Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Prop del 14% de les dones de més de 15 anys a Catalunya pateixen depressió severa i gairebé un 11% dels menors de 14 anys poden desenvolupar un problema de salut mental. Són dades de la Generalitat que s’han donat a conèixer aquest diumenge coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental. Preocupen especialment els trastorns alimentaris, el consum de tòxics i els intents de suïcidi entre joves i adolescents.

Prop del 14% de les dones de més de 15 anys a Catalunya pateixen depressió severa i gairebé un 11% dels menors de 14 anys poden desenvolupar un problema de salut mental. Són dades de la Generalitat que s’han donat a conèixer aquest diumenge coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental.

Un estudi relaciona per primera vegada, amb proves concloents, la genètica amb el risc de suïcidi. L’estudi d’àmbit internacional ha comptat amb la participació de l'Hospital de Bellvitge. Es calcula que fins a un 5% de la població global es pot intentar suicidar al llarg de la seva vida.

Últim dia del Saló de l'Automòbil de Barcelona, que ha rebut 300.000 visitants. La xifra és molt inferior a la de l'anterior edició però deixa els organitzadors satisfets, tenint en compte les circumstàncies.

El Festival de Cinema de Sitges fa un homenatge al mític realitzador de Televisió Espanyola, Chicho Ibáñez Serrador, i la seva sèrie "Historia para no dormir". Als cinemes es poden veure quatre capítols dirigits per Paco Plaza, Rodrigo Sorogoyen, Rodrigo Cortés i Paula Ortiz.

La selecció espanyola masculina de futbol juga avui la final de la Lliga de les Nacions contra França.

El nou film d'Àlex de la Iglesia pren com a punt de partida el cansament dels habitants de Venècia pel turisme de masses i els visitants que arriben en grans creuers. Els autòctons tramen un pla sinistre per acabar amb ells però en aquest context arriben a la ciutat italiana un grup de turistes espanyols, aliens a l'amenaça que els espera. Segons el director, "hi ha una intenció d'explicar com destruïm allò que estimem. Quan tots estimem una cosa i no som conscients de la seva importància social ho podem acabar destruint". De la Iglesia creu que és més aviat una pel·lícula de suspens que no pas de terror.

El sector del tranport i la logística viu un moment complicat. El col·lapse mundial de les cadenes globals posa en risc la campanya de Nadal i els experts recomanen avançar les compres, sobretot de material informàtic, joguines i roba. I és que el 90% dels productes que consumim arriben en vaixell. A l'entrevista de l'Informatiu analitzem la situació amb Oriol Montanyà, professor de l'escola de negocis Pompeu Fabra.

Al sector agroalimentari comencen a guanyar presència els obradors compartits. Un sistema que facilita l'emprenedoria de petites produccions que, si no fos així, serien inviables pels elevats costos. Aquest tipus d'instal·lacions tenen altres beneficis perquè contribueixen al desenvolupament local, l'agro-ecologia, la sobirania alimentària i, també, a frenar el despoblament.

La Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d'Agramunt recupera el format presencial aquest cap de setmana. La 32a edició vol esdevenir un punt de trobada del sector que, malgrat les dificultats del moment, no ha aturat la seva activitat. Per poder desenvolupar la fira amb la situació actual de pandèmia s'han pres les mesures necessàries per garantir la seguretat de treballadors i visitants. L'aforament està limitat al 70%, tal com indica el Procicat per a esdeveniments d'aquest tipus, i tot i que l'accés és lliure s'ha habilitat un recorregut únic.

Segona nit de passaport covid a l'oci nocturn, la primera en cap de setmana. A l'interior dels locals s'han vist poques mascaretes i a l'exterior s’han registrat cues per accedir-hi. També s’ha detectat la venda de certificats covid falsos.

Tercer homicidi amb violència aquesta setmana a Catalunya. Un home ha mort apunyalat a Rubí, al Vallès Occidental. L'agressió s'hauria produit després que diverses persones robessin a un establiment i la víctima els perseguís.

Al Festival de Cinema Fantàstic de Sitges: aterra el turisme més perillós, amb Àlex de la Iglesia.

I la selecció espanyola masculina de futbol juga demà a Milà la final de la Lliga de les Nacions. El rival serà França que té la baixa d’última hora de Rabiot per haver donat positiu a una prova de covid.

