2020 va posar en contacte desenes d'ajuntaments i ciutadans amb ganes de fer foc nou. Ara un llibre recull algunes d'aquestes experiències d'èxit. Els anomenats "micropobles", localitats amb menys de 500 habitants, representen el 35% del territori de Catalunya i fruit d'aquest èxode de la ciutat al camp l'any passat cinc d'aquestes poblacions van deixar de ser-ho.

Cinc persones han estat detingudes la nit passada a Barcelona. És el resultat d'un dispositu conjunt de Mossos i Guàrdia Urbana que ha fet servir un dron per controlar els espais més conflictius.

Tercer i darrer dia de manifestacions per l'1-O, avui pel centre de Barcelona. Unes 3.000 persones s’han manifestat a l'Avinguda Diagonal per recordar la vaga de fa 4 anys. Demanen recuperar la unitat independentista i la mobilització al carrer.

Carles Puigdemont ja ha arribat a L'Alguer on demà ha de declarar davant la cort de Sàsser. El jutge ha de decidir demà si comença el procés d'extradició, com demana el magistrat Pablo Llarena.

28.000 persones van marxar l’any passat de la ciutat per passar a viure a petits pobles de Catalunya. El conjunt dels anomenats "micropobles" ha guanyat 1.500 habitants.

El Barça va patir ahir la primera derrota a la lliga en perdre 2 a 0 amb l'Atlético de Madrid. L’espanyol rep avui el Reial Marid a l’estadi de Cornellà-El Prat.

Ideal per al transport urbà

Els patines elèctrics guanyen terreny

Els patinets elèctrics compartits es presenten com l'alternativa ideal del cotxe en l'entorn urbà. Segons el RACC, el patinet és l'únic mitjà de transport  l'ús del qual va créixer durant el 2020. El problema és que els usuaris encara desconeixen la normativa o bé opten per no seguir-la. Això fa que amb només un 1% dels desplaçaments, els patinets es vegin implicats en el 5% dels accidents, una proporció de sinistralitat únicament superada per les motocicletes.