L'obligació de presentar un certificat per accedir a certs espais o fer certes activitats planteja preguntes sobre l'ús que es fa de les dades sanitàries dels usuaris i si estan prou protegides. El Departament de Salut defensa que cap empresa ni particular pot accedir a les dades privades de les persones que, per exemple, van a una discoteca, i argumenten que és la millor eina que tenim per evitar fer tancaments.

La nit passada hi ha tornat a haver cues als accessos als locals d'oci nocturn perquè la necessitat d'ensenyar el certificat que acredita que s'està vacunat, es té una prova PCR negativa o bé s'ha passat la infecció en els darrers 6 mesos, fa més lenta l'entrada. A més a més, l'aplicació que utilitzen els establiments s'ha penjat en alguns moments, mentre hi ha qui mira de guanyar diners amb la venda de documents falsificats.

La desconvocatòria de la vaga a Renfe arriba a les portes del pont del Pilar. Un sindicat minoritari manté l'aturada, però s'estan complint els serveis mínims. Operació sortida d'aquest pont del Pilar. Satisfacció en el sector turístic per a aquest pont del Pilar. El Departament de Salut es planteja ampliar al 100% l'aforament en activitats culturals. Primera nit de reobertura de l'oci nocturn amb algunes cues als accessos però sense grans incidències. Segona jornada de vaga de la plantilla del Banc Sabadell contra l'ERO. El Festival Temporada Alta de Girona aixeca el teló. Belén Rueda al Festival de Sitges, protagonitza el curt 'La Inquilina'.

Al Festival de Sitges, Belén Rueda s'hi sent com a casa. El 2007, l'actriu va debutar en el cinema de terror protagonitzant la pel·lícula inaugural del festival: ‘El Orfanato’. Després va repetir a ‘Los ojos de Julia’ y ‘El Cuerpo’, convertint-se en una icona del gènere, cosa que mai hauria imaginat. Enguany, a Sitges protagonitza el curt 'La Inquilina' la seva forma d'ajudar als qui comencen. 

El sector turístic afronta amb optimisme els dies festius que venen. A Tarragona les reserves d’última hora podrien ajudar a superar la previsió d’ocupació d’entre el 60 i el 80%, a Girona tant les comarques de muntanya com la Costa Brava confien seguir amb la bona tendència fixada a l’estiu, mentre que a la demarcació de Lleida les xifres ja són superiors a les registrades durant el 2019, abans de la pandèmia.

La desconvocatòria de la vaga a Renfe arriba a les portes del pont del Pilar. Un sindicat minoritari manté l'aturada, però s'estan complint els serveis mínims. Operació sortida d'aquest pont del Pilar. Satisfacció en el sector turístic per a aquest pont del Pilar. El Departament de Salut es planteja ampliar al 100% l'aforament en activitats culturals. Primera nit de reobertura de l'oci nocturn amb algunes cues als accessos però sense grans incidències. Segona jornada de vaga de la plantilla del Banc Sabadell contra l'ERO. El Festival Temporada Alta de Girona aixeca el teló. Belén Rueda al Festival de Sitges, protagonitza el curt 'La Inquilina'.

El Departament de Salut es planteja eliminar més restriccions gràcies a la millora de la situació epidemiològica, de manera que el sector cultural i esportiu podria tenir aviat un aforament del 100%. Ho diu el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que assegura que el requeriment del certificat digital per a activitats com l'oci nocturn serà "temporal", i descarta que s'apliqui en altres àmbits d'activitat que fa temps que estan oberts, com la restauració o la cultura. Sobre l'opció de retirar les mascaretes de les aules, el conseller es mostra prudent: "són un fre des del punt de vista pedagògic però no podem córrer".

El TSJC avala l'ús del passaport COVID per accedir als interiors dels establiments d'oci nocturn. El preu de la llum segueix trencant tots els rècords. Cinquè dia de vaga de maquinistes a Renfe, aquest dijous amb aturades parcials. Negociació dels pressupostos generals de l’Estat.Un regidor del PSC de Cànoves ha quedat en llibertat amb càrrecs després que l'hagin detingut per assaltar un taxista a punta de pistola. Els treballadors de Desigual han de decidir si treballen quatre dies a la setmana. Es redueixen les restriccions de les persones ingressades amb trastorns mentals. Arrenca l'edició 54 del Festival de Cinema de Sitges en format híbrid.